Monitor.co.me

Broj 1078

Upotreba utopije

DUH grofa Sen-Simona, francuskog socijaliste-utopiste, koji je hteo da upravlja stvarima a ne vlada ljudima, primećen je nedavno i na periferiji, pa i u našoj maloj voljenoj državi, u liku novog premijera, doktora Igora Lukšića, ali je prava i najjača utvrda ovog duha, bila i ostala, u samom središtu Evrope, u Evropskoj komisiji u Briselu. To potvrđuju najmanje dve činjenice. Prvo, ideološko socijalističko poreklo mnogih članova komisije, i drugo njihov karakterističan javni diskurs, najbliži diskursu Sen-Simonove tehno-utopije.

Više...
 
Broj 1077

Sen-Simon po drugi put među Crnogorcima

GROF SEN-SIMON bio je francuski socijalista-utopista. Najviše je ostao upamćen po idealu koji je propagirao. Da se upravlja stvarima a ne vlada ljudima. Po prvi put, sa ovim idealom, bio je među Crnogorcima, i ostalim južnim i inim Slovenima, u dvadesetom veku, u vreme izgradnje takozvanog socijalističkog društva i sistema. Verujem da se još uvek živo sećate i sloma kojeg je ova izgradnja doživela.

Više...
Broj 1076

Izvori fascinacije

ČAK i manje upućeni znaju da EU nije obećana zemlja nego mešavina pozitivnih i negativnih elemenata. Emancipatorskih mogućnosti i birokratskih otuđenja. Utoliko više čudi, što u Crnoj Gori, a slično je i u većini drugih postjugoslovenskih zemalja, u svesti većine građana, posebno mladih, EU danas funkcioniše kao kvazireligiozna dogma. Fascinacija. Nije loše malo zastati i zapitati se, otkuda ova fascinacija.

Više...
Broj 1075

Novi totalitarizam

PODGORIČKA vlada, plus briselska vlada, plus vladine nevladine, jednako novi totalitarizam. Priznajem, kada je ovaj obrazac, tada u Sloveniji, pre desetak godina, prvi izložio Tomaž Mastnak, mislio sam da preteruje. Danas vidim da je bio u pravu.

Više...
Broj 1074

Predlog za zabranu DPSDP

U NADI da naša mala voljena država nije baš totalno zarobljena, evo još jednog mog skromnog predloga nadležnima. Da zabrane rad vladajućoj DPS. Znam da ima i onih koji će reći kako je ovaj moj predlog obična provokacija ili osveta jednog indipendiste od devedesetprve, partiji koja nakon svega, obratite pažnju, zarobljava čak i naš opštegrađanski dan državne nezavisnosti, dvadesetprvi maj, jer baš za taj dan zakazuje svoj sebični partijski kongres.

NA ŽALOST, ni o kakvoj provokaciji ili osveti ovde nije reč. Ko ne veruje, neka pogleda članove 55 i 149 Ustava Crne Gore. Tamo stoji da će Ustavni sud Crne Gore zabraniti rad organizacije koja krši ljudska prava. A treba li uopšte da podsećam, da je DPS, sve do 1998, dakle i 1995, u vreme izvršenja genocida u Srebrenici, bila u koaliciji sa SPS Slobodana Miloševića, pa valjda sa njima i suodgovorna za ovaj zločin. Zatim, da je genocid najteži oblik kršenja ljudskih prava. Najzad, i da je faktičko aboliranje vrha DPS glavni razlog produžene nekažnjivosti ratnih zločina kao i produženih progona svih u Crnoj Gori do današnjeg dana koji kažnjavanje ovih zločina traže.

REČJU, ne samo pravda za mrtve, nego i sloboda za žive, zahtevaju zabranu DPS. I SDP, koja u poslednjih više od deset godina pomaže ovoj da izbegne pravdu. I zato znajte, kada sledeći put vidite njihove vatromete, to su vatrometi koji hoće da spale naše poslednje nade. Mi, slobodni građani i građanke Crne Gore, to ne smemo da im dozvolimo. Ni po koju cenu.

(TV Vijesti)
Milan POPOVIĆ

Broj 1073

Ograničenje trajanja mandata

OD SVIH sentenci velikih umova, najdraža mi je jedna Alberta Ajnštajna. U kojoj ovaj ističe kako su samo dve stvari beskonačne. Kosmos i ljudska glupost odnosno pohlepa. I odmah zatim dodaje, kako za kosmos nije siguran.

Više...
Broj 1072

Najveća od svih ratnih šteta

IZGUBLJENI ljudski životi su sveti i ni sa čim drugim ne mogu da se uporede. Ali ni od svih materijalnih šteta potonjih postjugoslovenskih ratova najveća nije ona koja se već dogodila, dakle ratovima razorena i unazađena ekonomija, koja, makar za najveći deo stanovništva, nikako da se pomeri sa nulte 1989. nego je to jedna šteta koja se još nije dogodila, a uz to još i izgleda kao da nije materijalna, iako je, po posledicama, materijalna da materijalnija ne može biti.

Više...
Broj 1071

Mehanizam prerane smrti

„GOSPODE, kako se ovde brzo smrkava." Danilo Kiš, Bašta, pepeo. A mi bi mogli da dodamo: „I kako sporo sviće."

Više...
Broj 1070

SDP fenomen

JEDAN od najviših funkcionera SDP, izjavi ovih dana, kako je nedavna oslobađajuća prvostepena presuda za ratni zločin deportacija 1992, „najteža podvala" pravu i pravdi, i „veoma loša poruka" međunarodnoj zajednici, o spremnosti odnosno nespremnosti vladajuće Crne Gore da se suči sa sopstvenom prošlošću.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...