Monitor.co.me

Broj 1205

Malo je, malo, ljudi

Poslije više od dvadeset dvije godine u Bosni i Hercegovini je u prvoj polovini oktobra napokon održan popis stanovništva, a nedavno su, iz Agencije za statistiku, pristigli i prvi, kako se to kaže, preliminarni rezultati. U svrhu boljeg razumijevanja popisnih rezultata iz 2013. godine, vrijedi prvo pomenuti osnovnu brojku koja se tiče popisa iz 1991. godine. Tada je Bosna i Hercegovina imala blizu četiri i po miliona stanovnika, tačnije 4 377 033. Danas je taj broj manji za više od pola miliona; BiH, dakle, čini se ima oko tri miliona i osamsto hiljada stanovnika (tačnije, 3 791 622). Entiteti 1991. godine nisu postojali, a 2013. godine distribucija po entitetima ugrubo izgleda ovako: Federacija: nešto manje od dva miliona i četiri stotine hiljada; Republika Srpska: nešto više od milion i tri stotine hiljada; Distrikt Brčko: nešto manje od sto hiljada stanovnika.

Više...
 
Broj 1201

Dva u jedan, tri u jedan

Jedan oktobarski ritual u posljednjih nekoliko godina igra važnu ulogu u javnosti zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Radi se o objavljivanju izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja koje imaju ambiciju priključiti se Evropskoj uniji. Riječ ,,napredak" tu se odnosi, naravno, na sam proces integracija.

Više...
Broj 1197

Novinarstvo u BiH: između vatre i sudnice

Dok se novinarstvo na globalnom nivou hvata u koštac s uticajem novih tehnologija na kreiranje i plasman informacija, odnosno sa (ne)povjerenjem publike i mijenjanjem uvriježenih navika, u Bosni i Hercegovini se ova profesija suočava s čitavim nizom osebujenih lokalnih problema. Dvije vijesti iz oblasti novinarstva privukle su pažnju javnosti tokom druge polovine septembra.

Više...
Broj 1193

Sumrak politike: sport i zabava

Ako je suditi po retorici većine bosanskohercegovačkih političara, oni su narednu godinu dana, tačnije zapravo cijelih trinaest mjeseci, unaprijed žrtvovali. Naime, termin za održavanje narednih opštih izbora je oktobar mjesec 2014. godine, a po svemu sudeći, vladajuće stranke će se i u narednoj godini baviti onim čime su se bavile i u prethodne tri: dakle, ničim. Iz perspektive medija, međutim, bosanskohercegovačko ljeto baš i nije sezona kiselih krastavaca. Najprije, desilo se nekoliko incidenata čiji je zajednički sadržilac napad na bošnjačke povratnike u Republiku Srpsku. Najprije je skupina mladića u rano bajramsko jutro u Zvorniku pretukla starca-povratnika koji je išao u džamiju, a zatim su se na tzv. narodnim teferičima u Bratuncu pjevale pjesme u kojima se na najodvratniji način slavi zločin (,,Oj Sjenice, nova Srebrenice, oj Pazaru, novi Vukovaru...").

Više...
Broj 1191

Sto, dvjesto, tristo...

Bosna i Hercegovini redovno ima tu sreću u nesreći da se sa svojim lokalnim problemima uplete u neke globalno atraktivne konstelacije. Jedna od svjetski najatraktivnijih tema u posljednjih nekoliko nedjelja jest kupovina Washington Posta, uz New York Times najvažnijih američkih i svjetskih dnevnih novina, od strane Džefa Bezosa, vlasnika najčuvenije internetske knjižare Amazon.com. Mediji širom svijeta spekulišu šta ta kupovina znači – i za štampane medije i za internet i za svijet u globalu.

Više...
Broj 1187

Crni trougao

Sami početak jula donio je vidne pomake kad je riječ o integraciji takozvanog zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Hrvatska je prvog jula postala punopravna članica, a Srbiji je tri dana ranije odobreno da najkasnije u januaru naredne godine započne pregovore za sticanje punopravnog članstva. Te je pregovore, poznato je, Crna Gora već otvorila.

Više...
Broj 1181

Crtica o Starom mostu

U vrijeme dok se stranke koje okupljaju bosanskohercegovačke Hrvate ubiše od želje da dokažu kako je jedini način da najmalobrojniji bh. konstitutivni narod stekne ravnopravan položaj sa druga dva – stvaranje trećeg (hrvatskog) entiteta, Haški tribunal donio je presudu po kojoj je šest hrvatskih vojnih i političkih lidera iz ratnog perioda osuđeno na ukupno stotinu i jedanaest godina zatvora. Njihov krimen su zločini počinjeni tokom ratnog stvaranja hrvatskog entiteta poznatog pod nazivom Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Više...
Broj 1177

Smilovanja i (po)milovanja

Tri su događaja u posljednje vrijeme potresla bosanskohercegovačku javnu i medijsku scenu: hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, skandal oko vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende te izvinjenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića izrečeno u programu bh. državne televizije. Da vidimo ukratko šta se to desilo.

Više...
Broj 1166

Film i život u BIH

U svakovrsno društveno sivilo koje je ovog februara pritislo Bosnu i Hercegovinu, a naročito Sarajevo, kao tračak svjetla došla je dobra vijest iz Berlina. Federacija BiH i ima i nema vladu, Sarajevo je po relevantnim podacima najzagađeniji grad u Evropi, a građani BiH raduju se filmskom uspjehu. Novi film Danisa Tanovića, Epizoda u životu berača željeza, na Berlinskom filmskom festivalu osvojio je dvije nagrade, dva Srebrena medvjeda. Sam film je proglašen drugim najboljim na festivalu, a glavni glumac Nazif Mujić proglašen je najboljim glumcem.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...