Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dekan DPS-ov Ilija Čvorović

Objavljeno prije

na

Na devetnaestu godišnjicu „oslobađanja Dubrovnika” jedan od tadašnjih komandira iz brigade Veljko Vlahović izigravao je na Pravnom fakultetu neuropsihijatra i advokata crnogorskog režima. Malo se zanio, pa je zaboravio da je on dekan tog fakulteta kojeg plaćaju poreski obveznici. To se Ranku Mujoviću ne događa prvi put.

On je na sjednici fakultetskog Nastavno-naučnog vijeća, pred 30 članova, dao sebi za pravo da izvrijeđa profesora Milana Popovića tvrdnjama da je ,,nenormalan, lud, bolestan”. Onda je prekinuo sjednicu Vijeća zbog, kako je objasnio, Popovićevog ,,nedoličnog ponašanja”.

,,Profesor Milan Popović uputio je razne uvredljive formulacije, prije svega meni kao dekanu, ali takođe i na račun najviših državnih funkcionera”, požalio se Mujović, nekadašnji revnosni poslanik DPS-a. Kasnije je proširio žalbu: ,,Milan Popović pokušava tu ustanovu da pretvori u poligon za obračun sa političkim neistomišljenicima iz vrha crnogorske vlasti.”

Dekan je o tome, kaže, detaljno informisao ,,i još ću više informisati nadležne državne institucije”. To Čvoroviću.

Mujović je reagovao po provjerenoj šemi režimske represije prema kritičarima vlasti. Sa anonimne adrese pusti se glas da je taj i taj ,,lud”, a o daljoj proceduri brine ešalon režimskih operativaca, kojima pripada i Mujović. Takva tehnologija primijenjena je na Popoviću i povodom njegovog prošlogodišnjeg teksta Revolucionari. U njemu je naveo da postoje brojne i ozbiljne indicije da je Milo Đukanović dvostruki šef – pored predsjednika Vlade i šef organizovanog kriminala u Crnoj Gori, i vrh zločinačke piramide . Kada su novinari pitali premijera da li će tužiti profesora Popovića za klevetu, uzvratio je: ,,Ne, on ima dovoljno svojih problema da ga ja ne moram tužiti”. Ono – samo lud bi mogao naći kakvu primjedbu primusovom rajskom ostrvu.

Popović je i stav iz teksta ponovio na pomenutoj sjednici Vijeća, dodajući da je i dekan Mujović sastavni dio te piramide sa ,,ovakvim svojim ponašanjem”. Popović ne krije da je njegova kritika bila oštra, ali poznata i u kontekstu onog što se dešava na Pravnom fakultetu i Crnoj Gori. On reagovanje Mujovića dovodi u vezu i sa nedavno dobijenom prijetećom porukom – Ti si sljedeći. ,,Veza ta dva akta je najmoćniji čovjek Crne Gore, odnosno njegov govor mržnje iz 2007. godine”.

Mujović je protiv Popovića podnio prijavu Sudu časti i zahtjev da protiv njega Univerzitet pokrene disciplinski postupak. Zatražio je suspenziju.

Popović kaže: ,,To podsjeća na vremena staljinizma i fašizma. Samo u tim sistemima može biti jeres ono što je u normalnom svijetu elementarno, akademsko i građansko pravo da se kritikuje vlast”.

Na tom fonu je i izjava rektora Predraga Miranovića, data nakon razgovora sa Mujovićem i Popovićem: ,,Univerzitetski profesori znaju da budu veoma kritični prema stanju na fakultetu, univerzitetu i u društvu. Takva vrsta rasprave je za univerzitetske profesore uobičajena i normalna. Radi se o slučaju koji je prevashodno primjeren Sudu časti.”

Rektor Miranović smatra da Popović nije povrijedio radnu obavezu i da Sud časti treba hronološki da rarspravlja o prispjelim prijavama. Jednu je lani podnio profesor FPN Filip Kovačević protiv dekana Srđe Darmanovića ,,zbog nezakonitog oduzimanja predmeta”. Potom je rektor Univerziteta pokrenuo postupak protiv dekana Mujovića zato što je fizički nasrnuo na profesoricu Pravnog fakulteta Maju Kostić-Mandić. Čin nezabilježen u istoriji Univerziteta.

Protiv dekanovog nasilja ranije se pobunila grupa profesora sa Prava. Kažu da on lažno prikazuje stanje na fakultetu. Pola godine onemogućava njegov normalan rad, izbjegava da utvrdi kvorum za održavanje sjednice Vijeća. (Na posljednjoj sjednici nije htio da kaže koliko Vijeće ima članova i ko su, iako se o tome raspravljalo cijeli sat). Na tome je dekan iskonstruisao manipulaciju, koju širi i dio medija, da se radi o ličnom sukobu između njega i Popovića. Rad na Pravnom fakultetu mjesecima je blokiran, dekan pokušava da sa Fakulteta udalji neistomišljenike i kritičare režima. Zato najavljuje da će dostaviti bilješke sa sjednica Vijeća nadležnim državnim organima! U normalnoj zemlji takav dekan ne bi ostao na toj funkciji ni 24 sata.

Grupa intelektualaca uputila je javnosti protestno pismo povodom dešavanja na Pravnom fakultetu.

,,Ponovo je na djelu travestija istine – u kojoj se nasilnici predstavljaju kao žrtve i zaštitnici poretka. Izjave i postupci Ranka Mujovića usmjereni su na ‘čišćenje’ Pravnog fakulteta od neistomišljenika i zavođenje strahovlade u kojoj će stradati svi oni čije se mišljenje razlikuje od dekanovog”, navode potpisnici pisma.

Radi se o opasnom ponašanju koje se reflektuje daleko izvan okvira Pravnog fakulteta. Moguće je da se ono i legalizuje, jer je Mujović i član Tužilačkog savjeta, čiji je predsjednik vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, koja je saslušavala profesora Popovića zbog teksta Revolucionar.

„Pravni fakultet treba da pruži osnovna znanja studentima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Upravo ta znanja sada studenti mogu da steknu i prouče u slučaju svog profesora Milana Popovića. Ova praktična situacija može im pomoći da shvate na kojem su stepenu prava i sloboda koje imaju čak i njihovi profesori… Ovaj slučaj može biti praktična vježba za zaštitu tih prava”, kaže za Monitor Mirjana Drašković, veterinarska inspektorica koja je iskusila represiju moćnika zbog toga što je radila svoj posao.

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore da raspiše prijevremene izbore za novog dekana. ,,Dekan Pravnog fakulteta ozbiljno urušava imidž i kredibilitet tog fakulteta, ali i Univerziteta. Za njega se vežu brojne i nedovoljno razjašnjene afere, uvrjedljivo postupanje prema kolegama”, kaže se u saopštenju Centra.

Mujović je svojevremeno, u uniformi crnogorskog rezerviste, napustio svoje saborce sa ratišta. Iz revolta što nije uspio da postane komandant bataljona brigade Veljko Vlahović.

Postratni sindrom čest je slučaj kod povratnika sa ratišta. Psihijatri ga ovako objašnjavaju: ,,Ova populacija ljudi ima strašno osjećanje krivice zbog onoga što su radili na ratištu, kao i da se osjećaju odbačeno i izmanipulisano, a svoju ‘mirnodopsku okolinu’ doživljavaju otuđeno”.

Naglasak je na ,,mirnodopskoj okolini”.


DR FILIP KOVAČEVIĆ, PROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA

Živio UDG

– Suština kontinuiranih kriza na Univerzitetu Crne Gore je ta da, kao i svoju banku, vladajući režim Mila Đukanovića sada ima i svoj Univerzitet, za koga će ,,vaučerizacijom” koja će biti sprovedena naredne školske godine, kao i u slučaju banke, plaćati crnogorski poreski obveznici. Zbog toga i kraci režima, utjelotvoreni u određenim dekanima državnih fakulteta tj. okorelim političkim igračima vladajuće koalicije koji se skrivaju iza naučnih titula, izazivaju krize, kreiraju tenzije i šikaniraju političke neistomišljenike, a sve sa ciljem da na sve moguće načine u javnosti kompromituju Univerzitet Crne Gore i uruše ugled pojedinih fakulteta, kaže za Monitor docent dr Filip Kovačević. ,,To se radi zbog toga da bi se stvorilo uvjerenje kod studenata i njihovih roditelja da Univerzitet Crne Gore nije dovoljno kvalitetan i stabilan, te da bi se time uvećala studentska migracija na novi najvažniji crnogorski Univerzitet – Univerzitet Donja Gorica. Dekani koji uspješno odrade ili su već odradili ovaj social-rasistički režimski zadatak nagrađeni su visokim državnim funkcijama i privilegijama, kaže Kovačević.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

EUROPOL  IDENTIFIKOVAO NAJOPASNIJE KRIMINALNE MREŽE NA KONTINENTU: Mapa evropskog podzemlja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da kriminalno savezništvo ne poznaje jezičke, nacionalne, rasne ili vjerske barijere možda najbolje potvrđuje podatak da je među članovima 821 registrovane kriminalne mreže zastupljeno ukupno 112 nacionalnosti, pri čemu je dvije trećine kriminalnih mreža sastavljeno od pripadnika više nacionalnosti

 

Europol je prošle nedjelje objavio analizu kojom su objedinjenji podaci svih država članica Evropske Unije i 17 partnerskih zemalja Europola van EU o najopasnijim kriminalnim mrežama u Evropi. Rezultat je popis najopasnijih i najorganizovanijih kriminalnih grupa i njihovih članova. „Napravljen je jedinstven skup podataka o 821 kriminalnoj mreži najvećeg rizika, s opsežnim informacijama o svim aspektima koji ih opisuju i pomažu u procjeni njihove prijetnje. Ove kriminalne mreže, čije članstvo premašuje 25 .000 pojedinaca, odabrane su na temelju kriterijuma prijetnje koju predstavljaju. Te su mreže aktivne u nizu područja kriminala, od trgovine drogom do krijumčarenja migranata, imovinskog kriminala i drugih“, piše u izvještaju objavljenom na sajtu EUROPOL-a. Da bi lakše razumjeli pomenuti broj pripadnika kriminalnih organizacija „najvećeg rizika“, pomenimo da je on veći od broja zimus popisanih stanovnika Kotora, Danilovgrada, Ulcinja, Tivta, Pljevalja… Takođe, podaci nedavno predstavljeni u Briselu pokazuju kako kriminalne organizacije usko sarađuju sa svojim kolegama iz regiona, drugih djelova Evropa ali i onima sa drugih kontinenata. Tako je u izvještaju pod nazivom “Dekodiranje najopasnijih kriminalnih mreža EU“ navedeno da je nekoliko različitih kriminalnih grupa, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije „u velikom obimu“ uključeno u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike do različitih evropskih odredišta. Analizom pobrojanih kriminalnih mreža identifikovane su njihove osnovne karakteristike i „snažno prisustvo“ širom EU i regiona Zapadnog Balkana. „Oni su, takođe, uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su specijalizovane i, u velikoj mjeri, uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se, uglavnom, koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja”, navodi se u izvještaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PONOVNO PODIZANJE OPTUŽNICE U SLUČAJU PREDSJEDNIKA OPŠTINE BUDVA I JOŠ 20 OSUMNJIČENIH: Jesu li ispravljeni nedostaci optužnice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da dopuni optužnicu, na koju je sutkinja Vesna Kovčević imala dosta primjedbi,  Specijalno tužilaštvo je imalo rok od dva mjeseca.  Optužnica je dopunjena, a odgovor na to koliko kvalitetno,  će dati ročište za njenu kontrolu

 

 

Specijalno državno tužilaštvo ponovo je podiglo optužnicu protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i još 20 osumnjičenih, koju im je, prethodno, Viši sud u Podgorici vratio na doradu. To je zvanično objavljeno na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, ali u saopštenju osim inicijala osumnjičenih i krivičnih djela za koje se terete, nije bilo ni riječi o tome na koji način i kojim dokazima su dopunili optužnicu.

Da li će njihova dopuna biti dovoljna da vijeće sutkinje specijalnog odjeljenja Vesne Kovačević uvjeri da treba da se potvrdi tužilački akt biće poznato nakon kontrole optužnice, koja tek treba da bude zakazana.

Malo je poznato javnosti i zbog čega je sutkinja Kovačević presavila tabak i rekla da po prvoj optužnici ne treba da se sudi.

Prema rješenju koje je Monitor imao na uvid sutkinja Kovačević navela je da optužnica ne sadrži jasne i valjane razloge u pogledu postojanja osnovane sumnje u odnosu na okrivljene, odnosno ne sadrži razloge koji bi zadovoljili nezavisnog posmatrača da vjeruje da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili svako krivično djelo koje je predmet optužbe.

Obrazlažući svoj stav, ona je kao jedan od razloga da vrati optužnicu navela  da Specijalno državno tužilaštvo nije pružilo konkretne dokaze da su Božović i suspendovani pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević odavali povjerljive bezbjednosne informacije ljudima iz kriminalnog miljea.

Tokom analize dokaza koji su joj predočeni, pravnu zamjerku našla je i kada je riječ o komunikaciji koju su prema tvrdnjama SDT-a, putem SKY aplikacije imali pripadnici ove kriminalne grupe

Naime, u aktu SDT-a koji se poziva na Skaj prepisku Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Ivana Stamatovća, Petra Lazovića i Milete Ojdanića, prema onome što je utvrdila sutkinja Kovačević, nema tačnih i preciznih podataka, odnosno poruka koje je uputio okrivljeni Dejan Knežević iz kojih bi se moglo utvrditi postojanje osnovane sumnje kada je tačno odao ili saopštio neki podatak, a čije odavanje je prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posljedice za bezbijednost Crne Gore.

To je samo jedna pravna primjedba u nizu. Sitnih i krupnih. Među sitnijim je primjedba sutkinje da je kod ličnih podataka okrivljenog Milete Ojdanića navedeno  da je bivši službenik policije što je suprotno odredbama člana 100 i člana 192 ZKP-a koji tačno taksativno navodi koje podatke treba da sadrži optužnica „ a što se tiče ličnih podataka okrivljenih lica pa je u ovom dijelu neophodno izvršiti ispravku optužnice“.

Jedna od krupnih je i to što  je sutkinja Kovačević od SDT-a tražila  da precizira kada je Milo Božović prikupljao informacije i koristio ih za potrebe kriminalne organizacije, jer nijesu navedeni konkretni dokazi, ni sadržaj komunikacija ostvarenih preko SKY ECC aplikacije iz kojih to proizilazi.

“Nije navedeno ni kojim konkretno informacijama je okrivljeni Milo Božović, kao poslanik u Skupšini Crne Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG, imao pristup i koje je to informacije isti odavao kao poslanik u Skupšini CG i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG kriminalnoj organizaciji, što optužnicu u tom dijelu čini nejasnom i nepreciznom”, piše u odluci suda.

Od SDT-a je zatraženo i da navede kada je Božović postao poslanik obzirom da je ovaj optuženi prilikom kontrole optužnice predočio sudu da u vrijeme kada je navodno odavao podatke sa Odbora za bezbjednost nije ni bio poslanik.

U dokumentu suda se navodi da u optužnici nijesu precizirane uloge Ljuba Milovića i Milete Ojdanića koje je SDT označio kao organizatore, kao ni to na koga su oni to uticali da postavlja njima bliska lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije, radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i da novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine utiču da glasači ne ostvare svoje biračko pravo.

Osim toga, u činjeničnom opisu i obrazloženju predmetne optužnice, smatra sutkinja Kovačević,  treba konkretizovati na osnovu kojih dokaza se utvrđuje da su okrivljeni kojima se stavlja na teret optužnicom radnja mučenja lica koji su pripadnici suprostavljenih kriminalnih organizacija, to i činili, te gdje, kada i koga su tačno mučili. Takođe, zahtijeva se od tužilaštva da precizira koje su podatke okrivljeni Ivan Stamatović, Nebojiša Bugarin, Petar Lazović, Marko Novakovič, Milan Popović i Goran Stojanović, kao policijski službenici, odavali kriminalnoj organizaciji.

Kod dijela optužnice koji se odnosi na opis na koji način su optuženi krijumčarili drogu sutkinja je uočila i da u obrazloženju nema nikakvog bližeg navođenja iz kojih to tačno komunikacija, ostvarenih preko SKY ECC aplikacije, proizilazi ono što se navodi u činjeničnom opisu.

„Tačnije, koje to konkretne komunikacije, između koga i od kada potvrđuju da su okrivljeni kojima se navedeno krivično djelo stavlja na teret učestvovali u neovlašćenom prenosu radi prodaje opojne droge kokain. Naprotiv, u tom dijelu predmetne optužnice SDT samo uopšteno navodi da su pojedini okrivljeni komunicirali u vezi sa predmetnom zaplijenom, iz čega izvodi zaključak da su okrivljeni neovlašćeno prenosili istu, piše u rješenju.

Pored toga, u predmetnoj optužnici za sud je bilo nejasno i iz kojih dokaza proizilazi osnovana sumnja kako je vršena raspodjela opojne droge i način na koji se to radilo.

Dio njenog rješenja odnosi se i na bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Dejana Kneževića, koji se tereti da je odavao tajne podatke, a čije odavanje je prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posljedice za bezbjednost Crne Gore.

„Ali je ostalo nejasno koja je to sadržina telefonskih razgovora prikupljenih sprovođenjem mjera tajnog nadzora određenih po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, a koje bi ukazivale zaista da ih je odavao okrivljeni Dejan Knežević, osim što SDT navodi da isto proizilazi iz SKY ECC prepiske Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Ivana Stamatovća, Petra Lazovića i Milete Ojdanića, bez navođenja tačnih i preciznih podataka odnosno poruka koje je uputio okrivljeni Dejan Knežević iz kojih bi se moglo utvrditi postojanje osnovane sumnje kada je imenovani okrivljeni tačno odao, ili posljedice za bezbjednost Crne Gore. saopštio neki podatak, a čije odavanje je prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posljedice za bezbjednost Crne Gore, navodi se u rješenju.

Da dopuni optužnicu Specijalno tužilaštvo je imalo rok od dva mjeseca. Šta su za taj period uspjeli da urade pitanje je na koje će odgovor dati ročište za kontrolu optužnice.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KONTROLA DRŽAVNIH PREDUZEĆA: Prepuštena sama sebi i partijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

U nekim preduzećima pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta mijenjani su više puta tokom jednog mjeseca. ,,Kada čitate uslove za obavljanje pojedinih poslova, bude jasno fingiranje i način zapošljavanja, kaže Marija Popović-Kalezić, izvršna direktorica CEGAS-a

 

 

Državna preduzeća prepuštena su samima sebi i država ni zakonski ni suštinski ne kontroliše ono što je državni udio, tj. vlasništvo, zaključak je istraživanja 177 državnih i opštinskih preduzeća koju je uradio Centar za građanske slobode (CEGAS).

CEGAS je u februaru uputio na adrese 177 državnih i opštinskih preduzeća zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kojim su tražili da im se dostave podaci o broju zaposlenih, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. Pored toga, traženi su i pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, uslovima i načinu korišćenja službenih vozila, o uslovima i načinu zapošljavanja.

Sva ova pitanja odnose se na preko 20 hiljada zaposlenih koji rade u državnim i opštinskim preduzećima.

Od ukupnog broja preduzeća, 52 odsto njih nije odgovorilo na zahtjev za slobodan pristup informacijama. Ispostavilo se da javna preduzeća različito tumače i odnose se prema Zakonu o SPI, pa su neki objašnjavali da nijesu u zakonskoj obavezi da to urade, dok drugi uopšte nijesu odgovarali na zahtjev.

,,Ukidanjem Zakona o javnim preduzećima, i njihova ‘zavisnost’ od Zakona o privrednim društvima, pravno dozvoljava potpune praznine, kada je odgovornost javnih preduzeća u pitanju. Naše istraživanje je pokazalo koliki je broj onih koji su u zakonskom roku odgovorili na Zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, gdje brojka svakako nije pohvalna, ali ne čudi u odnosu na zakonska rješenja. Neki su tražili ‘pravni interes CEGAS-a’, dok su drugi tajnim proglašavali i interna akta, koja bi očekivali na sajtu tih preduzeća (Rudnik uglja, Pljevlja)”, kaže za Monitor  Marija Popović-Kalezić, izvršna direktorica CEGAS-a.

Bilo je i presedana, pa su dokumenta lično dostavljana u kancelarije ove nevladine organizacije. Odgovor na  SPI za kompaniju Zeta Energy nepoznato lice bacilo je na sto zaposlene u organizaciji uz pitanja: ,,Čime se vi bavite, ko vam je direktor?”, pa još ,,Ne treba da se bavite ovim stvarima i ovim poslom, batalite ta posla, to je vaš način da iznuđujete novac”.

Zeta Energy je preduzeće čiji je 51 odsto vlasnik Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). CEGAS je zbog ovog incidenta podnio prijavu protiv NN lica zbog zastrašivanja.

A i odgovora je bilo raznih, tako je jednima javni podatak ugovor o djelu sa higijeničarom, dok tajnim smatraju ugovor sa direktorom i menadžmentom. Pomenuti Rudnik uglja Pljevlja pod tajnim podacima smatra i sama interna akta preduzeća, a ima i preduzeća koja u svojoj arhivi ne posjeduju nijedan od traženih podataka.

,,Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije bi u svom radu morala dati konkretna rješenja i za javna preduzeća (državna i opštinska), čiji se način funkcionisanja, zapošljavanje, poštovanje i izrada internih akata, kao i način ustanovljavanja zarada ne prati od strane države. Zato i imamo ogromne disbalanse u zaradama direktora i menadžmenta u javnim preduzećima u odnosu na visoko rukovodni državni kadar, da ne govorimo o brojnim poslovima u pravosuđu, zdravstvu i prosvjeti”, ističe Popović-Kalezić.

Iz CEGAS-a su utvrdili i da interna akta nijesu usaglašena u odnosu na vrstu akata koja javna preduzeća moraju posjedovati. I u pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji postoje brojne manjkavosti, pogotovu u opisima radnih mjesta i potrebnih uslova za ispunjenje. Smatraju da je otuda jasno na koji način i kako dolazi do zloupotreba, kada su brojna zapošljavanja u pitanju, bilo partijska ili interesna.

Prema podacima koji su dostavljeni CEGAS-u, većina, 71 odsto javnih preduzeća, nema pravilnik o uslovima i načinu zapošljavanja, 92 odsto ima pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, a 54 odsto ima pravilnik o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila. Kolektivni ugovor nema preko polovine (51 odsto) javnih preduzeća…

,,Uočen je i vrlo mali broj kolektivnih ugovora, zaključen između preduzeća i sindikata, što čudi ako uzmemo u obzir pozamašnu brojku sindikalnih organizacija”, kaže Popović-Kalezić.

Od dostavljenih odgovora, samo pola državnih preduzeća posjeduje kolektivne ugovore, zaključene između sindikalaca i poslodavca, što govori o nedovoljnoj uređenosti prava i obaveza zaposlenih i poslodavaca.

Zanimljivo je da su u nekim preduzećima pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta mijenjani više puta tokom jednog mjeseca. ,,Kada čitate uslove za obavljanje pojedinih poslova, bude jasno fingiranje i način zapošljavanja, navodi Popović-Kalezić .

,,Ako je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji označen stepenom tajnosti, kako možemo znati za koje smo radno mjesto pretendenti i za koje poslove se možemo prijaviti? Potreba za otvaranjem novih radnih mjesta, sačinjavanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji će odgovarati realnim potrebama, način zapošljavanja, visina zarada, i obavezno posjedovanje nužnih internih akata, moraju biti kontrolisani i javni”, kaže Popović-Kalezić.

Iz CEGAS-a iznose svoje iznenađenje činjenicom da mali broj javnih preduzeća vodi računa o zaštiti svojih zaposlenih, u dijelu zaštite ličnih podataka, poštujuči Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Umjesto poštovanja zakona i svojih radnika, preduzeća prilikom davanja podataka iz ugovora o radu i ugovora o djelu, često ne anonimiziraju lične podatke. Ističu i da se to pravo najčešće zloupotrebljava onda kada se želi izbjeći cjelokupan odgovor, bez želje za anonimizacijom. Da ponovimo da je tako javni podatak ugovor o djelu sa higijeničarom, dok je tajna ugovor sa direktorom i menadžmentom.

Istraživanje je pokazalo da država ne kontroliše svoja preduzeća, ali i ukazalo da ona nijesu bez kontrole – partijske ili neke druge interesne grupacije.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo