Monitor.co.me

Broj 1347

Ulična ekstaza

Razvoj tehnologije i industrijalizacija već odavno vode bitku sa patrijahalnim stanovnicima (moje) ulice. Htjeli ne htjeli, tradicionalisti i plemenici polako gube bitku sa televizijom, filmom, radiom, a prije svega sa internetom... Postaju stanovnici Mekluanovog globalnog sela. Postaju dio masovne ekstaze.
Više...
 
Broj 1342

REFORMA SLATKOVODNOG RIBARSTVA: Zaustaviti istrebljenje riba

Dvije su godine od završetka višemjesečne kampanje koju je grupa NVO, okupljena oko platforme "Za vode Crne Gore", vodila s ciljem reforme sektora slatkovodnog ribarstva. Na žalost, sve one opasnosti i svi izazovi na koje su tada ukazivali obistinile su se u najvećoj mjeri. Fokus kampanje je u 2014. godini bio obaranje, dokazalo se štetnog,Oglasa za ustupanje na korišćcenje ribljeg fonda u crnogorskim rijekama.
Više...
Broj 1342

Fanatična demokratija

Zanemarimo li rudimentarne oblike demokratije prvih plemenskih zajednica i romantizovanu varijantu demokratija država antičke Grčke u kojima su većinu stanovništva činila „oruđa koja govore" – robovi, onda nastanak demokratije u savremenom smislu možemo locirati uz nastanak kapitalizma i tzv. građanskog društva. Demokratija je izmjestila suverenitet države i društvene zajednice od suverena – kralja i cara ili drugog zakonodavnog organa na narod.
Više...
Broj 1339

O CRNOGORSKOJ KNJIŽEVNOSTI: Kako je prepoznati

Crnogorska književnost je nastajala u tjeskobnom srednjem vijeku uz pučke vatre na poljanama i pasištima, u isposničkim ćelijama ili razvratnim i gramzivim plemenitaškim predvorjima.Vjekovima je tinjala kao supret u polumračnim izbama i pojatama. Sredinom 19. vijeka planula je i šiknula u nebo i ,,svjetlosti oblik pokazala". Poslije Njegoša sve je opet bila polutama dvorova i potleuša.
Više...
Broj 1331

OPOMENE ZEMLJOTRESA IZ 1979.: Prepušteni milosti slučajnosti

Nakon zemljotresa koji se dogodio 1979. godine, struka je rekla svoje. Identifikovani su rasjedi duž Crne Gore, posebno primorja kao zone sa IX stepenom seizmičkog inteziteta. Preporučeno je da se duž rasjeda ne gradi. To nije ispoštovano.
Više...
Broj 1329

Pogrešno a pravo; pravo i pogrešno

Andrić: U arhitekturi je prava istorija čovječanstva i iz nje se da naslutiti istinska duša čovjeka... očima budućih generacija sa svim njihovim tajanstvenim značenjima... čovjek je prikazan uvijek u vezi sa ostalim ljudima... arhitektura je ono što je došlo u život kao nada, snaga i smisao... stalan i topao dah...
Više...
Broj 1317

Bakšiš

BakšišZnam da nećete povjerovati u ovu priču, ali prije nego dignete oči od nje, prisjetite se svog okruženja pa ćete vidjeti koliko je, u stvari, ova priča naivna u odnosu kakvih sve ima. Šata Udba je moj poznanik i drug iz djetinjstva. Otac mu je Udba, a on Šata, i ne sjećam se kad i ko je to spojio, ali ga i dan danas tako zovemo. Lažem, zvali smo ga Śata jedno vrijeme, ali je devedesetih njegov otac Udba donio odluku da više nije Śata nego Šata. A što je Udba naredio moralo se slušati da nam se ne bi ostvarili najgori dječji snovi kojima su nas roditelji plašili ako ne budemo slušali, tj. da će doći Udba i povesti nas na neko pusto ostrvo gdje više ne živi ni Robinzon, jer su ga pojeli domoroci, kao što će i nas. Trebalo je puno vremena da shvatim da su se roditelji bojali tog ostrva više nego mi, ali, srećom, ta vremena su prošlost, ili se bar nadam da je tako. No, ovih dana mi se opet desio, da se tako izrazim, Šata Udba, pa sam malo istraživao i sklopio kockice. Tek sam shvatio da je Šata postao Śata onih dana i mjeseci kad se povampirio crnogorski jezik, zajedno sa onim cetinjskim zgubidanima (i rijetkima) koji su nam utjerivali crnogorski identitet silom na sramotu. "Ś" je tada postalo opasno po Udbu, koji je vaspitavan i školovan po drugim standardima, pa je preko noći prezvao jedinca u Šatu, a nama nije preostalo ništa drugo nego da zdušno prihvatimo sve što nam je Udba plasirao da nam tate i mame, kao kontinentalci - prirodni neplivači, ne bi zaplivali ka pustom ostrvu.
Više...
Broj 1301

Izbjeglice i kriza vrijednosti

Postupak hrvatske Vlade prema izbjeglicama koji su, poslije zatvaranja granice između Mađarske i Srbije od strane mađarskih vlasti, krenuli prema Hrvatskoj, bio je civiliziran je i korektan, a prihvat, za sada, dobro organiziran. Da to nije samo po sebi razumljivo dovoljno govore slike iz Mađarske ali i izjave dijela hrvatskih političara i napisi u dijelu medija koji su i inače prepoznatljivi po širenju netolerancije, ksenofobije i šovinizma. Poziv na solidarnost s ovim ljudima u nevolji koji nam dolaze i velika većina želi kroz Hrvatsku samo proći, uputili su Vlada, ali i zagrebački gradonačelnik. Sličan poziv javnosti trebalo bi uputiti i vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj i to prema direktnoj uputi pape Franje. To su postupci kako bi se prema ovoj krizi, za sada, trebalo odnositi.
Više...
Broj 1295

Sebi za života

Stalno sretam sumnjive umjetnike mlade i stare, bucmaste i askete, kvazi boeme i bildere, cvetajeve i plastičare, sanjare i nabiguzice... i to gdje - najviše u masmedijima. Nemam ništa protiv. Kriška slave nije neki grijeh. Ali, kad iste, ili slične, prepoznam u monografijama, e onda imam itekako protiv, jer nikako da ih sretnem u njihovim djelima. A i kako bih, kad su ili prošla i svenula i u njihovim sjećanjima ili traju taman koliko konferencije za štampu na kojima čujemo sve osim djelo... ali vidimo da furaju trend pjevačica i voditeljki jednako komercijalnih i onih drugih (ne)zavisnih medija. No cilj tog profila umjetnika nije djelo, već spomenik koji dižu sebi za života.
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...