Povežite se sa nama

DRUŠTVO

KRIZA VLASTI U BUDVI: Od ubjedljive pobjede do prinudne uprave

Objavljeno prije

na

Odluka Vlade koja se očekuje, da se u Budvi odrede povjerenici koji će voditi Skupštinu do novih izbora, samo pokazuje da je budvanska vlast na čelu sa predsjednikom Carevićem, bila nesposobna da obezbijedi funkcionalnost lokalne uprave. Nisu bili u stanju da podijele funkcije za proteklih godinu dana ni da održe sjednicu Skupštine u posljednjih 6 mjeseci. Da je Budva imala odgovorne ljude na vlasti, oni ne bi dozvolili da se turističkim centrom Crne Gore upravlja iz Podgorice. Umjesto priprema za predstojeću, veoma upitnu turističku sezonu, građanima Budve nude se vanredni izbori

 

Kako se politička scena u jednoj lokalnoj upravi za kratko vrijeme od godinu i po dana može promijeniti, od slika slavlja političkih stranaka zbog ubjedljive pobjede na lokalnim izborima, do sumornih izvještaja o krahu vlasti i uvođenju prinudne uprave u gradu, pokazuje situacija u Budvi u kojoj se vladajuća koalicija  definitivno raspala.

Političke stranke koje su na izborima osvojile većinu glasova građana Budve i dobile 20 odborničkih mandata od postojećih 33, uspjele su da same uruše postignuti uspjeh i povjerenje koje su im birači ukazali. I to isključivo zbog borbe za prevlast u bogatoj budvanskoj Opštini, za interesne pozicije, unosne fotelje i prvenstvo u donošenju odluka.

Poslije dužeg neslaganja, nepriličnih međusobnih optužbi i kleveta, te samovolje pojedinaca, vlast koju je u Budvi činila koalicija stranaka Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, nakon izbora 30. avgusta 2020, okončana je u ponedjeljak 14. marta, podnošenjem ostavke predsjednika Skupštine Opštine, demokrate Krsta Radovića.

To je epilog nerazumljive netrpeljivosti među partijama pobjednicama avgustovskih izbora, koja je nakon par mjeseci dostigla taj nivo da su međusobno uskratile uzajamnu podršku predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine grada. Nakon toga izostao je koalicioni dogovor oko podjele nadležnosti, koji ni 18 mjeseci kasnije nije postignut.

Demokrate optužuju gradonačelnika Marka Bata Carevića za sprovođenje samovolje u upravljanju gradom, za autoritarno vladanje i neprimjerene istupe u javnosti, zbog čega su odlučili da mu uskrate podršku koju je dobio u parlamentu.

Carević je ubrzo ostao i bez podrške dvije partije sa sopstvene izborne liste sa kojom je osvojio 41,40 odsto glasova birača u Budvi, odnosno 14 mandata. Izgubio je tri sigurna odbornička mjesta, partija SNP i Prave Crne Gore, koje je, zauzvrat, izbacio sa izborne liste Demokratskog fronta.

Oslabljena moć sa 11 odborničkih mandata, Carevića nije ograničavala da Budvom vlada samostalno, ne polažući računa nikome. Opština nema ni jednog izabranog potpredsjednika. Dva mjesta u kabinetu predsjednika, koja pripadaju drugim strankama, ostala su upražnjena. Nema sporazuma ni održavanja kolegijuma. Na izvršnim pozicijama nema rukovodećeg kadra jer su mnogi u v.d. stanju. Zapravo, cijela Budva je u v.d. stanju. Što otvara prostor jednoj političkoj opciji da sama, bez kvalifikovane većine, donosi ključne odluke, poput utvrđivanja budžeta, donošenja plana investicija i komunalnog opremanja grada. Mnogi pokušaji da se postigne dogovor o podjeli nadležnosti između DF-a i Demokrata, propali su.

S druge strane, Demokrate raspolažu sa 6 odborničkih mandata. Zajedno sa odbjeglim odbornicima DF-a imaju ukupno 9 odbornika, što je nedovoljno da se suprotstave Careviću. Ni jedni ni drugi ne žele pomoć odbornika Demokratske partije socijalista, čime je Budva dovedena u svojevrsnu pat poziciju iz koje su, po ocjeni Demokrata, prijevremeni izbori jedini izlaz.

Predsjednik Skupštine Krsto Radović je naveo kako ostavku potpisuje uprkos ogromnom ličnom trudu i zalaganju da vlast u Budvi bude konstituisana na bazi prethodno postignutog koalicionog sporazuma. „Nažalost, nisam vjerovao da ćemo prije godinu i po doći u ovu poziciju i nadao sam se da ćemo postići razumijevanje sa gospodinom Carevićem. To nije urodilo plodom. Uradili smo sve, kao politička grupacija i ja lično, da do kompromisa i dogovora dođe. I prije nekoliko dana imali smo sastanak, gdje smo, pored svega što je rečeno u prethodnom periodu, ipak sjeli za isti sto, da se odradi turistička sezona, da pokušamo da uspostavimo povjerenje, od kojeg danas ne postoji niti jedan promil“, kazao je on.

„Ovo što sam danas uradio je minimum što se moglo uraditi. Sve što nas čeka je apsolutno nenormalno i s pravom su građani nezadovoljni i ljuti. Definitivno, sistem Opštine Budva ne funkcioniše ni u jednom segmentu“, ocijenio je Radović.

Predsjednik Carević u više navrata javno je obećavao da će se povući sa funkcije ako to uradi i predsjednik Skupštine Krsto Radović. Od toga je, po svemu sudeći, odustao. Ostavku Radovića on vidi kao dobru polaznu osnovu za novi dogovor sa Demokratama, čime bi se spriječilo uvođenje prinudne uprave u Budvi.

Sjednice SO Budva već duže vrijeme nemaju kvorum za održavanje, jer političke partije pozicije biraju blokadu rada parlamenta kao vrstu pritisaka za rješavanje problema među konstituentima vladajuće većine.

Vlada je dostavila upozorenje Skupštini Opštine Budva da je obavezno održavanje skupštinske sjednice do 21. marta. Ukoliko do toga ne dođe, slijedi prinudna uprava.

„Građani su na izborima 30. avgusta 2020. godine izabrali vlast na period od četiri godine i jasnom podrškom od 42 procenta izabrali predsjednika Opštine. Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju, jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo. S druge strane, predsjednik Skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika, jer je on prvi među jednakima“, poručio je Carević i pozvao lidera Demokrata Aleksu Bečića da u najkraćem roku predloži kandidata za novog predsjednika lokalnog parlamenta.

Međutim, 30. avgusta 2020. nisu održani neposredni izbori za gradonačelnika Budve. Bilo je to natjecanje partijskih lista i koalicija. Predsjednik Opštine Budva izabran je glasovima odbornika DF i Demokrata na prvoj, konstitutivnoj sjednici Skupštine. Jednako kao i predsjednik parlamenta Radović.  Bez podrške Demokrata Carević nije mogao sjesti u fotelju prvog čovjeka Budve.

Možda predsjednik Carević voli da protekle izbore vidi kao plebiscitarno izjašnjavanje građana Budve za njega lično, te se po toj logici, uvođenje prinudne uprave smatra izdajom izborne volje građana.

Odluka Vlade da se Budvi odrede povjerenici koji će voditi Skupštinu do novih izbora, samo pokazuje da je budvanska vlast, na čelu sa predsjednikom Carevićem, bila nesposobna da u dužem vremenskom roku obezbijedi funkcionalnost lokalne uprave. Nisu bili u stanju da podijele funkcije za proteklih godinu dana ni da održe sjednicu Skupštine u posljednjih 6 mjeseci. Da je Budva imala odgovorne ljude na vlasti, oni ne bi dozvolili da se turističkim centrom Crne Gore upravlja iz Podgorice. Umjesto priprema za predstojeću, veoma upitnu turističku sezonu, građanima Budve nude se vanredni izbori.

 

I SKUPŠTINA KOTORA BEZ KVORUMA

Kriza vlasti potresa i Opštinu Kotor u kojoj vladajuća većina ne može da obezbijedi kvorum za održavanje skupštinskih sjednica. Po riječima predsjednika Opštine Vladimira Jokića, dva odbornika Demokratskog fronta bojkotuju rad parlamenta zajedno sa kotorskom opozicijiom. Odbornici Slobodan Lazović i Željko Knežević time blokiraju čitav grad. Od zakazivanja posljednje sjednice prošlo je 6 mjeseci, zbog čega je Ministarstvo javne uprave uputilo Kotoru preporuku za održavanje sjednice SO najkasnije do 18. marta. Nakon čega ide druga procedura.

Vlast u Kotoru uspostavile su četiri političke stranke sa većinom od 18 odborničkih mjesta. Demokrate 9, koalicija Za budućnost Kotora (DF) 7 mandata, dok Socijalisti CG i URA imaju po jedan mandat.

Navikli smo da opozicija kao vid političke borbe bira blokadu rada parlamenta ali je svojevrstan apsurd kada to rade odbornici pozicije pogotovo kada svojim djelovanjem nanose štetu institucijama koje vode njihovi kadrovi. Navedena dvojica odbornika onemogućavaju donošenje Plana rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, na čijem je čelu kandidat DF-a. Nije donijeta ni odluka o budžetu ni mnogi drugi programi i projekti, zbog neslaganja partija na vlasti. Poput Budve i u Kotoru se može očekivati uvođenje prinudne uprave i povjerenika Vlade u Skupštini te raspisivanje prijevremenih izbora za neke uspješnije kombinacije za vođenje drevnog grada.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

POLITIKA ISPRED TURIZMA: Sezona pod prinudnom upravom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sa nivoa Nacionalne turističke organizacije nema validnih procjena o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Procjene su se pravile na osnovu unaprijed ugovorenih hotelskih kapaciteta i potražnje na tržištu. U crnogorskom turizmu nema više ugovorenih kapaciteta, nema velikih turoperatora i čarter linija. NTO najavljuje dobar buking iz Velike Britanije iako nijedan turoperator iz te zemlje ne radi organizovano Crnu Goru

 

Turizam je glavna privredna grana u Crnoj Gori. Budva je  centar crnogorskog turizma u kojem se ostvaruje oko 50 odsto ukupnog prihoda. Ta opštepoznata činjnica nije bila presudna za  određivanje datuma održavanja lokalnih izbora u Opštini u kojoj je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava.

Izbori su bili zakazani za 5 jun. kako bi se uzavrela politička situacija u gradu stabilizovala i sva pažnja novoizabrane vlasti usmjerila na djelatnost od čijih prihoda se puni gradska kasa i od koje zavisi ukupan razvoj grada. Međutim, politički interesi stranaka nove parlamentarne većine kojima izbori početkom juna nisu odgovarali, stavljeni su iznad  turizma i ekonomije.

Lokalni izbori u Budvi pomjereni su za 23. oktobar, što znači da će tokom čitave turističke sezone najvažniju turističku opštinu voditi pet Vladinih povjerenika sa svim ovlašćenjima koja po zakonu imaju i legalno birani odbornici.

Kako će Budva u predstojećoj sezoni funkcionisati bez potpune vlasti i učešća predstavnika građana, teško je prognozirati. Turistička sezona 2022. jedna je od najneizvjesnijih jer počinje u jeku rata koji bukti usred Evrope, u Ukrajini, i velike ekonomske krize koja je uslijedila. Crnogorski turizam ovoga ljeta ne može da računa na najbrojnije turiste iz Ukrajine i Rusije koji su u ukupnom turističkom prometu naše zemlje učestvovali i do 30 procenata.

Zbog rata u Ukrajini, kome se ne nazire kraj, i obostranih ekonomskih sankcija koje su Crna Gora i Rusija jedna drugoj uvele, suspendovan je avio-prevoz sa ovih destinacija za aerodrom Tivat. Za ljetovanje u Crnoj Gori opredijeliće se uglavnom oni Rusi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori. Dolazak na Crnogorsko primorje postao je za Ruse preskup, putuje se preko Beograda i Istanbula sa kartom koja staje više od 1.000 eura.

Hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja nadaju se da će gubitak istočnog tržišta biti nadoknađen pronalaskom novih emitivnih destinacija i uvođenjem sezonskih avio- linija ka Sjevernoj i Zapadnoj Evropi. Ipak nisu preveliki optimisti da će se nakon  pandemije koja je obilježila prošlogodišnju sezonu i novih okolnosti rata i ekonomske krize koja trese veliki broj zemalja, dostići nivo turističkog prometa iz 2019. godine.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBORNI GALIMATIJAS: Po volji vladajuće većine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Već zakazani lokalni izbori u jeku turističke sezone, objedinjeni su i odloženi za oktobar. Iz nove vladajuće većine objasnili su da društvo treba relaksirati neprestane izborne trke, dok opozicija tvrdi da se radi o bježanju od izvora. Iz dijela nevladinog sektora, kao i ranije, upozoravaju na nezakonitost

 

 I pored toga što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u više crnogorskih opština koji su trebali da se održe u jeku turističke sezone, bar turisti mogu da odahnu – do njih neće doći. Nova parlamentarna većina se potrudila da izbore objedini i odloži za oktobar, sve slijedeći DPS praksu nedržanja zakona kao pijan plota. Nova opozicija upozorava na hajdučiju i pravni haos i poentiraju da je odluka politička jer novoj većini u ovom trenutku ne odgovaraju izbori.

Krenimo redom. Skupština Crne Gore je 5. maja usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se izbori u 14 gradova objedine i odgode do 30. oktobra. Dopune, za koje je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo 16, su predložili članovi nove parlamentarne većine iz SNP-a, URA-e, DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a.

Predlagači zakona iz redova nove parlamentarne većine pozvali su se na javni interes da građani na lokalnim izborima glasaju istog dana, te na potrebu građana i društva da se ne bude non-stop u izbornoj kampanji. Upozorili su i da iza objedinjavanja izbora u jednom danu stoje Evropska komisija, OEBS i ODIR, te da je to jedna od preporuka iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije.

Da je ovo zakon o bježaniji od izbora, tvrde sada opozicione Demokrate. Oni tvrde da je ovo akt bez presedana kojim se uvodi pravni haos u izborni sistem. Demokratski front (DF) je napustio sjednicu Skupštine zbog, kako su kazali, pravnog nasilja vladajuće većine, uz najavu vaninstitucionalne borbe.

Predsjednik Đukanović, koji je već raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku, vratio je Skupštini dopune zakona. On je upozorio da bi odluka vladajuće većine, u kojoj je sada i njegov DPS, mogla ,,otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte”.

Novi premijer Dritan Abazović je na ovu odluku Đukanovića odgovorio da će skupštinska većina ponovo izglasati dopune i da će Đukanović morati da ih potpiše.

,,Ukoliko Skupština ponovo usvoji isti zakon, predsjednik je dužan da ga proglasi”, kazao je u izjavi Pobjedi Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Nakon što su poslanici Skupštine Crne Gore i drugi put usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, Đukanović ih je, poštujući zakonsku proceduru, potpisao.

Blažić je upozorio na pravni galimatijas koji može izazvati pravne i institucionalne probleme u funkcionisanju pojedinih državnih organa, ali i lokalne samouprave: ,,Pravni sistem se ne prilagođava interesima partija već građanima i sa takvom praksom se mora prekinuti”.

