Monitor.co.me

Broj 1162

Sarajevska prekompozicija

Postdejtonska priča o Sarajevu itekako je indikativna za kompleksnu cjelovitu sliku Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo prije rata činilo je deset opština. Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, njih devet, odnosno njihovi najveći i centralni dijelovi, pripali su Federaciji BiH. U Republici Srpskoj ostale su samo Pale. Preostalih devet opština konstituišu jedan od deset kantona Federacije BiH: Kanton Sarajevo. Administrativnu cjelinu po imenu Grad Sarajevo čine pak četiri centralne gradske opštine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad (dakle, bez Ilidže, Vogošće, Hadžića, Ilijaša i Trnova). I za živog Alije Izetbegovića, u samom Gradu Sarajevu SDP je u pravilu bio jači od SDA. Nekako se bila ustalila praksa da u Kantonu Sarajevo vlada SDA, ali da u Gradu vlada SDP.

Više...
 
Broj 1151

Partnerstvo za čir

Turbulencije koje potresaju političku scenu BiH još od kasnog proljeća, ovog su oktobra, u ranu jesen, dakle, dobile neočekivan (privremeni?) rasplet. Potresi su počeli pokušajem SDP-a Zlatka Lagumdžije da iz vlasti na svim nivoima izbaci SDA Sulejmana Tihića. Stvar im je iz početka pošla za rukom samo na nivou nekoliko kantona, na nivou Federacije BiH došlo se do ćorsokaka, a na nivou države situacija se naročito zakomplikovala nakon što je Milorad Dodik ljetos pokrenuo inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije. Kampanja za lokalne izbore (održane sedmog oktobra ove godine) tako se održavala u atmosferi odmjeravanja snaga SDP-a i SDA gdje se činilo da će stranka koja pobijedi ostati na vlasti, dok će ona druga morati da se povuče u opoziciju.

Više...
Broj 1147

Sulejman, Mladen, Dragan

Posljednje prijeratna jugoslovenska jesen, u svojoj bh. varijanti, to vrijeme uoči prvih demokratskih izbora u BiH, dobrano je zaboravljena, a neki njezini aspekti sačuvaniji su u skečevima Top liste nadrealista, negoli u ozbiljnim narativnim umjetnostima. Kako su, recimo, u javnosti prezirane tzv. nacionalne stranke, koje su naposljetku ubjedljivo pobijedile; 19. novembra 1990. dan nakon pomenutih izbora, na naslovnici Oslobođenja objavljena je fotografija predsjednika SDA, SDS-a i HDZ-a, lidera buduće vladajuće koalicije, a veliki naslov je glasio: Alija, Radovan, Stjepan.

Više...
Broj 1135

Švejkova sedmorka

Prošlog smo mjeseca ovdje pisali o turbulencijama u bosanskohercegovačkoj vladajućoj koaliciji prognoziravši da plan Zlatka Lagumdžija i Fahrudina Radončića da ministarske pozicije Tihićeve SDA preuzme Radončićev SBB na višim nivoima vlasti neće biti tako lako ostvaren. U kantonalnim vladama to je već gotova stvar, no na nivou Federacije i države situacija je dovedena do klasičnog ćorsokaka. Nova SDP-SBB većina preuzela je vodeće funkcije u Parlamentu Federacije, a uspjeli su i izglasati i smjenu SDA-ovih kadrova iz Vijeća ministara u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

Više...
Broj 1129

Osumnjičenik kao prvi policajac

U posljednjoj dekadi maja i u prvim danima juna mjeseca ove godine, nekako paralelno sa izborom Tomislava Nikolića za predsjednika Republike Srbije, u Bosni i Hercegovini je došlo do iznenadne i za mnoge šokantne promjene u vladajućoj koaliciji. Naime, kao što je poznato, nakon izbora u oktobru 2010. više od godinu dana trajao je vakuum u formiranju vlasti na državnom nivou koji je naposljetku prekinut formiranjem takozvane šestorke koju su činili Dodikov SNSD i SDS (iz Republike Srpske), zatim HDZ i HDZ 1990 kao pobjednici izbora kad je riječ o hrvatskom biračkom tijelu te napokon SDP Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića. U opoziciji je ostalo nekoliko stranaka, a najjača među njima bio je Savez za bolju budućnost (SBB) čiji je utemeljitelj i predsjednik tajkun i, kako se to kaže, kontroverzni biznismen Fahrudin Radončić.

Više...
Broj 1121

Olovni meci i zlato katarze

Možda i najčuvenija pjesma svjetske poezije dvadesetog vijeka, T.S. Eliotova Pusta zemlja, započinje stihom koji kaže: April je najokrutniji mjesec. Nigdje danas, naročito u Evropi, ti stihovi ne zvuče tako doslovno tačno kao u Sarajevu. U aprilu mjesecu 1992. godine, započela je opsada Sarajeva koja je trajala skoro četiri godine, ostavivši iza sebe više od jedanaest hiljada mrtvih.

Više...
Broj 1119

Opoziv neopozive ostavke

Pošto je dužinom neprekidnog bivanja na vlasti, intenzitetom diktatorske moći i pretvaranjem vlastite političke partije (i države) u ,,društvo jednog lica", Milo Đukanović izvan konkurencije ne samo na području bivše Jugoslavije nego i mnogo šire, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, i aktuelni (a i bivši) ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, može komotno pretendovati na mjesto političara koji u dejtonskom (BiH-Hrvatska-Srbija) trouglu, ponajduže pliva u aktivnim političkim vodama. Prije desetak godina Lagumdžija je nakratko bio i premijer Bosne i Hercegovine, u isto vrijeme kad su predsjednici vlada Srbije i Hrvatske bili Zoran Đinđić i Ivica Račan. U to isto vrijeme, Boris Tadić i Zoran Milanović bili su političari-poletarci. U bh. konkurenciji, jedini mogući konkurent Lagumdžiji mogao je donedavno biti Haris Silajdžić, ali se i on, evo, izgleda definitivno povukao u političku penziju. Svojom partijom Lagumdžija već duže od decenije vlada gvozdenom rukom, aktuelni mandat koji troši osigurao si je birokratskom začkoljicom koja mu je dopustila da se na funkciju kandiduje i po treći put, a tokom cijelog njegovog predsjedničkog mandata iz partije su nestajali ljudi koji su mu se suprotstavili.

Više...
Broj 1113

Zvjerka i trag

Cijela Evropa stenje pod februarskim snijegom. Dio te priče su i Sarajevo i Bosna. Ipak, ovo sniježno nevrijeme ovdje izaziva naročito ambivalentna osjećanja.

Snijeg, naročito februarski snijeg, u Sarajevu nužno priziva uspomene na 1984. godinu, na 14. Zimske olimpijske igre održane baš u Sarajevu. Otvaranje je bilo zakazano za 8. februar i sve je bilo spremno, samo nije bilo snijega. Bila je to epoha u kojoj vještački snijeg nije bilo tako lako napraviti kao danas. Organizatori i Sarajlije već su počeli da se ozbiljno brinu, a onda je u noći između sedmog i osmog februara, snijeg počeo padati, snijeg gust i jak, kao iz rukavice, kako se to kaže. Taj je snijeg donio radost.

Više...
Broj 1109

Bevanda uz bosanski lonac

Dva su događaja u Bosni i Hercegovini obilježila posljednje dane u 2011. i prve u 2012. godini: dogovor oko formiranja vlasti na državnom nivou skoro punih petnaest mjeseci nakon održanih izbora i proslava dvadesete godišnjice usvajanja Deklaracije o "osnivanju i proglašavanju Republike srpskog naroda BiH". Deklaraciju su 9. 1. 1992. godine u Sarajevu usvojili poslanici SDS-a, jedan poslanik SPO-a i nekoliko ,,odbjeglih" iz Saveza reformskih snaga Ante Markovića koji su u novembru 1990. godine izabrani u Skupštinu SR BiH, a koju su napustili nepunu godinu kasnije samoproglasivši se Skupštinom srpskog naroda u BiH. Manje od sto dana nakon usvajanja Deklaracije, počeo je rat koji je završen u novembru 1995. sporazumom po kojem je BiH država podijeljena na dva entiteta od kojih se jedan zove Republika Srpska.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...