Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 954

Objavljeno prije

na

POČASNO DRŽAVLJANSTVO Novi crnogorski državljani

Ministar unutrašnjih poslova i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović je, kako je izjavio Tanjugu, iskoristio diskreciono pravo i odobrio 26 zahtjeva za crnogorsko državljanstvo, uz zadržavanje matičnog.
On je objasnio je da su to bili zahtjevi poznatih ličnosti iz oblasti kulture, filma, sporta i drugih javnih djelatnosti s prostora bivše Jugoslavije, pa i iz drugih država.

Kalamperović je ranije kazao da su crnogorsko državljanstvo dobili nekadašnji jugoslovenski fudbalski reprezentativci Dragan Džajić, Branko Rašović, Danilo Popivoda, pjevačica Merima Njegomir, te glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić.


PENZIONERI
Kolektivna tužba

Stranka penzionera i invalida Crne Gore (SPICG) najavila je da će podnijeti kolektivnu tužbu za ostvarivanje prava svojih članova.

,,Penzioneri su pokradeni tokom prošle godine više od jedne i po penzije, a sada nam najavljuju januarsko povećanje penzija od 4,9 odsto”, kazao je predsjednik te stranke Marko Kampe.

On tvrdi da su crnogorski penzioneri varani i potkradani od jula 2002. godine.

,,Flagrantno je kršen zakon i potkradani su svi penzioneri koji su pravo na penziju stekli 1988. i 1989. godine”, kaže Kampe.

Iz te stranke nedavno su najavili da će tražiti od Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava Šefka Crnovršanina da ocijene najavljeno januarsko usklađivanje penzija od 4,9 odsto, jer ga smatraju zakulisnom radnjom koja nije usklađena sa povećanjem troškova života.

Crnogorski penzioneri primili su decembarsku penziju koja je povećana deset odsto. Povećanje je, kako je objašnjeno, posljedica vanrednog usklađivanja prava za decembar 2007. i prošle godine, od po deset odsto.
Prosječna decembarska penzija, prema zvaničnim podacima, nakon usklađivanja iznosi 238 eura.


NOVE KNJIGE
Izgubljene dragocjenosti

Iz cetinjskih muzeja 1958. godine ukraden je sat Smail-age Čengića, koji je Njegošev muzej otkupio od Aleksandre Nestorov iz Zagreba za 120.000 dinara. Sat je Njegoš poklonio Novici Ceroviću, koji je imao najveće zasluge za pogibiju Smail-age. Vojvoda Đorđije Cerović, sin Novice Cerovića, poslao je sat na poklon Ivanu Mažuraniću, autoru epa Smrt Smail-age Čengića.

Ovo je samo jedan od brojnih primjera vrijednih ali nestalih predmeta iz bogatog crnogorskog nasljeđa o kojem govori knjiga Otuđivanje kulturnih dragocjenosti Crne Gore, autora Stanka Roganovića.

Knjiga je, na crnogorskom i engleskom jeziku, objavljena krajem prošle godine u Zagrebu, u izdanju Nacionalne zajednice Crnogorarca Hrvatske i Matice crnogorske.

Riječ je o zanimljivom naučnom štivu, koje sadrži sljedeće cjeline: Predgovor, Uvod, Otuđivanje areoloških predmeta (sa glavama – Otuđivanje arheoloških nalaza iz pećine Koronine, Otuđenje arheoloških nalaza iz helenističko-rimske nekropole u Budvi, Otuđivanje i unutrašnje nalaza sa antičke Duklje, Uništavanje i otuđivanje pokretnih nalaza sa podmorskih arheoloških lokaliteta, Uništavanje i otuđivanje pokretnih nalaza sa podmorskih arheoloških lokaliteta. Uništavanje nadgrobnih humki, tzv. tumula i otuđivanje grobnih nalaza i Otuđivanje antičkog novca), Otuđivanje kulturno-umjetničkih i etnografskih predmeta i Rezime.

U ime izdavača knjigu su potpisali Radomir Pavićević i Branko Banjević, a tekst studije na engleski jezik prevela je Marija Tizić.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo