Monitor.co.me

Broj 1470

intervju - Broj 1470

DRITAN ABAZOVIĆ, LIDER URE: Dosta je lova u mutnom

DRITAN ABAZOVIĆ, LIDER URE: Dosta je lova u mutnom MONITOR: Nedavno ste, komentarišući zatvaranje Nebojše Medojevića i određivanje pritvora Milanu Kneževiću, izjavili da se protivustavno hapse poslanici, te da je Ustavni sud navodno stao na stranu pravde odlukom nakon koje je Medojević izašao iz zatvora, ali da se zapravo radilo o političkoj odluci. Kako vidite cijelu tu situaciju sada?
ABAZO VIĆ: Hapšenje poslanika na ovakav način samo potvrđuje tezu o atrofiji institucija sistema i pravnoj nesigurnosti u koju vladajuća klasa gura građane Crne Gore. Tužno je bilo gledati kako pravnom gimnastikom, ali priznaću vrlo domišljatom i kreativnom, Ustavni sud spašava obraz drugih sudskih instanci kao i samog tužilaštva.
Više...
 
intervju - Broj 1470

DR RADE RATKOVIĆ, DEKAN FAKULTETA ZA BIZNIS I TURIZAM IZ BUDVE: Pakleni skup za razvoj kvaziturizma

DR  RADE RATKOVIĆ, DEKAN FAKULTETA ZA BIZNIS I TURIZAM IZ BUDVE: Pakleni skup za razvoj kvaziturizmaMONITOR: Kako Crna Gora može da bude privlačnija i cjelogodišnja turistička destinacija?
RATKOVIĆ: Želja da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacijaje je plemenita, ali nije tržišno zasnovana. Turizam je imanentno sezonska djelatnost, to je jedna od njegovih osnovnih karakteristika. Održiva produžena sezona od sedam mjeseci rada (predsezona, glavna sezona, postsezona...) i to je u fokusu svih turističkih zemalja Mediterana. Naravno da će neki objekti raditi cijele godine, ali to ne može biti dominantno. Naša sezona traje nepuna dva mjeseca, a to je posljedica loše strukture smještajnih kapaciteta (mnogo stanova, a malo hotela) i loše pozicije na turističkom tržištu (predominantno učešće regiona i Rusije, a malo učešće najjačih emitivnih izvora Evrope). Tome se dodaje i nedovoljno razvijena turistička infrastruktura (posebno turističke atrakcije, rekreativni i zabavni objekti, pješačke i biciklističke staze, bazeni i velnes centri...) i suprastruktura ( posebno osnovni smještajni kapaciteti, kongresni centri i slično). Ovome treba dodati i objekte opšte infrastrukture, a posebno saobraćaj. Spisak tačaka za popravljanje je dug i traži vrijeme, rok od najmanje pet godina. U posljednje vrijeme primjećuju se pomaci u tom pogledu, ali je potrebno da se više intenziviraju budu dio prioritetne nacionalne turističke i ekonomske politike.
Više...
intervju - Broj 1470

IVO LUČIĆ, NOVINAR I EKOLOG IZ ZAGREBA: Duboka evropska periferija

IVO  LUČIĆ, NOVINAR I EKOLOG IZ ZAGREBA: Duboka evropska periferijaMONITOR: Kako biste ukratko opisali današnju Hrvatsku, članicu EU?
LUČIĆ: Manje je napetosti i straha u politici, koja je eskalirala za vrijeme prošle vlade Tomislava Karamarka. Ali, kvaliteta života, kada se gleda po onim poznatim pokazateljima, nije se bitno promijenila. Studije pokazuju da je Hrvatske, nekada druga najrazvijenija republika u Jugoslaviji i uz Češku najrazvijeniji dio socijalističkog svijeta, danas duboka europska periferija.
Više...
intervju - Broj 1470

MILICA KOVAČEVIĆ, PREDSJEDNICA CENTRA ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU: Opasa retorika konflikta

MILICA KOVAČEVIĆ, PREDSJEDNICA CENTRA ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU: Opasa retorika konflikta MONITOR: Krajem prošle sedmice predstavili ste platformu ,,Zajedno protiv nasilnog ekstremizma''. O čemu se radi?
KOVAČEVIĆ:Pokretanje ove platforme je prvi korak u procesu čiji je cilj uključivanje svih segmenata društva u borbu protiv radikalizacije i ekstremizma u Crnoj Gori.

CDT je prije nešto više od godinu dana, na osnovu prethodnog istraživanja, uputio nadležnim državnim organima više preporuka za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Naš je zaključak bio da se strateški dokumenti u ovoj oblasti loše implementiraju na polju prevencije, pa smo predložili mehanizme za bolju koordinaciju i veće uključivanje aktera iz države i civilnog društva.

Više...

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...