Povežite se sa nama

DRUŠTVO

GRAĐANSKA INICIJATIVA – ZA VODE PODGORICE: Ribolov i krivolov

Objavljeno prije

na

Odnedavno pokraj podgoričkih rijeka mogu se vidjeti Eko patrole, koje čine volonteri koji su se preko Fejsbuka samoorganizovali da bi spriječili krivolov i nelegalno odlaganje smeća na vodama Podgorice. Dobrovoljci FB grupe, koja broji više od 750 članova, već četiri nedjelje obilaze i štite rijeke.

Sprečavanje krivolova i zaštita riječnih tokova je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, ali kako ono ne radi svoj posao građani su riješili da se umiješaju u svoje živote.

,,Prije neko veče u donjem dijelu rijeke Morače, gdje dolazi i voda sa Skadarskog jezera, primijetili smo ljude koji love ribu agregatima. Da ne bismo rizikovali, jer su krivolovci možda i naoružani, pozvali smo policiju da nam asistira. Nijesmo uspjeli da ih uhvatimo, jer nemamo čamac, ali poslije toga noćima na toj lokaciji nije bilo krivolova”, kaže za Monitor Nikola Novović, predsjednik NVO Za vode Podgorice.

Podvodne puške, agregati, mreže, dinamit… To je oruđe koje godinama koriste krivolovci na Morači, Zeti, Cijevni, osokoljeni nebrigom nadležnih. Krivolov se zakonom tretira kao krivično djelo, uz prijetnju zatvora od šest mjeseci, ali krivolovci do sada nijesu imali razloga da o tome brinu. Zarada od krivolova nije mala.

Ekipa krivolovaca za noć, uz pomoć agregata ili mreža, može da ulovi od 30 do 50 kilograma ribe. Uglavnom je prodaju restoranima po cijeni i do 10 eura. Kada se nađe u ponudi restorana, ta riba dostiže cijenu i do 30 eura.

Dio sportskih ribolovaca, kojih u Podgorici ima od 1000 do 1500 (precizni podaci ne postoje), se okupio u NVO Za vode Podgorice. Smatraju da je posljednji trenutak da se nešto učini. Dodatno ih je ponukao i Javni oglas za ustupanje ribljeg fonda u ribolovnim vodama na korišćenje. Raspisalo ga je Ministarstvo poljoprivrede i njime nudi upravljanje fondom riba preduzetnicima, klubovima i organizacijama na period od tri godine.

U ovoj NVO smatraju da Ministarstvo namjerava da ovim oglasom, koji ističe početkom aprila, nastavi dosadašnju praksu nedomaćinskog gazdovanja vodama.

,,Aktuelni oglas o ‘ustupanju na korišćenje ribljeg fonda’ je samo još jedan, i to ozbiljan, korak nazad. Suštinski, napisan kako jeste, omogućuje da se loše upravljanje resursom nastavi”, navodi za Monitor Velibor Ivanović, iz NVO Za vode Podgorice.

Ova NVO, čiji su članovi i oformili Eko patrolu, nudi ruku saradnje Ministarstvu u zaštiti rijeka. Za sada bez uspjeha, jer na njihove uporne pozive za sastanak iz Ministarstva poljoprivrede niko ne odgovara.

U Ministarstvu poljoprivrede za Monitor kažu da je prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu korisnik ribljeg fonda dužan da organizuje čuvarsku službu. Kada su u pitanju ribolovne vode Podgorice, za to je nadležan SRK Podgorica. ,,Znači da bi do ustupanja voda potencijalno novom korisniku, u skladu sa oglasom, prodaju dozvola i čuvanje voda trebalo da vrši SRK Podgorica, pod uslovom da je ovaj SRK zaintresovan za navedeno”.

Deniz Frljučkić, iz Sektora za slatkovodno ribarstvo – Ministarstva poljoprivrede, za Monitor kaže: ,,Tokom priprema za Javni oglas, kontaktirali smo predstavnika Saveza Sportsko-ribolovnih organizacija Crne Gore da nam dostavi podatke o ribočuvarskim službama po gradovima. SRK Podgorica je 2013. godine imalo čuvarsku službu koja je brojila četiri plaćena ribočuvara i šest volontera, i izdavala dozvole za ribolov”.

Dozvola za ribolov, koju izdaje Sportski ribolovni klub Podgorica košta 35 eura. Zbog velikog nezadovoljstva ribolovaca, u NVO Za vode Podgorice kažu da ako ih i dalje budu ignorisali, pokrenuće akciju bojkota kupovine ribolovnih dozvola.

U Ministarstvu nemaju podatke o stanju ribočuvarske službe u ovoj godini. ,,Nadzor nad sprovođenjem odredbi Zakona vrše inspektori za slatkovodno ribarstvo. Kako sezona počinje 1. aprila, uz napomenu da lica koja se bave sportskim ribolovom mogu da love samo uz dozvolu, te ako SRK Podgorica više nema čuvarsku službu, onda inspektor treba da sankcioniše krivolov”, kaže Frljučkić.

O tome da na rijekama nema ni lovočuvara ni inspektora svjedoče članovi Eko patrole.

,,Duže od 20 dana smo danonoćno na terenu u akciji suzbijanja krivolova. Raduje podrška građana, posebno mještana koji žive uz vodotoke rijeka. Vjerujem da će ubrzo biti formirana profesionalna služba ribočuvara, jer smo trenutno izloženi ozbiljnim opasnostima u susretima sa organizovanim bandama krivolovaca koji noću ubijaju plemenitu ribu električnom strujom ili podvodnim puškama”, kaže za Monitor Ivan Rakočević, koordinator Eko patrole za rijeku Moraču.

Njegov kolega Besnik Gjokiq, koordinator Eko patrole za Cijevnu, kaže: ,,Mi, mještani sa područja oko rijeke Cijevne samoorganizovali smo se i počeli da čuvamo svoju rijeku od sveopšteg krivolova, koji se raširio posljednje dvije godine u velikim razmjerama. Vjerujem da će resorno ministarstvo kao i Glavni grad prepoznati u nama odgovorne partnere, i vrlo brzo organizovati i profesionalnu službu ribočuvara, u koju treba da uđu i naši članovi”.

Ni Ministarstvo ni Glavi grad za sada ne uzvraćaju na otvorenu ponudu za saradnju. Ministarstvo brine što do sada niko nije otkupio dokumentacija po Javnom oglasu za ustupanje ribljeg fonda na korišćenje, a ne znaju ni da li će se SRK Podgorica, koji je do sada gazdovao vodama, uopšte prijaviti na oglas.

U NVO Za vode Podgorice smatraju da je zbog toga što već godinama nema važećih ribolovnih osnova za rijeke Podgorice, Javni oglas za ustupanje ribljeg fonda nelegalan.

Frljučkić na to odgovara: ,,Ribolovna osnova sliva rijeke Morače je donešena 2004. Prema zakonu, važi šest godina. To znači da je istekla 2010. godine. Izrada ribolovnih osnova zavisi od dinamike rada naučne ustanove (PMF – Odsjek za biologiju) i dostupnih finansijskih sredstava. Prošle godine završena je Ribolovna osnova nikšićkih akumulacija i rijeke Zete. Ove godine Agrobudžetom je predviđena Ribolovna osnova rijeke Tare u Mojkovcu i Kolašinu, koja nije rađena od 1996. Precizan rok za izradu drugih ribolovnih osnova ne možemo jasno odrediti, jer njihova izrada, prije svega, zavisi od dostupnih finansijskih sredstava”.

Da nije sve u parama, posljednjih nedjelja pokazali su članovi NVO Za vode Podgorice koji volonterski štite rijeke. Oni kažu da imaju konkretna rješenja kojima bi se poboljšala zaštita i očuvanje voda u Podgorici.

,,Problema u sektoru slatkovodnog ribarstva ima jako puno, a više je nego jasno da je institucijama potrebna pomoć. Mi tu pomoć nudimo. Naša Eko patrola je na terenu i praktično dokazala kako je brzo i efikasno moguće da se krivolov spriječi. Plan je da ona nastavi to da radi i pomaže budućoj službi ribočuvara, koju je Ministarstvo dužno da obuči, licencira i organizuje”, kaže Velibor Ivanović.

NVO Za vode Podgorice je sredinom ove nedjelje predala zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za hitan sastanak sa ministrom Petrom Ivanovićem. Traže i poništavanje Javnog oglasa i proglašenje zabrane ribolova za godinu dana da bi se riblji fond oporavio.

Ljubitelji prirode i sportski ribolovci i u drugim gradovima imaju iste probleme na svojim vodotocima. Građanska inicijativa u Podgorici može da bude dobar primjer kako se stvari pomjeraju sa mrtve tačke.

Rijetke i endemske vrste ribe

U NVO Za vode Podgorice upozoravaju da u Javnom oglasu nijesu uvrštene dvije najplemenitije i ugrožene riblje vrste: glavatica (Salmo marmoratus) i Zetska mekousna pastrmka (Salmo obtusirostris Zetenzis) – koja je endem. Smatraju da su izostavljene iz oglasa kako bi se budući korisnik voda rasteretio obaveze da ih zaštiti. Iz Ministarstva poljoprivrede na to odgovaraju: ,, Zetska mekousna je Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode stavljena pod zaštitu, a glavatica prema nekim podacima ima manje od 1.000 reproduktivno sposobnih jedinki. Smatramo da ih, s obzirom na to da se radi o ugroženim vrstama, svakako ne treba stavljati u oglas i promovisati kao atraktivne za ribolov”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo