Monitor.co.me

Broj 1476

intervju - Broj 1476

ANDRIJA MANDIĆ, LIDER DEMOKRATSKOG FRONTA: Opozicija ne smije da dozvoli da se zataška afera Koverta

ANDRIJA MANDIĆ, LIDER DEMOKRATSKOG FRONTA:  Opozicija ne smije da dozvoli da se zataška afera Koverta MONITOR: Aferta Koverta i dalje drma Crnu Goru. Šta Vama govori ova afera, kao i način na koji reaguju ovdašnje institucije?
MANDIĆ: Bilo je dovoljno da otpadne jedan šraf iz mašinerije DPS-a da bi se taj političko-kriminalni monstrum počeo drmati iz temelja.Imajući u vidu spregu samog vrha vlasti, tužilaštva, tajkuna i organizovanog kriminala, kako pokazuje i ova afera, mi moramo da shvatimo da imamo posla sa vjerovatno najopasnijom kriminalnom organizacijom u Evropi, i moramo se ponašati u skladu sa tom činjenicom, ondosno uraditi sve da joj stanemo na put. Vidite kroz šta je sve prolazio i prolazi DF u svojoj borbi za slobodnu Crnu Goru, na našem primjeru svi mogu da vide kako to izgleda kada čitava ta hobotnica krene na svog protivnika, ali sve smo izdržali i ništa nas ne može pokolebati.
Više...
 
intervju - Broj 1476

ALEKSANDAR PEROVIĆ, NVO OZON: Otvaranje poglavja 27 je u konfliktu sa katastrofalnim stanjem na terenu

ALEKSANDAR PEROVIĆ, NVO OZON: Otvaranje poglavja 27 je u konfliktu sa katastrofalnim stanjem na terenuMONITOR: Nedavno je otvoreno poglavlje 27. Kakve su mogućnosti i očekivanja?
PEROVIĆ: Za razliku od drugih poglavlja, životna sredina Crne Gore je već integrisani dio životne sredine Evrope, pa i planete, tako da je i u interesu EU da u našoj zemlji bude kvalitet životne sedine na dobrom nivou. Isto tako, kada je riječ o klimatskim promjenama, mi kao mali sistem nemamo neki veliki uticaj, pa shodno tome bi i EU morala da prepozna specifičnosti Crne Gore i snažno podrži razvojni pravac ekološke države, kao model koji bi mogao da bude primjer dobre prakse, naravno ukoliko se stvori ambijent da krovni donosioci odluka budu ljudi sa vizijom i znanjem da tu nadasve humanu ideju iznesu u praksi. Stanje na terenu u svakom slučaju ne prati odluku zemalja članica EU o otvaranju poglavlja 27, što bi trebalo da znači neko priznanje institucijama sistema, jer iz terenskih iskustava možemo reći da stanje nikada nije bilo gore i to je nešto što će potvrditi svako ko razumije šta zapravo znači upravljanje životnom sredinom. Zatvaranje poglavlja 27 ne znači da će se sva otvorena pitanja zatvoriti, već da će Vlada predložiti plan sa vremenskom dinamikom kako će primijeniti standarde iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena, koje važe u EU.
Više...
intervju - Broj 1476

STRAJO KRSMANOVIĆ, ČLAN KRUGA 99: Inicijativa SDA je pravno bezizgledna, ali politički relevantna

STRAJO KRSMANOVIĆ, ČLAN KRUGA 99: Inicijativa SDA je pravno bezizgledna,  ali politički relevantnaMONITOR: Jedno od najaktelnijih pitanja u BiH je inicijativa Bakira Izetbegovića i SDA za promjenu naziva Republike Srpske, a u RS najavljuju razdruživanje. Šta Vi na to kažete?
KRSMANOVIĆ: Rekao bih da se Bakir Izetbegović, konačno, (od kada je na birou), počeo baviti politikom! Više od deset godina, Bosnu ugrožavaju Dodik i Čović i njihove prijetnje kako će se RS otcijepiti, kako će HDZ obnoviti „Herceg-Bosnu" na teritoriji suverene BiH i slično. Reaktiviraju prijetnje koje su iz arsenala propalih ratnih ciljeva u državi gdje rat, nažalost, nije završen, gdje živimo više od dvadeset godina primirja zvanog Dejtonski mirovni ugovor, sa ustavnim uređenjem koje na najgrublji način afirmiše diskriminaciju kao oblik egzistiranja, gdje se Evropska konvencija o ljudskim pravima, iako nadustavna, ne poštuje i ne provodi zato što je njena opstrukcija ugrađena u Ustav, gdje se vlade Srbije i Hrvatske direktno miješaju u unutrašnje odnose u BiH, gdje se izgradnjom Pelješkog mosta zatvara suverenoj državi pristup otvorenom moru,gdje se kojekakvim rezolucijama negiraju presude Međunarodnog suda u Hagu o Udruženom zločinačkom poduhvatu i gdje nas, nažalost, brane oni koji vide državu kroz svoje ideološko-nacionalne naočare, koje strogo filtriraju sve što je drugo i drugačije.
Više...
intervju - Broj 1476

MILORAD ALEKSIĆ, DIREKTOR FONDACIJE SVETI PETAR CETINJSKI: Na ivici gašenja

MILORAD  ALEKSIĆ, DIREKTOR  FONDACIJE  SVETI PETAR  CETINJSKI:  Na ivici gašenja MONITOR: Kako ukratko izgleda lična karta Fondacije ,,Sveti Petar Cetinjski "?
ALEKSIĆ:Fondacija ,,Sveti Petar Cetinjski" osnovana je 1999. godine s ciljem da radi na afirmaciji kulturno-istrijskog i državotvornog nasljeđa Crne Gore, ali i afirmaciji savremenih vrijednosti i potencijala crnogorskog društva. Fondacija od početka djeluje u interesu kulturnog i civilizacijskog napretka crnogorskog građanstva. Stvorena je radi opšteg dobra Crne Gore i jačanja njenog državnog, demokratskog i obrazovnog puta, kao i radi zaštite istorijskih i duhovnih vrijednosti crnogorskog naroda.
Više...

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...