Povežite se sa nama

MONITORING

ACO ĐUKANOVIĆ OSVAJA TENDER ZA TENDEROM IZRADE PLANOVA ZA DRŽAVU: Crna Gora, jedna adresa

Objavljeno prije

na

aco-djukanovic

Tek nekoliko dana nakon što je ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović objašnjavao da je bratu premijera Mila Đukanovića, Aleksandru Đukanoviću u skladu sa zakonom na tenderu tog ministarstva dodijeljen posao izrade Prostornog plana za Skadarsko jezero vrijedan 400 hiljada eura, Gvozdenović je sklopio još jedan vrijedan ugovor sa prvim bratom.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, 23. marta ove godine Ministarstvo održivog razvoja sklopilo je ugovor za izradu Prostornog plana za Nacionalni park Prokletije, vrijedan 320 hiljada eura sa Republičkim zavodom za urbanizam i projektovanje (RZUP) koji je u vlasništvu mlađeg Đukanovića, odnosno konzorcijuma koji čine RZUP, Centar za arhitekturu i urbanizam d.o.o. Podgorica i MonteCEP d.s.d. Kotor.

Aleksandar nesumnjivo ima sreće sa poslovima sa državom. Kad god konkuriše, nekako se potrefi da je samo on zainteresovan za vrijedne poslove. Konkurenciju nekim čudom, nikada ne zanimaju baš ti vrijedni poslovi, iako se na tendere državnih organa, pa i Ministarstva održivog razvoja, kad nema zvučnih imena javi i po nekoliko kompanija iz zemlje i okruženja.

Tako je bilo i ovoga puta. Na tender za izradu Prostornog plana Prokletije, partija i, kao i onaj za izradu Prostornog plana za Skadarsko jezero, prijavio se samo jedan ponuđač – Đukanovićev RZUP.

Istovremeno, na tendere Ministarstva koji su dio istog posla, partija 2, koji se odnose na izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Prostorni plan za Nacionalni park Prokletije i Skadarsko jezero, prijavilo se na prvom devet, a na drugom šest kompanija iz Podgorice, Ljubljane i Beograda, ali su njihove ponude odbijene kao – neispravne, a tenderi poništeni. Gvozdenović ljubi zakon, morao je.

Da je sve po zakonu Gvozdenović je pojašnjavao i kada su ga priupitali za rasprodaju zemlje na primorju u bescjenje privilegovanim kompanijama. Zna ministar, za lošu politiku, smišljenu da od nje profitiraju privilegovani još niko nije odgovarao.

Nije međutim objasnio kako on vidi činjenicu da se kompanija Capital invest čiji je osnivač premijer, pojavila kao podizvođač RZUP-a na tenderu za izradu Prostornog plana za Nacionalni park Prokletije, posao za koji je prije nekoliko dana Ministarstvo sklopilo ugovor sa RZUP-om. Kad Đukanovićeva Vlada dodijeli Đukanoviću posao to valjda nije konflikt interesa.

Taj tender raspisan je 22. decembra prošle godine. Jedini ponuđač bio je RZUP Aca Đukanovića, a podponuđači su četiri podgoričke kompanije: Planplus, Studio SYNTHESISa, MM Projekt i Capital Invest. Četiri kompanije tražile su po 5.080,287 eura. Nije neka para, al ne škodi.

I dok se u propise kune kad se za poslove prijavljuje, oni se fleksibilno tumače kad novac legne na račun.

RZUP –u Aca Đu­ka­no­vića Ministarstvo održivog razvoja na čijem je čelu tada bio Predrag Sekulić po­vje­ren je prije nekoliko godina po­sao iz­ra­de Pro­stor­nog pla­na po­seb­ne na­mje­ne (PPPN) za obal­no pod­ruč­je Cr­ne Go­re, vri­je­dan 1.395.777 eura. Premijerov brat još nije završio posao, iako je to trebalo odavno da uradi. Ugo­vor o iz­ra­di pla­na sklo­pljen je 15. de­cem­bra 2011. go­di­ne. Posao je trebalo skupa da odrade RZUP , Hor­wath i Hor­wath Con­sul­ting iz Za­gre­ba i Mon­te­Cep iz Ko­to­ra, najkasnije – 15. ma­ja 2013. go­di­ne.

Skoro dvije godine kasnije, plan nije završen. Vlada je imala razumijevanja pa je napravljen aneks ugo­vo­ra ko­jim je rok završetka tog plana pomjeren za 31. maj ove godine.

