Povežite se sa nama

OKO NAS

GIMNASTIKA – ZVANIČNO NEPOSTOJEĆI SPORT U CRNOJ GORI: Cerar bi pomogao, država neće

Objavljeno prije

na

Podgoričanin Dejan Vučević je život posvetio sportu. Prvo kao takmičar, a već dvadeset godina kao trener mnogobrojnih generacija gimnastičara i gimnastičarki koji su prošli kroz njegov klub. Za Monitor kaže da država i društvo nikada nijesu bili naklonjeni malim sportovima, pa ni gimnastici koja je baza sportova, ali da ovako crna vremena ne pamti.

Gimnastičarski savez Crne Gore, kome je Vučević jedan od osnivača, postoji već 20 godina. Prošle godine predsjednik toga Saveza Danilo Vuksanović je podnio ostavku koju do danas nije obrazložio. Vučević kaže da su iz Saveza ovog proljeća nestala dokumenta i pečat. A onda je mimo pravila ustanovljen novi Savez.

,,Vesna Radonjić iz Budve se proglasila predsjednicom Gimnastičkog saveza. Kada smo prije par mjeseci bili na međunarodnom takmičenju u Srbiji, iz tog Saveza je došla depeša da mi ne možemo da učestvujemo na takmičenju. Spriječili su da se naša djeca tamo takmiče, mogla su da nastupe samo revijalno”.

Vučević navodi da su se do sada bezuspješno obraćali Upravi za mlade i sport da ih obavijeste i razriješe problem oko Saveza: ,,Čekamo još objašnjenje iz Uprave za mlade. Ne radimo ništa po tom pitanju dok ne dobijemo zvanično njihov stav. Ovo je za sud, jer je neko ukrao pečat i sva dokumenta iz Saveza”.

U Crnoj Gori djeluje nekoliko gimnastičarskih klubova na primorju, Podgorici i Nikšiću, a GSCG je od 2010. član Svjetske gimnastičarske federacije (FIGU). Jednoglasno primanje Crne Gore u najstariju međunarodnu sportsku federaciju nije uticalo mnogo da se položaj gimnastike popravi.

Vučević je tokom ove godine obilazio osnovne i srednje škole po Podgorici sa elaboratom o gradnji gimnastičarske sale. Jedna međunarodna organizacija bila je spremna da donira salu. Plan je predviđao da od jutra do 14 sati salu koristi škola, a od 16 do 22 klub. Zamišljeno je da to bude gimnastički centar Crne Gore, koji bi imao svu neophodnu sportsku infrastrukturu, ali i ordinaciju opšte dječje prakse i stomatološku ambulantu. Pored toga, Vučević je dobio obećanje od proslavljenih gimnastičara iz Slovenije Miroslava Cerara i Aljaža Pegana da će oni kada sala bude gotova donirati dva kompleta Elanovih sprava za gimnastiku.

,,Kada smo prezentirali plan za salu direktorima škola, svaki od njih je bio oduševljen, ali su nam rekli da bez Ministarstva i ministra ne mogu ništa”, kaže Vučević. ,,Tražili smo prijem kod doskorašnjeg ministra prosvjete Slavoljuba Miga Stijepovića, ali ništa. Onda su direktori škola slali dopise u Ministarstvo tražeći da im se odobri izgradnja sale. Iz Ministarstva im je odgovarano da izbjegavaju da pri školama otvaraju sale. A i pored toga sale niču i pored škola i na drugim mjestima”.

Gimnastičarski klub Gorica ima preko 60 članova, od kojih su većina djeca ispod 10 godina. U ovom klubu se pripremaju i brojni studenti DIF-a. Vučević navodi da su mnogi vrhunski sportisti počeli sa gimnastikom u ovom klubu, pa onda u drugim sportovima postigli rezultate. Klub ima četiri gimnastička trenera, a Vučević je jedini međunarodni gimnastički sudija u Crnoj Gori.

,,Govorili su mi ugasi gimnastiku, jer nema tradiciju. Od institucija nema nikakve pomoći. Evo primjera njihovog odnosa. Jednom mi u Olimpijskom komitetu kažu – u Crnoj Gori ne postoji gimnastika. Prođe par dana i zovu me da odredim nekoliko djece gimnastičara da idu na neko evropsko takmičenje. Rekao sam im ne može kad već rekoše da gimnastika ne postoji”, kaže Vučević.

On navodi da dobijaju brojne pozive za takmičenja i nastupe iz regiona, ali da su stizali pozivi i iz Argentine, Francuske, Grčke… Uzalud kad ne mogu da odu.

Upozorava da se već dešava da djeca iz Crne Gore, uz veliko odricanje same djece i roditelja, idu u zemlje regiona i tamo osvajaju medalje i uspješno učestvuju na međunarodnim takmičenjima. ,,Ovdje se niko na to ne obrće, kažu nema uslova, a djeca odlaze, a ako ostanu ovdje nemaju uslova da treniraju pa talenti propadaju”.

Vučević ipak ne odustaje. On i četa djece više puta nedjeljno odlaze u salu i uporno vježbaju. Sale za gimnastiku nema, pa se posljednjih godina sele iz jedne škole u drugu. Sada treniraju u vlažnoj sali jedne od oronulih škola u centru Podgorice. Od malobrojne opreme izdvaja se konj sa hvataljkama, kultna sprava jugoslovenske gimnastike na kojoj su olimpijski šampioni bili Leon Štukelj i Miroslav Cerar. Sprava je stara 60 godina i precizno oslikava ovdašnja ulaganja i tretman ovog sporta, ali i brojnih generacija djece koja su se preko gimnastike otisnula u svijet sporta.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo