Monitor.co.me

Broj 1142

Izbori ili bojkot

Korupcija i organizovani kriminal glavni su problem za dalji razvoj Crne Gore, ali i za održavanje slobodnih i fer izbora 14. oktobra 2012. O tome govore ne samo najznačajniji međunarodni autoriteti, Evropska komisija, Foreign Affairs i BBC, na primer, nego i brojne neprocesirane krivične prijave za najteža krivična dela protiv vrha vladajućeg režima.

Više...
 
Broj 1124

Kukavica

Svet će prihvatiti ženske vrednosti, otvorenosti, empatije i solidarnosti, ili će propasti. Naravno, i ove, i njima suprotstavljene, još uvek dominantne, muške vrednosti, hijerarhije, agresivnosti i dominacije, u upravo izrečenoj, aksiomatizovanoj i apokaliptičkoj, ili-ili formulaciji, treba razumeti u njihovom pravom, rodno-istorijskom, a ne u njihovom suženom, rodno-biološkom značenju i smislu.

Više...
Broj 1120

Crnogorski post-traumatski stres

U poslednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se događa jedan neobičan fenomen. Na površinu društva počinju da isplivavaju neke najmračnije, najgore i najteže stvari, i to sa zakašnjenjem od najmanje deset godina. Tako, primera radi, korupcionaško-kriminalne afere Telekom i KAP, koje involviraju same vrhove vlasti, jesu eksplodirale u lice javnosti tek u poslednjih nekoliko meseci, ali su njihovi ekonomski i društveni izvori mnogo dalji i dublji i sežu u danas već daleke i mračne 1990-e. Slično, stagnacija apsolutnog siromaštva na kompromitujućem nivou od više od deset procenata, uz istovremen porast relativnog siromaštva od još više kompromitujućih šezdeset procenata, jesu egzaktno utvrđeni tek longitudinalnim istraživanjem UNDP 2005-2010., ali su i izvori ovih negativnih fenomena mnogo dalji i dublji, i isto tako se ne mogu razumeti izvan ratnih i pljačkaških 1990-ih.

Više...
Broj 1119

Veliki usov

Taman je premijer-namesnik, povodom onih garancija, najavio glasanje o poverenju, kada je veliko nevreme omogućilo vladi da odigra još jedan prevarni performans. Najpre, vanredno stanje, sa kamerama, ministrima i lopatama, a onda, je li, povratak u redovno stanje. U EU integracije, ustavne promene i identitete. (O kako su dobri i zahvalni ti identiteti.) I u stari, dobri DPSDP, koji, je li, to i oni sami znaju, ima brojne nedostatke, ali koji je, kao, manje zlo od opozicije i alternative, jer je ova, kao, protiv svoje države. I tako beskonačno.

Više...
Broj 1118

Ruglo

U jeku jedne od njihovih bezbrojnih političkih agresija, u prvoj godini posle referenduma, maja, juna i jula 2007., vrhovni oligarh Crne Gore, Milo Đukanović i njegova DPS, svoje kritičare i oponente, među njima i moju malenkost, počastili su i stigmom „sramotni ljudi". Za razliku od nekih drugih, mene ta stigma tada, kao ni bilo kada, pre i posle toga, ni najmanje nije uvredila, sa te adrese meni je bilo neprijatno samo jedanput ili dvaput, kada se sticajem okolnosti dogodilo da dođe par komplimenata, ali je zanimljivo kako su reči skoro kao živa bića, kako se, kao bumerang, vraćaju i svete. Ko se mača lati, od mača i strada.

Više...
Broj 1117

Nalogodavac

Kosmos ili Slučaj, svejedno, tek dogodilo se, jednog istog dana, u sredu, 7. marta 2012., ukidanje prvostepene oslobađajuće presude za ratni zločin deportacija iz 1992., i fizički napad iz mraka na novinarku dnevnog lista Vijesti, Oliveru Lakić. I odmah potom, sve do današnjeg dana, i danas, Veliki Spin. Kao, ne zna se ko je Nalogodavac.

Više...
Broj 1116

Tehno-maska

Ideje ipak nemaju potpuno odvojenu i samostalnu egzistenciju, kako pogrešno misle idealisti, nego ih je moguće razumeti, a posebno primeniti ili, kako se to danas kaže, implementirati, samo u tesnoj povezanosti, sa materijom na koju se odnose. Što važi generalno, važi i za ideju tehnokratije. Povećana uloga tehničkih i ukupnih znanja u modernim vremenima nikako ne može biti opravdanje za njihovo odvajanje od realnosti. A ako se to ipak uradi, tehnokratija se pretvara u masku za vladanje.

Više...
Broj 1115

Opasno (ne)znanje

Ima nas koji ni jednog jedinog momenta nismo zaboravili, kako je Igor Lukšić izašao ispod šinjela svojih mentora, Mila Đukanovića i Veselina Vukotića, te kako je zbog toga bilo prilično nerealno, izvesno ambasadsko i unutrašnje očekivanje, da bi baš on mogao biti reformator, njihovog sistema oligarhijskog kapitalizma. Pa ipak, kao da je i nas takve, iznenadila količina oligarhije, kojom je on, upravo ovih dana, potvrdio svoja izvorna mentorstva. I količina neznanja, koju je pri tome pokazao.

Više...
Broj 1114

Zli dusi

Živimo u dobu povećane kompleksnosti a unutar ove i povećane svesnosti sveta. U takozvanoj informatičkoj ili naučno-informatičkoj eri. U vremenu duha. Staru dijalektiku između materije i duha, ovo vreme, međutim, ne ukida, nego samo dodatno kompleksifikuje. S tim što su egzotični deo ove dijalektike, i duhovi koji toga nisu svesni. Nesvesni ili negativni duhovi. Među njima i zli dusi.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...