Monitor.co.me

Broj 1416

intervju - Broj 1416

DEJAN MILOVAC, DIREKTOR ISTRAŽIVAČKOG CENTRA MANS: Taoci korupcije

DEJAN MILOVAC, DIREKTOR ISTRAŽIVAČKOG CENTRA MANS: Taoci korupcije„Korupcija je postala dio crnogorske svakodnevice a u međunarodnim krugovima, nerijetko, i sinonim za našu zemlju", kaže u razgovoru za Monitor Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra NVO MANS. „Kao sistemska pojava, korupcija je zarobila sve važnije društvene procese i već duže je ključna prepreka u implementaciji reformi. U konačnici, borba protiv korupcije je ključni izazov pred kojim se nalazi Crna Gora na putu ka EU. Mislim da građani postaju svjesniji i one velike korupcije, ne samo administrativne sa kojom se svakodnevno susreću. Ona se ogleda u pokvarenim medicinskim aparatima i tome što djecu liječimo kroz humanitarne akcije, u putevima koji su prepuni rupa iako se milionski zadužujemo, u školama i vrtićima kojih odavno nema dovoljno, ali i u stanovima, vilama, luksuznim automobilima, računima i kompanijama na egzotičnim destinacijama koje posjeduju crnogorski političari".
Više...
 
intervju - Broj 1416

MILE LASIĆ, UNIVERZITETSKI PROFESOR IZ MOSTARA: Možemo mi i dublje u prošlost

MILE  LASIĆ, UNIVERZITETSKI  PROFESOR  IZ MOSTARA: Možemo mi i dublje u prošlostMONITOR: Jedna od najaktuelnijih tema u regionu je izricanje presude Ratku Mladiću i šestorici čelnika Herceg Bosne. Sabor Hrvatske zaključio je da je haška presuda u predmetu „Prlić i ostali" nepravedna i neprihvatljiva za Hrvatsku, za hrvatski narod u BiH i hrvatski državni vrh iz 90-ih. Šta na to kažete?
LASIĆ: Doživjeli smo proteklih godina mnoštvo puta nešto slično, samo nismo distanciranje od pogrešnih ratnih politika i iskreno pokajanje političkih vrhuški. Bilo je među osuđenima par kajanja, posve iskrenog samo od Milana Babića. Bilo bi bolje da se politički vrh Hrvatske odrekao Tuđmanove ratne politike iz 1993, povodom ICTY presude „Prliću i drugima", ali nije, nažalost. U historiji političkog licemjerstva, ipak, počasno mjesto zauzimaju dočeci osuđenih ratnih zločinaca i njihovo stiliziranje u političkim i crkvenim krugovima u tobožnje heroje i „svece". U ovom pogledu je egzemplarno bilo pojavljivanje sisačkog biskupa Vlade Košića na zagrebačkom aerodromu prigodom povratka iz Den Haaga osuđenog uznika po imenu Dario Kordić. Slavili su se i izlasci na slobodu i T. Blaškića, R. Delića i N. Orića, B. Plavšića i M. Krajišnika, i drugih. U nisci promašenih sprega vjere i politike posebice mjesto zauzima osuda ICTY-ija od strane patrijarha SPC- a Irineja, koji je presudu ICTY-ija u slučaju notornog krvnika kakav je Ratko Mladić nazvao djelom samog vraga. U vezi s ovom posljednjom presudom u radu ICTY-ija malo tko niječe da je u Herceg Bosni bilo protjerivanja stanovništva, i ubojstava, ali i u BiH i u Hrvatskoj među Hrvatima se ogorčeno što nisu procesuirani za slična nedjela i bošnjački „udruženi zločinački pothvati" („uzp").
Više...
intervju - Broj 1416

GORAN ŠĆEKIĆ, KARIKATURISTA: Više radim od tužilaštva

GORAN ŠĆEKIĆ, KARIKATURISTA: Više radim od tužilaštva 	MONITOR: U okviru Nedjelje borbe protiv korupcije, ovog ponedjeljka, u EU info centru otvorena je izložba Vaših i karikatura Dušana Gađanskog. Po izloženim karikaturama, reklo bi se da je korupcija inspirativna tema.
ŠČEKIĆ: Naravno, korupcija je najveći problem u državama koje su u tranziciji, i kao takva je veoma inspirativna. Sudstvo, tužilštvo i organe gonjenja treba konstantno podsjećati na navedeni problem koji oni ne vide, ili neće da vide. Mislim da se korupcija može veoma lako otkriti, kazniti krivci i oduzeti imovina ukoliko postoji politička volja. Zbog svega ovoga korupcija je prioritetna tema na mojim karikaturama. A inspiracije ne fali. Toliko je jednostavno, barem meni, osmisliti i nacrtati karikaturu o korupciji. Samo prenesem na papir ono što zaista rade odgovorna lica. A oni često ulaze u korupciju bez stida i sakrivanja, jer im je to država omogućila.
Više...

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...