Povežite se sa nama

In English1

Apel povodom slučaja Vijesti

Objavljeno prije

na

Predstavnicima država i vlada Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država, međunarodnim organizacijama i institucijama, javnosti

Poštovani

Obraćamo vam se sa zahtjevom da reagujete povodom napada na slobodu medija u Crnoj Gori, koji ozbiljno dovode u pitanje vladavinu prava.

Od kada je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, sa sinom crnogorskim diplomatom Miljanom Mugošom, početkom avgusta fizički napao ekipu nezavisnog dnevnika Vijesti, brutalni pritisci na taj dnevnik i njegove predstavnike ne prestaju. Gradonačelnik Mugoša je sa sinom napao ekipu Vijesti, koja je pokušavala da snimi njegov nepropisno parkiran automobil. Novinarima je prijećeno pištoljem, a od udarca pesnicom uredniku Vijesti Mihailu Jovoviću je naprsla bubna opna i on je operisan.

Poslije uličnog nasilja, u odbranu gradonačelnika i obračun sa Vijestima, osim DPS mašinerije, uključilo se više državnih institucija. Umjesto da odgovara pred pravosudnim organima Miomir Mugoša je amnestiran. Apsurdno: Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je pokrenulo istragu protiv urednika Vijesti, Jovovića. Tako se žrtva, falsifikovanjem činjenica, nastoji pretvoriti u nasilnika.

Paralelno sa nemoći pravosudnih organa da se suoče sa ovim slučajem, teče specijalni rat vlasti kojim se na različite načine novinari i osnivači Vijesti pokušavaju javno diskreditovati i poniziti.

Fizički napadi na novinare, montirani procesi i poniženja nijesu u Crnoj Gori incident, već kontinuitet jedne politike koja duže vrijeme ograničava slobodu štampe. Prije posljednjeg napada na ekipu Vijesti, ubijen je Duško Jovanović, prebijeni su Željko Ivanović, Tufik Softić i Mladen Stojović. Crnogorski sudovi ni jedan od ovih napada nad novinarama nijesu razriješili.

Protiv Vijesti, Dana i Monitora, medija koji nijesu pod kontrolom vladajućih krugova, pokrenuto je od strane najviših predstavnika vlasti i njima bliskih biznis struktura, više desetina sudskih procesa sa odštetnim zahtjevima koji trenutno prelaze 13 miliona eura. Na udaru su mediji koji informišu javnost o glavnim problemima crnogorskog društva, korumpiranoj vlasti, netransparentnim poslovima, kriminalu i institucijama zarobljenim i nemoćnim da se suoče sa tim izazovima.

Posljednji događaji govore da vlast u obračunu sa slobodnim medijima ne preza ni od čega. Pošto u Crnoj Gori institucije nijesu kadre da zaštite osnovna prava i slobode, apelujemo na države Evropske Unije i SAD da od nosilaca najvećih političkih i pravosudnih funkcija u Crnoj Gori zahtijevaju da prestanu sa nasiljem nad medijima i novinarima i obezbijede poštovanje osnovnih principa na kojima se temelji svaka demokratska država.

Apleujemo na crnogorsku javnost da doprinese odbrani slobode govora i izražavanja.

01. Milan Popović, univerzitetski profesor
02. Anto Baković, NVO aktivista
03. Vanja Ćalović, NVO aktivistkinja
04. Ervina Dabižinović, NVO aktivistkinja
05. Ajša Hadžibegović, NVO aktivistkinja
06. Jelena Jauković, univerzitetski predavač
07. Svetozar Jovićević, univerzitetski profesor
08. Srđa Keković, sindikalni aktivista
09. Esad Kočan, novinar
10. Petar Komnenić, novinar
11. Veseljko Koprivica, novinar
12. Filip Kovačević, univerzitetski profesor
13. Ljupka Kovačević, NVO aktivistkinja
14. Olivera Kujundžić, NVO aktivistkinja
15. Milka Tadić Mijović, novinarka
16. Dejan Milovac, NVO aktivista
17. Vjera Begović Radović, univerzitetski profesor
18. Zoran Radulović, novinar
19. Maja Raičević, NVO aktivistkinja
20. Žarko Rakčević, privrednik
21. Miodrag Rašović, ekonomista
22. Radmila Stojanović, novinarka
23. Stana Šćepanović, NVO aktivistkinja
24. Ilija Vujošević, univerzitetski profesor
25. Dragoljub Duško Vuković, novinar

Komentari

In English1

Apeel: Media freedom – case Vijesti

Objavljeno prije

na

Objavio:

To representatives of the states and governments of the EU and USA, international organisations and institutions, and the public

Honorable,

We call upon you to react to recent attacks on media in Montenegro, which seriously defy the rule of law.

Since early August, when Podgorica Mayor Miomir Mugoša and Montenegrin diplomat Miljan Mugoša physically attacked a team of the independent daily Vijesti, brutal pressure on this daily and its representatives have not ceased. (više…)

Komentari

nastavi čitati

In English1

Apel Povodom slučaja Ibrahima Čikića

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crnogorskoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti, Skupštini i Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Evropskoj komisiji, OEBS-u, UN-u, organizacijama za zaštitu ljudskih prava

Vlada Mila Đukanovića ne prestaje sa progonom svojih političkih protivnika. Najnoviji je slučaj Ibrahima Čikića. Zajedno sa još dvadeset sunarodnika, on je 1994. doživio najsuroviju policijsku torturu, a zatim i montirani sudski proces, u kojem je osuđen na dvije godine zatvora. Ovaj proces bio je sastavni dio velikog etničkog čišćenja (genocida), kojeg je u to vrijeme, protiv nesrpskih naroda, sistematski sprovodila vlast Slobodana Miloševića. U koaliciji sa ovom vlasti tada je bila i crnogorska vlast. Na čelu crnogorske vlade bio je tadašnji i sadašnji premijer Milo Đukanović.
(više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo