Povežite se sa nama

Reagovanja

Beppler nema veze sa Ski centrom Kolašin

Objavljeno prije

na

Beppler nema veze sa Ski centrom Kolašin
(Lako dokaziva pljačka, Monitor, 1302)

U Monitoru, od 2.10.2015. objavljen je tekst Lako dokaziva pljačka. Omaškom je stavljeno da je naš klijent Beppler &Jacobson Ltd bio vlasnik Ski centra Kolašin 1450, pa nam stalo da saopštenje našeg klijenta kojim se objašnjava da nema nikakvog dodira sa Carskim selom objavite u cjelini.

Kompanija Beppler & Jacobson Montenegro d.o.o. povodom učestalih napisa u štampi o slučaju Carsko selo i Ski centar Kolašin 1450, želi da obavijesti javnost da nikada nijesu bili vlasnici zemljišta niti bilo čega drugog vezano za taj kompleks. Vjeruju da komplikovana situacija tog slučaja ima veliki broj nepoznanica i onda se olako prave konekcije koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnom situacijom. Kompanija poziva sve zainteresovane, pogotovu predstavnike sedme sile, da podrobnije istraže osnovne podatke za Carsko selo i biće im jasno da taj kompleks nije imao, niti ima dodirnih tačaka sa Beppler & Jacobson Montenegro ni sa Beppler & Jacobson LTD iz Londona koja je osnivač i 100 postotni vlasnik firme Beppler & Jacobson Montenegro d.o.o. Budva.

Zaista ne znamo, kažu u toj kompaniji, kako je uopšte nastala da zabluda koja se više puta pojavila u javnosti osim možda neka naivna asocijacija sličnosti ova dva različita i ničim dodirna subjekta. Provjerljivost ovih informacija je krajnje jednostavna i kroz javno dostupne načine : CPRS, Katastar itd.

Ski centar Kolašin 1450 – ista situacija ! Nijesmo imali nikakvog vlasništva u ovoj firmi što se može lako provjeriti.

Čitajući novinske napise, na osnovu konteksta gdje se bez ikakvog razloga niti dodira sa pomenutim subjektima pominje naša kompanija, javno mnjenje biva dovedeno do pogrešnog zaključka.

Ako želimo da vjerujemo da se do sada moglo dešavati bilo kakvo nenamjerno povezivanje Beppler & Jacobson Montenegro doo i Beppler&Jacobson LTD iz Londona sa davanjem netačnih podataka nakon ovog skretanja pažnje i javnosti i nadležnim institucijama, kompanija ne može ubuduće tretirati takve ispade drugačije nego kao zlu namjeru da bi se štetilo ugledu ove kompanije u cilju odvlačenja pažnje od nekih drugih detalja.

U tom slučaju će ponavljanje ove netačnosti kompanija Beppler & Jacobson Montenegro doo posmatrati kao zlu namjeru i stoga preduzeti neophodne zakonske korake u pravcu zaštite svoga ugleda i posmatrati kao nanošenje ciljane materijalne štete.

PRiSMA – korporativne komunikacije,
ovlašćena agencija za odnose sa javnošću kompanije Beppler&Jacobson Montenegro

Komentari

Reagovanja

Nije četiri, nego više od 50 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije četiri, nego više od 50 hiljada

(Za četiri godine – 4.100 eura, Adnan Čirgić, Monitor, br. 1887)

 

Evo, da probamo, na najjednostavniji mogući način, da razjasnimo oko čega je nastao spor sa dr Adnanom Čirgićem, dekanom Fakulteta za crnogorski jezik i kulturu. Ministarstvo kulture svake godine sufinansira programe i projekte – kako se to službeno kaže – od značaja za ostvarenje javnog interesa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Na tim konkursima učestvovao je i Adnan Čirgić. U okviru samostalnih autorskih projekata i Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJIK) u okviru projekata izdavačkih kuća, gdje je takođe Čirgić priređivao zbornike i druga književna djela.

Čirgić u reagovanju kaže da je za četiri godine na konkursima Ministarstva kulture dobio samo 4.100 eura. Nije u pravu. Prema vjerodostojnim dokumentima u koje je Detektor imao uvid, od 2015. do 2020. godine na žiro- račun Adnana Čirgića kod ovdašnje komercijalne banke, Ministarstvo kulture je uplatilo 32.755 eura. Slovima: trideset dvije hiljade sedamsto pedeset pet eura.

Na račun FCJIK, od 2013. do  2020. godine – 54.920. eura. Slovima: pedeset četiri hiljade devesto dvadeset eura.  I to: 2013. godine – 11.000 eura;  2014. godine – 1.420 eura ; 2015 godine – 1.500 eura; 2016. godine – 4.500 eura; 2017. godine – 17.000 eura; 2018. godine – 7.500 eura; 2019. godine – 8.000 eura; 2020. godine – 4.000 eura.

Dakle, sve ukupno, 87.675 eura, na osnovu konkursa. Za četiri godine to je znatno više nego 50.000 koliko je navedeno u tekstu.

Čirgić je u reagovanju posebno naveo da 2017. godine nije dobio nikakav novac od Ministarstva kulture, iako je konkurisao. Dobio je. I to: na njegovo ime 2.500 eura na konkursu za knjigu Dijalektologija crnogorskog jezika, a 17.000 eura na konkursu za projekte u ime FCJIK.

Za neke od projekata, Adnan Čirgić i FCJIK su, za potrebe časopisa Linqua Montenegrina (Čirgić, glavni i odgovorni urednik), kod Ministarstva kulture konkurisali zajedno sa Miloradom Popovićem, i njegovim OKF i Arsom.

U tekstu nema ocjena kvaliteta projekata Adnana Čirgića, ni ocjena da li su oni kvalitetno realizovani. Posebno nijesam, ni na koji način, učestvovala u hajci protiv Čirgića, čiju posvećenost mom maternjem, crnogorskom jeziku, cijenim. Samo sam svjedočila, u kontekstu te sedmice aktuelne polemike Dragana Koprivice i Adnana Čirgića, o činjenicama koje javnost treba da zna.

 Stela O. KOVAČ

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Za četiri godine – 4.100 eura

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za četiri godine – 4.100 eura
(Apanaže, Stela O. Kovač, Monitor, br. 1586)

 

U posljednjem broju Monitora, na str. 27, u rubrici Detektor objavljen je autorski tekst Apanaže, koji potpisuje novinarka Stela O. Kovač.

U tome je tekstu izrečena bestidna laž: „Provjereno: za četiri godine od kada se pominje njegovo ime na konkursima, Adnan Čirgić je od Ministarstva kulture za projekte dobio 50.000 eura.“ Istina o tome koliko sam preko konkursa MK dobio novca za projekte (tj. za štampu knjiga) javno je dostupna, te nema sumnje da se novinarka Kovač pridružila javnoj satanizaciji i hajci koju protiv mene sprovodi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Bez obzira na to što su podaci javno dostupni, navešću Vam ih i na ovome mjestu:

Za godinu 2016. dobio sam na konkursu MK 1.000,00 eura za štampu knjige Pjesme Đura Milutinovića.

Za godinu 2017. nijesam dobio ništa iako sam imao knjigu.

Za godinu 2018. dobio sam 1.000,00 za svoju knjigu Natprirodna bića u crnogorskoj tradicijskoj kulturi.

Za godinu 2019. dobio sam 1.200,00 za priređivanje usmenoknjiževne peraške rukopisne pjesmarice Andrije Balovića.

Za godinu 2020. dobio sam 900,00 za priređivanje usmenoknjiževne pjesmarice Ivana Kolovića.

Dakle, za četiri godine 4.100,00 eura.

Napominjem da su sve knjige uredno objavljene, obavezni primjerci dostavljeni Nacionalnoj biblioteci, a potonja je u štampi. Da je i ona završena, može se provjeriti preko CIP-a koji je izdala Nacionalna biblioteka na Cetinju.

S poštovanjem,

Adnan Čirgić
(Odgovor u sljedećem broju)

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Kasalica ignoriše činjenice  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kasalica ignoriše činjenice
(Rad za institucionalni i sistemski iskorak. Mila Kasalica, Monitor br.1586)

 

Mila Kasalica se u reagovanjma na moj tekst Pazi, eksperti osvrtala na razne teme.  Uz ostalo, bavila se i mojim polom, pretvarala me u muško, što je, može biti, nova nadležnost moćne državne sekretarke ministarstva finansija i socijalnog staranja. Jedino nije  pokušala da opovrgne ono što je u tekstu, na koji je reagovala, objavljeno.

Da opet podsjetimo. Vlada je u minstarstva prije tri mjeseca rasporedila oko stotinu navodnih spoljnih eksperata za unutrašnju kontrolu. Nevolja je u tome što to nijesu nikakvi eksperti, već neobučeni partijski kadrovi raspoređeni po dubini.  Nespsobni da ispune ovaj zadatak, oni tumaraju po šumi dokumenata, koje je za sobom prečišćne ostavila bivša vlast, vješto ukrivajući tragove malverzacija. Vlada te eksperte amatere mjesečno plaća između 1.500 i 2.000 eura. Državna uprava tako rasipa svakoga mjeseca oko 200.000 eura, dok se u drugim oblastima, i po cijenu gašenja programa i projekata, štedi. Monitor je nedavno objavio da su zaposlenima u ministarstvima zbog tri mjeseca neplaćenih računa bili isključeni čak i  telefoni i internet. Telefoni i internet su u međuvremenu nekima uključeni, preko privatnih veza, ali računi još nijesu plaćeni.

To su nesporne činjenice. Ničije ignorisanje ih ne može promijeniti.

Stela O. KOVAČ 
(Nakon što su Mila Kasalica i Stela O. Kovač imale po dva nastupa, redakcija Monitora zaključuje ovu polemiku.)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo