Povežite se sa nama

MONITORING

Jahanje na kurjaku

Objavljeno prije

na

Skupština Crne Gore je konstituisana, kao što se očekivalo, predstavnici manjinskih naroda potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju. Na čelu parlamenta i dalje će biti Ranko Krivokapić, potpredsjednici su: Suljo Mustafić iz bošnjačke stranke, Željko Šturanović iz DPS-a i Branko Radulović iz Demokratskog fronta. Predsjednik države Filip Vujanović sad se, kao, konsultuje sa parlamentarnim partijama oko toga ko će biti premijer. Bošnjačkoj stranci bi posebno prihvatljivo bilo da mandatar nove vlade, bude predsjednik ili potpredsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović ili Igor Lukšić, kazao je predsjednik BS Rafet Husović.

Tek će naredni izbori pokazati jesu li Bošnjaci ,,birali svoje” da bi ovi birali Mila.

Rok u kom se vlada mora izabrati je 30 dana od konstituisanja skupštine. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je najavio da će se krajem ove ili početkom naredne sedmice znati ime premijera.

I drugi rasporedi još se čekaju. DPS se sa predstavnicima Bošnjačke stranke, HGI i Force dogovorio da će o učešću njihovih predstavnika u vladi razgovarati kad se bude znalo ko će biti premijer. DPS i SDP u Kotoru oko lokalne vlasti još pregovaraju, ali u fokusu javnosti su i dalje pregovori o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću. Dogovor Pozitivne Crne Gore sa Socijalističkom narodnom partijom je postignut, sa Demokratskim frontom zapinje.

SNP je objavio kako smatra izuzetno važnim da se u što kraćem roku zaključi Sporazum o funkcionisanju lokalne vlasti u Nikšiću. Naglasili su da nijesu odustali od svojih programskih opredjeljenja da, kroz institucije sistema, obezbijede izmjene i dopune Ustava i Zakona o državnim simbolima, kao i da je njihov stav o priznavanju nezavisnosti Kosova ostao nepromijenjen. Prema ocjeni SNP-a tekst Zajedničkih principa, koji je nastao kao rezultat kompromisa, različit je u odnosu na početnu Platformu, i biće objavljen u skladu sa dogovorom potpisnica sporazuma.

Nezvanične vijesti da se Pozitivna i Front kubure oko dvije strofe himne, potvrđene su događajima na konstitutivnoj sjednici Skupštine. Poslanici Fronta iz redova Nove, kao i oni koji su iz SNP-a prešli u Front, ušetali su u salu nakon što je himna otpjevana. Predsjednik Pozitivne Darko Pajović kazao je da neprisustvovanje dijela Fronta intoniranju himne, nije dobra poruka za buduće pregovore. „Za nas svaki potencijalni i budući koalicioni partner mora poštovati simbole”. Konačni rezultat razgovora Fronta i Pozitivne znaće se dok se ovaj broj Monitora bude štampao.

Očekivano, oko himne se podigla horska buka. Liberalna partija, javio je njen predsjednik Andrija Popović, iniciraće izmjene Poslovnika o radu Skupštine, koje bi podrazumijevale intoniranje himne ne samo na konstitutivnoj, već i na početku sjednica proljećnjeg i jesenjeg zasjedanja. Popović je pozvao predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kao i predsjednike Nove i SNP-a Andriju Mandića i Srđana Milića da prestanu sa pričama oko skraćenja himne i izmjena simbola, jer je takvo ponašanje ,,prevršilo svaku mjeru”.

Popović je uvjeren da njegova inicijativa neće produbiti podjele u Crnoj Gori. ,,Možda će biti bolno za dio javnosti, ali bolno je kad vidimo šta se dešava na utakmicama. To je proces sazrijevanja”. Da nije prijatno i kad se reprezentativci Crne Gore pojavljuju kao lutke za reklamiranje DPS-ove koalicije, od Popovića se nije ni očekivalo da primijeti.

Popović je, naravno, samo potegnuti izvođač radova. Jahanje na identitetskim pitanjima odavno je izlaz vladajuće kaste iz svih neugodnih situacija, i kako prilike ne postaju bolje, iz dana u dan je sve naglašenije. Riječ je, uostalom, o manipulaciji staroj koliko i civilizacija. U vrijeme kad su Njemci povjerovali u mit o nadmoćnosti arijevske rase, postojala su jasna naučna saznanja o tome da ne postoje različite bio-genetske osnove ljudskih rasa. U jednom od dokumentarnih filmova o drugom svjetskom ratu zabilježen je snimak njemačkog vojnika i zarobljeništvu koji nema jednu ruku, ali drugu podiže u znak pozdrava ,,Heil Hitler”.

U Crnoj Gori možda je jedino specifično veoma kratko vrijeme u kom se zakletve mijenjaju. Najmanje polovina onih koji bi danas polomili obje noge onima koji šetaju dok se poje himna, sjedjeli su u istim poslaničkim klupama kad su s mržnjom odbijali ideju Liberalnog saveza da Oj, svijetla majska goro postane himna. Isti oni što sad precrkoše za zastavom bili su krajnje odlučni da crnogorska zastava, nakon skidanja petokrake, postane ista kao srpska, samo malo uža i duža i ,,plavetnom” umjesto plave na trobojci. Demokratska partija socijalista u Ustav je 1992. upisala da nam je jezik srpski. Srbima u Srbiji srpsko – hrvatski još godinama nakon naše pravovjernosti nije smetao. Odgovori vlasti Mila Đukanovića na identitetska pitanja nijesu samo tradicionalno nedosljedni, nego su – loši. Na tu temu, dovoljno je pogledati gramatiku crnogorskoga jezika.

Nema boljeg simbola o državnim simbolima u Crnoj Gori od radnika otpuštenih zato što nijesu obukli dresove Đukanovićeve koalicije sa državnim grbom.

Iako povremeno izgleda smiješno, politika zadriglog crnogorčenja nije na kratak rok osuđena na neuspjeh. U teškim okolnostima ljudima je prirođeno da odbace teret slobode i prigrle sigurnost zavisnosti. Procentualno najviše glasova Đukanovićeva koalicija je na ovim izborima osvojila u Andrijevici. Uz čvrstu ruku svašta se može postići. Procentualno, najviše Crnogoraca u Crnoj Gori je živjelo prema popisu iz 1948. Preko 90 odsto.

Opozicionim, dakle, partijama nije lako. Svaki njihov potez u Nikšiću služi kao slika onoga šta bi uradili da su vlast osvojili na nivou države. Do juče najizglednija varijanta bila je će neko podržati nečiju manjinsku vladu. To je bolje nego da do dogovora ne dođe, ali je daleko od odgovora koji Crnoj Gori treba. Posljednje dojave, dok ovaj broj Monitora ide u štampu su optimističnije. Nezvanično se saznaje da je dogovor u Nikšiću na pomolu. Vidjećemo.

Razlika u stavovima oko dvije strofe himne sitna je u odnosu na ono što bi savez opozicionih partija mogao donijeti ovoj zemlji. U budućnosti, dogovor opozicionih lidera i o načinu rješavanja sporova oko identitetskih pitanja bio bi poruka da postoji alternativa Đukanovićevom modelu vladanja. Silom i dovođenjem u red onih koji su u manjini.

Nakon potpisivanja sporazuma sa partijama manjinskih naroda Đukanović je ,,podijelio zadovoljstvo” što je na taj način stavljena tačka ,,na pomalo neodgovorno i neozbiljno licitiranje ko je pobjednik izbora”. O tome kako je pobjednik pobijedio MANS je ovih dana objavio izvještaj na pedesetak strana. Isplata radničkih otpremnina u službi izbora, naprasna isplata stare devizne štednje,, podjela socijalnih stanova i isplate naknada, akcije i stanovi za podgoričke penzionere, podjela paketa za siromašne, pomoć poljoprivrednicima, besplatni udžbenici za sigurne glasače, nezakonito zapošljavanje u toku predizborne kampanje, zapošljavanje visokoškolaca, nova radna mjesta kroz kredit Evropske investicione banke, donacije kompanija Bemax i Čelebić – neka su od poglavlja u izvještaju o različitim zloupotrebama uoči izbora. Sankcija nema.

Boriti se u takvim uslovima protiv Đukanovićeve vlasti i okrnjiti njen apsolutizam nesumnjiv je uspjeh opozicionih birača. Hoće li ih naredni put biti više, zavisi od svakog koraka koji opozicione partije i njihovi lideri naprave. Odbacivanjem radikalnih ponuda koje podrazumijevaju diobe, građani su ih obavezali na razuman kompromis. Patriotski: država je preča i od dvije strofe himne.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo