Monitor.co.me

Broj 1301

Izbjeglice i kriza vrijednosti

Postupak hrvatske Vlade prema izbjeglicama koji su, poslije zatvaranja granice između Mađarske i Srbije od strane mađarskih vlasti, krenuli prema Hrvatskoj, bio je civiliziran je i korektan, a prihvat, za sada, dobro organiziran. Da to nije samo po sebi razumljivo dovoljno govore slike iz Mađarske ali i izjave dijela hrvatskih političara i napisi u dijelu medija koji su i inače prepoznatljivi po širenju netolerancije, ksenofobije i šovinizma. Poziv na solidarnost s ovim ljudima u nevolji koji nam dolaze i velika većina želi kroz Hrvatsku samo proći, uputili su Vlada, ali i zagrebački gradonačelnik. Sličan poziv javnosti trebalo bi uputiti i vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj i to prema direktnoj uputi pape Franje. To su postupci kako bi se prema ovoj krizi, za sada, trebalo odnositi.
Više...
 
Broj 1295

Sebi za života

Stalno sretam sumnjive umjetnike mlade i stare, bucmaste i askete, kvazi boeme i bildere, cvetajeve i plastičare, sanjare i nabiguzice... i to gdje - najviše u masmedijima. Nemam ništa protiv. Kriška slave nije neki grijeh. Ali, kad iste, ili slične, prepoznam u monografijama, e onda imam itekako protiv, jer nikako da ih sretnem u njihovim djelima. A i kako bih, kad su ili prošla i svenula i u njihovim sjećanjima ili traju taman koliko konferencije za štampu na kojima čujemo sve osim djelo... ali vidimo da furaju trend pjevačica i voditeljki jednako komercijalnih i onih drugih (ne)zavisnih medija. No cilj tog profila umjetnika nije djelo, već spomenik koji dižu sebi za života.
Više...
Broj 1290

Individualac

Ako hoćeš da budeš individualac u globalizovanom svijetu onda moraš da progutaš bunt bodljikave žice. U Crnoj Gori ni to nije dovoljno – moraš da tog željeznog ježa jednako bolno povratiš.
Više...
Broj 1288

Ekonomska nauka i društvena stvarnost u Crnoj Gori

Konkretan povod za ovaj osvrt na ulogu ekonomske nauke u sadašnjoj društvenoj stvarnosti Crne Gore je indirektan, a odnosi se na niz formalnih promjena koje su u toku već skoro godinu dana na Univerzitetu Crne Gore. Pri tome, ovim osvrtom će biti obuhvaćeni oni aspekti koji su ostali bez adekvatnog osvrta ne samo u laičkoj već i u stručnoj i akademskoj javnosti. Radi se o stvarima koje su fundamentalno važne, prvo, za kvalitet ekonomske nauke i, drugo, za njen doprinos društvenim promjenama u crnogorskom društvu.
Više...
Broj 1280

Elitistička nekultura

U srednjem vijeku bi nam spalili tijelo, a sad hoće dušu. Ima li razlike? Meni nema, ali ,,piromanima" ima, svakako. U srednjem vijeku pod velikim uticajem crkve vjerovalo se u vječnost duše, a danas pod uticajem masovnih medija vjeruje se u vječnost tijela. Kako je tada bila uniformisana duša, tako je danas tijelo. U međuvremenu, a da to nijesmo ni osjetili duša je nestala, ili već šta se desilo sa njom ne znam, ali znam da smo od djetinjstva govorili kad ti neke muke dodijaju, ljubavne najčešće, ili slične, da nas boli duša. Danas je to stvar sa egzistencijom ili nepravdom (Čudno kako je obratno: egzistencije malo, a nepravde puno?!).
Više...
Broj 1223

78 Dana

78 Dana

Tokom NATO bombardovanja teritorije Crne Gore, u Murinu su 30. aprila, 1999. godine poginuli učenici Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, te radnik Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

Više...
Broj 1219

Strah i nada BiH

Februar 2014. ostaće zabeležen, kao vreme u kojem su se događali prvi ozbiljni socijalni nemiri u Bosni i Hercegovini. Građani su se konačno odvažili da iznesu svoje opravdane zahteve na ulicu, jer su institucije države i njeni predstavnici (14 vlada, 14 parlamenata i 14 predsjedništava) u poslednjih 18 godina učinili sve da dokažu svoje jedine sposobnosti: pljačkašku privatizaciju i nesagledivu korumpiranost.

Više...
Broj 1207

Stožer za pod glavu

Stožer za pod glavu

Đukanovićev koalicioni partner (SDP) mjesecima šalje signale koje neki tumače kao znak da bi ova partija možda i raskinula profitabilni politički brak. Ovaj terenski rad je bio priprema za susret bivšeg lidera SDP-a i njegovog nasljednika. Zakopali su ratne sjekire i organizovali sjednik o budućnosti tzv. državotvornog pokreta. Potom su parapolitičke i nevladine strukture počele da hvale ,,novi" model spasenja Crne Gore.

Više...
Broj 1201

Opasne godine

HDZ, Crkva i desnica potenciraju pitanje ćirilice u Vukovaru i manipuliraju njime radi svojih političkih probitaka. To ne čine prvi put i to samo pokazuje da u vodstvu HDZa i u vrhu hijerarhije Katoličke crkve ima ljudi koji će svijesno ugroziti najvitalnije interese demokratskog društva, slobodu i sigurnost građana, ako procijene da im to trenutačno koristi. Sjetimo se samo „Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata" koji je također zazivao rušenje Vlade i nasilje, a imao je snažnu podršku od istih struktura koje i danas podržavaju „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara". Tada je „izdajničko", „protuhrvatsko" djelovanje Vlade bilo u tome da je, nakon 10 godina, pokušala privesti na sud čovjeka koji je u Gospiću izvodio prestravljene civile iz skloništa, naređivao njihovo ubijanje i sam ih ubijao. Teško je zamisliti veću uvredu za Hrvatsku i normalne, poštene ljude koji su je branili od agresije, od proglašavanja tih zločina „dignitetom" Domovinskog rata.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...