Drugačije je kad rokove slučajno zaboravi da ispoštuje država. Aleksandar onda nema razumijevanja. Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Natalija Boričić, u ponovljenom postupku presudila je prošle godine da se Acu Đukanoviću isplati preko devet miliona eura izgubljene dobiti, jer se službenici MUP-a i Uprave policije nijesu u roku iselili sa placa koji je kupio, a na kojem se i dalje nalaze šalteri za izdavanje dokumenata.

Đukanović je tu parcelu za 3.300.000 eura kupio od Vlade na čijem je čelu i tada bio njegov brat Milo, a ugovor je potpisan sa bivšim direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, sada Đukanovićevim važnim čovjekom za državnu bezbijednost. „Ugovor nikada nijesam vidio”, izjavio je svojevremeno ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović. MUP međutim uporno boravi u zgradi iz koje mora da se iseli, a država zbog toga plaća Đukanoviću milione. U skladu sa zakonom, normalno.

No, nije stvar samo u vrijednim poslovima. Dok premijer i resorni ministri zvanično promovišu planove i strategije razvoja visoko kvalitetnog održivog turizma i strogih kriterijuma zaštite okoline, RZUP, odnosno premijerov brat crta planove tamo gdje poslove imaju premijerovi partneri, ali i sa ministrima povezana lica. Slučajno, naravno.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je 2010. godine Direkciji za javne nabavke dostavio prijavu protiv Vlade i Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine zbog sumnje da je u postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača za izradu plana za Bjelasicu i Komove, grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama. Taj posao pripao je RZUP-u 2008.godine.

,,Imajući u vidu da se braća Đukanović nalaze sa obje strane postupka javne nabavke, odnosno naručioca i ponuđača, smatramo da je postojao osnov za izjašnjavanje svih učesnika u postupku u skladu sa članom 14 Zakona o javnim nabavkama, koji tretira postojanje konflikta interesa”, naveo je tada MANS. Oni su upozorili i da na tom dijelu vrijednu imovinu imaju Đukanovići i sa njima povezana lica.

,,Uvidom u granice zahvata plana koji obrađuje RZUP, utvrdili smo da Aco Đukanović posjeduje značajnu površinu zemljišta koje se nalazi u zahvatu planskog dokumenta, tačnije 275.414 m2. Pored Aca Đukanovića, u zahvatu plana zemljište posjeduje i njegov rođeni sestrić Edin Kolarević i u iznosu od 45.820 m2 “, naveli su tada iz MANS-a.

Pored njih, u tom zahvatu ogromnu imovinu posjedovala je i kompanija SKI Resort – Kolašin 1450 povezana sa braćom Bećirović, premijerovim prijateljima. Više izvora tvrdilo je da su oni bili samo front za imovinu porodice Đukanović.

RZUP sada tako radi Plan priobalnog područja, gdje bi se opet mogao susresti sa planovima familije. Monitor je već pisao o pokušaju Đukanovića da sebi obezbijedi mjesto jedinog pregovarača u poslu sa Katarcima u Buljarici, koje zastupa Ana Đukanović, sestra.

Pošto RZUP kasni s poslom, ne zna se da li je Plan priobalnog područja uvažio preporuke Strategije upravljanja tim područjem i koliko će imati razumijevanja za planove partnera njegovog brata u Buljarici koje zastupa njegova sestra. Da li je zbog toga obustavljeno usvajanje detaljnog plana za dio Buljarice, a i poništeni tenderi za drugi dio Buljarice?

Monitor je već pisao da je RZUP oborio tendere za izradu plana Dubovica II i DUP Budva centar.

Vlada još nije usvojila strategiju upravljanja obalom koju su preporučili eksperti UN o kojoj je javna rasprava završena. Da li Vlada čeka da RZUP završi svoju verziju Prostornog plana za obalno područje da bi se onda napravili ‘konzistentni’ dokumenti?

Monitor ima nezvanične informacije da se održavaju sastanci koordinacije koji bi mogli, a ne bi smjeli, da dovedu do naknadne revizije strategije. Prostorni plan morao bi da uvaži preporuke strategije, a ne obratno, da ih naknadno mijenja kako bi bio u skladu sa strategijom.

Ovdje je sve inače obratno. Oni vladaju nama, umjesto mi njima. Njihov interes, ispred našeg. Crna Gora, jedna adresa.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo