Povežite se sa nama

FOKUS

CRNA GORA I EU: POGLAVLJA 23 I 24: Krivi smo mi

Objavljeno prije

na

Veselje nije dugo trajalo. Nekoliko dana nakon rukovanja i čestitki u Briselu, gdje su uz bliceve crnogorski zvaničnici ovjekovječili otvaranje pet novih poglavlja, među kojima i ona najznačajnija vezana za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (23 i 24), izvršen je bombaški napad na stan načelnika barske policije Miloša Radulovića.

To je treći napad na Radulovića. Dogodio se u Podgorici na njegovom kućnom pragu, u noći između nedjelje i ponedjeljka. Bomba je podmetnuta ispred Radulovićevog stana, a u trenutku kada je eksplodirala unutra su bili Radulovićeva supruga i dvije maloljetne kćerke.

Bar je poznat kao jedno od čvorišta organizovanog kriminala, a policija odavno obećava da će se obračunati sa barskim klanovima. Hapšenje jednog od vođa tog klana Muše Osmanagića jesenas se završilo neslavno. Pušten je na slobodu nakon noći provedene u pritvoru. Pokazalo se da je tužilaštvo slučaj protiv Osmanagića gradilo na klimavim nogama, zbog čega bi, skoro je izvjesno, prije ili kasnije završio na slobodi.

Pet dana nakon napada na Radulovića – nema osumnjičenih. Velikih riječi i obećanja ne nedostaje. Premijer Milo Đukanović ocijenio je da se radi o napadu na državu i da se slučaj mora rasvijetliti a napadači kazniti. Isto je ocijenio i Raško Konjević, ministar policije. Ministar pravde Duško Marković otišao je korak dalje. I on smatra da se radi o napadu na državu, ali je dodao da ,,država nijednu bitku nije izgubila pa neće ni ovu”.

Da li je ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića napad na državu? Dok se čeka konačna presuda za osuđene izvršioce, među kojima su upravo i pripadnici barskog klana, motivi i nalogodavci još nijesu razjašnjeni, a najnovija svjedočenja govore da je država na tom slučaju izgubila bitku sa organizovanim kriminalom. Šta je sa ubistvom Duška Jovanovića i nerazriješenim napadima na novinare? Kako su iz Crne Gore pobjegli Darko Šarić, Safet Kalić, a možda i Naser Keljmendi?

,,Nakon otvaranja ključnih poglavlja imamo napad organizovanih kriminalnih grupa na visokog službenika policije koji nije ništa drugo nego demonstracija moći onih koji su izrasli zahvaljujući svojim vezama sa koruptivnim donosiocima odluka”, kaže za Monitor Daliborka Uljarević, direktorica CGO. ,,To je jedan od prvih konkretnih testova i za ovu vlast, jer nema napretka u izgradnji vladavine prava dok institucije nijesu u stanju da otkriju i procesuiraju do kraja ovaj, ali i brojne i surove napade na novinare i predstavnike civilnog sektora”, kaže ona.

EK je u oktobru sa zabrinutošću konstatovala infiltraciju organizovanog kriminala u crnogorsko društvo. Kada su prethodne sedmice otvorena nova poglavlja, Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, kazao je da to predstavlja ozvaničenje najteže faze, u kojoj će ,,istrage, osude i hapšenja biti glavni test funkcionalnosti sistema”.

Na tom testu crnogorska vlast do sada nije pokazala zavidne rezultate. U oktobarskom Izvještaju o napretku EK je ponovila da Crna Gora nema niti jednu presudu na polju visoke korupcije.

Statistika na tom polju popunjena je slučajem Zavala i hapšenjem nekoliko carinika. Iako je odmah po hapšenju budvanskih funkcionera bilo jasno da se radi o selektivnoj pravdi, ni taj slučaj nije izveden do kraja. Odlukom Apelacionog suda u februaru ove godine presuda Višeg suda protiv 11 optuženih u tom slučaju ukinuta je. EK je sa zabrinutošću to konstatovala u Izvještaju. Mnogi visoki funkcioneri povezani sa tim koruptivnim poslom nijesu se ni našli na optužnici. Pale su i presude vezane za organizovani kriminal, poput slučaja Šarić-Lončar. Veze tog klana i vrha vlasti brojne su.

,,Promjene na čelu MUP-a i Uprave policije nisu donijele novi kvalitet u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, sve je i dalje na nivou ‘sitnih riba’. Posljednji napad dokazuje da država uzmiče pred organizovanim kriminalom. I u tužilaštvu ćemo imati samo kozmetičke promjene, što potvrđuje i kandidat za novog VDT-a”, kaže za Monitor Dejan Milovac iz MANS-a.

Ispunjenje obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 do sada se svodilo tek na promjene vezane za normativni okvir, ali su i tu važne stvari propuštene ili su na čekanju. U Izvještaju EK o napretku Crne Gore konstatovano je da čak jedna trećina mjera akcionog plana za poglavlje 23 nije ispunjena. Prema najnovijem Vladinom izvještaju o realizaciji aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala urađeno je manje od polovine posla. Među nerealizovanim mjerama su one suštinske: pristup svim odlukama o privatizaciji, lista investitora za koje je utvrđeno da krše propise, efikasna kontrola rada tužilaca, finansijske istrage VDT, efikasnost istraga za pranje novca…. Sudeći po Vladinim dokumentima koja se odnose na poglavlja 23 i 24 čeka nas još dosta pionirskog posla – od novih zakona kao što je onaj o specijalnom tužiocu, do formiranja novih tijela poput Agencije za antikorupciju.

,,Do sada je u procesu pregovora fokus bio na stvaranju institucionalnih i zakonskih preduslova. Ali čak i tu tek treba usvojiti rješenja koja će omogućiti široka istražna ovlašćenja i stvarnu nezavisnost specijalizovanih institucija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kaže za Monitor Stevo Muk, direktor Instituta Alternativa.

Ta NVO odavno ukazuje da je primjer Hrvatske dobar za nas kada se radi o poglavljima 23, 24. Pristupni pregovori koje je Hrvatska trebala započeti u martu 2005. odgođeni su za kraj godine pošto je Brisel kao uslov je postavio potpunu saradnju s Haškim sudom. Poglavlje 24 Hrvati su zatvorili u oktobru 2010. godine. Temelj pozitivne ocjene EU bilo je efikasno procesuiranje visokoprofilisanih slučajeva organizovanog kriminala. Dok se čekala 2010. uhapšen je premijer Ivo Sanader. DPS već jasno daje do znanja da tako nešto neće dozvoliti u Crnoj Gori. Da se ovdje neće desiti sanaderizacija kazao je, nakon otvaranja poglavlja, i bivši ministar i poslanik te partije Predrag Sekulić. Onda je DPS lansirao istraživanje po kome Đukanović – pored Njegoša – ,,najbolje” predstavlja ovdašnje tradicionalne vrijednosti. I kako sad – današnjeg Njegoša procesuirati!?

Monitorovi sagovornici se slažu da ovakva vlast neće dozvoliti sličan scenario. Slažu se i da će hapšenja i istrage koje Brisel traži pretvoriti u fingiranje borbe protiv korupcije i kriminala, puštajući niz vodu nekoliko dojučerašnjih ,,partnera”. I dok jedni vjeruju da će Evropa na kraju natjerati Crnu Goru da napravi istinske reforme, drugi sumnjaju u svemogućnost i kriterijume Brisela. Oni smatraju da promjene možemo napraviti samo mi sami.

,,Od nas se očekuje da realizujemo akcione planove, prije svega da osposobimo institucije da otkrivaju, procesuiraju i presuđuju u djelima koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Neće odmah biti spektakularnih akcija i hapšenja ali će se, kako vrijeme prolazi, obruč sve više stezati oko najmoćnijih”, kaže za Monitor Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore. ,,Svaka vlast je sposobna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, ali nema svaka vlast političke volje ili interesa da to učini. Naša spada u drugu kategoriju. Svaki žešći obračun sa kriminalom i korupcijom slabio bi njihove pozicije”.

,,Otvaranje pregovora bez vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je rizična odluka EK. Svima je jasno da je upravo DPS glavni izvor korupcije i političko krilo mafije i da od njih niko razuman ne može očekivati suštinske reforme. EK će biti uskoro sa tim suočena, kao i kredibilitet integracija”, kaže za Monitor Nebojša Medojević, lider DF.

Predrag Bulatović, sa druge strane, smatra da više ništa neće biti isto nakon otvaranja pregovora, jer će postojati kriterijumi za mjerenje rezultata u ovim poljima.

Profesor Filip Kovačević sumnja i u DPS i u Brisel. ,,Nije moguće da postojeća vladajuća koalicija na čelu sa Đukanovićem pokrene bilo kakav postupak ili akciju koja bi mogla biti čak i blagi nagovještaj demokratizacije crnogorskog političkog sistema. Sistem je napravljen po mjeri korumpirane oligarhije i ona nema nikakav interes da ga mijenja”.

Ne treba se uzdati u Brisel, smatra Kovačević. ,,Za zvanični Brisel ova godina i nije bila sjajna imajući u vidu gubitak Islanda i Ukrajine. Briselski komesari će biti spremni da po ko zna koji put progledaju kroz prste svemu onome što karakteriše Crnu Goru kao privatni feudalni posjed nekolicine oligarha. Još manje će biti pritisaka od strane NATO zvaničnika. Promjene će zavisiti od kvaliteta unutrašnjih političkih snaga i njihove sinergije”.

ANKETA: ČEKA LI NAS SANADERIZACIJA

Filip Kovačević

Sve zavisi od unutrašnjih snaga. Prošle godine, političkim angažovanjem Miodraga Lekića, to polje je imalo tendenciju jačanja, a sada se javljaju akteri koji pomažu politički opstanak oslabljenog Đukanovića za šaku privilegija i mrvice vlasti. To nije dobro. Ni u ovakvoj situaciji nema organizacije protesta, štrajkova, bojkota. Zato će biti potrebno još trista muka da bi se izvelo nešto i približno ,,sanaderizaciji”. Pogrešno je nadati se u Brisel i Vašington.

Dritan Abazović

Sanaderizacija se pogrešno razumije kao hajka ili poziv na hapšenje najvećih zvaničnika u državi. To je proces u kome institucije postaju profesionalne i nezavisne, spremne da procesuiraju bilo koga bez obzira na položaj – ukoliko se ogriješio o zakon. To znači da sanaderizacija ne može izbjeći nijednu državu koja prolazi tranziciju, a želi dostići visok nivo vladavine prava.

Dejan Milovac

Sve dok najviši državni funkcioneri zaduženi za borbu protiv korupcije ne mogu preko svojih usta da prevale ni teorijsku mogućnost da premijer bude nekada procesuiran kada se prikupi dovoljno dokaza, ne može se očekivati hrvatski scenario ,,sanaderizacije”.

Nebojša Medojević

Otvaranje ovih poglavlja je rizičan eksperiment EU koja će vrlo brzo morati brutalno da pritiska Vladu da ponudi rezultate i uhapsi neku od krupnih riba. Tu se misli na korumpirane ministre i vođe najvažnijih mafijaških grupa. Vidjećemo ko će pobijediti u ovoj igri živaca, EU ili DPS.

Daliborka Uljarević

Institucije će vjerovatno pokušati da pod pritiskom političkih moćnika proces borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala vode selektivno. No, to fingiranje neće moći trajati, jer mjerljivi rezultati podrazumijevaju procesuiranje upravo onih koji u značajnoj mjeri trenutno drže ovaj sistem ,,zarobljenim”.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

PRVI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Poraz ili pobjeda Đukanovićevog i Mandićevog partnerstva

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok ostali kandidati strepe hoće li ući u drugi krug izbora, Đukanović, kome je taj krug izvjestan, sada vodi presudnu bitku. Njegova  najveća šansa  je prolazak u drugi krug Andrije Mandića, pošto lider DF-a,  prema analizama,  ne može u tom krugu računati na onoliko širok opus glasača kao Milatović i Bečić. Partnerstvo je, očito,  sklopljeno.  Ako uspije, biće to izgubljena šansa za Crnu Goru

 

Hoće li sad već očigledno partnerstvo lidera DPS-a i aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića i lidera DF-a, deklarisanog ljutog Đukanovićevog neprijatelja, Andrije Mandića, uspjeti ili doživjeti poraz, znaćemo u nedjelju 19. marta, kada se održava prvi krug predsjedničkih izbora. Ovo su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. godine, kada je Đukanović u drugom krugu, pobijedio Momira Bulatovića.  Od tada, kandidati DPS-a pobjeđivali su u prvom krugu. Jasno je da će ovi izbori imati i drugi, neizvjestan krug.  Mogu donijeti konačni pad Đukanovića, čija je partija na parlamentarnim izborima u avgustu 2020.  izgubila tridesetogodišnju vlast. Njegova eventualna pobjeda značila bi puno i za DPS, i njenu borbu za povratak na vlast.

Đukanovićevo i Mandićevo  savezništva postalo je vidljivo još kada je Državna izborna komisija (DIK) odlučivala o kandidaturi Milojka Spajića, lidera pokreta Evropa sad.  Spajića su mnogi analitičari smatrali favoritom, pogotovu nakon poraza DPS-a na izborima u Podgorici i  odličnog rezultata njegove partije.  Spajićeva kandidatura je odbijena glasovima DPS-a i njihovih tradicionalnih partnera u DIK-u, ali i uz pomoć uzdržanosti predstavnika Mandićevog DF-a i Socijalističke narodne partije.  Iako je Spajićevo dvojno boravište i državljanstvo zbog kojih je odbijena njegova kandidatura  ozbiljna tema za MUP, a njegovo dotadašnje  varanje da ih nema, tema za javnost, DIK je na ovaj način napravio presedan. Uključio je  državne organe Srbije u proces (čitaj: Aleksandra Vučića) i prekršio domaće zakone. Cilj je postignut – Spajić je  uklonjen.  Đukanović koji do tada nije bio obznanio kandidaturu, odlučuje da se kandiduje.

Potreba za Đukanovićevim i Mandićevim partnerstvom, tu nije prestala.  U ime Evrope sad, kandidaturu je podnio Jakov Milatović, koji je predvodio tu partiju na  pobjedničkim izborima  u Podgorici a koji, takođe, prema istraživanjima, ima ozbiljne  šanse da pobijedi Đukanovića ukoliko uđe u drugi krug.  To važi i za Aleksu Bečića,  kandidata Demokrata.  U podjeli glasova između Milatovića i Bečića, u prvom krugu, šansu vide i Đukanović i Mandić.  Andrija Mandić u drugom krugu,  za Đukanovića je najpoželjnija opcija, imajući u vidu da lider DF-a u drugom krugu izbora, prema analizama,  ne može računati na onoliko glasača kao Milatović i Bečić. To se Đukanovićeve šanse da osvoji još jedan mandat znatno uvećava.

Đukanovićevo i Mandićevo savezništvo u susret predsjedničkim izborima potvrđuje i odluka da naprave privatno javno sučeljavanje, i ne učestvuju u tradicionalnoj završnoj debati na Javnom servisu.  Prema pisanju medija, Đukanović i Mandić već su snimili svoju privatnu debatu u Hotelu Hilton u Podgorici, koja će kad ovaj broj Monitora bude u štampi, biti prikazana na dvije privatne televizije –  TV Prva naklonjenoj Mandiću i TV E, koja promoviše Đukanovića.

Nakon što je objavljeno da je privatno snimanje Mandića i Đukanovića dogovoreno i realizovano, a da nijedan ni drugi nijesu potvrdili gostovanje na završnom sučeljavanju na RTCG-u, i ostali kandidati saopštili su da neće prisustvovati debati na Javnom servisu.  Debata, je otkazana.

Gostovanje je prvi otkazao Milatović: ,,Očigledno se plaše još jednog fijaska kakav su doživjeli na prošloj debati. U nedostatku političko-ekonomskih argumenata i loših rejtinga, pribjegli su tajnom dogovoru i organizovanju privatne i fingirane debate. Njihov bijeg pokazuje da su svjesni da će 19. marta politika namještenih sučeljavanja biti poražena, a da će pobijediti transparentnija, bogatija i pravednija Crna Gora novih ljudi i ideja”.

Nakon njega oglasio se i Bečić: ,,S obzirom na informaciju da se odlazeći predsjednik Đukanović i predsjednički kandidat Mandić nijesu odazvali pozivu za drugu debatu na RTCG-u, već da planiraju u istom terminu projektovanu međusobnu debatu na privatnim televizijama, suprotno demokratskim principima i demokratskoj kulturi, jasno je da u tim okolnostima učešće u navedenoj debati na Javnom servisu gubi svaki smisao. Igra neće proći. Građani su je prozreli. Fingiranju je došao kraj”, saopštio je.  Sa sličnim razlozima, učešće je otkazao i kandidat Goran  Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore.  

O partnerstvu Mandića i Đukanovića svjedoče  i srpski mediji pod Vučićevom kontrolom, očito zainteresovanim da na mjestu predsjednika Crne Gore  vide svoje dugogodišnje partnere.  Vučićeva propaganda već je presudila. U  drugi krug idu  Đukanović i Mandić, najavljuju stranice srpskih tabloida.

Dok savezništvo Đukanovića i Mandića cvjeta, partnerstvo Đukanovićevih najozbiljnijih rivala na ovim izborima, nije postignuto.

Analitičari se slažu u jednom – poraz Đukanovića u drugom krugu bio bi izvjesniji da su udružene snage njegovih najozbiljnijih konkurenata.  No, međusobne ponude Bečića i Milatovića, da se objedine oko jednog kandidata,  propale su u raznim interpretacijima ko koga treba da podrži i pod kojim uslovima.

Dritan Abazović je prelomio je da će njegova URA na predstojećim izborima podržati  Bečića a ne Milatovića. Prethodno je saopštio da vaga između ta dva kandidata. Takođe, najavljen je i zajednički nastup Demokrata i URA-e na predstojećim „izbornim ciklusima“, i saopšteno da je cilj „objedinjavanje političkog centra“, te da će njihova zajednička lista biti otvorena i za druge političke subjekte „uključujući i Evropu sad“.

Iako Pokret URA  nema svog predstavnika na predsjedničkim  izborima,  Abazović se i na druge načine priprema za buduće „izborne cikluse“.  Tik pred presudnu bitku u nedjelju,  ispunjeno je Abazovićevo obećanje da će očistiti policijske redove od kriminalaca . U akciji Specijalnog policijskog odjeljena i Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeni su bivši policajac Vladimir Bajčeta i službenik te institucije Milan Popović. Bajčeta je bivši tjelohranitelj Duška Šarića. Među uhapšenima su i  bivši službenici Uprave policije, koji su navodno blisko sarađivali sa kavačkim kriminalnim klanom.

Dok URA podržava Bečića, CIVIS, koji je dio zajedničke koalicije Crno na bijelo iz 2020, dao je podršku Milatoviću. Milatoviću su podršku dali I –  Demohrišćanska stranka Dejana Vukšića, Stranka pravde  Novska Lista, Durmitorska inicijativa i Jugoslovenska komunistička partija.

Bečić osim URA-e ima podršku Grupe građana Novi pobjeđuje, Grupe građana Ne damo Nikšić, a podrška je stigla i od potpredsjednika Opštine Mojkovac Gorana Palevića, koji dolazi sa izborne liste Grupa građana Ne damo Mojkovac.

Mandić  osim podrške partija koje čine DF, ima podršku SNP-a. Njegovu kandidaturu podržala je i bivša ministarka u Vladi Zdravka Krivokapića Vesna Bratić.

Đukanovića podržavaju SD, Bošnjačka stranka, LP, Partija crnogorskih muslimana, DP Fatmira Đeke, Demokratska stranka Roma. Na podršku glasača SDP-a, može računati u drugom krugu, pošto  ta partija ima kandidatkinju Draginju Vuksanović Stanković.

Kampanja se bliži kraju. Jasno je: ako Đukanović pobijedi njegov će se režim vratiti na bijelom konju, i šanse da se reformiše DPS biće izgubljene. Crna Gora će izgubiti priliku da krene drugim pravcem. Đukanović je pokazao  tokom protekle tri decenije  kako se uništava država i društvo. Sada je preuzeo rizik da pokaže i kako se  uništava sopstvena partija. Slogan Milo, nego ko  suštinski se može pročitati kao poruka da niko iz DPS-a ne  zaslužuje da bude predsjednik.

Milo Đukanović igra na sve ili ništa.  Ulog je normalnija Crna Gora. Samo, njegov poraz ne znači sam po sebi  pobjedu Crne Gore. Na drugoj strani ponora je – Andrija Mandić. Partner.

 

NASILJE NA CETINJU:  Nema optuženih

Kandidat za predsjednika Jakov Milatović, napadnut je prethodne sedmice na Cetinju, gdje se održavala njegova konvencija. Milatovića je napala grupa demonstranata, koji su protestovali ispred cetinjskog Sportskog centra, gdje se održavala njegova konvencija.

Incident se dogodio i pored toga što je u tom trenutku ispred Sportskog centra bio prisutan  veliki broj policijskih snaga, uz čiju je pomoć, konačno,  uz psovke i povike, Milatović ušao u zgradu u kojoj se održavala kovenncija.

Policija do danas nije otkrila ko su napadači na Milatovića, iako je utvrdila i uhapsila osam napadača na policijske službenike tokom istog incidenta.

Milatović i Evropa sad su za incident na Cetinju optužili Đukanovića.

„Strah koji iz njega progovora, te kukavičluk da koristi druge radi svoga interesa, kako bi sebe predstavio jedinim državnikom koji je dobrodošao na Cetinje, može samo proći kod onih koje je uvukao u svoje prljave kombinacije, te ih napravio zavisnim. Zapravo, Đukanović radi ono što je devedesetih priređivao istom tom Cetinju i rodonačelnicima ideje nezavisne Crne Gore“, kazao je Milatović.

Incident su osudile brojne partije, ali i međunarodne organizacije i diplomate. Iako je i DPS zvanično osudio nasilje na Cetinju, paralelno su Đukanović i njegovi pravdali nasilje na Milatovića. I sam Đukanović je to učinio na predizbornoj konvenciji u Prijestonici.

„Predsjednik Crne Gore htio bi da bude onaj koji ni kao kandidat ne može s mirom doći na Cetinje, a htio bi u njemu da stoluje”, poručio je.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

MARATONCI TRČE POSLJEDNJI KRUG: Lekić, Abazović ili fajront

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako se rješenja za formiranje nove vlade po URA-SNP pravilima ne naziru, a vrijeme za taj posao nepovratno curi, to ipak ne znači da će parlament biti raspušten neposredno nakon 16. marta. Mnogo kombinacija je i dalje u igri

 

Može li mandatar Miodrag Lekić sastaviti vladu u propisanom roku, do 16. marta, ili će vratiti mandat, da bi novi mandatar Dritan Abazović u narednih nekoliko dana uradio ono što njemu nije pošlo za rukom skoro tri mjeseca?

Jednako je (ne)realna, kažu upućeni, i opcija da se aktuelnoj Vladi produži mandat, iako je ona u tehničkom mandatu duže od pola godine. Rekonstrukcijom, za koju je teško pronaći pravno utemeljeno obrazloženje, ili prećutnom podrškom kojoj svjedočimo  i pored činjenice da se DPS, Demokrate i DF zvanično predstavljaju kao opozicija u odnosu na Abazovićev kabinet. Odnosno ono što je od njega ostalo. Ali ne preduzimaju ništa kako bi se  politička kriza razriješila na najprirodniji način – izborima.

Desetak dana pred prvi krug predsjedničkih izbora u fokus pažnje javnosti, (ne)očekivano, dospjela je sudbina izvršne vlasti.

Ugodilo se da rok za formiranje vlade mandatara Miodraga Lekića ističe narednog četvrtka, tri dana pred glasanje za budućeg predsjednika. Pošto su pregovori avgustovske većine o formiranju nove vlade, makar javno, paralisani još od početka januara, u cajtnotu se traže brzopotezna rješenja. Bilo kakva čini se, samo da se izbjegne mogućnost da aktuelni predsjednik Milo Đukanović rapusti parlament nakon što istekne rok od 90 dana za formiranje nove vlade. Predsjednica parlamenta Danijela Đurović potom bi bila dužna da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

U ovom trenutku čini se kako je najmanje vjerovatno da Lekić završi povjereni posao i formira vladu. Sve je očiglednije da su, od septembra i početka te priče, GP URA i SNP imale naum da kupe vrijeme za aktuelnu tehničku vladu. Na to je, prije dvadesetak dana, podsjetio Vladimir Joković. “,,SNP neće biti smetnja ako se dogovori svaki detalj, kao što smo već zauzeli stav i dogovorili da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovorimo”, saopštio je potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i predsjednik SNP-a, ne propuštajući priliku da pecne potencijalne koalicione partnere: ,,Oni koji su izlazili da je dogovoreno oko nekih stvari, to su potpuno netačno govorili”.

Kao iskusan političar, Lekić je brzo shvatio svoju poziciju, i formalne pregovore o formiranju 44. vlade okončao praktično na samom početku. Čim mu je postalo jasno da ne postoji zajednički interes potrebne većine da se ono što je dogovoreno u načelu (septembarski sporazum avgustovske većine) izgura do kraja. Nekih razgovora je bilo i nakon toga, ali bez ploda. Makar ne za sada.

Početkom prošle nedjelje mandatar je na pitanje ND Vijesti odgovorio kako će konsultacije o novoj vladi biti zavšršene u zakonom predviđenom roku. ,,Nakon toga ću javno sumirati bilans, konkretan rezultat i mogući institucionalni nastavak. Ili nemogućnost formiranja vlade, što se takođe dešava u demokratskim državama”.

Onda su do javnosti stigle priče o mogućoj rekonstrukciji postojeće tehničke Vlade. Govorilo se čak i o imenima mogućih novih ministara – etabliranih funkcionera DF-a i Demokrata, ali niko nije umio da objasni kako bi u praksi išao proces oživljavanja političkog mrtvaca. Ustav je jasan (član 110): ,,Vladi prestaje mandat… kad izgubi povjerenje (parlamenta). Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu”. Dakle: izbor nove vlade u novom sastavu.

Istina je, nakon pada Abazovićeve Vlade svjedočili smo kako je obnovljena parlamentarna većina na prijedlog premijera razriješila dvojicu ministara iz nepoželjnog SDP-a (Ranka Krivokapića i Raška Konjevića). Pozivajući se na činjenicu da, prema važećim propisima, za funkcionisanje i postupanje vlade u tehničkom mandatu (nakon što izgubi povjerenje parlamentarne većine) ne postoje ograničenja u odnosu na vladu u punom kapacitetu. Osim što vlada kojoj je izglasano nepovjerenje ne može donijejti odluku o raspuštanju parlamenta.

Abazovićeva ideja o rekonstrukciji njegovog kabineta bila je prevelik zalogaj čak i za dokazano kreativne tumače prava iz tri koalicije vladajuće većine. Zato se pojavio ovaj plan: Miodrag Lekić vratiti mandat neobavljena posla, parlamentarna većina, ponovo po njihovom Zakonu o  predsjedniku, za novog mandatara imenuje Dritana Abazovića. Potom, možda i istog dana zbog vremenskog ograničenja u kome se treba završiti, izglasa njegovu drugu, 44. vladu Crne Gore.

Izgleda kako taj plan ima utemeljenje u važećim zakonima, makar dok se Ustavni sud ne odredi o kontraverznim izmjenama Zakona o predsjedniku kojima je parlament sebi dao za pravo da imenuje mandatara ukoliko predsjednik države to ne uradi u propisanom roku od 30 dana. Problem ne bi bili ni prekratki rokovi.

Poslovnik o radu Skupštine predviđa da se sjednice parlamenta zakazuju najmanje 15 dana unaprijed dok je on, kao sada, u redovnom zasijedanju. To se pravilo, ipak, da promijeniti ako se tako dogovori kolegijum Skupštine. A, ,,ako se o pojedinom pitanju ne postigne saglasnost, odlučuje predsjednik Skupštine”.  Može, znači.

Pojavio se, međutim, novi problem. Isprva, navodno, Abazović nije želio da Nebojši Medojeviću povjeri mjesto potpredsjednika vlade koji bi koordinirao radom službi bezbjednosti. Dijelom, to je bilo i razumljivo imaju li se u vidu mnogobrojne optužbe koje je predsjednik PzP izrekao i objavio na društvenim mrežama na račun Abazovića i Pokreta  URA. Prebacujući  im saradnju sa kriminalcima, učešće u švercu cigareta i korupciju.

Onda je Abazović prihvatio da jednom od najglasnijih kritičara prepusti omiljeno mjesto prvog bezbjednjaka u izvršnoj vlasti. Medojević je pristao da se stavi pod direktnu komandu čovjeka za koga javno tvrdi da je kriminalac. Prevladali su viši interesi. Vlast i moć, odnosno, strah od prijevremenih parlamentarnih izbora, i dalje snažnog DPS-a te rastuće popularnosti pokreta Evropa sad.

Tu se javio novi problem. Goran Danilović i njegova Ujedinjena Crna Gora ne pristaju na novu vladu pod Abazovićevom komandom. Vlada Miodraga Lekića ili izbori, insistira Danilović. I u tome ima podršku poslanika svoje partije Vladimira Dobričanina. Bez njega nema neophodnog 41. glasa za izbor nove vlade.

Takav stav je, očekivano, naišao na nezadovoljstvo onih koji su, nakon strpljivog čekanja dužeg od dvije godine, računali da će konačno dobiti pripadajući dio izvršne vlasti zarađene na izborima 2020. Zato su Daniloviću prvo zamjerili da radi u korist DPS-a. Potom je Medojević, ponovo, otišao nekoliko koraka naprijed. ,,Izgleda da sam ja problem! Duvanska mafija ne sjedi skrštenih ruku”, objavio je na društvenim mrežama.

,,Ja prezirem podjednako duvansku i svaku drugu mafiju, od zemunske do škaljarske i izborne”, odgovorio je Danilović na prozivke, javno odbacujući mogućnost da njegova Ujedinjena podrži ,,rekonstruisanu ili novu rekonstruisanu” vladu Dritana Abazovića. ,,A ako imaju 41. poslanika neka je sa srećom”.

Još je aktuelni v.d. direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta (imenovala ga Abazovićeva Vlada u oktobru prošle godine) saopštio da je o tom stavu obavijestio premijera (,,prihvatio je i rekao da razumije i da nije lako”) a potom i ostale predstavnike parlamentarne većine, na sastanku koji je održan početkom nedjelje, nakon 60-dnevnog zatišja. ,,Dajem vam riječ da niko nije rekao nijednu riječ prekora, izuzev konstatacije: Dobro…Nije UCG jedina, idemo da tražimo 41. poslanika“, saopštio je Danilović, insistirajući kako su se njegovi sagovornici tek nakon 24 sata sjetili da je ,,izdajnik”. Pa je, dijelom i odgovorio na prozivke.

,,Meni je bilo čudno da je Medojević glasao da bude u nekoj novoj ‘rekonstruisanoj’ Vladi na čijem je čelu Abazović, za kog je do juče govorio da je ‘uzeo 21 milion’ i da je na čelu mafije, te da bi (glavni specijalni tužilac VladimirNovović morao da ga uhapsi”, piše u Danilovićevom saopštenju  objavljenom u srijedu. Koje je samo pritvrdilo kako avgustovsku većinu na okupu drži samo matematika vlasti. A da su i te veze sve tanje.

Četrdesetorica nijesu gubila vrijeme, pa su sa liderom Forca i poslanikom Genci Nimanbeguoma razgovarali o njegovoj spremnosti da im se priključi u parlamentu i bude taj presudni 41. glas za novu Abazovićevu vladu. Iako su Forca i URA u Ulcinju zajedno dio vladajuće većine, Nimanbegu, prema našim izvorima, nije pokazao spremnost da sličan aranžman zaključi i na držvnom niovu. Preporučio je što brži izlazak na izbore.

Takav odgovor se mogao naslutiti još prije nekoliko dana, kada je premijer Abazović poručio da nova vlada nije njegov prioritet. ,,Ko hoće da sastavi vladu, neka je sastavi, a dok se to ne desi, vlada radi u punom kapacitetu. Ako se nešto promijeni, tu smo da izvršimo primopredaju”, kazao je.

Zanimljivo ja kako Demokrate sve ovo, javno, prate sa priličnom ravnodušnošću. I bez komentara. Trenutno su zauzeti predsjedničkom kampanjom svog lidera Alekse Bečića. Ali, tvrde upućeni, ne žele ni da skroz zatvore vrata potencijalnoj saradnji sa pokretom Evora sad, kome bi formiranje nove vlade najmanje odgovoralo. Produžilo bi njihov vanparlamentarni status, i pored rejtinga koji upućuju da su oni, možda, trenutno i najjača partija anti DPS bloka.

Iako se rješenja za formiranje nove vlade po URA-SNP pravilima ne naziru, a vrijeme nepovratno curi, to ipak ne znači kako je izvjesno da će parlament biti raspušten neposredno nakon 16. marta. Djeluje da se Đukanović koleba sa tom odlukom. Možda je riječ samo o taktici uspavljivanja političkih protivnika, kako oni u predviđenom roku ne bi pronašli kakvo-takvo rješenje koje bi produžilo njihovu vlast u ovom rasporedu snaga. Ili i u DPS-u žele da sačekaju rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora, kako bi dodatno analizirali svoje izborne šanse.

Dok se iza kulisa grozničavo pregovara, samo u jedno možemo biti sigurni:  interes građana Crne Gore ostaje u drugom planu.

Zoran RADULOVIĆ  

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo