Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BOJAN OBRENOVIĆ OPET DIREKTOR AZLP: Zaštitnik imovine javnih funkcionera

Objavljeno prije

na

Dvije vijesti od državnog značaja sustigle su se prošlog ponedjeljka. Prvo je objavljeno da je Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) ponovo izabrao Bojana Obrenovića za direktora te ustanove. A onda se novi/stari direktor pohvalio da je njegov izbor sasvim očekivan i da je spreman da nastavi tamo gdje je stao u prošlom mandatu.

Izbor direktora trajao je četiri mjeseca, a prvi konkurs raspisan je u martu. Obrenoviću je u februaru istekao mandat, ali Savjet Agencije nije htio da ga ponovo izabere. Kada ni nakon dva mjeseca nije okončan postupak izbora direktora, Savjet je odlučio da za vršioca dužnosti direktora postavi kontrolora Čedomira Mitrovića.

Predsjednik Savjeta Agencije Šefko Crnovršanin izjavio je da bi ,,ponovno raspisivanje konkursa napravilo samo štetu Agenciji”. Crnovršanin je odigrao presudnu i čudnu ulogu u ponovnom izboru Obrenovića. Bio je, kaže, protiv njegovog izbora, ali je ipak za njega glasao!

Mora da je neki moćnik urgirao da se Obrenoviću povjeri još jedan mandat . Naši izvori ne znaju ko bi to mogao biti, ali tvrde da Obrenović nije naročit miljenik premijera Mila Đukanovića. Oni koji ga bliže poznaju opisuju ga kao igrača koji sa svakim trguje i da najčešće kontaktira sa ljudima koji raspolažu državnim novcem. Izgleda da je njihova podrška bila presudna. Razumljivo. Preko Agencije se može saznati ko i kako troši državne pare i da li ih zloupotrebljava. Iskustvo pokazuje – dok je Obrenović na njenom čelu ne treba se bojati – to se nikad neće otkriti. Zato je za takve on pravi čovjek na pravom mjestu.

Obrenović odavno nastoji da savjesno zaštiti od javnosti i ono što zakon ne propisuje – podatke o imovini funkcionera. Kako drugačije tumačiti višegodišnji spor Komisije za sprečavanje sukoba interesa i Obrenovićeve agencije.

Komisija, na čijem je čelu Slobodan Leković, opet je tužila Upravnom sudu Agenciju zato što i dalje zahtijeva da se na sajtu Komisije ne objavljuje imovina supružnika i djece javnih funkcionera kao i njihova naslijeđena imovina. Upravni sud je krajem maja, nakon presude Vrhovnog suda, donio rješenje u kojem se navodi: ,,Ukoliko Zakonom nije propisano kroz koji vid su podaci dostupni javnosti, dozvoljeno je objavljivanje istih na veb sajtu”. Ali, Agencija ne odustaje – traži da se redukuje objavljivanje podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera na sajtu Komisije.

Obradovićeva agencija je inače prije dvije godine podnijela prekršajnu prijavu protiv MANS-a zbog objavljivanja biračkih spiskova sa matičnim brojevima građana. Međutim, optužbe protiv MANS-a oborio je Upravni sud.

Obrenović je u odnosu na tu nevladinu organizaciju primijenio sasvim drugi aršin nego prema režimskoj Pobjedi.

Kada je objavila faksimil vojne zdravstvene knjižice Janka Vučinića, bivšeg sindikalnog lidera Željezare, i stavila ga na sajt, prekršajna prijava protiv Pobjede nije podnijeta iako je utvrđeno da je prekršila zakon.

Obrenović je kompetentno objasnio zašto je došlo do zastare tog slučaja. Tvrdio je da su imali problema da dođu do dokumentacije za taj predmet, jer je urednik Srđan Kusovac bio odsutan. Agencija je po Zakonu o inspekcijskom nadzoru imala mogućnost da kazni Pobjedu zbog onemogućavanja pristupa traženoj dokumentaciji, ali ni to nije uradila.

Odavno je poznato da situacija u Agenciji nije bajkovita. Predsjednik Savjeta Crnovršanin priznao je prije nekoliko dana, i to u državnoj Pobjedi, da u Agenciji vladaju nesuglasice sa Obrenovićem o nadleženostima direktora i da su u njoj poremećeni međuljudski odnosi. Lijepe karakteristike za Obrenovićev minuli rad.

Crnovršanin nije objasnio na što konkretno misli, ali Obrenović je od ranije poznat da lako ne oprašta onima koji ga kritikuju. U to se može uvjeriti svako ko pogleda sajt Agencije.

Kada je prije dvije godine član Savjeta Agencije Aleksa Ivanović predložio da se Obrenović smijeni zbog nezakonitog zapošljavanja i još nekih propusta, direktor je na to reagovao komentarima sa literarnim finesama: ,,Pokušaj moje diskreditacije i kompromitacije u javnosti, kao i izgaranje na realizaciji neostvarenog sna o razrješenju direktora, doživjelo je krah”; ,,Smatram da Ivanovićevi navodi imaju karakter čaršijskih priča i naklapanja”…

Ivanović je, prema našim izvorima, dugo u nemilosti direktora zato što je u Agenciji najstručniji i dobro zna šta se sve u njoj dešava.

U januaru prošle godine petoro službenika Agencije optužili su Obrenovića za mobing.

Zanimljivo je da je Obrenović u prvom mandatu ostao u fotelji iako su Šefko Crnovršanin i član Savjeta Radenko Lacmanović potvrdili da su u Agenciji četiri radnika zaposlena bez konkursa. Da li će i novi savjet, koji se bira kroz mjesec i po, biti ovako bolećiv prema Obrenoviću ukoliko, kako se zakleo, nastavi starim putem, ostaje da se vidi.

Obrenović je diplomirani pravnik, smjer bezbjednost. Šaroliko mu je radno iskustvo: od RSUP-a Crne Gore, preko Ministarstva finansija, Direkcije javnih prihoda i Finansijske policije do šefa kancelarije Nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudskim bićima. Prvi mandat kao direktor Agencije započeo je u maju 2010. godine.

Uprkos svemu, ne mogu se u nedogled kriti razne nezakonitosti u Crnoj Gori, pa i one za koje je nadležna Agencija. I Brisel o tome ima iscrpne informacije. Zato bi, kažu naši izvori, i crnogorskoj vlasti bilo pametnije da Agenciju vode kompetentni ljudi, a ne poslušnici.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo