Povežite se sa nama

Arhiva

Iluzionisti

Objavljeno prije

na

Glad za profitom je postao glavni motiv u poslovanju. Promocijom tog motiva nastaje zloupotreba nauke – marketinga. Zloupotrebe stvaraju nestabilnost, a nestabilnost krizu. Gospodari bogatstva uz „fanfare” marketing struke i nauke su stvarali iluziju prosperiteta. Da bi se iluzije raspršile, zloupotrebe se moraju spriječiti. Marketing otkriva ljudske želje i potrebe. On ima moć da ih gradi, proizvodi i zadovolji. Iole bitna organizacija mora biti svjesna značaja marketinga za svoj razvoj. Do profita se ne stiže lako jer se sa marketingom kupuje povjerenje. Povjerenje je najteže opravdati. U rukama iluzionista marketing je sredstvo za bogaćenje. Iluzija prikriva profit kao cilj. Želja za profitom budi mračnu stranu marketinga. On je data kompanijina riječ. Može biti istinita i lažna. Lažna riječ uspavljuje ljude. Stvoren je osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Podigni kredit, kupi akcije, pazari nekretnine. Platićeš kasnije. Sad ne pitaj za cijenu. Zaradićeš. Kada se sistem zatresao, iluzija je nestala. Malo kasnije i faktura je pristigla.

Svjetska ekonomska kriza je prenaduvani finansijski balon. Marketing je naduvao taj balon. Gospodari bogatstva sa svojim kompanijama su se predstavljali kao sigurane platiše poreza, dobri poslodavci, čuvari prirode i sl. Ova 2009-ta poslovna godina otkriva lice profitne gladi. Marketing maska pada. Skrivala je monopole, prevare, bogaćenje i siromaštvo.

Poslovanje na dugi rok traži humano tumačenje marktinga. Ozbiljne kompanije itekako vode računa o ambijentu u kojem posluju. Philip Kotler-otac modernog marketinga vjeruje da će vremenom dobre firme nadvladati loše. Bitka će se voditi oko povjerenja. Treba prepoznati lažni marketing.

Crnogorska kvazi-elita ne zaostaju po pitanju marketinga iza onih u svijetu. Njihov glamurozni marketing je demonstracija moći. Naše banke, preduzeća, berze su demonstrirale tu moć u predkriznom periodu. Za kreacije se može zahvaliti marketing iluzionistima. Sjetimo se iluizije koju je u svojoj marketing promociji stvarala Komisija za hartije od vrijednosti. Centralna banka je to okarakterisala kao dovođenje javnosti u zabludu. Po njima poruka Komisije građanima, da ukoliko su uložili jedan euro danas imaju 400 eura nije tačna, predstavlja širenje lažnih informacija. Danas je marketinška poruka KHV – vjerujte u tržite kapitala. Da im vjerujemo?

Bankarski sektor u krizi promoviše štednju. Njihovi skupi veb sajtovi zrače fantastičnim misijama i vizijama, a sve za dobrobit klijenta. Čista iluzija. Klijenta su ugrozili svojom željom da ostvare što veći profit.

Izlaz iz krize Crna Gora mora naći u strategijskom planiranju resursa sa kojim raspolaže. Turizam i poljoprivreda su potencijalni izlaz. Osnove marketinga koje podrazumjevaju ispitivanje tržišta nijesu sprovedene. Mi ni dan danas ne znamo koja je naša ciljna grupa u turizmu. Nekad su to elitni, nekada srednje stojeći turisti, a po potrebi siromašni turisti iz regiona.
Stanje u poljoprivredi nije ništa bolje. Imamo potencijal za razvoj organske poljoprivrede. Ali i dalje mjesečno uvozimo 1,2 miliona eura prehrambenih proizvoda. Ne postoje istraživanja o proizvodima koje možemo sami proizvesti. Ko ih želi i kome ih plasirati. Marketing kampanje u okruženju idu pod sloganom – kupujmo naše. Time se nastoji smanjiti uvoz i povećati proizvodnja i potrošnja. Mi ni ne znamo šta je to naše.

Samo u političkom marketingu nijesmo u zaostatku. Kampanje kreću. Cilj im je pridobiti birača. Izbornim sloganima trebaju vjernici. Oni slijepo vjeruju da Možemo sa njima Sigurno, u Novi život ovoga puta Drugačije. Muzičar Rambo Amadeus vjeruje da marketing čovjeka može ubjediti da je bolje jedno vruće pivo nego četiri hladna. U Crnoj Gori iluzionistima to polazi za rukom dvadeset godina.

Miodrag RAŠOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo