Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dekan DPS-ov Ilija Čvorović

Objavljeno prije

na

Na devetnaestu godišnjicu „oslobađanja Dubrovnika” jedan od tadašnjih komandira iz brigade Veljko Vlahović izigravao je na Pravnom fakultetu neuropsihijatra i advokata crnogorskog režima. Malo se zanio, pa je zaboravio da je on dekan tog fakulteta kojeg plaćaju poreski obveznici. To se Ranku Mujoviću ne događa prvi put.

On je na sjednici fakultetskog Nastavno-naučnog vijeća, pred 30 članova, dao sebi za pravo da izvrijeđa profesora Milana Popovića tvrdnjama da je ,,nenormalan, lud, bolestan”. Onda je prekinuo sjednicu Vijeća zbog, kako je objasnio, Popovićevog ,,nedoličnog ponašanja”.

,,Profesor Milan Popović uputio je razne uvredljive formulacije, prije svega meni kao dekanu, ali takođe i na račun najviših državnih funkcionera”, požalio se Mujović, nekadašnji revnosni poslanik DPS-a. Kasnije je proširio žalbu: ,,Milan Popović pokušava tu ustanovu da pretvori u poligon za obračun sa političkim neistomišljenicima iz vrha crnogorske vlasti.”

Dekan je o tome, kaže, detaljno informisao ,,i još ću više informisati nadležne državne institucije”. To Čvoroviću.

Mujović je reagovao po provjerenoj šemi režimske represije prema kritičarima vlasti. Sa anonimne adrese pusti se glas da je taj i taj ,,lud”, a o daljoj proceduri brine ešalon režimskih operativaca, kojima pripada i Mujović. Takva tehnologija primijenjena je na Popoviću i povodom njegovog prošlogodišnjeg teksta Revolucionari. U njemu je naveo da postoje brojne i ozbiljne indicije da je Milo Đukanović dvostruki šef – pored predsjednika Vlade i šef organizovanog kriminala u Crnoj Gori, i vrh zločinačke piramide . Kada su novinari pitali premijera da li će tužiti profesora Popovića za klevetu, uzvratio je: ,,Ne, on ima dovoljno svojih problema da ga ja ne moram tužiti”. Ono – samo lud bi mogao naći kakvu primjedbu primusovom rajskom ostrvu.

Popović je i stav iz teksta ponovio na pomenutoj sjednici Vijeća, dodajući da je i dekan Mujović sastavni dio te piramide sa ,,ovakvim svojim ponašanjem”. Popović ne krije da je njegova kritika bila oštra, ali poznata i u kontekstu onog što se dešava na Pravnom fakultetu i Crnoj Gori. On reagovanje Mujovića dovodi u vezu i sa nedavno dobijenom prijetećom porukom – Ti si sljedeći. ,,Veza ta dva akta je najmoćniji čovjek Crne Gore, odnosno njegov govor mržnje iz 2007. godine”.

Mujović je protiv Popovića podnio prijavu Sudu časti i zahtjev da protiv njega Univerzitet pokrene disciplinski postupak. Zatražio je suspenziju.

Popović kaže: ,,To podsjeća na vremena staljinizma i fašizma. Samo u tim sistemima može biti jeres ono što je u normalnom svijetu elementarno, akademsko i građansko pravo da se kritikuje vlast”.

Na tom fonu je i izjava rektora Predraga Miranovića, data nakon razgovora sa Mujovićem i Popovićem: ,,Univerzitetski profesori znaju da budu veoma kritični prema stanju na fakultetu, univerzitetu i u društvu. Takva vrsta rasprave je za univerzitetske profesore uobičajena i normalna. Radi se o slučaju koji je prevashodno primjeren Sudu časti.”

Rektor Miranović smatra da Popović nije povrijedio radnu obavezu i da Sud časti treba hronološki da rarspravlja o prispjelim prijavama. Jednu je lani podnio profesor FPN Filip Kovačević protiv dekana Srđe Darmanovića ,,zbog nezakonitog oduzimanja predmeta”. Potom je rektor Univerziteta pokrenuo postupak protiv dekana Mujovića zato što je fizički nasrnuo na profesoricu Pravnog fakulteta Maju Kostić-Mandić. Čin nezabilježen u istoriji Univerziteta.

Protiv dekanovog nasilja ranije se pobunila grupa profesora sa Prava. Kažu da on lažno prikazuje stanje na fakultetu. Pola godine onemogućava njegov normalan rad, izbjegava da utvrdi kvorum za održavanje sjednice Vijeća. (Na posljednjoj sjednici nije htio da kaže koliko Vijeće ima članova i ko su, iako se o tome raspravljalo cijeli sat). Na tome je dekan iskonstruisao manipulaciju, koju širi i dio medija, da se radi o ličnom sukobu između njega i Popovića. Rad na Pravnom fakultetu mjesecima je blokiran, dekan pokušava da sa Fakulteta udalji neistomišljenike i kritičare režima. Zato najavljuje da će dostaviti bilješke sa sjednica Vijeća nadležnim državnim organima! U normalnoj zemlji takav dekan ne bi ostao na toj funkciji ni 24 sata.

Grupa intelektualaca uputila je javnosti protestno pismo povodom dešavanja na Pravnom fakultetu.

,,Ponovo je na djelu travestija istine – u kojoj se nasilnici predstavljaju kao žrtve i zaštitnici poretka. Izjave i postupci Ranka Mujovića usmjereni su na ‘čišćenje’ Pravnog fakulteta od neistomišljenika i zavođenje strahovlade u kojoj će stradati svi oni čije se mišljenje razlikuje od dekanovog”, navode potpisnici pisma.

Radi se o opasnom ponašanju koje se reflektuje daleko izvan okvira Pravnog fakulteta. Moguće je da se ono i legalizuje, jer je Mujović i član Tužilačkog savjeta, čiji je predsjednik vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, koja je saslušavala profesora Popovića zbog teksta Revolucionar.

„Pravni fakultet treba da pruži osnovna znanja studentima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Upravo ta znanja sada studenti mogu da steknu i prouče u slučaju svog profesora Milana Popovića. Ova praktična situacija može im pomoći da shvate na kojem su stepenu prava i sloboda koje imaju čak i njihovi profesori… Ovaj slučaj može biti praktična vježba za zaštitu tih prava”, kaže za Monitor Mirjana Drašković, veterinarska inspektorica koja je iskusila represiju moćnika zbog toga što je radila svoj posao.

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore da raspiše prijevremene izbore za novog dekana. ,,Dekan Pravnog fakulteta ozbiljno urušava imidž i kredibilitet tog fakulteta, ali i Univerziteta. Za njega se vežu brojne i nedovoljno razjašnjene afere, uvrjedljivo postupanje prema kolegama”, kaže se u saopštenju Centra.

Mujović je svojevremeno, u uniformi crnogorskog rezerviste, napustio svoje saborce sa ratišta. Iz revolta što nije uspio da postane komandant bataljona brigade Veljko Vlahović.

Postratni sindrom čest je slučaj kod povratnika sa ratišta. Psihijatri ga ovako objašnjavaju: ,,Ova populacija ljudi ima strašno osjećanje krivice zbog onoga što su radili na ratištu, kao i da se osjećaju odbačeno i izmanipulisano, a svoju ‘mirnodopsku okolinu’ doživljavaju otuđeno”.

Naglasak je na ,,mirnodopskoj okolini”.


DR FILIP KOVAČEVIĆ, PROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA

Živio UDG

– Suština kontinuiranih kriza na Univerzitetu Crne Gore je ta da, kao i svoju banku, vladajući režim Mila Đukanovića sada ima i svoj Univerzitet, za koga će ,,vaučerizacijom” koja će biti sprovedena naredne školske godine, kao i u slučaju banke, plaćati crnogorski poreski obveznici. Zbog toga i kraci režima, utjelotvoreni u određenim dekanima državnih fakulteta tj. okorelim političkim igračima vladajuće koalicije koji se skrivaju iza naučnih titula, izazivaju krize, kreiraju tenzije i šikaniraju političke neistomišljenike, a sve sa ciljem da na sve moguće načine u javnosti kompromituju Univerzitet Crne Gore i uruše ugled pojedinih fakulteta, kaže za Monitor docent dr Filip Kovačević. ,,To se radi zbog toga da bi se stvorilo uvjerenje kod studenata i njihovih roditelja da Univerzitet Crne Gore nije dovoljno kvalitetan i stabilan, te da bi se time uvećala studentska migracija na novi najvažniji crnogorski Univerzitet – Univerzitet Donja Gorica. Dekani koji uspješno odrade ili su već odradili ovaj social-rasistički režimski zadatak nagrađeni su visokim državnim funkcijama i privilegijama, kaže Kovačević.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM U CRNOJ GORI: Hoće li napokon biti pooštrene kazne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. Sistem zaštite seksualno zlostavljane djece ilustruje i činjenica da Crna Gora nema zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom, a ni odgovarajuće kazne za zločince niti psihološku podršku žrtvama

 

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac R.O. kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. I podstakao na pitanje – kakav je sistem zaštite seksualno zlostavljane djece u Crnoj Gori?

Zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom crnogorski državni organi nemaju. Kazne za seksualne zločince nisu zadovoljavajuće, a podrška žrtava je neefikasna, smatraju sagovornici Monitora.

,,Evropska statistika pokazuje da je od petoro djece, jedno preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro koje je kroz to prošlo, četiri su djevojčice, a jedan dječak. Iskustva iz EU, regiona i crnogorskih NVO koje se bave problemom zaštite i prevencije seksualnog nasilja, govore da nema razloga da ne vjerujemo da je i u Crnoj Gori ista ili, bar, vrlo slična statistika”, kaže za Monitor izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović, koja je nedavno, u saradnji sa partnerima, realizovala kampanju pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra.

Najčešća zabluda je da uglađeni, obrazovani, dobrostojeći ljudi lijepih manira ne zlostavljaju djecu, kao i da su djeca najsigurnija u porodičnom okruženju, upozorava Perović. „Istina je, međutim, da seksualno nasilje u 90 odsto slučajeva djetetu nanosi poznata osoba, koja mu predstavlja autoritet i u koju ima povjerenja. Takvi seksualni predatori vješto maskiraju svoje namjere i prilagođavaju ih dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju. Djeca najčešće u startu ne prepoznaju nasilje, jer misle da je u pitanju igra. Jedna od velikih zabluda je i to da su svi seksualni zlostavljači djece pedofili. Postoje osobe koje se seksualno iživljavaju nad djecom, a koje imaju uobičajene seksualne odnose sa odraslim osobama”.

Monitor je od Uprave policije (UP) pokušao da sazna koliko je slučajeva seksualnog nasilja nad djecom (nedozvoljenih polnih radnji, obljuba i silovanja) u posljednje tri godine prijavljeno toj državnoj upravi. Do zaključenja ovog broja, odgovor nije stigao.

Studija o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju su radile NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS za žene i djecu žrtve nasilje iz Nikšića, a koja je obuhvatila period od pet godina, od početka 2014. do kraja 2018. godine, pokazala je da su žrtve koje su preživjele neki vid seksualnog nasilja, u 60 odsto slučajeva – djeca. „To ne znači nužno da su djeca brojnija među žrtvama, jer punoljetne osobe mnogo rjeđe prijavljuju seksualno nasilje i dobijaju epilog na sudu”, objašnjava Perović.

Krivični zakonik Crne Gore za silovanje djeteta propisuje kaznu zatvora na period od najmanje 10 godina. Za obljubu zatvor od tri do 12 godina, a za nedozvoljene polne radnje – novčanu kaznu ili zatvor – od dvije do najviše 15 godina.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, nakon inicijative iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića 12. aprila, pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Cilj je – maksimalno pooštravanje kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima. „Za silovanje i obljubu predložena je mogućnost da počinitelj bude kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. Predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju tog Vladinog resora.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Kad tužilaštvo radi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvari u NP Skadarsko jezero uhvate krivolovce sa sve ribom i agregatima kojim je ubijaju, a tužilaštvo ih pusti i vrati im opremu za ,,rad”. Tako teče najnovija kampanja Stop krivolovu na Skadarskom jezeru

 

U toku je kampanja Stop krivolovu – Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru od 15. marta do 15. maja. U njenom jeku, nadzornici NP Skadarsko jezero su, prošli četvrtak, u krivolovu zatekli Dražena Prenkića i Živka Lazovića, saopštili su iz ovog Nacionalnog parka. Sa stotinama kila ulovljene ribe i agregatima kojima je riba ubijena. Tužilac Ivana Petrušić- Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Iz tog preduzeća konstatovali su da najnoviji „slučaj nudi još jedan dokaz tvrdnji da tužilaštvo mora biti iz korijena promijenjeno kako bi konačno počelo da štiti državu i njenu imovinu”.

Ovo bi se moglo tumačiti i kao svojevrsni odgovor tužilaštva na nedavni poziv NP policiji, sudstvu, tužilaštvu i inspekcijama da počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi CG izjavila je da je nekoliko grupa koje se bave krivolovom na nivou mafije, što se tiče organizovanosti i povezanosti sa državnim organima.

Nasuprot njima je Služba zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena. Ona je za TV Vijesti izjavila da sumnja i da su pojedini čuvari u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati.

Ipak, iz NP tvrde da su već prvog vikenda zabrana uspjeli da zaplijene  nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i ostalog živog svijeta u jezeru. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezeru, navodi Jočićeva.

Posljedica toga je da su oni koji prijave krivolov zastrašeni: ,,Imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve”, kazala je Jočićeva.

S druge strane država je totalno nespremna. Na sudu završi jednocifren broj slučajeva krivolova, a sudije ih ili oslobađaju ili im propisuju uslovne kazne.

Iz ovog NP navode da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam. Upozoravaju da ako se nastavi sa ovim razmjerama krivolova u sljedećih nekoliko godina možemo očekivati scenario sličan onom na rijeci Zeti koja je bez riba. A teško da će tada dolaziti i turisti da ,,uživaju” u mrtvom jezeru.

Nije problem samo jezero. Nedavno je građanska inicijativa Stop krivolovu pozvala nadležne da hitno reaguju u borbi protiv krivolova. Naveli su da im učestalo stižu prijave građana o detonacijama u rejonu Luštice, Krimovice, na brojnim lokacijama u blizini Bara, Budve, ušću Bojane. ,,Između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su našli jedan od štekova ribolovaca dinamitaša”, naveli su iz ove organizacije.

Oni, kako su naveli, očekuju jak odgovor države na ovo ,,povampirenje” dinamitaša, koji koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa kovid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima.

Odgovora do sada skoro i da nije bilo.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo