Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dekan DPS-ov Ilija Čvorović

Objavljeno prije

na

Na devetnaestu godišnjicu „oslobađanja Dubrovnika” jedan od tadašnjih komandira iz brigade Veljko Vlahović izigravao je na Pravnom fakultetu neuropsihijatra i advokata crnogorskog režima. Malo se zanio, pa je zaboravio da je on dekan tog fakulteta kojeg plaćaju poreski obveznici. To se Ranku Mujoviću ne događa prvi put.

On je na sjednici fakultetskog Nastavno-naučnog vijeća, pred 30 članova, dao sebi za pravo da izvrijeđa profesora Milana Popovića tvrdnjama da je ,,nenormalan, lud, bolestan”. Onda je prekinuo sjednicu Vijeća zbog, kako je objasnio, Popovićevog ,,nedoličnog ponašanja”.

,,Profesor Milan Popović uputio je razne uvredljive formulacije, prije svega meni kao dekanu, ali takođe i na račun najviših državnih funkcionera”, požalio se Mujović, nekadašnji revnosni poslanik DPS-a. Kasnije je proširio žalbu: ,,Milan Popović pokušava tu ustanovu da pretvori u poligon za obračun sa političkim neistomišljenicima iz vrha crnogorske vlasti.”

Dekan je o tome, kaže, detaljno informisao ,,i još ću više informisati nadležne državne institucije”. To Čvoroviću.

Mujović je reagovao po provjerenoj šemi režimske represije prema kritičarima vlasti. Sa anonimne adrese pusti se glas da je taj i taj ,,lud”, a o daljoj proceduri brine ešalon režimskih operativaca, kojima pripada i Mujović. Takva tehnologija primijenjena je na Popoviću i povodom njegovog prošlogodišnjeg teksta Revolucionari. U njemu je naveo da postoje brojne i ozbiljne indicije da je Milo Đukanović dvostruki šef – pored predsjednika Vlade i šef organizovanog kriminala u Crnoj Gori, i vrh zločinačke piramide . Kada su novinari pitali premijera da li će tužiti profesora Popovića za klevetu, uzvratio je: ,,Ne, on ima dovoljno svojih problema da ga ja ne moram tužiti”. Ono – samo lud bi mogao naći kakvu primjedbu primusovom rajskom ostrvu.

Popović je i stav iz teksta ponovio na pomenutoj sjednici Vijeća, dodajući da je i dekan Mujović sastavni dio te piramide sa ,,ovakvim svojim ponašanjem”. Popović ne krije da je njegova kritika bila oštra, ali poznata i u kontekstu onog što se dešava na Pravnom fakultetu i Crnoj Gori. On reagovanje Mujovića dovodi u vezu i sa nedavno dobijenom prijetećom porukom – Ti si sljedeći. ,,Veza ta dva akta je najmoćniji čovjek Crne Gore, odnosno njegov govor mržnje iz 2007. godine”.

Mujović je protiv Popovića podnio prijavu Sudu časti i zahtjev da protiv njega Univerzitet pokrene disciplinski postupak. Zatražio je suspenziju.

Popović kaže: ,,To podsjeća na vremena staljinizma i fašizma. Samo u tim sistemima može biti jeres ono što je u normalnom svijetu elementarno, akademsko i građansko pravo da se kritikuje vlast”.

Na tom fonu je i izjava rektora Predraga Miranovića, data nakon razgovora sa Mujovićem i Popovićem: ,,Univerzitetski profesori znaju da budu veoma kritični prema stanju na fakultetu, univerzitetu i u društvu. Takva vrsta rasprave je za univerzitetske profesore uobičajena i normalna. Radi se o slučaju koji je prevashodno primjeren Sudu časti.”

Rektor Miranović smatra da Popović nije povrijedio radnu obavezu i da Sud časti treba hronološki da rarspravlja o prispjelim prijavama. Jednu je lani podnio profesor FPN Filip Kovačević protiv dekana Srđe Darmanovića ,,zbog nezakonitog oduzimanja predmeta”. Potom je rektor Univerziteta pokrenuo postupak protiv dekana Mujovića zato što je fizički nasrnuo na profesoricu Pravnog fakulteta Maju Kostić-Mandić. Čin nezabilježen u istoriji Univerziteta.

Protiv dekanovog nasilja ranije se pobunila grupa profesora sa Prava. Kažu da on lažno prikazuje stanje na fakultetu. Pola godine onemogućava njegov normalan rad, izbjegava da utvrdi kvorum za održavanje sjednice Vijeća. (Na posljednjoj sjednici nije htio da kaže koliko Vijeće ima članova i ko su, iako se o tome raspravljalo cijeli sat). Na tome je dekan iskonstruisao manipulaciju, koju širi i dio medija, da se radi o ličnom sukobu između njega i Popovića. Rad na Pravnom fakultetu mjesecima je blokiran, dekan pokušava da sa Fakulteta udalji neistomišljenike i kritičare režima. Zato najavljuje da će dostaviti bilješke sa sjednica Vijeća nadležnim državnim organima! U normalnoj zemlji takav dekan ne bi ostao na toj funkciji ni 24 sata.

Grupa intelektualaca uputila je javnosti protestno pismo povodom dešavanja na Pravnom fakultetu.

,,Ponovo je na djelu travestija istine – u kojoj se nasilnici predstavljaju kao žrtve i zaštitnici poretka. Izjave i postupci Ranka Mujovića usmjereni su na ‘čišćenje’ Pravnog fakulteta od neistomišljenika i zavođenje strahovlade u kojoj će stradati svi oni čije se mišljenje razlikuje od dekanovog”, navode potpisnici pisma.

Radi se o opasnom ponašanju koje se reflektuje daleko izvan okvira Pravnog fakulteta. Moguće je da se ono i legalizuje, jer je Mujović i član Tužilačkog savjeta, čiji je predsjednik vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, koja je saslušavala profesora Popovića zbog teksta Revolucionar.

„Pravni fakultet treba da pruži osnovna znanja studentima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Upravo ta znanja sada studenti mogu da steknu i prouče u slučaju svog profesora Milana Popovića. Ova praktična situacija može im pomoći da shvate na kojem su stepenu prava i sloboda koje imaju čak i njihovi profesori… Ovaj slučaj može biti praktična vježba za zaštitu tih prava”, kaže za Monitor Mirjana Drašković, veterinarska inspektorica koja je iskusila represiju moćnika zbog toga što je radila svoj posao.

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore da raspiše prijevremene izbore za novog dekana. ,,Dekan Pravnog fakulteta ozbiljno urušava imidž i kredibilitet tog fakulteta, ali i Univerziteta. Za njega se vežu brojne i nedovoljno razjašnjene afere, uvrjedljivo postupanje prema kolegama”, kaže se u saopštenju Centra.

Mujović je svojevremeno, u uniformi crnogorskog rezerviste, napustio svoje saborce sa ratišta. Iz revolta što nije uspio da postane komandant bataljona brigade Veljko Vlahović.

Postratni sindrom čest je slučaj kod povratnika sa ratišta. Psihijatri ga ovako objašnjavaju: ,,Ova populacija ljudi ima strašno osjećanje krivice zbog onoga što su radili na ratištu, kao i da se osjećaju odbačeno i izmanipulisano, a svoju ‘mirnodopsku okolinu’ doživljavaju otuđeno”.

Naglasak je na ,,mirnodopskoj okolini”.


DR FILIP KOVAČEVIĆ, PROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA

Živio UDG

– Suština kontinuiranih kriza na Univerzitetu Crne Gore je ta da, kao i svoju banku, vladajući režim Mila Đukanovića sada ima i svoj Univerzitet, za koga će ,,vaučerizacijom” koja će biti sprovedena naredne školske godine, kao i u slučaju banke, plaćati crnogorski poreski obveznici. Zbog toga i kraci režima, utjelotvoreni u određenim dekanima državnih fakulteta tj. okorelim političkim igračima vladajuće koalicije koji se skrivaju iza naučnih titula, izazivaju krize, kreiraju tenzije i šikaniraju političke neistomišljenike, a sve sa ciljem da na sve moguće načine u javnosti kompromituju Univerzitet Crne Gore i uruše ugled pojedinih fakulteta, kaže za Monitor docent dr Filip Kovačević. ,,To se radi zbog toga da bi se stvorilo uvjerenje kod studenata i njihovih roditelja da Univerzitet Crne Gore nije dovoljno kvalitetan i stabilan, te da bi se time uvećala studentska migracija na novi najvažniji crnogorski Univerzitet – Univerzitet Donja Gorica. Dekani koji uspješno odrade ili su već odradili ovaj social-rasistički režimski zadatak nagrađeni su visokim državnim funkcijama i privilegijama, kaže Kovačević.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo