Monitor.co.me

Broj 1430

intervju - Broj 1430

LINO VELJAK, PROFESOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU: Marginalna radikalna desnica teroriše Hrvatsku

LINO VELJAK, PROFESOR  FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU: Marginalna radikalna desnica teroriše HrvatskuMONITOR: Koje su dominantne karakteristike aktuelne političke scene u Hrvatskoj?
VELJAK: Ne mogu a da ne započnem s ekonomijom. Industrija je u ozbiljnoj krizi: brodogradilištima, koja su dugo bila jedan od najvitalnijih segmenata izvozne proizvodnje, prijeti zatvaranje ili radikalno smanjivanje zaposlenosti, a neizvjesna je i budućnost prehrambene industrije, uslijed toga što je ona ili u vlasništvu Agrokora ili usko vezana s tim koncernom, za kojega ćemo tek vidjeti može li i pod koju cijenu preživjeti nakon nagomilanih dugova. Poljoprivreda se teško može boriti protiv uvoznih lobija: sela se prazne (a to vrijedi i za gradove, posebno one gradove poput Siska koji su ostali ili će uskoro ostati bez industrije). Hrvatska je pod pritiskom svjetskih centara financijske moći (čija je ekspozitura Evropska unija) da izvrši ,,strukturne reforme" – a to prevedeno na običan jezik znači da se dodatno prilagodi neoliberalnim agendama. U tom kontekstu narodu se nudi radikalizacija, kako bi se pažnja skrenula na marginalna pitanja. Aktualna je rasprava o ratifikaciji Istambulske konvencije, koju konzervativni krugovi prikazuju kao crni mrak, pa će, tako se neukom svijetu tumači, nakon ratifikacije promjena spola postati takoreći obavezna, a ako neće doći baš do toga, sportaši u borilačkim sportovima će se proglašavati ženama kako bi mogli premlaćivati sportašice.
Više...
 
intervju - Broj 1430

SENKA BULIĆ, GLUMICA I REDITELJKA: Konstantna borba

SENKA BULIĆ, GLUMICA I REDITELJKA: Konstantna borbaUgledna i nagrađivana glumica, rediteljka i producentkinja Senka Bulić uspješno vodi i svoje privatno Kazalište Hotel Bulić. Prošle godine ostvarila je zapaženu ulogu u zagrebačkom pozorištu Trešnja kao Snježna kraljica u istoimenoj predstavi. Pred kraj godine režirala je i dvije predstave u vlastitoj nezavisnoj produkciji Kako je Potjeh tražio istinu i Noru – Lutkinu kuću. Glumi u Egzorcizmu u pulskom pozorištu, a nedavno je počeo da se prikazuje i istoimeni film koji je rađen paralelno s predstavom, u režiji Dalibora Matanića. U Zagrebu i regionu možete je gledati u predstavama s repertoara Kazališta Hotel Bulić - Šuma Striborova, Dama s kamelijama kao i Dream of life. Naša publika je gledala na prošlogodišnjem FIAT-u predstavu koju je režirala Lampedusa Beach.
Više...

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...