Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Higijena u KCCG: Nadležni i dalje kriju dokumenta

Objavljeno prije

na

Nakon što je, prije tri broja (Porodilište kao izvor zaraze, broj 1227), Monitor dao na uvid dokument KCCG, iz 26. decembra 2007. godine – Mikrobiološku analizu briseva na odjeljenju Jedinice za novorođenčad – koji prezentuje očajno stanje higijene u toj ustanovi, nadležne zdravstvene institucije i dalje ćute. Ministarstvo zdravlja, KCCG i Institut za javno zdravlje igraju ping-pong sa zahtjevom NVO Krug života (koji su našem listu dali dokument) da im se dostave analize briseva za period od 2007. do danas. Time podgrijavaju sumnju da higijenske navike u porodilištu najveće zdravstvene ustanove ni danas nijesu bolje.

Podsjetimo, analize briseva na odjeljenju za novorođenčad Ginekološko akušerske klinike (GAK), urađene su u Institutu za javno zdravlje, za potrebe KCCG. Dokument iz 4. januara 2008. godine, koji potpisuje direktor Instituta Boban Mugoša, frapantan je: pokazuje postojanje patogenih bakterija na raznim sredstvima, ali i osoblju Jedinice za novorođenčad. Rezultati 36 briseva pokazuju da tek dva testirana predmeta i to „doboš sa sterilnim instrumentima” i „rastvor za dezinfekciju iz lavora X boksa” su bez mikroorganizama!

Da nije riječ o incidentu iz 2007. godine, potvrđuje koncem prošle godine objavljeno istraživanje, rađeno decembra 2011. godine, pod nadzorom UNICEF-a – Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori. I u tom dokumentu higijena pomenute klinike dobila je najmanje ocjene.

Nakon objavljivanja dokumenta, iz NVO Krug života su 28. marta 2014. godine – od čelnih ljudi KCCG (Milan Mijović), Ministarstva zdravlja (Miodrag Radunović) i Instituta za javno zdravlje (Boban Mugoša) – tražili da im se dostave analize briseva za 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013. godinu.

KCCG i Ministarstvo nijesu odgovorili na zahtjev. Nijesu odgovorili ni na urgenciju u kojoj je stajala i napomena da će NVO Krug života, ukoliko im se ne obezbijedi traženo, pokrenuti postupak pred organima. Iz Instituta za javno zdravlje su se odvažili da odgovore . Negativno.

Tek nakon što se i Monitor, 23. aprila, obratio Ministarstvu zdravlja, interesujući se za problematiku u vezi sa higijenom u registrovanim medicinskim ustanovama, istog dana su iz Ministarstva odgovorili Krugu života.

U dokumentu zavedenom pod brojem 060-360/2014, koji potpisuje ministar Miodrag Radunović, piše da ministarstvo „nije nadležno za postupanje po zahtjevu NVO Krug života jer ne posjeduje traženu informaciju”. Ministar je, osim proceduralnih pojašnjenja, naveo da je zahtjev pomenute NVO proslijeđen 23. aprila i to Institutu za javno zdravlje, za koji, s obzirom na nadležnosti, „pretpostavlja da traženu informaciju ima u posjedu”.

Dan ranije, 22. aprila, Krugu života odgovorili su i iz Kliničkog centra. U dokumentu pod brojem 03/01-5896/1, koji potpisuje prvi čovjek KCCG Milan Mijović, piše da KCCG nije nadležan, te da je zahtjev „proslijeđen Institutu za javno zdravlje nadležnom za vršenje navedenih analiza”. Mijović je dodao i nešto što nije pitan: „Takođe vas obavještavamo da smo u saznanju da Vam je proslijeđen odgovor na traženi zahtjev.”

Nije obavijestio o „sitnici” – da je odgovor Instituta, kako smo ranije naveli, bio – negativan. Precizno, 11. aprila, u dokumentu pod brojem 01-2255, koji potpisuje direktor Instituta Boban Mugoša, obrazlažu: Brisevi uzeti od zaposlenih u GAK-u lični su podaci i ne mogu se dostaviti trećim licima bez saglasnosti zaposlenih. Još: analize briseva dostavljeni su GAK-u, koji sa njima raspolaže u skladu sa Zakonom.

Tako Ministarstvo, KCCG i Institut zatvaraju krug sinhronizovanog i sistematskog izbjegavanja odgovora.

Koliko je to opasno, najbolje ilustruje sljedeće: u februaru 2010, devet dana nakon rođenja, jedno od blizanaca Dejana Cvijanovića, umrlo je od bakterijskog meningitisa. Brisevi koji su rađeni od rođenja do smrti bebe ukazuju na iste bakterije koje su evidentirane u dokumentu iz 2007. godine, koji je objavio Monitor.

Pitanja bez pravih odgovora

Monitor je 13. maja, uputio skoro identična pitanja kako ministru zdravlja, tako i direktoru KCCG.

Pitali smo:

1. Zbog čega izbjegavate (time pospješujući dodatno sumnje da stanje u navedenoj oblasti nije poboljšano), da odgovorite na postavljeno pitanje koje je od opšteg značaja?
2. Da li je za potrebe Ginekološko akušerske klinike KCCG rađena mikrobiološka analiza briseva uzetih sa opreme, prostora i kadra za 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013. godinu? Ako jeste, zahtijevamo da nam, shodno Zakonu, dostavite rezultate analiza.
3. Kako to da ste u odgovoru NVO-u Krug života, na prethodno pitanje, saopštili da je za njega nadležan Institut za javno zdravlje, kada se iz od govora Instituta vidi da su brisevi i u vašem posjedu? (Kliničkom centru)
4. Kako komentarišete dokument, koji je prezentovao Monitor o higijenskim navikama osoblja u porodilištu KCCG?
5. Da li je neko odgovarao za očajno stanje higijene u porodilištima, navedeno u pomenutom tekstu Monitora?
6. Kako to da ista ekipa ljudi, koja je bila na čelu porodilišta i GAK-a, i danas rukovodi tim odjeljenjem KCCG?
7. Da li se Vi osjećate odgovornim za takvo stanje u porodilištima, za vrijeme vašeg mandata?
8. Kakvo je stanje higijene u porodilištima danas?

Iz Ministarstva smo dobili odgovore – koji to nijesu, izbjegavajući da se odrede o suštini naših pitanja – rezultatima analiza briseva u porodilištu. U odgovoru na prvo pitanje, naveli su: ,,Institucije sistema zdravstva obavljaju djelatnost u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima, a za pristup informacijama lica se obraćaju instituciji koja vrši analizu određenih podataka”.

Na pitanje kakvo je stanje higijene u porodilištima danas, odgovorili su marovićevski, na nepostavljeno pitanje: ,,Zdravstvene ustanove, a time i porodilišta, su dinamičan sistem koji se kontinuirano posmatra i evaluira u cilju unapređenja kvaliteta i bezbjednosti pružanja zdravstvenih usluga. Za svako stanje higijene koje je dobro, manje dobro ili koje nije dobro nadležni su direktori zdravstvenih ustanova. Ministarstvo Zdravlja i zdravstvene ustanove se zahvaljuju građanima i svim dobronamjernim koji svojim ukazivanjem unapređuju sistem.”

Odgovor Ministarstva, na naše pitanje da nam prokomentarišu dokument koji je prezentovao Monitor, je i neistinit: ,,Ne komentarišemo objavljene tekstove u medijima. Istraživanja, ocjene i dokumenta koja navodite u svojim tekstovima su bazirana na medicini zasnovanoj na dokazima, javna su i nalaze se na internet stranicama.”

Netačno: dokument koji je objavio Monitor niti se nalazi na ,,internet stranicama”, niti je javan, što potvrđuje i rješenje Instituta za javno zdravlje u kojem zabranjuju pristup tom dokumentu. Suprotno je: taj dokument, ali i ostali do kojih pokušavamo da dođemo, tajni su i sračunato skriveni od javnosti.

KCCG, kao najpozvaniji, nije se udostojio ni da odgovori na pitanja.

Vrhovne zdravstvene institucije prikrivaju istinu

Začuđujući je nedostatak bilo kakve reakcije resornog ministarstva, KCCG i Instituta za javno zdravlje. Sve što smo kao reakciju dobili od njih jesu negativni odgovori i međusobno prebacivanje odgovornosti, kaže za Monitor prvi čovjek NVO Krug života Dejan Cvijanović.

,,Sakriti se iza Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao što je to uradio Institut za javno zdravlje, za nas je licemjerno, jer je riječ o opštem interesu i pravu javnosti da zna kakva je situacija na Ginekološko akušerskoj klinici. Svi smo mi roditelji ili budući roditelji i treba da znamo kakva je higijena u tom segmentu Kliničkog centra.

Zatečeni smo bizarnim odgovorima direktora KCCG Milana Mijovića i Ministarstva zdravlja koji sebe proglašavaju nenadležnim i upućuju nas da odgovore tražimo u Institutu za javno zdravlje iako znaju da nam je Institut odgovorio negativno. Smatramo da ovakvo ponašanje sve tri relevantne zdravstvene institucije govori samo za sebe, da neće i ne žele da građani i javnost Crne Gore saznaju pravu istinu kada su u pitanju higijenski uslovi u KCCG.

Ovim su još više potvrdili naše navode ali i značajno produbili sumnju. Već mnogo puta viđen pokušaj da se pojedinci ili građanski sektor ubace u lavirint birokratije državnih institucija, ovaj put neće proći.

Zbog potrebe da najodgovorniji za ovakvo stanje budu sankcionisani – prije svega menadžment KCCG i GAK-a – NVO Krug života će se obratiti nadležnim pravosudnim institucijama o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Marko MILAČIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Oko 98 odsto novooboljelih nevakcinisani građani

Objavljeno prije

na

Objavio:

vakcina

Epidemiolozi ponavljaju apel za vakcinaciju i iznose podatke da je od 1. aprila, među otkrivenim slučajevama oboljelih od korona virusa, oko 98 odsto njih nije bilo vakcinisano ili nije bilo propisno vakcinisano

Od 9,6 hiljada građana, koji su od 1. aprila do ove nedjelje zaraženi korona virusom, 98 odsto njih nije bilo propisno vakcinisano, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Epidemiolog IJZ-a Milko Joksimović kazao je da je u tom periodu korona virusom zaraženo čak 9,4 hiljade građana koji nijesu uopšte bili vakcinisanim ili su dobili samo prvu dozu.

„Ili nijesu prošle tri do četiri sedmice od revakcinacije, jer se sve vrijeme prije toga osoba ne može smatrati propisno zaštićenom, pošto imunom sistemu treba vrijeme da odreaguje na vakcinu i da se postigne zaštitni efekat“, precizirao je Joksimović.

Kako je naveo, od 9,6 hiljada novozaraženih, samo je 200 građana koji su bili vakcinisani u cjelosti i kojima je od druge doze prošlo tri do četiri sedmice i koji se smatraju propisno vakcinisanima.

„To znači da, prema trenutnim podacima, od 1. aprila do danas, među otkrivenim slučajevama oboljelih od korona virusa, oko 98 odsto njih nije bilo vakcinisano ili nije bilo propisno vakcinisano“, istakao je Joksimović.

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić izjavila je da je na osnovu podataka praćenja vaksinisanih primijećeno da broj zaraženih među vakcinisanima drastično pada 28 dana nakon druge doze. ,,Vakcinacija pruža visok stepen zaštite od teže forme bolesti i fatalnih ishoda i to preko 90 odsto. Simptomi koje dobiju vakcinisane osobe biće na nivou prehlade”, rekla je Popović – Samardžić. Najavila je i da će do kraja septembra u Crnu Goru stići 100.000 doza Fajzer vakcina.

R.M.

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Zahtjev za uvođenje privremene mjere odnosi se na status javne staze koja vodi pored Kraljičine plaže u Miločeru, sa koje su mještani u martu ove godine uklonili gvozdene kapije i time, navodno, izazvali krizu u funkcionisanju zakupa i rada elitnih hotela Sveti Stefan i Miločer u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Drugi dio zahtjeva odnosi se na predmet u kome su odbornici u SO Budva u decembru 2020. donijeli odluku o utvrđivanju javnog interesa i izuzimanju parcele površine 2.400 kvadrata koja je dio Miločerskog parka, na kojoj je važećim planskim dokumentom predviđena gradnja javnog parkinga.

Oba spora vode se pred Privrednim sudom, pa bi bilo zanimljivo saznati ko je sudija kome je premijer Krivokapić prijetio krivičnim prijavama.

Tužbu po istom predmetu, za zaštitu cjelovitosti miločerskog imanja od odluka budvanske Skupštine, pred Upravnim sudom Crne Gore, podnijela je i Vladina kompanija Sveti Stefan Hoteli AD, u mandatu ranijeg saziva upravnih organa ove firme.

Nije pojašnjeno da li je premijer Krivokapić  navodno prijetio sudiji Upravnog ili Privrednog suda. U svakom slučaju nije riječ o lokalnim sudovima i sudijama.

Motiv da  strani i to of-šor investitor u Crnoj Gori, na uvredljiv način u javnosti govori o njenom premijeru, vjerovatno je mnogo dublji od zluradosti zakupca svetostefanskih hotela. U pitanju je teška optužba za miješanje u rad pravosuđa sa najvišeg nivoa izvršne vlasti, povodom koje se nije oglasio ni kabinet premijera Krivokapića. Ili će to učiniti nakon povratka iz Japana.

Saopštenje  Adriatic propertiesa i Amana  je nastavak lament kampanje nad propašću ,,ugovora stoljeća”, kako je bivša vlast ocijenila zakup bisera crnogorske obale. Ono pokazuje da zakupci ne žele dogovor sa novom crnogorskom Vladom, koja im ne može pružiti sve one privilegije koje su uživali 14 prethodnih godina. Ali im daje garancije za nesmetan rad.

„U tom pravcu su na adresu Adriatic propertiesa dostavljene pisane garancije, prvo Ministarstva ekonomskog razvoja a zatim i predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, da će obaveze Vlade koje proizilaze iz Ugovora o zakupu biti u cjelosti ispoštovane. Garancije podrazumijevaju mirno i neometano uživanje i držanje imovine bez prekida i ometanja od strane zakupodavca ili bilo kojeg trećeg lica, shodno obavezama iz Ugovora ali i važećem zakonodavstvu Crne Gore”, navedeno je u ranijem pismu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića upućenom zakupcu.

Postupci Petrosa Statisa,  njegove nekorektne  izjave, jasno pokazuju da je negativna kampanja oko hotela Aman Sveti Stefan, koordinirana sa predstavnicima bivše vlasti. Sračunata da pokaže nesposobnost nove vlasti. On se upušta u ocjenu demokratskog potencijala  Vlade i stabilnosti političke situacije u Crnoj Gori, što je neumjesno. Brine o reputaciji Crne Gore na turističkom i investicionom planu više od njene Vlade čiji ,,oportunizam ugrožava radna mjesta, investicije, ugled ovog regiona i naše zemlje”. I često iskazuje žaljenje zbog toga, ne zbog njega samog, ,,već zbog države i naroda Crne Gore”.

Nikako zbog devastacije Miločera i Svetog Stefana ili zbog preispitivanja monstruoznog projekta izgradnje stanova za tržište u stoljetnom Miločerskom parku. Ne žali zato što je ovdašnjim građanima oduzeo više od kilometar najljepših pješčanih plaža na rivijeri. Ne samo one tri koje prirodno pripadaju rizortu, hotelske plaže na Svetom Stefanu, duge miločerske i male Kraljičine plaže. Nego i plaža koje je na namještenim tenderima oteo mještanima na istočnom dijelu obale Svetog Stefana.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo