Povežite se sa nama

In English1

Apel Povodom slučaja Ibrahima Čikića

Objavljeno prije

na

Crnogorskoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti, Skupštini i Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Evropskoj komisiji, OEBS-u, UN-u, organizacijama za zaštitu ljudskih prava

Vlada Mila Đukanovića ne prestaje sa progonom svojih političkih protivnika. Najnoviji je slučaj Ibrahima Čikića. Zajedno sa još dvadeset sunarodnika, on je 1994. doživio najsuroviju policijsku torturu, a zatim i montirani sudski proces, u kojem je osuđen na dvije godine zatvora. Ovaj proces bio je sastavni dio velikog etničkog čišćenja (genocida), kojeg je u to vrijeme, protiv nesrpskih naroda, sistematski sprovodila vlast Slobodana Miloševića. U koaliciji sa ovom vlasti tada je bila i crnogorska vlast. Na čelu crnogorske vlade bio je tadašnji i sadašnji premijer Milo Đukanović.
Ovoj i ovakvoj vlasti, kratkovida i loša međunarodna realpolitika, dala je jednu vrstu prećutnog oprosta. Zbog toga je zločin protiv Ibrahima Čikića i ostalih do današnjeg dana ostao nerasvijetljen i nekažnjen. Još gore, ovaj zločin se vratio. Kada je 2008, u knjizi Gdje sunce ne grije, Ibrahim Čikić samo opisao ono svoje teško zlostavljanje iz 1994, veoma brzo, u proljeće 2009, uslijedila je osveta vlasti. Ovog puta pod maskom „privatnih tužbi” za klevetu.

Duboko pogođeni svim ovim, pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama, preduzme sve što je neophodno, da se konačno rasvijetli i kazni zločin nad Ibrahimom Čikićem i ostalima iz 1994-1995, kao i zakamuflirano produžavanje ovog zločina 2009.

Pozivamo Skupštinu Crne Gore, da konačno donese zakon o lustraciji. Da je ovaj zakon donijet prije dvije godine, slučaj Ibrahima Čikića danas ne bi bio moguć.

Pozivamo EU, posebno EK, da u zalaganjima za suočavanje sa prošlošću, kažnjivost zločina i vladavinu prava, bude dosljedna. A to za početak znači, da prestane da podržava one koji i danas najgrublje krši upravo ove vrijednosti, kao što to čini Vlada Mila Đukanovića.

Najzad, pozivamo i cjelokupnu domaću i međunarodnu demokratsku javnost, da se pridruže ovom apelu, i na taj način, Ibrahimu Čikiću i drugim žrtvama političkih progona, pruže neophodnu solidarnost i podršku, njihovim progoniteljima zasluženu kritiku i osudu, a Crnoj Gori šansu da se vrati u političku i svaku drugu normalnost.

Podgorica,
18. jun 2009.

Pozivamo sve koji žele da potpišu apel da u poljima ispod unesu ime, prezime, zanimanje, broj lične karte i telefona kako bi smo izbjegli moguće zloupotrebe. Brojevi lične karte i telefona neće biti vidljivi javnosti.

 

 

Komentari

In English1

Apeel: Media freedom – case Vijesti

Objavljeno prije

na

Objavio:

To representatives of the states and governments of the EU and USA, international organisations and institutions, and the public

Honorable,

We call upon you to react to recent attacks on media in Montenegro, which seriously defy the rule of law.

Since early August, when Podgorica Mayor Miomir Mugoša and Montenegrin diplomat Miljan Mugoša physically attacked a team of the independent daily Vijesti, brutal pressure on this daily and its representatives have not ceased. (više…)

Komentari

nastavi čitati

In English1

Apel povodom slučaja Vijesti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predstavnicima država i vlada Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država, međunarodnim organizacijama i institucijama, javnosti

Poštovani

Obraćamo vam se sa zahtjevom da reagujete povodom napada na slobodu medija u Crnoj Gori, koji ozbiljno dovode u pitanje vladavinu prava.

Od kada je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, sa sinom crnogorskim diplomatom Miljanom Mugošom, početkom avgusta fizički napao ekipu nezavisnog dnevnika Vijesti, brutalni pritisci na taj dnevnik i njegove predstavnike ne prestaju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo