Povežite se sa nama

Uncategorized

Ernad Kalač je ubijen

Objavljeno prije

na

  Alma Kalač, supruga tragično preminulog šefa rožajske policije Ernada Kalača, odlučila je nakon godinu i po da progovori i javno izrazi sumnju u zvaničnu verziju prema kojoj je njen muž izvršio samoubistvo. Ona traži da se otvori istraga o ovom skoro zaboravljenom slučaju i optužuje Upravu policije da je kriva za Ernadovu smrt.

 

,,Tražim istinu. Neću biti mirna dok ne dobijem odgovore na mnoga pitanja”, kaže Alma Kalač za Monitor.

U potresnoj televizijskoj ispovijesti ona je nedavno ispričala niz, do sada javnosti, nepoznatih detalja, na osnovu kojih najavljuje i krivične prijave protiv odgovornih u policiji.

,,Moj muž je stradao od strane svojih pretpostavljenih, koji su to radili po nečijem nalogu. Ni nakon više od pola godine nijesu mi dostavili original pisama koje je moj suprug uputio premijeru Igoru Lukšiću, tadašnjem direktoru UP Veselinu Veljoviću i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahidu Camiću. Kriju ih od mene i od javnosti, iako su obećali da će mi ih dostaviti, stoga sam odlučna da stvar dovedem do kraja, a planirala sam da pokrenem tužbu protiv Uprave policije”, pričala je Alma Kalač za TV Vijesti dok je u rukama držala laptop supruga iz koga su, tvrdi, službeno brisani podaci u tragičnoj noći.

Ona za Monitor kaže da ima pravo da zna šta je sve bilo u kompjuteru, kao i šta je Ernad poručio u posljednjim pismima, za koja je saznala sasvim slučajno. ,,U prvom zapisniku sa mjesta uviđaja nije ni pisalo da su u Ernadovom džepu nađeni izvještaji o poslatoj preporučenoj pošti. Tek se u drugom izvještaju, kasnije, navodi taj detalj”, kaže.

Alma se nadala da je jedno od pisama bilo upućeno njoj. ,,Prosto ne mogu da zamislim da bi Ernad uradio tako nešto, a da meni, kao supruzi, i našoj djeci ne ostavi ikakvo objašnjenje. Ne, to nije bilo samoubistvo, i zato tražim da se otvori istraga”.

Četrdesetdvogodišnji načelnik rožajske policije Ernad Kalač odnio je sa sobom tajnu šta se dešavalo noći između 23. i 24. marta 2011. I šta se dešavalo prije toga. Prema zvaničnoj verziji on navodno nije izdržao teret porodične tragedije koji je nosio nekoliko godina, od kada mu je na rukama umrla petogodišnja kćerka. ,,Ni to nije moguće. Ničim to nije nagovještavao. Imamo još dvoje krasne djece”, kategorična je njegova supruga.

Monitor je još tada postavio pitanje, šta je moglo biti prst na okidaču da se jedan po svemu uspješan porodičan čovjek na najgore odluči tek četiri godine nakon porodične tragedije, kada se činilo da stvari polako liježu na svoje.

Njegovo tijelo je pronađeno pored ćerkine humke u rodnom selu Gusnjice. U novinskim izvještajima moglo se pročitati kako je te noći izlazeći iz kuće, oko 19 sati, supruzi rekao da ide na sastanak u Berane. Da li je išao za Berane, pa se potom vratio – ni to se zvanično ne zna. Zna se da je u neko doba vozio prema rodnom selu.

Teško je povjerovati i u činjenicu da je tako iskusan vozač i policajac propustio da primijeti da nema dovoljno goriva, tako da je njegov automobil, praznog rezervoara, pronađen u blizini kafane Venecija. Odatle je, navodno, nastavio pješice prema selu još najmanje tri kilometra. Tijelo na groblju, ujutru su primijetili učenici dok su prolazili prema školi. Istoga dana obavljena je hitna istraga, a u Rožaje je stigao i tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović. Na licu mjesta uzeti su parafinska rukavica, oružje i krvava kapa.

Prvo je rečeno da će uzrok smrti biti ustanovljen nakon obdukcije. Od obdukcije se odustalo jer porodica, navodno, nije sumnjala u neki drugi razlog smrti. ,,Koliko sam ja kao snaha mogla da se pitam? Uostalom, zar se u ovakvim slučajevima ne vrši obdukcija po službenoj dužnosti”, pita Alma Kalač.

Ernad Kalač je bio profesionalac. Završio je vojnu akademiju, i u vojsci dugo službovao. Prešao je u crnogorsku graničnu policiju, da bi polovinom 2009. bio postavljen za načelnika rožajske policijske ispostave, u isto vrijeme kada je došlo do još nekih pospremanja u policijama u Bijelom Polju i Andrijevici.

Nije mogao znati da rukovođenje policijom preuzima u trenutku kada će se otvoriti teške afere. Krenula je afera sa fabrikom duvana u Mojkovcu, a rožajski otpušteni granični policajci zaprijetili da će progovoriti o organizovanom švercu preko Rožaja, na graničnim prelazima, ali i ilegalnim šumskim putevima prema Kosovu.

Otkrivena je i dobro čuvana tajna u vezi sa fiktivnim izvozom nafte preko graničnog pralaza Kula, u kojem su navodno učestvovali i policija i carinici. U to vrijeme, polovinom februara, samoubistvo je izvršio granični policajac na kosovskoj strani Kule, Ljuan Ademaj. On je ostavio pismo u kojem je napisao da ne može da istrpi pritiske kosovskih vlasti da žmuri na organizovani šverc na granici sa Crnom Gorom.

Monitor je pisao da je fiktivni izvoz goriva iz Crne Gore na Kosovo cvjetao još 2003. godine. I policija u Beranama o tome je imala konkretna saznanja nakon akcije izvedene na carinskom punktu Kula kod Rožaja, kada je zaplijenjeno sedam cisterni jedne kompanije iz Podgorice, ali je stvar brzo „zataškana”.

O poroznosti granice prema Kosovu i za druge švercerske robe, odavno je upozoravano. Još 2004, mađarski mediji su pisali da sa Kosova u u jednom danu izađe oko stotinu kilograma heroina. Na prelazu na Kuli, ni pogranična policija, ni carina ne posjeduju skener, rendgen, niti bilo kakvu opremu za praćenje, otkrivanje i pronalaženje narkotika. Slučajno? Na najvažnijem punktu na avganistanskoj transverzali. Otuda ne zvuči nevjerovatno konstatacija jednog analitičara da ako nijeste predmet operativnog rada, praćenja i nadgledanja, sa Kosova u Crnu Goru heroin možete nositi u džepovima.

Penzionisani načelnik policije iz Rožaja Šemso Dedeić u izjavi za Monitor je nekoliko mjeseci prije Ernadove smrti upozorio da organizovani šverc duvana nikada nije prestao. On je uputio poziv nadležnima da „preduzmu mjere i provjere otkuda na tržištu toliko robe bez akciznih markica, gdje su centri, odakle dolazi roba, kao i ko to omogućava”.

Sagovornik Monitora iz policije govori i o velikom broju slučajeva prekograničnog šverca koji su razotkriveni, ali su na čudne načine završavali u fiokama. Sve ide u prilog činjenici da su i fiktivni izvoz nafte, i šverc cigareta, i mnoge druge vrste šverca, o čemu je Monitor ispisao desetine tekstova, bile, državni poslovi i projekti od kojih su se punili budžet i privatni džepovi. Policija je bila logistika i Ernad Kalač je to morao znati.

Prema nezvaničnim informacijama u pismima koje je Kalač uputio Lukšiću, Veljoviću i Camiću, a za koje je javnost nedavno doznala, indirektno se aludira da se Kalač na samoubistvo odlučio zbog nečasnih i kriminalnih radnji pojedinaca u Upravi policije koje nije mogao da spriječi, a u kojima nije želio da učestvuje.

Od kada je Alma Kalač izrekla teške optužbe, niko je nije zvanično kontaktirao ni iz policije, ni iz bilo kojih drugih državnih organa. Zvali su je prijatelji i bivše Ernadove kolege da joj pruže podršku. Zvali su je, kaže, i iz MANS-a i obećali da će se i oni založiti da se istraga o smrti njenog supruga ponovo otvori. Zašto bi to nekome smetalo, ako je sve kao što je zvanično predstavljeno?

Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo