Povežite se sa nama

FOKUS

CRNA GORA I EU: POGLAVLJA 23 I 24: Krivi smo mi

Objavljeno prije

na

Veselje nije dugo trajalo. Nekoliko dana nakon rukovanja i čestitki u Briselu, gdje su uz bliceve crnogorski zvaničnici ovjekovječili otvaranje pet novih poglavlja, među kojima i ona najznačajnija vezana za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (23 i 24), izvršen je bombaški napad na stan načelnika barske policije Miloša Radulovića.

To je treći napad na Radulovića. Dogodio se u Podgorici na njegovom kućnom pragu, u noći između nedjelje i ponedjeljka. Bomba je podmetnuta ispred Radulovićevog stana, a u trenutku kada je eksplodirala unutra su bili Radulovićeva supruga i dvije maloljetne kćerke.

Bar je poznat kao jedno od čvorišta organizovanog kriminala, a policija odavno obećava da će se obračunati sa barskim klanovima. Hapšenje jednog od vođa tog klana Muše Osmanagića jesenas se završilo neslavno. Pušten je na slobodu nakon noći provedene u pritvoru. Pokazalo se da je tužilaštvo slučaj protiv Osmanagića gradilo na klimavim nogama, zbog čega bi, skoro je izvjesno, prije ili kasnije završio na slobodi.

Pet dana nakon napada na Radulovića – nema osumnjičenih. Velikih riječi i obećanja ne nedostaje. Premijer Milo Đukanović ocijenio je da se radi o napadu na državu i da se slučaj mora rasvijetliti a napadači kazniti. Isto je ocijenio i Raško Konjević, ministar policije. Ministar pravde Duško Marković otišao je korak dalje. I on smatra da se radi o napadu na državu, ali je dodao da ,,država nijednu bitku nije izgubila pa neće ni ovu”.

Da li je ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića napad na državu? Dok se čeka konačna presuda za osuđene izvršioce, među kojima su upravo i pripadnici barskog klana, motivi i nalogodavci još nijesu razjašnjeni, a najnovija svjedočenja govore da je država na tom slučaju izgubila bitku sa organizovanim kriminalom. Šta je sa ubistvom Duška Jovanovića i nerazriješenim napadima na novinare? Kako su iz Crne Gore pobjegli Darko Šarić, Safet Kalić, a možda i Naser Keljmendi?

,,Nakon otvaranja ključnih poglavlja imamo napad organizovanih kriminalnih grupa na visokog službenika policije koji nije ništa drugo nego demonstracija moći onih koji su izrasli zahvaljujući svojim vezama sa koruptivnim donosiocima odluka”, kaže za Monitor Daliborka Uljarević, direktorica CGO. ,,To je jedan od prvih konkretnih testova i za ovu vlast, jer nema napretka u izgradnji vladavine prava dok institucije nijesu u stanju da otkriju i procesuiraju do kraja ovaj, ali i brojne i surove napade na novinare i predstavnike civilnog sektora”, kaže ona.

EK je u oktobru sa zabrinutošću konstatovala infiltraciju organizovanog kriminala u crnogorsko društvo. Kada su prethodne sedmice otvorena nova poglavlja, Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, kazao je da to predstavlja ozvaničenje najteže faze, u kojoj će ,,istrage, osude i hapšenja biti glavni test funkcionalnosti sistema”.

Na tom testu crnogorska vlast do sada nije pokazala zavidne rezultate. U oktobarskom Izvještaju o napretku EK je ponovila da Crna Gora nema niti jednu presudu na polju visoke korupcije.

Statistika na tom polju popunjena je slučajem Zavala i hapšenjem nekoliko carinika. Iako je odmah po hapšenju budvanskih funkcionera bilo jasno da se radi o selektivnoj pravdi, ni taj slučaj nije izveden do kraja. Odlukom Apelacionog suda u februaru ove godine presuda Višeg suda protiv 11 optuženih u tom slučaju ukinuta je. EK je sa zabrinutošću to konstatovala u Izvještaju. Mnogi visoki funkcioneri povezani sa tim koruptivnim poslom nijesu se ni našli na optužnici. Pale su i presude vezane za organizovani kriminal, poput slučaja Šarić-Lončar. Veze tog klana i vrha vlasti brojne su.

,,Promjene na čelu MUP-a i Uprave policije nisu donijele novi kvalitet u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, sve je i dalje na nivou ‘sitnih riba’. Posljednji napad dokazuje da država uzmiče pred organizovanim kriminalom. I u tužilaštvu ćemo imati samo kozmetičke promjene, što potvrđuje i kandidat za novog VDT-a”, kaže za Monitor Dejan Milovac iz MANS-a.

Ispunjenje obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 do sada se svodilo tek na promjene vezane za normativni okvir, ali su i tu važne stvari propuštene ili su na čekanju. U Izvještaju EK o napretku Crne Gore konstatovano je da čak jedna trećina mjera akcionog plana za poglavlje 23 nije ispunjena. Prema najnovijem Vladinom izvještaju o realizaciji aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala urađeno je manje od polovine posla. Među nerealizovanim mjerama su one suštinske: pristup svim odlukama o privatizaciji, lista investitora za koje je utvrđeno da krše propise, efikasna kontrola rada tužilaca, finansijske istrage VDT, efikasnost istraga za pranje novca…. Sudeći po Vladinim dokumentima koja se odnose na poglavlja 23 i 24 čeka nas još dosta pionirskog posla – od novih zakona kao što je onaj o specijalnom tužiocu, do formiranja novih tijela poput Agencije za antikorupciju.

,,Do sada je u procesu pregovora fokus bio na stvaranju institucionalnih i zakonskih preduslova. Ali čak i tu tek treba usvojiti rješenja koja će omogućiti široka istražna ovlašćenja i stvarnu nezavisnost specijalizovanih institucija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kaže za Monitor Stevo Muk, direktor Instituta Alternativa.

Ta NVO odavno ukazuje da je primjer Hrvatske dobar za nas kada se radi o poglavljima 23, 24. Pristupni pregovori koje je Hrvatska trebala započeti u martu 2005. odgođeni su za kraj godine pošto je Brisel kao uslov je postavio potpunu saradnju s Haškim sudom. Poglavlje 24 Hrvati su zatvorili u oktobru 2010. godine. Temelj pozitivne ocjene EU bilo je efikasno procesuiranje visokoprofilisanih slučajeva organizovanog kriminala. Dok se čekala 2010. uhapšen je premijer Ivo Sanader. DPS već jasno daje do znanja da tako nešto neće dozvoliti u Crnoj Gori. Da se ovdje neće desiti sanaderizacija kazao je, nakon otvaranja poglavlja, i bivši ministar i poslanik te partije Predrag Sekulić. Onda je DPS lansirao istraživanje po kome Đukanović – pored Njegoša – ,,najbolje” predstavlja ovdašnje tradicionalne vrijednosti. I kako sad – današnjeg Njegoša procesuirati!?

Monitorovi sagovornici se slažu da ovakva vlast neće dozvoliti sličan scenario. Slažu se i da će hapšenja i istrage koje Brisel traži pretvoriti u fingiranje borbe protiv korupcije i kriminala, puštajući niz vodu nekoliko dojučerašnjih ,,partnera”. I dok jedni vjeruju da će Evropa na kraju natjerati Crnu Goru da napravi istinske reforme, drugi sumnjaju u svemogućnost i kriterijume Brisela. Oni smatraju da promjene možemo napraviti samo mi sami.

,,Od nas se očekuje da realizujemo akcione planove, prije svega da osposobimo institucije da otkrivaju, procesuiraju i presuđuju u djelima koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Neće odmah biti spektakularnih akcija i hapšenja ali će se, kako vrijeme prolazi, obruč sve više stezati oko najmoćnijih”, kaže za Monitor Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore. ,,Svaka vlast je sposobna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, ali nema svaka vlast političke volje ili interesa da to učini. Naša spada u drugu kategoriju. Svaki žešći obračun sa kriminalom i korupcijom slabio bi njihove pozicije”.

,,Otvaranje pregovora bez vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je rizična odluka EK. Svima je jasno da je upravo DPS glavni izvor korupcije i političko krilo mafije i da od njih niko razuman ne može očekivati suštinske reforme. EK će biti uskoro sa tim suočena, kao i kredibilitet integracija”, kaže za Monitor Nebojša Medojević, lider DF.

Predrag Bulatović, sa druge strane, smatra da više ništa neće biti isto nakon otvaranja pregovora, jer će postojati kriterijumi za mjerenje rezultata u ovim poljima.

Profesor Filip Kovačević sumnja i u DPS i u Brisel. ,,Nije moguće da postojeća vladajuća koalicija na čelu sa Đukanovićem pokrene bilo kakav postupak ili akciju koja bi mogla biti čak i blagi nagovještaj demokratizacije crnogorskog političkog sistema. Sistem je napravljen po mjeri korumpirane oligarhije i ona nema nikakav interes da ga mijenja”.

Ne treba se uzdati u Brisel, smatra Kovačević. ,,Za zvanični Brisel ova godina i nije bila sjajna imajući u vidu gubitak Islanda i Ukrajine. Briselski komesari će biti spremni da po ko zna koji put progledaju kroz prste svemu onome što karakteriše Crnu Goru kao privatni feudalni posjed nekolicine oligarha. Još manje će biti pritisaka od strane NATO zvaničnika. Promjene će zavisiti od kvaliteta unutrašnjih političkih snaga i njihove sinergije”.

ANKETA: ČEKA LI NAS SANADERIZACIJA

Filip Kovačević

Sve zavisi od unutrašnjih snaga. Prošle godine, političkim angažovanjem Miodraga Lekića, to polje je imalo tendenciju jačanja, a sada se javljaju akteri koji pomažu politički opstanak oslabljenog Đukanovića za šaku privilegija i mrvice vlasti. To nije dobro. Ni u ovakvoj situaciji nema organizacije protesta, štrajkova, bojkota. Zato će biti potrebno još trista muka da bi se izvelo nešto i približno ,,sanaderizaciji”. Pogrešno je nadati se u Brisel i Vašington.

Dritan Abazović

Sanaderizacija se pogrešno razumije kao hajka ili poziv na hapšenje najvećih zvaničnika u državi. To je proces u kome institucije postaju profesionalne i nezavisne, spremne da procesuiraju bilo koga bez obzira na položaj – ukoliko se ogriješio o zakon. To znači da sanaderizacija ne može izbjeći nijednu državu koja prolazi tranziciju, a želi dostići visok nivo vladavine prava.

Dejan Milovac

Sve dok najviši državni funkcioneri zaduženi za borbu protiv korupcije ne mogu preko svojih usta da prevale ni teorijsku mogućnost da premijer bude nekada procesuiran kada se prikupi dovoljno dokaza, ne može se očekivati hrvatski scenario ,,sanaderizacije”.

Nebojša Medojević

Otvaranje ovih poglavlja je rizičan eksperiment EU koja će vrlo brzo morati brutalno da pritiska Vladu da ponudi rezultate i uhapsi neku od krupnih riba. Tu se misli na korumpirane ministre i vođe najvažnijih mafijaških grupa. Vidjećemo ko će pobijediti u ovoj igri živaca, EU ili DPS.

Daliborka Uljarević

Institucije će vjerovatno pokušati da pod pritiskom političkih moćnika proces borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala vode selektivno. No, to fingiranje neće moći trajati, jer mjerljivi rezultati podrazumijevaju procesuiranje upravo onih koji u značajnoj mjeri trenutno drže ovaj sistem ,,zarobljenim”.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

BESKONAČNO TRAJANJE SUDSKIH PROCESA: Dok nas smrt ne rastavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Neke istine odavno su jasne. Samo pravosuđe nije u stanju da ih saopšti. Usled beskonačnih istraga i sudskih procesa koji se pokatkad okončaju smrću okrivljenih ili zastarom

 

Objavljeno je ove sedmice – preminuo je Željko Vuković, optuženi za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 2006. godine. To je na suđenju zakazanom za ovu sedmicu saopštila njegova advokatica Aleksandra Rogošić.  Sada se čeka od Ministarstva unutrašnjih poslova da po zahtjevu Višeg suda u Podgorici potvrdi ovu informaciju. Ukoliko ona bude tačna proces se obustavlja. U prevodu, nakon skoro 20 godina od ubistva Vojičića i napada na Brkovića, proces će se okončati ne presudom i rasvijetljenim slučajem, već smrću jedinog osumnjičenog. U međuvremenu je preminuo i književnik Jevrem Brković.

Na ovonedjeljnom  ročištu advokatica  Rogošić je saopštila da je od Vukovićeve majke dobila informaciju da je preminuo: “Dobila sam informaciju od majke okrivljenog da je preminuo 1. aprila. Istu informaciju je dobio sud od policije. Do narednog pretresa, sud će tu informaciju da potvrdi, kako bi se postupak obustavio”, kazala je Rogošić.

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana,  saopštio je da sumnja da je Vuković “ubijen ili sklonjen u inostranstvo”. On je sudu predložio da zatraži ispitivanje da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista Vukovićevo.  Vojićić smatra da je Vuković bio prijetnja nalogodavcima zločina.

Vijesti su u februaru ove godine objavile  transkript razgovora odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera o tome “da je jedan podgorički biznismen” organizovao napad na književnika, kada je ubijen  Vojičić. Brković je više puta tvrdio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama bivše crnogorske vladajuće političke i poslovne klase s organizovanim  kriminalom.

Vuković je uhapšen u oktobru 2019., a suđenje je počelo naredne godine – četrnaest godina nakon ubistva. I istrage koja je tapkala u mjestu. A onda je nastavljeno tapkanje u sudnicama.

Viši sud je Vukovića u novembru 2022.godine proglasio krivim za saizvršilaštvo u pokušaju ubistva i osudio na tri i po godine zatvora. Međutim u aprilu prošle godine Apelacioni sud je  predmet vratio na ponovno suđenje. Vuković je pušten da se brani sa slobode.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

FAMILIJA ĐUKANOVIĆ NAKON GUBITKA VLASTI: Manje moći, manje profita, ali poslovi traju 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Godinu dana od odlaska sa vlasti firme porodice Đukanović bilježe znatno manji profit, tako je dobit Blaža Đukanovića sa 14 miliona eura u 2022., prošle godine pala na manje od milion eura. Nije sve do biznisa, ima nešto i do politike

 

Kada se početkom aprila prošle godine Milo Đukanović povukao sa čela partije, mediji su objavili informaciju da su kompanije porodice Đukanović zaradile preko 27 miliona eura tokom 2022. Preciznije, taj novac prihodovale su firme Blaža Đukanovića, sina tada odlazećeg predsjednika.  Shodno učešću u tim firmama, dobit mlađeg Đukanovića je bila 14 miliona eura.

Neki su mislili da je to labudova pjesma nekrunisanih pobjednika tranzicije, nakon koje im predstoji povratak u realnost i sučeljavanje sa prošlošću. Sanaderizacija koju su prije skoro petnaest godina najavljivali nepopravljivi optimisti, sanjajući evropske snove Crne Gore. Pokazalo se da je stvarnost bitno drugačija. Istina je da su Milo, Aco i Blažo Đukanović, tokom 2023, zaradili tek, za njih skromnih, milion eura. Ali su ostali u igri. Možda čak i šireći najunosnije poslove.

Za tri decenije vladanja, Milo Đukanović nije krio svoj afinitet prema biznisu, najavljujući kako će mu se predano posvetiti po okončanju političke karijere. Već godinu dana Đukanović odmara od politike, a novih biznis poduhvata nema na vidiku. Ili su skriveni od očiju javnosti.

Od onoga za šta znamo i što donosi novac, Đukanović je suvlasnik, sa 25 odsto udjela u Univerzitats, kompanije koja upravlja Univerzitetom Donja Gorica. Pored njega, istovjetne udjele imaju Tomislav Čelebić, Dragan K. Vukčević i Veselin Vukotić. Ovo je jedina kompanija, u kojoj Đukanović ima udio, a koja godinama posluje stabilno i ima dobit od preko 250.000 eura.

Istina, Vukotić je među onima koji će, kao poluge bivšeg režima, izaći pred lice pravde zbog optužbi da su zloupotrebljavali pripalu moć. Čineći koristi sebi i ljudima iz svog okruženja. Skupa s njim, ili u drugim ali sličnim procesima, sudiće se Vesni Medenici, Blažu Jovaniću, Veselinu Veljoviću, Petru Ivanoviću, Dejanu Peruničiću, Slavku Stojanoviću, Verici Maraš… Ali mnogima, kako sada stoje stvari, neće. A para nastavlja da se vrti.

Sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, Milo Đukanović je suvlasnik kompanije Global Montenegro. Od kraja 2020. ova kompanija je u blokadi, a do danas povjerioci potražuju 12,5 miliona eura. Global Montenegro bila je vlasnik atraktivne parcele u Budvi, koja je još u poslednjoj deceniji postala sinonim za urbanističke zloupotrebe vlasti i njenih partnera iz svijeta biznisa. Devastacija prostora, međutim, nije zaustavljena promjenom vlasti. Čak je i dobar dio zvaničnih investitora ostao isti. Samo su se okrenuli novim vlastima. Pod kojim uslovima, možda i saznamo jednog dana.

Đukanović  senior je svom sinu Blažu 2018. poklonio svoje poslovno prvorođenče na teritoriji Crne Gore – konsultantsku firmu Kapital invest. Dvije godine ranije na Kipru je osnovao ofšor kompaniju koja, prema dostupnim podacima, nije imala poslovnih aktivnosti. Tokom prošle godine dobit Kapital invest-a, u kojoj je Blaž Đukanović jedini vlasnik, bio je pola miliona. To je veliki pad u odnosu na 2022. Tada je dobit bila 5,6 miliona eura.

Nakon što je od oca dobio Kapital invest, Blažo Đukanović je iste godine za samo 40 centi kupio 39 odsto udjela u kompaniji koja se bavi informacionim tehnologijama Kodio. I posao je krenuo, pa je  ta kompanija tokom 2022. godine imala neto dobit od nestvarnih 21,4 miliona eura. Onda se, tokom prošle godine, dobit svela u mnogo razumljivije okvire – 71 hiljadu eura.

Blažo Đukanović je, skupa sa Igorom Burzanovićem, vlasnik firme BB Hidro, preko koje su ušli u posao sa malim hidroelektranama. Ova firma je tokom prošle godine ostvarila profit od 178 hiljada eura, što je uvećanje u odnosu na 2022. kada je dobit bila skromnih 25 hiljada. Ista firma, koja upravlja jednom mHe, tuži državu i traži naknadu štete i izmaklu dobit jer im je obustavljena gradnja male hidroelektrane Slatina.

Sa Burzanovićem, mlađi Đukanović je suvlasnik, i firme BB Solar koja je prošlu godinu završila sa 771 hiljada dobiti, što je bolji rezultat nego 2022. godine, kada su  bili u plusu 124,8 hiljada. Firma BB Invest Group, u kojoj je takođe suvlasnik sa Burzanovićem, prošlu godinu je završila sa minusom od 130 hiljada eura. Firma je osnovana početkom 2022. godine, djelatnost joj je izgradnja stambenih zgrada, a i tokom te godine je imala minus od 139 hiljada eura.

Blažo Đukanović je suvlasnik i u firmi Medeks elektrik, koja je osnovana krajem 2021. godine. I ova firma je u minusu od 948 hiljada eura.

Novi poslovi su na vidiku. U februaru ove godine Blažo Đukanović postao je suvlasnik u firmi Kolašin Valleys, koju su, krajem prošle godine, osnovali Marko Gvozdenović, sin dugogodišnjeg ministra Branimira Gvozdenovića, i Luka Bećirović, sin biznismena Zorana Ćoća Bećirovića. Baviće se prodajom stanova, apartmana i vila u luksuznom turističkom naselju na kolašinskim skijalištima. Obzirom na ekstremnu ekspanziju gradnje u Kolašinu, posao bi se mogao i proširiti. Pod uslovom da i ostali investitori zaključe kako su Blažo, Marko i Luka potencijalno najbolji prodavci njihovih nekretnina. Na osnovu minulog rada.

Aco, brat Mila Đukanovića, je većinski vlasnik Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje. Ova nekada državna institucija završila je prošlu godinu sa minusom od 27,5 hiljada eura, a tokom 2022. imala je dobit od 328 hiljada.. Prošlogodišnji pokušaj prodaje banke Poštanskoj štedionici iz Beograda nije okončan dogovorom. Navodno se potencijalnim kupcima nije svidjelo revizorsko mišljenje sa rezervom i procjena o dugoročnoj održivosti Prve banke.

Dok su poslovi na domaćem terenu u opadanju, makar što se ostvarenog profita tiče, Specijalno državno tužilaštvo bavi se poslovima Đukanovića  u inostranstvu. SDT je početkom oktobra 2021. formiralo predmet u vezi sa poslovima bivšeg predsjednika i njegovog sina.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom Pandora papiri, objavila da su Milo i Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SDT-a još čekaju da im međunarodni partneri dostave dodatne podatke u predmetu protiv bivšeg predsjednika države i njegovog sina, nakon čega će donijeti odluku u slučaju Pandora papiri. Samo što i to nešto sporo ide.

 

Kumovi u blokadi

Kao i firma koju je osnovao sa kumom Đukanovićem i ostale mnogobrojne u kojima je Vuk Rajković imao udjela su propale ili su u blokadi. Podsjetimo, dok je Đukanović bio na vlasti, Rajković je bio direktor mnogih preduzeća – Jugopetrol, Solana, vlasnik festivala Sunčane skale, bio u Upravnom odboru Prve banke

Sjetimo se i da je posredstvom Eurofonda, Đukanovićev kum Veselin Barović, imao namjeru da preproda zemljište Solane. Eurofond je u blokadi od tri miliona eura od 2017.  godine, dok su atraktivne nekretnine iz portfolija nekada najvećeg privatizacionog fonda u Crnoj Gori, uglavnom, promijenile vlasnika. Sredinom prošle godine Barović je dospio na naslovne strane kada je objelodanjeno  da je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odbio da, na zahtjev policije,  potpiše nalog za pretres kuća Barovića i bivšeg policajca Duška Golubovića. Sudija je, prema informacijama ovdašnjih medija, zaključio da je zahtjev policije neosnovan, pošto nije potkrijepljen valjanim dokazima da bi u tim prostorijama moglo biti pronađeno nešto nezakonito.

Dragan Brković je još jedan kum koji  je dok je Đukanović bio na vlasti dobijao povlašćeno brojne firme, zemljište, kredite… Sada je sva ta, nekad državna imovina, u stečaju ili u blokadi. Prema dostupnim podacima Vektra-Jakić, u stečaju, je 2021. imala minus od 2,9 miliona eura, Vektra Boka – u blokadi, 2022. minus od 3,7 miliona… A Brkoviću, njegovim sinovima Borisu i Bojanu i saradniku Miliću Popoviću sudiće se zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Dušan Ban vlasnik ProHouse koja je prošle godine imala dobit od 692 hiljade eura, što je bolje nego 2022. kada je iznosila 472 hiljade, ali neuporedivo sa 2021. kada je dobit ove kompanije bila 2,5 miliona eura. Pad prihoda je rezultat oduzimanja dugogodišnjeg monopola ove firme na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani. ProHouse je, uz Dejana Bana i ProHouse Montenegro (vlasnik Željko Mihailović) bila vlasnik Pomorskog saobraćaja kome je prije godinu dana oduzet unosan posao. Postoji pretpostavka da bi jednostrani raskid koncesije od strane Vlade Dritana Abazovića mogao završiti na sudu, ali su vlasnici Pomorskog saobraćaja, u međuvremenu, sa državnom Morskim dobrom, potpisali ugovor o prodaji svojih trajekata, pa je moguće da je time posao zatvoren na obostrano zadovoljastvo.

Zoran Bećirović preko svoje firme Caldero Trading sa Kipra ima vlasništvo u Ski resort Kolašin 1450, koja je 2022. imala neto rezultat od preko 20 miliona eura. Druga firma Ski resort 1600 prošle godine je bila u minusu od 236 hiljada eura. Treća firma Beppler development je godinama u blokadi.

Sa kumom Tomislavom Čelebićem, Milo Đukanović ima udio u Univerzitetu Donja Gorica. Sam Čelebić ima vlasničkog udjela u preko 20 aktivnih firmi. Kompanija Čelebić koja je 2020. imala profit od 1,2 miliona, u 2022. bilježi dobit od samo 24 hiljade. Čelebić agrar je 2022. bio u minusu 200 hiljada, minus od 297 hiljada zabilježila je i Čelebić city, Čelebić loyal, 2022, minus od osam hiljada, Čelebić recreativno minus od 157 hiljada. Dobit je 2022. imala firma Čelebić rent od 195 hiljada.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

VLADINA BORBA PROTIV SKUPOĆE: Nula bodova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Počela je dugo najavljivana vladina akcija za smanjenje trgovačkih marži. Ponuđena pojeftinjenja su simbolična. Preciznije, nove cijene su, uglavnom, na nivou akcijske ponude koju su trgovački lanci već nudili svojim potrošačima

 

Nakon višenedjeljnih priprema, počela  je vladina akcija limitirane cijene. I pored optimističkih najava, prvi utisci su – puno buke a minimalna korist. Makar za potrošače.

Trgovci, mogu biti znatno zadovoljniji. Akcija limitirane cijene obuhvata tek djelić od prvobitno najavljenih proizvoda široke potrošnje. Pride, na osnovu minimalnih sniženja većine proizvoda sa vladinog popisa može se zaključiti da prokužene trgovačke marže – makar kod proizvoda sa aktuelnog popisa – nijesu ni izbliza tako visoke kako su to predstavljali zvaničnici ove i prethodne vlade.

Zadovoljstvo svojim učinkom su iskazali i iz partije Dritana Abazovića, nakon što su zaključili da je akcija Stop inflaciji, koju je organizovala prethodna vlada predvođena čelnicima GP URA, potrošačima donijela mnogo više koristi. A ni trgovci nijesu bili nezadovoljni.

“Slušali smo mjesecima nevješta opravdanja Spajićeve Vlade zašto je prekinuta akcija Stop inflaciji, pa onda najave kako će oni sprovesti mnogo bolju akciju u kojoj će cijene biti niže za 5.000 artikala. Na kraju smo dobili to da su cijene snižene na dva mjeseca za 43 proizvoda i to u simboličnim iznosima od 2 do 10 centi. Time je jasno da ovom akcijom građani neće moći da uštede više od 10, 20 eura po potrošačkoj korpi na mjesečnom nivou, a poređenja radi, za vrijeme akcije Stop inflaciji mogli su da uštede i do 150 eura“, poručili su iz opozicione URA, nakon prvih analiza započete akcije.

Najave su obećavale mnogo više. Pravo da uhvati muštuluk o početku akcije pripalo je premijeru Milojku Spajiću, od koga smo čuli da će se na policama trgovinskih lanaca naći „preko 500 artikala“ čija će cijena biti snižena zbog ograničenja marži. “Toliki broj artikala sa sniženom cijenom čini ovu akciju najvećom do sada. Ujedno i prvom i jedinom koja je usmjerena na snižavanje cijena, a ne na puko zaustavljanje daljeg cjenovnog rasta.”

Dominantan utisak je da nijesmo dobili ni jedno ni drugo. Iako je počelo bombastičnom najavom. Jedna od mjera o kojoj Vlada razmišlja kako bi se spriječio rast cijena namirnica je da se trgovinama ograniče marže na najčešće korišćene proizvode, saopštio je sredinom januara potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Pozivajući se na postojeći Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi (usvojen u prvim danima mandata Abazovićeve Vlade u maju 2022.) Đeljošaj je najavio značajno proširenje te liste, ukoliko trgovci pokušaju iskoristiti priliv novca kroz povećanje minimalne penzije za dodatno povećanje cijena. „Ukoliko se oni odluče da povećavaju cijene, jer znaju da će biti početak novih davanja za penzije od 20. februara, onda ćemo i mi jednostrano, bez konsultacija sa privredom odreagovati, jer ćemo štititi interes i standard građana”, priprijetio je resorni ministar trgovcima.

„Ono što planiramo je da proširimo ovu listu – da dodamo (uz brašno, ulje, šećer, so …, primjedba Monitora) domaći sir, flaširanu vodu,  jogurt, jaja od kokoške, krompir, mlijeko, pileće i svinjsko meso, pirinač, makarone, smrznuto povrće i voće, maslac, kajmak, čajnu kobasicu, čokoladu, džem, marmeladu, eurokrem, goveđi gulaš, kečap, maslinovo ulje, svježu i smrznutu ribu, sardine u ulju, negazirani sok, spanać, stiješnjenu šunku, suvu svinjsku slaninu, tvrdokorni sir edamer i gaudu“, nabrajao je Đeljošaj navodeći kako će akcijom bit obuhvaćeni i dječji sapun, dječje pelene, šampon i kupka za bebe i odrasle, pasta za zube, toaletni papir, tečni i praškasti deterdžent i higijenski ulošci.

„To su neke od najosnovnijih stvari koje su od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi“, poentirao je. Onda su se, na neviđeno, pojavile procjene kako bi akcija mogla obuhvatiti i 5.000 artikala. Možda treba precizirati – brašno ili viršle su proizvodi, dok su artikli proizvodi različitih proizvođača, gramaža i pakovanja. Zato u prodavnicama imamo puno više artikala nego proizvoda.

Nakon najave ograničenja veleprodajnih i maloprodajnih marži trgovci su, uglavnom nezvanično, dojavili kako oni nijesu konsultovani u pripremi najavljenih antiinflacionih mjera, te da bi ograničenje marži u tolikom obimu ugrozilo njihovo poslovanje. I, vjerovatno, dovelo do nestašica na rafovima. Među rijetkima koji su se javno oglasili bio je Raško Konjević, generalni sekretar Crnogorske unije poslodavaca (CUP). „Privreda mora imati mogućnost da utiče na ekonomsku politiku i poslovni ambijent”, poručio je Konjević pozivajući na dogovor. „“Definišimo zajedno pravila igre“.

Reagovalo je i Udruženje malih trgovaca. Oni su poručili da bi 450 malih i srednjih preduzeća sa približno 2.500 zapošljenih „sigurno ostali bez posla“, ukoliko se usvoje najavljene mjere. „Ljudi koji se čitavog života bave svojim poslom bili bi u neprilici da svoje firme pošalju u stečaj“, navodi se u njihovom apelu koji je, u konačnom, urodio plodom.

Uporedo su se pojavile i medijske analize (bankar.me) cijena i marži u Crnoj Gori i regionu, koje su pokazale da su ovdašnje cijene u megamarketima uglavnom prosječne ili niže od onih koje nude trgovački lanci iz okolnih zemalja, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine gdje su nešto niže. Čak su zabilježeni primjeri da su određeni artikli u našim radnjama znatno jeftiniji nego u zemljama u kojima su proizvedeni (primjer Carnex kulena koji je u Srbiji bio pet eura skuplji). Dok je uračunata marža prosječna (oko 22 odsto). Sličnu analizu iz Vlade nijesmo dobili.  Tako je ostalo da nagađamo zašto su, recimo, proizvodi za ličnu higijenu u Crnoj Gori znatno skuplji nego u mnogim zemljama Zapadne Evrope – da li je to pitanje visoke marže, troškova nabavke, državnih dažbina ili svega skupa.

Kako su odmicali pregovori vlade i trgovaca, tako se skraćivala lista proizvoda i artikala na koje će biti limitirana maksimalna trgovačka marža (5 do 15 odsto). Dok su kompanije sa radnjama ukupne površine manje od 600 kvadrata izuzete od bilo kakvih ograničenja.

Tako smo od najavljenog sniženja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda došli do limitiranih cijena  „mlijeka u tetrapaku bez čepa i jogurta domaće proizvodnje“, od svih vrsta pirinča do „bijele riže dugog zrna u kesi“, pileće i svinjsko meso se pretvorilo u „pile cijelo“ i „svinjski vrat bez kosti“,  od suhomesnatih proizvoda ograničene su marže samo na dio asortimana domaće poizvodnje… (to je vjerovatno najbolji dio prezentovanih mjera pošto bi, ukoliko sniženje cijena bude imalo osjetnije, moglo podstaći kupovinu i potrošnju domaćih proizvoda). Umjesto prvobitno najavljenog sniženja svježe i smrznute ribe dobili smo ograničene marže na tunjevinu u komadićima i sardinu u konzervi („u biljnom ulju bez dodataka“). Dok su neki proizvodi, jednostavno, zaboravljeni. Limitirana je cijena margarina, nutricionisti kažu jednog od najnezdravijih proizvoda koje koristimo u ishrani, ali nije maslaca – iako istraživanja pokazuju da je to jedan od proizvoda na koje trgovine zaračunavaju najveću maržu. Prema nekim podacima iz regiona, i do 50 odsto.

Na drastično smanjen broj proizvoda i artikala obuhvaćenih vladinom akcijom limitirane cijene nadovezalo se i to što je njen početak zbržen mimo roka koji su prethodno dogovorili resorno ministarstvo i najveći trgovački lanci. Pa se pokazalo da ni svi od propisanih artikala nijesu uključeni u kampanju. Makar do početka aprila. A ponuđena pojeftinjenja su, praktično, simbolična. Preciznije, nove cijene su, uglavnom, na nivou akcijske ponude koju trgovački lanci nude svojim potrošačima.

Iz URA likuju: njihovom akcijom Stop inflaciji cijene su bile snižene za, u prosjeku, 30 odsto „što je dva do tri puta više od akcije koju sprovodi Spajićeva Vlada“. Dok iz Vlade najavljuju dodatne analize i podatke koji će pokazati prave domete njihovog antiinflacionog projekta. Za sada, novčanik ih nije prepoznao.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo