Monitor.co.me

Broj 1477

Zaev – lider regiona

Tragom Prespanskog dogovora okončan je dugogodišnji spor izmedju Grčke i Makedonije oko imena nekadašnje jugoslovenske republike. Premijeri Zaev i Cipras, koji su uspješno okončali ovaj povjesni sporazum, naravno uz nemalu potporu zapadnih saveznika, uz protivljanja opozicije u obje države, ostaće upisani kao tvoraci velike istrijeske pobjede. Sporazum je već promovirao Makedoniju u tridesetu članicu NATO saveza. Mogu i sam odahnuti jer sam na stranicama Monitora,upravo u kolumni Periskop ustvrdio da je Zopran Zaev budući stvarni lider regiona! To se ispunilo. Nakon dramatičnih scena, u pojedinim trenucima čak i krvavih, stvari su došle na svoje mjesto.
Više...
 
Broj 1476

Pisac za dvadeset drugo stoljeće

Kada sam, svojedobno, na pozornicu Pozorišta Prijedor postavljao Kišovu adaptaciju njegove Grobnice za Borisa Davidoviča, ni slutio nisam da će rad na toj postavci odrediti neke moje vrlo značajne literarne afinitete. Od te,inače festivalski verifikovane i nagrađivane predstave, promijenio sam gledanje na određene predjele literature i na ono što se naziva politički teatar, bar u jugoslavenskim okvirima.
Više...
Broj 1475

Fra Marko

U samostanu bosanskihfranjevaca,zapravo redodržavi (Bosni Srebrenoj),u Tolisi,usred posavskih meraja trenutno svoje ovozemaljske dane provodi fra Marko Oršolić.U moj Periskop fra Marko ulazi kao jedan od onih vitezova (namjerno ih častim ovim insignijskim oznakama rijetke dostojanstvenosti, pa time i dragocjenije!) kojima mogu, bar pisanjem ovoju kolumni, odati priznanje za njihovo čovjekoljublje, domoljublje i,što je za mene najvažnije, oštroumlje!A fra Marko je maneken svake od ovih, u ovomvremenu, zasigurno,čudesnosti...
Više...
Broj 1474

Čović i Del Vechio

Posljednje obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluci izazvalo je i izaziva i dalje političke tenzije, gotovo podjednako u BiH i u Republici Hrvatskoj. Odlazak visoke delegacije HDZ BiH na poklonjenje banjalučkom Voždu,a pogotovo tamošnje prisustvo ambasadora Republike Hrvatske, Ivana Del Vechia, neshvatljiv je akt za svakog dobronamjernog, politički mislećeg čovjeka na ovim prostorima.
Više...
Broj 1473

Nekad i sad

Netko će kazati da se sve naše kulturne sredine na zemljopisnom prostoru Jugoslavije pretvaraju u lamentozna gledanja unazad.
Više...
Broj 1471-72

Od ruke sve je krenulo

U predblagdanskim danima sa družicom Lanom pohodio sam Zagreb, sav okupan svim božićnim i novogodišnjim kolorima.

Uz iznimno prijatne susrete s prijateljima i druženja na otvorenim gradskim trgovima Agrama posjetili smo i izložbu Vlaho Bukovac Alexandre Cabanel u Umjetničkom paviljonu.Velikan hrvatske umjetnosti, rodom iz Cavtata, Vlaho Bukovac je prošao tri faze u svojoj veličajnoj umjetnosti:Pariz, Zagreb i Prag bila su staništa, ali i gradovi koji su bitno odredili ovog rapsoda hrvatske likovne umjetnosti.

Više...
Broj 1470

Ofanziva besmisla

Mediji uporno donose izjave bh. zvaničnika, ali i komentare novinara koji govore o diplomatskoj ofanzivi politike recentnog državnog vođstva Hrvatske u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.
Više...
Broj 1469

Blago

U Sarajevu godinama djeluje Bošnjački institut, zadužbina, veliki ktitorski projekat Adil bega Zulfikarpašića, koji je začet i djelovanje otpočeo u Švajcarskoj, da bi ga vakuf vlasnik i osnivač prebacio u velebnu zgradu koju je, adaptiranjem nekadašnjeg Hamam bara onkraj sarajevske Katedrale, pretvorio u jedinstveni kulturni centar, koji je uz muzeološke zbirke i galerijsku djelatnost, te prebogatu biblioteku sa hiljadama naslova, postao jedan od najpropulzivnijih u kojem je prisutna i prikazivačka umjetnost i veliki broj muzičkih i književnih programa.
Više...
Broj 1468

I teatarski i politički

Režiserka i profesorica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Snježana Banović svojim teatrologijskim radovima i knjigama posljednjih godina izaziva tektonske poremećaje vladajućeg političkog establišmenta u Hrvatskoj,ali i šireg regiona. Prije neku večer u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević,imala je promociju knjige Službeni izlaz.
Više...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...