Povežite se sa nama

DRUŠTVO

DUVANSKA MAFIJA IZIGRALA DRŽAVU U LUCI BAR: Ukradene cigarete nijesu ni čuvane

Objavljeno prije

na

Iz Slobodne zone Luke Bar ukradeno je više od 11 hiljada paketa cigareta bez akciznih markica pred očima državnih organa koji su bili zaduženu za sigurnost skladišta u tom prostoru. Inače, još  nije imenovan upravnik carinarnice u Baru, kojem je u decembru istekao mandat

 

Vesela atmosfera, gotovo slavljenička, bila je u  zgradi Vlade Crne Gore nakon što je ljetos izglasana zabrana skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj (bescarinskoj) zoni Luke Bar. Brojni međunarodni partneri i internacionalne organizacije upozoravale su na nesmetan šverc cigareta upravo u tom lučkom području, gdje se u skladištima čuva roba prije carinjenja. Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović ovu odluku su predstavili kao „najjači“ udarac duvanskoj mafiji.

Međutim, posljednja krađa 11 hiljada paketa cigareta iz Slobodne zone pokazuje da Vladin „udarac“ nije bio baš toliko jak. Izuzev odluke, nije mnogo urađeno da se spriječi šverc duvana koji je već bio u skladištima. Ako pritom uzmemo u obzir da je šleper cigareta, neposredno prije donošenja odluke o zabrani, ukraden iz Slobodne zone, ne može se govoriti o sprječavanju šverca. Duvan je pronađen na teritoriji Bosne i Hercegovine, a odgovorni još nijesu pronađeni i kažnjeni.

Uprava prihoda i carina, dok je njom rukovodio Aleksandar Damjanović, napravila je određene pomake. Nužne kadrovske promjene su urađene, dok je ljetos napravljen popis cigareta. Na osnovu tog popisa je, prema informacijama Monitora, i utvrđen broj ukradenih duvanskih proizvoda.

Njegova nasljednica, aktuelna vršiteljka dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević još nije imenovala upravnika carinarnice u Baru, kojem je u decembru istekao mandat. Ona je, nakon što je krađa otkrivena, suspendovala osam službenika Carinske ispostave Slobodna zona Luka Bar.

Jedan od službenika, kako je ispričala, konstatovao je da je na skladištu Montenegro duvan komerca oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, tražio od šefa obezbjeđenja Port of Adria da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat. To je prekinuto zbog dojave o postavljenoj bombi, ali je dan kasnije utvrđeno da su se šest puta ponavljali neovlašćeni i neevidentirani ulasci teretnjaka u skladište, ali i izlasci nakon kraćeg vremena.

,,Nakon 28. decembra prošle godine prvi neovlašćeni ulazak bio je u drugoj polovini januara, a potom svaki četvrti dan. Simptomatično je da su prema rasporedu, sastavi carinskih posada bili identični. Bez obzira na to što sam svjesna da ovakav čin ne može biti izveden bez dobre logistike, to je bio znak da moram provjeriti integritet i zakonitost postupanja svojih kolega u Carinskoj ispostavi Slobodna zona Luke Bar, zbog čega sam se odlučila na suspenziju svih službenika koji su pokrivali dnevne i noćne smjene u kritičnim datumima, odnosno, dala sam nalog za suspenziju osam službenika”, kazala je Petričevićeva.

Uprava je vrlo šturo odgovorila na pitanja Monitora uz tvrdnju da je istraga i dalje u toku. Odgovorili su da nadležne institucije, svaka u skladu sa svojim nadležnostima, preduzimaju mjere i radnje kako bi se slučaj do kraja rasvijetlio i odgovorni bili privedeni pred lice pravde.

„Menadžment Uprave prihoda i carina Crne Gore, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzeo je mjere na utvrđivanju postojanja odgovornosti pojedinih carinskih službenika. Tokom faze istrage nijesmo u mogućnosti saopštavati detalje zbog postupka koji se sprovodi“, navodi se u odgovoru.

Iz Uprave policije Monitoru su saopštili da su  do sada lišene slobode četiri osobe, za koje sumnjaju da su povezani sa ovim slučajem. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je jedan carinik, vozači kamiona i vlasnik kompanije, za koju su kamioni obavljali prevoz.

Uhapšeni carinik Dejan Dabanović (42) svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio je šef smjene. To je ranije saopštila Petričevićeva, pojasnivši da je utvrđeno da su kamioni dolazili u istom dijelu dana. Istragom je utvrđeno da je iz skladišta firme Montenegro duvan comerc ukradeno 8.829 paketa cigareta, jedna šteka i 81 paklica raznih vrsta cigareta, koji su bili u vlasništvu tog preduzeća. Iz istog skladišta ukradeno je i 2.520 paketa cigareta koje su bile u vlasništvu preduzeća Tobaco trade MNE, inače dokazni materijal iz postupka koji vodi Specijalno državno tužilaštvo i koje su oni ranije zaplijenili.

Nejasno je, međutim, kako je neopaženo prošlo toliko šlepera cigareta iz prostora pod video nadzorom i, navodno, strogom kontrolom. U jednom trenutku je policija obavještavana o svakom kamionu koji napusti Slobodnu zonu. Dodatno pitanje na koje još nije odgovoreno iz Uprave je – zašto barska carinarnica još nema rukovodioca, koji je trebao da kontroliše osumnjičenog Dabanovića i druge carinike.

To mjesto pokrivao je Željko Ivanović kome je 31. decembra prošle godine isteklo privremeno rješenje za upravnika. Njega je na tu poziciju imenovao Aleksandar Damjanović, koji je uglavnom bio posvećen sprječavanju šverca iz Slobodne zone. Petričevićeva mu nije produžila mandat, niti odredila novog šefa, niti, stiče se utisak, nastavila da se bavi uređivanjem trgovine unutar Slobodne zone. Pitanje je da li ćemo se sada ozbiljnije posvetiti švercu iz Luke Bar, na koji upozorava i međunarodna zajednica, ili ćemo čekati još jedan incident.

 

Uprava novim uputstvom olakšava švercerima

Odluka Vlade o zabrani skladištenja cigareta iz jula prošle godine nije predviđala kako da se postupa sa duvanom, a to nije definisano ni Zakonom o slobodnim zonama. UPC zahtijeva da barska carinarnica kada istekne rok za skladištenje cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar, traži od vlasnika da cigarete s akciznom markicom stave na tržište, a da za one koje u skladu sa zakonom o akcizama nijesu obilježene, otpremi u inostranstvo drumskim putem ili brodom.

,,Ako se roba otprema u inostranstvo drumskim putem za nju se podnosi tranzitna deklaracija koja će pratiti robu do odredišne granične carinske ispostave, a ako je oprema u pomorskom saobraćaju, ista će napustiti slobodnu zonu i carinsko područje uz podnošenje odlazećeg manifesta nadležnoj carinskoj ispostavi”, piše u dokumentu UPC u koji su Vijesti imale uvid.

Dosadašnji način šverca cigareta iz barske luke, kako tvrde upućeni izvori, upravo se odvijao putem lažnog manifesta koji se pravio kao da su cigarete otišle nekim brodom iz slobodne carinske zone, a zapravo su se švercovale drumskim putem prema Srbiji i BiH. Sa ovom instrukcijom postojeće cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar mogu izaći na sivo tržište putem lažnog manifesta i zapravo se može reći da se ozakonjuje praksa koja je postojala u ranijem periodu kod šverca cigareta.

 

U decembru postavljen cjelodnevni nadzor slobodne zone

Uprava prihoda i carina na sva zvona se polovinom decembra pohvalila da je uvela dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i osobama u Slobodnoj zoni Luka Bar. Oni su u saopštenju naveli da u vršenju carinskog nadzora poseban tretman ima akcizna roba unešena u Slobodnu carinsku zonu. Carinski nadzor robe koja se unosi u carinsko područje počinje od momenta njenog unosa i traje dok roba ne promijeni status, odnosno dok se roba izveze, uništi ili ocarini i stavi u slobodan promet.

,,U funkciji suzbijanja sive ekonomije i svih oblika krijumčarenja akciznih roba koji, kako se procjenjuje, godišnje umanjuju budžetski prihod za oko jednu trećinu, Uprava prihoda i carina dosljednim sprovođenjem svojih primarnih funkcija štiti državu od ilegalnog unošenja i iznošenja robe i prekograničnog kriminala”, navodi se u njihovom saopštenju.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ SENADA ADŽOVIĆA: Zbog suprotstavljanja direktorici dobio otkaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavnik muzičkog Senad Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobio je otkaz u Osnovnj školi „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Prije toga je protestovao što mu je iz kabineta, u kojem više decenija izvodi nastavu, premješten klavir i ostala oprema za rad. Optužuje v.d. direktoricu da ga je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Direktorica tvrdi da je neradnik, a iz Ministarstva prosvjete, za sada, ćute

 

„Iskompleksirani Ciganine“, tako je v.d. direktorica Osnovne škole „Zarija Vujošević“ u Matagužima, Zeta, Dragana Radonjić završila prepisku na vajber grupi kolektiva ove škole sa nastavnikom muzičke umjetnosti Senadom Adžovićem iz Tuzi. Tokom tog dana, 9. novembra, 61-godišnji Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobija otkaz u ovoj školi.

Adžović je Monitoru dostavio slike pomenute prepiske. Komentar na prepisku, kao i na razloge za otkaz, i pored više pokušaja, nijesmo uspjeli  da dobijemo od direktorice Radonjić.

„Ne mogu dozvoliti uvrede na vajber grupi kolektiva, u kojoj Adžović mene naziva šovinistom. Čekajte, jeste li čuli negdje da direktor trpi mobing od zaposlenog, u stvari je istina da ja trpim poniženja i mobing od Adžovića“, izjavila je Radonjić Danu.

Ona je izjavila da „radi o teškom neradniku, a za sve postoji pedagoška dokumentacija. Senadu Adžoviću nijedan direktor ne odgovara, vječito je on ugrožen i njegova prava, koje često zloupotrebljava, na nacionalnoj osnovi“.

Cijela storija počinje kada je nova v.d. direktorica u ovoj školi početkom školske godine, kako Adžović tvrdi, bez njegovog znanja i saglasnosti, premjestila njegovu kompletnu opremu za rad – klavir, muzičku liniju i ostalo u neodgovarajući prostor. „Tražio sam da se nastavna sredstva vrate u kabinet u koji su bila i u kom više decenija izvodim nastavu“, naveo je Adžović u Prigovoru na ponašanje direktorice kojeg je 12. septembra podnio Ministarstvu prosvjete.

On u Prigovoru navodi da je taj njegov zahtjev nova direktorica uporno odbijala. „Sa njom sam takođe imao i vrlo neprijatan dijalog u kojem mi je rekla: ‘Ti radiš kod nas’. To me uvrijedilo i zbunilo. Ponovio sam: ‘Radim kod vas ili radim kod nas’, pokazujući pri tom prema njoj i prema sebi. Ponovila je: ‘Radiš kod nas’. Ovo sam shvatio vrlo jasno, onako kako mi je i upućeno“, naveo je u Prigovoru.

Adžović za Monitor objašnjava da ga je ova opaska uvrijedila i da se kasnije pokazalo da se radi o provokacijama na nacionalnoj osnovi. Ističe i da mu je otkaz uručen dok je na bolovanju.

„Ovo je nezabilježeno da se zbog premještaja klavira i opreme šalje inspekcija i to je veliki problem za školu. Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta prilikom donošenja odluka“, izjavila je Danu direktorica Radonjić.

U otkazu koji je potpisan 9. novembra kao razlozi se navode: neostvarivanje rezultata rada, da povjerene poslove ne obavlja savjesno, kvalitetno i u roku, ne pridržava se propisanog radnog vremena…, kao i uvredljivog ponašanja prema odgovornom licu u školi.

„Dobio sam otkaz nakon što sam prijavio poniženja i uvrede od strane direktorice. Ako nemam pravo da radim kao Senad, neka mi to kaže Ministarstvo i nema problema nikakvih. Ako država stoji iza ljudi koji to propagiraju, moj ponos i dostojanstvo neće slomiti. Neko da iskaljuje bijes i mržnju prema meni, to neću da dozvolim! Pozivam inspekciju da se uključi i da utvrdi da li je po zakonu donijeta
odluka o prekidu radnog odnosa“, izjavio je Adžović.

On je naveo i da je dobio podršku i iz Sindikata prosvjete: „Rekli su mi da će mi pružiti pravnu pomoć u ovom slučaju“.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za Monitor kaže da je „neuobičajeno da se bez procedure i disciplinskog postupka dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju. To je čini mi se presedan i bojim se da će tu biti posla za Ministarstvo prosvjete“.

Možda cijeli slučaj i ne bi dobio ove razmjere da je Adžovića od kraja septembra do sada primio neko u Ministarstvu prosvjete. On tvrdi da su mu i pored upornih poziva i odlazaka, tamo vrata zaključana.

Iz ovog ministarstva su najavili da će Adžovićev slučaj proslijediti Inspekciji rada. Njega su preko novina pozvali da se obrati toj instituciji i da im dostavi potrebnu dokumentaciju.

„Mi ćemo kompletnu dokumentaciju proslijediti nadležnoj inspekciji. Ministarstvo prosvjete je u toku sa dešavanjima u OŠ „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Po saznanju, nadležne službe pozvale su na razgovor nastavnika S.A., te smo tražili izjašnjenje direktorice škole. S obzirom na to da uprava škole nije učinila nikakve korake prema pomenutom nastavniku koji bi povlačili sankcije, ostalo je da se situacija riješi na nivou škole. Ukoliko je neka strana u ovom slučaju ostala nezadovoljna reakcijom Ministarstva, može se obratiti drugim nadležnim institucijama“, kazali su iz Ministarstva prosvjete Danu.

U međuvremenu, situacija na nivou škole je riješena tako što je Adžović dobio otkaz. Monitoru su iz Ministarstva prosvjete kazali da će izjavu o ovom slučaju dati tek krajem ove ili sljedeće nedjelje.

Adžović ističe da je razočaran kako reakcijom Ministarstva, tako i drugih institucija i organizacija kojima se obraćao, a nijesu ga udostojile ni odgovora.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo