Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 985

Objavljeno prije

na

VIŠI SUD U BIJELOM POLJU
Trojica sudija pred suspenzijom

Sudski savjet treba da se izjasni o predlogu za suspenziju trojice sudija Višeg suda u Bijelom Polju Atifa Adrovića, Vidomira Boškovića i Neđeljka Mrdaka. Oni su pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj u jednom predmetu, a predlog za suspenziju i krivičnu prijavu protiv njih podnio je predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović. On u predlogu navodi da su trojica osumnjičenih, navodno, u drugostepenoj odluci donijeli presudu koja je u suprotnosti sa zakonom. Adrović je bio predsjednik, a Bošković i Mrdak članovi Vijeća koje je privatnom preduzetniku iz Bijelog Polja Š. Č. , kaznu zatvorom za krađu struje preinačilo u uslovnu osudu, iako je on ranije već uslovno kažnjavan. Adrović ima 30 godina staža u pravosuđu, a Vidomir Bošković duplo manje, a obojica su do sada bili bez mrlje u karijeri. Sudija Mrdak je parničar sa 15 godina staža. Žujović je za Televiziju Vijesti potvrdio da je njegova inicijativa stigla u Sudski savjet, na čijem je čelu predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.


NAUTIČKI TURIZAM U CRNOJ GORI
Jahte ne haju za krizu

kotor-marinaNautički turizam u Crnoj Gori godinama bilježi pozitivan trend uprokos globalnoj ekonomskoj krizi. Potvrđuje to i peti sajam nautike u Kotoru. “Sve veći broj ljudi polako, ali sigurno počinje da živi od nautičkog turizma, koji ulazi u oblast iznajmljivanja jahti – čarteringa”, kaže ministar saobraćaja Andrija Lompar. Na sajmu nautike biće predstavljeno oko 40 plovila, a okupiće oko 30 domaćih i renomiranih stranih izlagača. Lompar je saopštio da se oblast osiguranja i crnogorski registar jahti polako povećavaju, što ukazuje da nautički turizam i kapaciteti kojima Crna Gora raspolaže pružaju profitabilnu šansu za nova ulaganja u tu oblast. Predsjednik organizacionog odbora Sajma Željko Avramović izjavio je da se ta manifestacija organizuje u godini kada Kotor bilježi preko 170 uplovljavanja velikih putničkih brodova i oko 900 jahti, kojima dolazi i najveći broj turista. U Kotor je ove godine morskim putevima stiglo preko 110 hiljada turista.

UNIVERZITET CRNE GORE
Studenti spremni na štrajk glađu

Studenti Univerziteta Crne Gore koji studiraju po starom sistemu bili su spremni i na štrajk glađu ukoliko im ne bi bio odobren ispitni rok u decembru. Međutim, takav radikalni protest neće biti potreban jer je Senat Univerziteta odobrio studentima koji studiraju po starom sistemu da do kraja godine polože ispite u četiri ispitna roka i diplomiraju. Predstavnik studenata Stjepan Pejović kazao je da su oni zadovoljni odlukom Senata. »Zadovoljan sam što su profesori pokazali razumijevanje. Ima studenata koji su i dalje nezadovoljni, jer ne mogu sve stići u četiri roka, ali većina je zadovoljna.«, izjavio je Pejović u četvrtak nakon odluke Senata. Spremni smo da se borimo pravnim sredstvima, štrajkom glađu i protestima, kazao je nešto ranije Pejović, nakon okupljanja studenata ispred zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore.

LUKA BAR
ŠTRAJK UPOZORENJA

Sindikat Luke Bar saopštio je da će organizovati štrajk upozorenja kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog predloženog modela restrukturiranja kompanije. Iz Sindikata su naveli da će štrajk upozorenja biti održan u petak, na radnim mjestima, prestankom rada i obavljanja svakodnevnih redovnih aktivnosti. Predsjednik Sindikata Savo Nikotić najavio je da će, istog dana, na sjednici Skupštine akcionara Luke Bar podijeliti polaznu platformu za pregovore o privatizaciji preduzeća. Odlukom o restrukturiranju predviđena je podjela Luke na akcionarska društva Kontejnerski terminal i generalni tereti i Tečni i rasuti tereti, kao i formiranje pet povezanih preduzeća. Tenderska komisija odustala je od prvobitnog modela restrukturiranja koji je predviđao segementaciju Luke Bar na jedno akcionarsko i pet društava sa ograničenom odgovornošću. Izvršni odbor Sindikata odlučio je da će, ukoliko se ne ispoštuju radnički zahtjevi ili ne nađe zajedničko rješenje, 15. septembra organizovati generalni štrajk. „Generalni štrajk trajaće do ispunjenja zahtjeva”, najavili su iz Sindikata. Prema riječima sindikalnih predstvanika, radnici Luke Bar svakodnevno će se okupljati na Gatu dva, do nove odluke o eventualnoj radikalizaciji štrajka.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo