Monitor.co.me

Broj 1459

Izbori u BiH: za koga (ne)ću glasati?

Ključno pitanje, u Bosni i Hercegovini, u izborno predvečerje glasi: šta su izbori? Ono određuje životni, ljudski i politički smisao odgovora na drugo, mučno pitanje ovog bh. trenutka: Za koga (ne)ću glasati?
Više...
 
Broj 1456

Da li obrazovni sistem ima dobrobiti od reformi obrazovanja?

Današnjem sistemu obrazovanja nametnuta je potreba za približavanjem Evropskoj Uniji kako bi se naš sistem aktivnije uključio u evropske tokove obrazovanja i znanja. Obrazovanjem direktno oblikujemo uslove našeg kulturnog, društvenog i ekonomskog rasta. Upravo zbog toga, neophodno je unutar države usaglasiti temeljne ciljeve i vrijednosti koje bi bile dio obrazovnog sistema. Obrazovni sistem bi morao motivisati mlade ljude da svojim angažovanjem doprinesu kvalitetnijem kulturnom, društvenom i ekonomskom rastu.
Više...
Broj 1454

POSLJEDNJA FAZA BOLESTI: Crnogorski etos, šizofrenija i istorija

Lutamo u magli istorije i spotičemo se. Riječ je o tumačenjima crnogorske priče, crnogorskom etosu i šizofreniji, čiji su korijeni duboki i davni.
Više...
Broj 1436

„... Pahuljice rane“ Ane Ahmatove

Kraj marta je u Brezoviku.Ostaci snijega brzo kopne dok mene zasipaju „pahuljice rane" Ane Ahmatove.Knjigu njenih stihova poslala mi je ovdje, za rođendan ,Ratka Jovanovića.
Više...
Broj 1434

DRAMATIS PERSONE:Drug Vladimira Iljiča

Nije dobro vrijeme pisati i pričati o rusofilstvu, ali sav grijeh na moju dušu. Pošto sam otkrio rusku književnost, pa pozorište, te film, ma baš me briga šta ko misli. Dnevnopolitičke stvari me ne mogu odvojiti od zlatnog devetnaestog ruskog vijeka, Hudožestvenog teatra (MHAT), ili „... Rubljova"... Ali, kao što sam njih samo doživljavao, i ovu priču, biće, da sam samo izmaštao kao da sam je gledao, i dao je na sva zvona kao Tarkovski, a ne smijem se zakleti da jesam. Elem...
Više...
Broj 1432

DRAMATIS PERSONE: In memoriam

Što se kaže – srce mi je stalo isto kao i prije par mjeseci dok sam na televiziji gledao kako se nacije opraštaju od velikog čovjeka i njegovog djela. Ali, da počnem od početka... Već nervozan što mi taksi kasni krenuo sam u susret magli i gustoj kiši, sa nabijenom kapom do obrva, kad je ispred mene banuo glavati čovjek i prilično uzrujano bupnuo: Đe je ođe Lovranska... Ne znam šta mi je sve proletjelo kroz glavu tog momenta ali sam promucao: Iza... Ćelavi se vratio iz žive ograde i sjeo u crveno-žuti taksi, pa dao gas i parkirao se ispred kuće u kojoj sam stanovao. Dakle, ćelavi od kojeg sam streknuo bio je vozač naručenog taksija. Preispitujući sebe vratio sam se i sjeo u automobil. Ipak me prepoznao, ali nije govorio o spornom događaju, već da vozi za kuma par dana dok ne nađe vozače. Omiljena priča propalih veličina koji se naposljetku zadovolje bilo čim... Ali, priča tek ovdje počinje. Sjećam se da su ga zvali Kodžak, a ja sam ga u jednom filmskom scenariju nazvao Zucone, po besmrtnoj statueti koja nije htjela da oživi na naredbu genijalnog stvoritelja. I nije mi prvi put poslužio kao motiv, no o tom potom.
Više...
Broj 1429

Lijep dan za sahranu

Država je nastala na određenom stupnju drušvenog razvoja i nestaće na određenom stupnju društvenog razvoja, to je opšte mjesto nauke o društvu.To važi i za našu vječnu. No, sve je više onih koji smatraju da je već nestala, samo još nije sahranjena...
Više...
Broj 1427

DRAMATIS PERSONE: Poznati Anonimus

Davno sam od svojih učitelja naučio da umjetnost nije imitacija, već simulacija života. Bilo je i onih hrabrijih koji su govorili, ne znam koliko ozbiljno, da je umjetnost – život sa greškom. Hičkok je, kažu rekao, da je film (čitaj umjetnost) život bez njegovih dosadnih djelova itd... Stalno drvimo o čudima, životima, sudbinama... ali smo, nekako, prenebregnuli činjenicu da živimo u digitalnom dobu. Da su ljudi, a ne likovi, sasvim (ne)legitimno postali virtuelni i žive svoj „rijaliti" život punim plućima. Iskreno, posvećeno i voajerski, nije ni bitno.
Više...
Broj 1424

LAĐAR SA AHERONTA: Gradomir Gojer i Sizifov put

Poseban događaj za ljubitelja poetske riječi predstavlja upoznavanje pjesnika kome je postalo tijesno u jezičkom iskazu, pa traga za novim odnosom riječi i posve drugačijim kontekstom, ne izbjegavajući pritom ni preformulaciju riječi koja kao takva, iako nova djeluje posve razumljivo i prirodno, jer bi u protivnom to predstavljalo teror nad dušom čovjekovom, preko iste riječi koja je samo njen blijedi odraz.
Više...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • linkedin
 • MySpace
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • wordpress
 • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1464 / 2.novembar 2018.     ĆERANJE:Između dva mraka (Zoran Radulov...

 

Monitor broj 1463

Monitor broj 1463 / 2.novembar 2018.   BAGER U SUZI EVROPE:Sve je isto, samo Tare ne...

 

Monitor broj 1462

Monitor broj 1462 / 26.oktobar 2018. TELEFONSKA ŠAPUTANJA:Sa kim se druži ANB (Zoran R...