Povežite se sa nama

Izdvojeno

 KRIZA VLASTI U ANDRIJEVICI: DPS se vraća na mala vrata?        

Objavljeno prije

na

Lokalna vlast u Andrijevici, koju od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, za kratko vrijeme se po treći put našla u ozbiljnoj krizi. Ona se, zapravo, nalazi “na klackalici” od samog starta zbog toga što je razlika između vladajuće većine i opozicionog DPS-a samo u jednom odborniku, a tu situaciju stalno po neki od odbornika većine koristi za razna uslovljavanja i ucjene

 

Da li se u ovom trenutku može bilo šta dogoditi što bi spriječilo Demokratsko partiju socijalista da se vrati na vlast u Abdrijevici? Odbornik Nove srpske demokratije (NSD) u Skupštini opštine Andrijevica, Mijomir Dragović, podnio je sa opozicionim odbornicima DPS u ovom gradu inicijativu za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP).

On je u obrazloženju, u koje je Monitor imao uvid, naveo da to čini zbog toga što predsjednik opštine nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana razvoja, druge razvojne planove, programe i strateška dokumenta od državnog značaja, kao i da nije podnio u zakonskom roku Skupštini izvještaj o svom radu i radu organa lokalne uprave i službi.

Pored Dragovića, inicijativu je potpisalo još četrnaest odbornika DPS i jedan SD, što je ukupno šesnaest. Dovoljno. Lokalni parlament u Andrijevici broji 31 odbornika.

Iz SNP u Andrijevici tvrde da se radi o “političkoj korupciji između odbornika Nove srpske demokratije i Demokratske partije socijalsita” i pozivaju državne organe da to sankcionišu i spriječe. “Кonstatacije koje su navedene u predlogu za razrješenje Željka Ćulafića sa mjesta predsjednika opštine Andrijevica od strane odbornika DPS-a i odbornika NSD Dragovića ne odgovaraju istini i stvarnom i činjeničnom stanju. Radna verzija Strateškog plana razvoja opštine Andrijevica za naredni period je završena i ubrzo ide na javnu raspravu i dalje na konačno usvajanje. Razlog kašnjenja donošenja ovog Plana ogleda se u činjenici da radna grupa nije mogla, zbog niza otežavajućih okolnosti,  da na vrijeme prikupi određene nove podatke, važne za ovaj strateški dokument”, kažu iz Socijalističe narodne partije.

Oni objašnjavaju i da su pojedine opštine na snagu stavile stare planove, uz obrazloženje da je neophodno da se sačeka popis stanovništva, pa da se tek onda pristupi izradi ovog dokumenta. “Takođe Izvještaj o radu predsjednika Opštine je sačinjen na vrijeme i on se nalazi u skupštinskoj proceduri. Podnošenje predloga o razrješenju Željka Ćulafića, iz redova SNP-a, sa pozicije predsjednika opštine ogleda se u osnovanoj sumnji da je u pitanju politička korupcija između DPS-a i pojedinih odbornika i čelnika OO Nove srpske demokratije koji žele zajedno da formiraju novu skupštinsku većinu, i tako, izigravajući volju naroda, preuzmu vršenje lokalne vlasti u Andrijevici”, tvrde u SNP.

Oni dodaju da takav scenario odavno priprema predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Vesko Raketić zajedno sa čelnicima andrijevičkog DPS-a. “Podsjećamo da zahvaljujući ponašanju Raketića i njegovih istomišljenika vlast u Andrijevici u dužem periodu funkcioniše otežano i to na štetu građana. Takođe, podsjećamo da je, zahvaljujući političkoj korupciji, DPS 2012. godine nasilno preuzeo vlast u Andrijevici. Napominjemo, zbog javnosti,  da u ovoj političkoj smejuriji, učestvuje samo jedan odbornik Nove srpske demokratije, i njegovi mentori koji ga nagovaraju na nečasne radnje. To su ljudi koji se čitavo vrijeme bore samo za svoje lične interese”. kažu u ovoj partiji.

Iz andrijevičkog SNP-a su uputili poziv vrhu Nove srpske demokratije da “konačno preispita ponašanje partijskih čelnika u Andrijevici i spriječi njihove nečasne radnje”.

Raketić je negirao da on ili andrijevački odbor NSD imaju bilo kakve veze  sa potezom odbornika Dragovića, ali je centrala NSD poslije dva, tri dana vaganja Dragovića isključila iz stranke zbog pravljenja pakta sa DPS-om, a kompletan odbor stranke u Andrijevici raspustila. Neki kažu da je to učinjeno sa zakašnjenjem, jer se u Andrijevici odavno govorilo da se ovakav scenario priprema.

Na ovaj način se lokalna vlast u Andrijevici, koju od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, za kratko vrijeme po treći put našla u ozbiljnoj krizi.

Vlast se u Andrijevici, zapravo, nalazi “na klackalici” od samog starta zbog toga što je razlika između vladajuće većine i opozicione Demokratske partije socijalista samo u jednom odborniku, a tu situaciju stalno po neki od odbornika koristi za razna uslovljavanja i ucjene.

Prije samo nekoliko dana odbornik Bogdan Mijović, koji je bio iz redova Demokrata, najavio je da istupa iz te partije i da će nastaviti da djeluje samostalno, a istog dana su Demokrate saopštile da su Mijovića ranije isključili iz stranke.

Da u lokalnom parlemetnu u Andrijevici nešto ne funkcioniše kako treba i da svako malo dolazi do „kuršlusa“ postalo je evidentno prošle godine, od kada su počela često da se otkazuju zasijedanja SO zbog nedostatka kvoruma. Čim bi iz klupa vladajuće koalicije neko izostao sa sjednice, a to je najčešće bio odbornik Mijović, odbornici DPS su se odmah povlačili, čime je parlament ostajao bez kvoruma za rad.

Prošlu godinu  politički život u ovom gradu obilježio je i sukob predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP) i Veska Raketića (NSD), koja je završen smjenom Raketića sa mjesta potpredsjednika opštine.

Demokratska partija socijalista koristi ovu priliku da preuzme lokalnu vlast u Andrijevici, ali čak i da u tome uspije, to može biti samo na kratak rok. Ako se nešto ne promijeni, sasvim je izvjesno da će u ovoj malenoj i siromašnoj varošici, gdje su fotelje izgleda važnije od standarda  i života običnih građana, biti vanrednih lokalnih izbora. Jedini uspjeh za DPS je taj što bi u te izbore ušli sa pozicija vlasti. Izvjesno je, ipak, da bi poslije vanrednih lokalnih izbora lokalna politička scena bila bitno drugačija. Nova snaga je na sceni  – Pokreta Evropa sad.

Na upravo držanim parlamentarnim izborima Evropa sad imala je najviše glasova – 594 i to je sada najjača snaga na lokalnoj sceni i u Andrijevici, DPS je imao svega 558, SNP 525, DF 452, a Demokrate 157.

U međuvremenu, ostaje da se sačeka i vidi da li će na optužbe o političkoj korupciji regovati tužilaštvo. To se nije dogodilo 2012. godine, kada je prvi put DPS na sličan način, „pridobijajući“ jednog odbornika PZP došao do većine u lokalnom parlamentu. I tada se govorilo o korupciji, ali na tome se sve završilo.

                                             Tufik SOFTIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo