Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 953

Objavljeno prije

na

NOVINARSKA PRIZNANJA ,,Crnogorac” Miodragu Vukmanoviću

Miodrag Vukmanović prvi je dobitnik novoustanovljene novinarske nagrade za životno djelo Crnogorac, odlučio je žiri Društva crnogorskih novinara.

Vukmanović je od osnivanja bio kolumnista nedjeljnika Monitor. U svojim se kolumnama, u mračnim devedesetim, protivio zločinima i ratu. Zalagao za oslobođenje Crne Gore od pogubne politike Slobodana Miloševića i tadašnjeg crnogorskog vrha. Prije Monitora, bio je dugogodišnji komentator Radija Crne Gore.

Vukmanović je nagrađen posthumno, povodom Dana crnogorskih novinara 22. januara.

Nagrada Crnogorac ustanovljena u znak sjećanja na prvu crnogorsku novinu koja se tako zvala, a počela je da izlazi 1871. godine. Nagrada se, kako je objašnjeno iz Društva crnogorskih novinara, dodjeljuje ,,za životno djelo, za profesionalni rad i čistu ljudsku i novinarsku biografiju”.

DEPORTACIJA IZBJEGLICA Optuženi za ratni zločin

Optužnica Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore za deportaciju 79 bosansko-hercegovačkih izbjeglica u proljeće 1992. godine stigla je u Viši sud u Podgorici.
U optužnici za ratni zločin je i predlog da se odredi pritvor devetorici bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore koji se terete da su odgovorni za deportaciju 79 izbjeglica državljana BiH u Republiku Srpsku, gdje su ubijeni.
Optuženi su, kako je 19. januara saopštilo Vrhovno državno tužilaštvo, bivši pomoćnici ministra unutrašnjih poslova za državnu i javnu bezbjednost Boško Bojović i Milisav Marković, načelnik sektora za poslove bezbjednosti Službe državne bezbjednosti u Herceg Novom Radoje Radunović, kao i Duško Bakrač operativni radnik u Sektoru te službe. Optuženi su i rukovodilac Sektora za poslove službe državne bezbjednosti u Ulcinju Božidar Stojović, načelnik Centra bezbjednosi i stanice milicije u Herceg Novom, Milorad Ivanović i Milorad Šljivančanin. Optužnica je podignuta i protiv načelnika Centra bezbjednosti Bar Branka Bujića i načelnika Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj Sretena Glendže.

Okrivljenima se stavljena na teret da su tokom maja 1992. godine u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, kršeći pravila međunarodnog prava, nezakonito preseljavali civilno stanovništvo – državljane Bosne i Hercegovine muslimanske i srpske nacionalnosti koji su imali status ,,izbjeglice”.

Milovanović se krije u Budvi?

Crnogorska policija dobila je telegram od kolege iz Hrvatske da provjeri da li se Željko Milovanović, osumnjičeni za ubistvo novinara Iva Pukanića krije u Budvi, objavio je podgorički Dan. Navodno, u telegramu se kaže da hrvatska policija raspolaže operativnim podacima da se Milovanović krije u Budvi. Prema pisanju Dana, hrvatska policija traži od crnogorske da ispita da li su Robert i Luka Matanić, koji se terete za ubistvo vlasnika Nacionala, tokom prošle godine boravili u Baru.

Prema podacima hrvatske policije, navodno, nije isključeno ni da su Matanići tokom prošle godine dolazili u Bar, odakle je Slobodan Đurović, koga je hrvatska policija uhapsila i tereti ga za umiješanost u slučaj Pukanića.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo