Monitor.co.me

Broj 1437

Nemačka

Čak ni najsolidnija ekonomija i demokratija EU, kakva je Nemačka, nije uspela da izbegne najveću kontradikciju, problem i opasnost Zapada, njegovo tridesetgodišnje isklizavanje udesno, od desnog centra ka ultradesnici, od stvarnog centra ka „ekstremnom centru", kako ga je lucidno prozreo Tarik Ali. Ovo ne može da sakrije, čak ni najkorektnija dugogodišnja vlada(vina) jedne Angele Merkel.
Više...
 
Broj 1436

Zapad

Svoju slavnu Propast Zapada, veliki nemački filozof, Osvald Špengler, objavio je pre tačno sto godina, 1918. Jedan drugi veliki mislilac, naš savremenik, američki sociolog, Imanuel Volerstin, u tekstu pod naslovom Does the Western World Still Exist?, 2003., u zaključku je rezimirao, kako Zapad kao geopolitički entitet, dominantan u svetu u poslednjih pola milenijuma, još uvek nije potpuno iščezao, ali jeste veoma, čak terminalno oslabljen.
Više...
Broj 1435

Svijet

Vladajući političari, mediji i analitičari, svakodnevno nas zatrpavaju tvrdnjama, kako u svetu, u poslednjih nekoliko godina, posebno od kulminacije sirijske i ukrajinske krize 2014., eskalira novi hladni rat, ali oni pri tome greše, i to u smislu logičke greške pars pro toto, zamene dela za celinu stvari. Ono što zaista eskalira, to je sukob između Vašingtona i Moskve, koji u ovome zaista recikliraju nasleđene hladnoratovske komponente, ali to više nije, niti može da bude, novi bipolarni hladni rat, zbog toga što je posthladnoratovski međunarodni sistem, u međuvremenu, u poslednjih trideset, a posebno u poslednjih sedamnaest godina, od napada Al Kaide na Njujork i Vašington 11. septembra 2001., definitivno i nepovratno, postao – multipolaran.
Više...
Broj 1434

Klase i klasne borbe

Na vladajući oligarhijski kapitalizam, svetska ekonomska kriza 2008., delovala je kao najrazorniji zemljotres. Uz sve ostalo, rehabilitovala je i Karla Marksa. Posebno njegove analize klasa i klasnih borbi. Aktuelizacija ovih analiza,iz devetnaestog, u dvadesetprvi vek, međutim, daleko je od neophodne.
Više...
Broj 1433

Ponavljanja i promjene

O tome kako je istorija uvek neka složena kombinacija ponavljanja i promena, a nikada, ni čisto ponavljanje, ni čista promena, već je bilo reči u jednoj od prethodnih Altervizija, i to na primeru upoređivanja dve smene hegemona u međunarodnim odnosima, one poslednje, 1914-1944., čiji je ishod poznat, i ove današnje, 2014-2044., koja je još uvek u toku, zapravo još uvek na samom početku, a sve to sa naglaskom na ponavljanjima. U ovoj Alterviziji, fokus se pomera prema našoj današnjoj tekućoj smeni, 2014-2044., samo sada sa naglaskom na promenama.
Više...
Broj 1432

Pozitivna apokalipsa

Pretnja nuklearne apokalipse predstavlja poslednje upozorenje u najmanje dva smisla ove reči. U smislu poslednjeg u nizu sličnih upozorenja tokom čovekove istorije, i u smislu upozorenja posle kojeg, ukoliko se na ovo ne pronađe neki valjan odnosno pozitivan odgovor, ne može biti više ničeg, ni nekog novog upozorenja, ni života, ni čoveka uopšte.
Više...
Broj 1431

Negativna apokalipsa

Naslov ove Altervizije, Negativna apokalipsa, nije tautologija, kako izgleda na prvi pogled, nego je relacioni pojam, koji postaje jasan, tek kada se stavi uz naslov naredne Altervizije, Pozitivna apokalipsa, na prvi pogled takođe (oksimoronski) problematičan. Jezička provokacija prestaje kada se shvati da je ona prva, negativna apokalipsa, apokalipsa u uobičajenom, negativnom, čak najnegativnijem i najstrašnijem smislu, a ona druga, pozitivna apokalipsa, pozitivna samo u smislu poslednjeg upozorenja, odgovarajućeg izazova, i novog, kreativnog odgovora, kako se to danas obično kaže.
Više...
Broj 1430

Međunarodne multi-polarizacije

Unutrašnje ekonomsko-socijalne odnosno klasne bi-polarizacije zakonito guraju u divlje, nasilne i ratne, međunarodne multi-polarizacije, a ove druge, opet, povratno i dodatno, povećavaju, produbljuju i pojačavaju, one prve. Tako se upada u začarani krug iz kojeg nema izlaza. U poslednjih trideset godina, ovaj začarani krug funkcioniše kao „ekstremni centar", kako ga je lucidno nazvao britansko-pakistanski levičar Tarik Ali. Centar koji je zapravo lažni centar, „zmijsko jaje" poznog, ultramonopolističkog kapitalizma, u kojem celo vreme tiho inkubira desni ekstremizam odnosno novi fašizam.
Više...
Broj 1429

Unutrašnje bi-polarizacije

U poslednjih trideset godina, došlo je do velikog, zapravo zastrašujućeg povećanja unutrašnjih ekonomsko-socijalnih odnosno klasnih razlika i bi-polarizacija, između 1-10 posto najbogatijih i 90-99 posto ostalih. I to ne više samo u zemljama daleke periferije, nego sada već i u samim centrima svetskog kapitalističkog sistema, SAD i EU. I ne više samo u kritički orijentisanim teorijskim hipotezama, nego sada već i u rigoroznim statističkim istraživanjima i nalazima, posebno onim Džozefa Stiglica, kada je reč o SAD, i onim Tome Piketija, kada je reč o Zapadu, i o svetskom kapitalističkom sistemu u celini, i u poslednjih više od trista a ne samo trideset godina.
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...