Monitor.co.me

Broj 1436

„... Pahuljice rane“ Ane Ahmatove

Kraj marta je u Brezoviku.Ostaci snijega brzo kopne dok mene zasipaju „pahuljice rane" Ane Ahmatove.Knjigu njenih stihova poslala mi je ovdje, za rođendan ,Ratka Jovanovića.
Više...
 
Broj 1434

DRAMATIS PERSONE:Drug Vladimira Iljiča

Nije dobro vrijeme pisati i pričati o rusofilstvu, ali sav grijeh na moju dušu. Pošto sam otkrio rusku književnost, pa pozorište, te film, ma baš me briga šta ko misli. Dnevnopolitičke stvari me ne mogu odvojiti od zlatnog devetnaestog ruskog vijeka, Hudožestvenog teatra (MHAT), ili „... Rubljova"... Ali, kao što sam njih samo doživljavao, i ovu priču, biće, da sam samo izmaštao kao da sam je gledao, i dao je na sva zvona kao Tarkovski, a ne smijem se zakleti da jesam. Elem...
Više...
Broj 1432

DRAMATIS PERSONE: In memoriam

Što se kaže – srce mi je stalo isto kao i prije par mjeseci dok sam na televiziji gledao kako se nacije opraštaju od velikog čovjeka i njegovog djela. Ali, da počnem od početka... Već nervozan što mi taksi kasni krenuo sam u susret magli i gustoj kiši, sa nabijenom kapom do obrva, kad je ispred mene banuo glavati čovjek i prilično uzrujano bupnuo: Đe je ođe Lovranska... Ne znam šta mi je sve proletjelo kroz glavu tog momenta ali sam promucao: Iza... Ćelavi se vratio iz žive ograde i sjeo u crveno-žuti taksi, pa dao gas i parkirao se ispred kuće u kojoj sam stanovao. Dakle, ćelavi od kojeg sam streknuo bio je vozač naručenog taksija. Preispitujući sebe vratio sam se i sjeo u automobil. Ipak me prepoznao, ali nije govorio o spornom događaju, već da vozi za kuma par dana dok ne nađe vozače. Omiljena priča propalih veličina koji se naposljetku zadovolje bilo čim... Ali, priča tek ovdje počinje. Sjećam se da su ga zvali Kodžak, a ja sam ga u jednom filmskom scenariju nazvao Zucone, po besmrtnoj statueti koja nije htjela da oživi na naredbu genijalnog stvoritelja. I nije mi prvi put poslužio kao motiv, no o tom potom.
Više...
Broj 1429

Lijep dan za sahranu

Država je nastala na određenom stupnju drušvenog razvoja i nestaće na određenom stupnju društvenog razvoja, to je opšte mjesto nauke o društvu.To važi i za našu vječnu. No, sve je više onih koji smatraju da je već nestala, samo još nije sahranjena...
Više...
Broj 1427

DRAMATIS PERSONE: Poznati Anonimus

Davno sam od svojih učitelja naučio da umjetnost nije imitacija, već simulacija života. Bilo je i onih hrabrijih koji su govorili, ne znam koliko ozbiljno, da je umjetnost – život sa greškom. Hičkok je, kažu rekao, da je film (čitaj umjetnost) život bez njegovih dosadnih djelova itd... Stalno drvimo o čudima, životima, sudbinama... ali smo, nekako, prenebregnuli činjenicu da živimo u digitalnom dobu. Da su ljudi, a ne likovi, sasvim (ne)legitimno postali virtuelni i žive svoj „rijaliti" život punim plućima. Iskreno, posvećeno i voajerski, nije ni bitno.
Više...
Broj 1424

LAĐAR SA AHERONTA: Gradomir Gojer i Sizifov put

Poseban događaj za ljubitelja poetske riječi predstavlja upoznavanje pjesnika kome je postalo tijesno u jezičkom iskazu, pa traga za novim odnosom riječi i posve drugačijim kontekstom, ne izbjegavajući pritom ni preformulaciju riječi koja kao takva, iako nova djeluje posve razumljivo i prirodno, jer bi u protivnom to predstavljalo teror nad dušom čovjekovom, preko iste riječi koja je samo njen blijedi odraz.
Više...
Broj 1419-20

DRAMATIS PERSONE: Dugo

Biti ratno siroče, pa makar i na pravoj strani, znači biti izabran od muke i pošasti, a ne nikako počasti i sreće, kako su zavidni Crnogorci gledali na djecu junaka. Međutim, ako im je sudbina uskratila životnu šansu na samom početku, društvo je takvu hendikepiranu djecu uzimalo pod svoje okrilje i ono što je ,,bog" oduzeo kumunističkoj siročadi – roditeljsku ljubav, vraćao je samoupravni socijalistički sistem. Šlepala su se uz njih i ova druga, gora djeca (a mimo nas, ne znam postoje li igdje na svijetu gora i bolja djeca siročad), ali biti ratno siroče prvoborca i nosioca spomenice, e to je već značilo da si izabran da budeš drukčiji. Jedan od drugačije nesrećne djece koji su svoje očeve ili majke zapamtili samo kao uramljene fotografije na zidovima, bio je Milan Dugo Krivokapić.
Više...
Broj 1418

Jesen miriše na informbiro

Priča ide ovako. U Drugom svjetskom ratu, za vrijeme očajničkih borbi za Moskvu, jedan diplomata naišao je u jednom manastiru, možda Zagorsku, na usamljenog monaha koji neutješno plače. Na pitanje diplomate zbog čega, monah jauknu.
Više...
Broj 1415

DRAMATIS PERSONE: Žika Bufon

Da je kojim slučajem neki Crnogorac zaplakao kao ,,leteći" Italijan zbog toga što se porazom oprašta od reprezentacije nacija bi bila podijeljena. Oni što navijaju za susjedne zemlje a ne za svoju reprezentaciju bi likovili i sprdali se patetičnom golmanu, a naši – koji , ipak, navijaju za reprezentaciju iz srca, ali i oni što dolaze po partijskoj dužnosti, bili bi ponosni. Nikako da se kod nas dva dobra sretnu i slože. No, ovo nije priča o Đanluiđiju Bufonu, golmanu koji je postao legenda za života, već o legendi koji nije postao golman, a čitav život je branio ili gol ili druge, većinom ničim izazvan, zbog čega je i nagrabusio.
Više...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • linkedin
 • MySpace
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • wordpress
 • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...