Povežite se sa nama

MONITORING

Jahanje na kurjaku

Objavljeno prije

na

zoran-becirovic-oleg-deripa

Skupština Crne Gore je konstituisana, kao što se očekivalo, predstavnici manjinskih naroda potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju. Na čelu parlamenta i dalje će biti Ranko Krivokapić, potpredsjednici su: Suljo Mustafić iz bošnjačke stranke, Željko Šturanović iz DPS-a i Branko Radulović iz Demokratskog fronta. Predsjednik države Filip Vujanović sad se, kao, konsultuje sa parlamentarnim partijama oko toga ko će biti premijer. Bošnjačkoj stranci bi posebno prihvatljivo bilo da mandatar nove vlade, bude predsjednik ili potpredsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović ili Igor Lukšić, kazao je predsjednik BS Rafet Husović.

Tek će naredni izbori pokazati jesu li Bošnjaci ,,birali svoje” da bi ovi birali Mila.

Rok u kom se vlada mora izabrati je 30 dana od konstituisanja skupštine. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je najavio da će se krajem ove ili početkom naredne sedmice znati ime premijera.

I drugi rasporedi još se čekaju. DPS se sa predstavnicima Bošnjačke stranke, HGI i Force dogovorio da će o učešću njihovih predstavnika u vladi razgovarati kad se bude znalo ko će biti premijer. DPS i SDP u Kotoru oko lokalne vlasti još pregovaraju, ali u fokusu javnosti su i dalje pregovori o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću. Dogovor Pozitivne Crne Gore sa Socijalističkom narodnom partijom je postignut, sa Demokratskim frontom zapinje.

SNP je objavio kako smatra izuzetno važnim da se u što kraćem roku zaključi Sporazum o funkcionisanju lokalne vlasti u Nikšiću. Naglasili su da nijesu odustali od svojih programskih opredjeljenja da, kroz institucije sistema, obezbijede izmjene i dopune Ustava i Zakona o državnim simbolima, kao i da je njihov stav o priznavanju nezavisnosti Kosova ostao nepromijenjen. Prema ocjeni SNP-a tekst Zajedničkih principa, koji je nastao kao rezultat kompromisa, različit je u odnosu na početnu Platformu, i biće objavljen u skladu sa dogovorom potpisnica sporazuma.

Nezvanične vijesti da se Pozitivna i Front kubure oko dvije strofe himne, potvrđene su događajima na konstitutivnoj sjednici Skupštine. Poslanici Fronta iz redova Nove, kao i oni koji su iz SNP-a prešli u Front, ušetali su u salu nakon što je himna otpjevana. Predsjednik Pozitivne Darko Pajović kazao je da neprisustvovanje dijela Fronta intoniranju himne, nije dobra poruka za buduće pregovore. „Za nas svaki potencijalni i budući koalicioni partner mora poštovati simbole”. Konačni rezultat razgovora Fronta i Pozitivne znaće se dok se ovaj broj Monitora bude štampao.

Očekivano, oko himne se podigla horska buka. Liberalna partija, javio je njen predsjednik Andrija Popović, iniciraće izmjene Poslovnika o radu Skupštine, koje bi podrazumijevale intoniranje himne ne samo na konstitutivnoj, već i na početku sjednica proljećnjeg i jesenjeg zasjedanja. Popović je pozvao predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kao i predsjednike Nove i SNP-a Andriju Mandića i Srđana Milića da prestanu sa pričama oko skraćenja himne i izmjena simbola, jer je takvo ponašanje ,,prevršilo svaku mjeru”.

Popović je uvjeren da njegova inicijativa neće produbiti podjele u Crnoj Gori. ,,Možda će biti bolno za dio javnosti, ali bolno je kad vidimo šta se dešava na utakmicama. To je proces sazrijevanja”. Da nije prijatno i kad se reprezentativci Crne Gore pojavljuju kao lutke za reklamiranje DPS-ove koalicije, od Popovića se nije ni očekivalo da primijeti.

Popović je, naravno, samo potegnuti izvođač radova. Jahanje na identitetskim pitanjima odavno je izlaz vladajuće kaste iz svih neugodnih situacija, i kako prilike ne postaju bolje, iz dana u dan je sve naglašenije. Riječ je, uostalom, o manipulaciji staroj koliko i civilizacija. U vrijeme kad su Njemci povjerovali u mit o nadmoćnosti arijevske rase, postojala su jasna naučna saznanja o tome da ne postoje različite bio-genetske osnove ljudskih rasa. U jednom od dokumentarnih filmova o drugom svjetskom ratu zabilježen je snimak njemačkog vojnika i zarobljeništvu koji nema jednu ruku, ali drugu podiže u znak pozdrava ,,Heil Hitler”.

U Crnoj Gori možda je jedino specifično veoma kratko vrijeme u kom se zakletve mijenjaju. Najmanje polovina onih koji bi danas polomili obje noge onima koji šetaju dok se poje himna, sjedjeli su u istim poslaničkim klupama kad su s mržnjom odbijali ideju Liberalnog saveza da Oj, svijetla majska goro postane himna. Isti oni što sad precrkoše za zastavom bili su krajnje odlučni da crnogorska zastava, nakon skidanja petokrake, postane ista kao srpska, samo malo uža i duža i ,,plavetnom” umjesto plave na trobojci. Demokratska partija socijalista u Ustav je 1992. upisala da nam je jezik srpski. Srbima u Srbiji srpsko – hrvatski još godinama nakon naše pravovjernosti nije smetao. Odgovori vlasti Mila Đukanovića na identitetska pitanja nijesu samo tradicionalno nedosljedni, nego su – loši. Na tu temu, dovoljno je pogledati gramatiku crnogorskoga jezika.

Nema boljeg simbola o državnim simbolima u Crnoj Gori od radnika otpuštenih zato što nijesu obukli dresove Đukanovićeve koalicije sa državnim grbom.

Iako povremeno izgleda smiješno, politika zadriglog crnogorčenja nije na kratak rok osuđena na neuspjeh. U teškim okolnostima ljudima je prirođeno da odbace teret slobode i prigrle sigurnost zavisnosti. Procentualno najviše glasova Đukanovićeva koalicija je na ovim izborima osvojila u Andrijevici. Uz čvrstu ruku svašta se može postići. Procentualno, najviše Crnogoraca u Crnoj Gori je živjelo prema popisu iz 1948. Preko 90 odsto.

Opozicionim, dakle, partijama nije lako. Svaki njihov potez u Nikšiću služi kao slika onoga šta bi uradili da su vlast osvojili na nivou države. Do juče najizglednija varijanta bila je će neko podržati nečiju manjinsku vladu. To je bolje nego da do dogovora ne dođe, ali je daleko od odgovora koji Crnoj Gori treba. Posljednje dojave, dok ovaj broj Monitora ide u štampu su optimističnije. Nezvanično se saznaje da je dogovor u Nikšiću na pomolu. Vidjećemo.

Razlika u stavovima oko dvije strofe himne sitna je u odnosu na ono što bi savez opozicionih partija mogao donijeti ovoj zemlji. U budućnosti, dogovor opozicionih lidera i o načinu rješavanja sporova oko identitetskih pitanja bio bi poruka da postoji alternativa Đukanovićevom modelu vladanja. Silom i dovođenjem u red onih koji su u manjini.

Nakon potpisivanja sporazuma sa partijama manjinskih naroda Đukanović je ,,podijelio zadovoljstvo” što je na taj način stavljena tačka ,,na pomalo neodgovorno i neozbiljno licitiranje ko je pobjednik izbora”. O tome kako je pobjednik pobijedio MANS je ovih dana objavio izvještaj na pedesetak strana. Isplata radničkih otpremnina u službi izbora, naprasna isplata stare devizne štednje,, podjela socijalnih stanova i isplate naknada, akcije i stanovi za podgoričke penzionere, podjela paketa za siromašne, pomoć poljoprivrednicima, besplatni udžbenici za sigurne glasače, nezakonito zapošljavanje u toku predizborne kampanje, zapošljavanje visokoškolaca, nova radna mjesta kroz kredit Evropske investicione banke, donacije kompanija Bemax i Čelebić – neka su od poglavlja u izvještaju o različitim zloupotrebama uoči izbora. Sankcija nema.

Boriti se u takvim uslovima protiv Đukanovićeve vlasti i okrnjiti njen apsolutizam nesumnjiv je uspjeh opozicionih birača. Hoće li ih naredni put biti više, zavisi od svakog koraka koji opozicione partije i njihovi lideri naprave. Odbacivanjem radikalnih ponuda koje podrazumijevaju diobe, građani su ih obavezali na razuman kompromis. Patriotski: država je preča i od dvije strofe himne.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo