Monitor.co.me

Broj 1456

Moć samoobmane

Čovek po prirodi nije ni dobar ni zao, nego u sebi sadrži potencijale i za jedno i za drugo, a da li će, i u kojoj (sraz)meri, realizovati ovo ili ono, ili neku njihovu kontradiktornu kombinaciju, uvek zavisi od više faktora. Ovako bi mogao da glasi, najkraći rezime, istorijski verifikovane, realističke antropologije, od Aristotela do danas. Koji(rezime) jednako važi za čoveka kao vrstu, kao i za svakog čoveka pojedinačno. Umesto beskonačnih doktrinarnih sporova, grešaka hipergeneralizacije, ipreteranih odnosno loših apstrakcija dobra i zla, dakle, ono što je neophodno, to je, uvek konkretna diferencijalna analiza, da rečenu antropologiju ovde nazovemo i tako.
Više...
 
Broj 1455

Veliko nerazumijevanje

Naravno da je velika istorijska ironija, što su na veliko nerazumevanje i potcenjivanje ideologije, morali da nas podsete najnoviji predstavnici desnice i ultradesnice, Donald Tramp („fake news", lažne vesti), i Kembridž Analitika („facebook", eksploatacija straha). Još veća je istorijska ironija, što od ovog nerazumevanja i potcenjivanja, nisu patili Karl Marks i Fridrih Engels, kritičari nemačke idealističke filozofije, i očevi osnivači dijalektičkog materijalizma. Upravo suprotno, najdubljem razumevanju ideologije, oni su, još danas davne 1846., u Nemačkoj ideologiji, dali najveći doprinos.
Više...
Broj 1447

Najveća nepravda

Problem kapitalističke eksproprijacije tehnološke rente ima najmanje tri društvena aspekta ili sloja. Njegov prvi sloj funkcioniše na samoj uzburkanoj površini društva. Reč je o svakodnevnom i bučnom mnoštvu kapitalistički proizvedenih i manipulisanih identiteta, strahova, histerija i sukoba. Od unutrašnjih nemira i nasilja, preko međudržavnih sukoba i ratova, do onih najstrašnijih, nuklearnih, klimatskih i ostalih apokaliptičkih pretnji. Ni mehanizam ovih sukoba, nije nepoznat. Kapitalizam, eksproprijacija tehnološke rente, povećavanje unutrašnjih ekonomsko-socijalnih odnosno klasnih polarizacija, posledično povećavanje međudržavnih konfrontacija, ovako taj mehanizam izgleda u najkraćem.
Više...
Broj 1446

Kapitalizam

Veliki um u stanju je da stvari vidi još dok su u samom začetku. Onaj drugi, ni kada su na svom vrhuncu, ili, čak, izmaku. Karl Marks bio je kritičar, ali i sledbenik G. V. F. Hegela. Velikog, zapravo najvećeg filozofa dijalektike. Sledeći upravo dijalektiku svog velikog učitelja, Karl Marks bio je u stanju, da kraj kapitalizma kao istorijskog sistema, kao čudovište koje proždire samo sebe, predvidi još pre stopedeset godina. Dvorski intelektualci, zarobljeni, to jest uslužni umovi našeg vremena, ovu kapitalnu činjenicu, ne vide, preciznije ne žele da vide, ni dan-danas, kada je ona toliko očigledna.
Više...
Broj 1444

Strah od pobune

Jedina granica koju vladajući kapitalisti poznaju i poštuju, jeste strah od pobune, odnosno revolucije, koja, to oni znaju iz iskustva, za tren može da ih ostavi bez ičega. Problem je, međutim, u tome, što je i ova njihova granica, prilično ograničena, i zbog toga nesolidna, porozna i nesigurna.
Više...
Broj 1443

Misterija ćutanja

Zahvaljujući vrtoglavom tehnološkom progresu, posebno u poslednjih pola milenijuma, čovek je danas u mogućnosti da višestruko zadovolji sve svoje potrebe. Pa ipak, svi znamo da je on od ove mogućnosti daleko, naprotiv, relativno siromaštvo, jaz između jedan posto najbogatijih i 99 posto ostalih, sada već i u najrazvijenijim zemljama, sve je veći i opasniji. A sve ovo zbog toga što se između mogućnosti i stvarnosti isprečila vladajuća kapitalistička oligarhija. Koja kao svoju ekskluzivnu zaslugu prisvaja ono, rezultat tehnološkog progresa, tehnološku rentu, što je zasluga celokupnog ljudskog razvoja. Pa onda na ovaj inicijalni veliki krimen, spontano i organizovano nadovezuje i sve ostale svoje velike krimene, od beskonačne manipulacije rasnih, nacionalnih, verskih i ostalih takozvanih identitetskih sukoba, preko proizvodnje i širenja unutrašnjih i međunarodnih ratova, pa sve do stalne pretnje nuklearne apokalipse.
Više...
Broj 1442

Saučesnici

Najnoviji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, iz aprila ove godine, zajedno sa onim strateškim dokumentom Briselske svete stolice koji mu je prethodio, ponovio je onaj, malo je reći neobičan, toplo-hladno, crno-belo, dobar-loš policajac, obrazac iz ranijih izveštaja, samo što je ovog puta, ovaj obrazac doveden do svog i našegnepodnošljivogvrhunca. Pa je tako crnogorska država odnosno vlast, (p)ostala i „lider u regionu", i „zarobljena država", i zemlja koja je značajno napredovala u mnogim „poglavljima", eh ta divna poglavlja, i država koja i dalje pati od velikog nedostatka vladavine prava, endemske korupcije, i organizovanog kriminala na svim, čitaj i najvišim nivoima.
Više...
Broj 1441

Legalizacija

Povodom najnovijeg Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, sredinom prošlog meseca, crnogorska opozicija je, po ko zna koji put, ustvrdila kako „vlast u Crnoj Gori evropske integracije podržava samo deklarativno". I pri tome opet bila u krivu. Naprotiv, od svih involviranih aktera, unutrašnjih i vanjskih, upravo vlast u Crnoj Gori, ove integracije, podržava najjače. Zbog toga što upravo ova vlast, najbolje zna, da su ove integracije, za nju i njenu impozantnu tridesetogodišnju „divlju gradnju", njene ratove i ratne zločine devedesetih, te njene pljačkaške privatizacije, korupcije i organizovane kriminale dvehiljaditih, kao neka vrstalegalizacije. Pa je zbog toga, svom svojom silinom, zalegla za njih. I, mora joj se priznati, za sada prilično uspeva.
Više...
Broj 1440

Crna Gora, Zapadni Balkan

U Predgovoru za prvo izdanje prvog toma Kapitala iz 1867. Karl Marks je objasnio, kako mu je, kao uzor za analizu u tom delu, poslužio industrijski kapitalizam u Engleskoj u prvoj polovini XIX veka, zbog toga što je ovaj društveno-ekonomski sistem, u toj zemlji, u to vreme, bio najrazvijeniji. Te kako, zbog toga, svaka, u to vreme, manje razvijena zemlja, u tadašnjoj Engleskoj, može da vidi, sliku sopstvene budućnosti. I to je tada bilo opravdano, zbog toga što je kapitalizam kao svetski i istorijski sistem, tada još uvek bio u fazi uspona.
Više...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • linkedin
 • MySpace
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • wordpress
 • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...