Saga oko lokalnih izbora je upravo pokazatelj kako se sve podređuje partijskim interesima. Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prvi put su povučene iz skupštinske procedure u novembru, iako su njegovi potpisnici bili svi predstavnici tadašnje vlasti. To se desilo nakon što koalicija Crno na bijelo nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IMPROVIZACIJA VLASTI U TURISTIČKOJ METROPOLI: Budva u rukama povjerenika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Odlaganje izbora za oktobar posebno pogađa primorske opštine Budvu i Tivat u kojima je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava. Predsjednik Milo Đukanović raspisao je izbore u ovim opštinama za 05. jun. Političke partije već su započele izbornu kampanju. U obavezi su da izborne liste za odbornike u lokalnim parlamentima predaju najkasnije do 11. maja

 

Da od lošeg može biti gore pokazuje politička situacija u Budvi u kojoj je na snazi prinudna uprava, koja se dodatno usložnjava ukoliko Skupština Crne Gore usvoji predlog za odlaganje lokalnih izbora u većini crnogorskih opština za 30. oktobar.

Odbor za politički sistem, u srijedu 4. maja, predložio je usvajanje Predloga zakona o dopuni  Zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se omogućilo odlaganje održavanja izbora u Podgorici i 13 opština u kojima su oni zakazani ili se očekuje njihovo zakazivanje u redovnom zakonskom roku, sa obrazloženjem stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu. Predlog su podržali poslanici partija nove parlamentarne većine, DPS, SDP, URA i SNP.

Pomjeranje lokalnih izbora preko utvrđenog zakonskog roka za njihovo održavanje i određivanje datuma koji odgovaraju partijama koje kroje aktuelnu većinu u parlamentu, predstavlja grubo kršenje izbornog zakonodavstva i pravila fer i poštene izborne utakmice. To je akt samovolje i straha od raspoloženja birača koje pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja,  ocjenjuju predstavnici stranaka koji se tome protive.

Odlaganje izbora za oktobar posebno pogađa primorske opštine Budvu i Tivat u kojima je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava. Predsjednik Milo Đukanović raspisao je vanredne izbore u ovim opštinama za 5. jun. Političke partije već su započele izbornu kampanju. U obavezi su da izborne liste za odbornike u lokalnim parlamentima predaju najkasnije do 11. maja. Očekivalo se da će Odbor za politički sistem napraviti izuzetak za ove dvije opštine i potvrditi zakazani termin izlaska građana na birališta, kako bi u predstojeću turističku sezonu startovale sa novom lokalnom upravom, ali to u predlogu nisu učinili.

Ukoliko se izbori ne održe u zakazanom terminu, dvije turističke opštine ne mogu ostati u rukama povjerenika Vlade duže nego što je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno. A to je najduže do 100 dana od dana raspisivanja izbora. Đukanović je izbore u Tivtu raspisao 12. marta a u Budvi 02. aprila ove godine.

Nakon isteka maksimalnih 100 dana prinudne uprave, opštine Budva i Tivat našle bi se u zoni bezvlašća ili nezakonite i neustavne improvizacije vlasti sa povjerenicima kojima je istekao mandat, tokom trajanja čitave turističke sezone, odnosno punih šest mjeseci.

Solomonsko rješenje za vakum koji bi nastupio u Budvi i Tivtu odlaganjem izbora bez preciziranja datuma održavanja, odnosno najkasnije do 30. oktobra, po ispravljenom predlogu predlagača izmjene Zakona, riješio bi se produženjem mandata povjerenika do konstituisanja nove skupštine, kad god to bilo.

Skupštinu Budve vodi Odbor povjerenika od 5 članova koji trenutno predstavljaju zakonodavnu vlast u najvećoj turističkoj opštini u zemlji. To su pojedinci izabrani na konkursu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, iza kojih ne stoji volja građana. Konkurs je raspisan po kriterijumima koje je odredilo Ministarstvo javne uprave jer Zakon o lokalnoj samoupravi nije propisao način i kriterijume za izbor kandidata za ovo Vladino tijelo kome su data ogromna ovlašćenja.

U fotelji predsjednika Skupštine opštine Budva tako se, putem konkursa, našla Sonja Vukićević, mašinska inženjerka iz Budve, kao predsjednica Odbora povjerenika. Nije ispoštovan uslov konkursa po kome su „prioritet stručne reference iz oblasti prava, ekonomije ili sistema lokalne samouprave“. Odbor povjerenika ima sve nadležnosti lokalnog parlamenta propisane čl 38. Zakona o lokalnoj samoupravi. To u praksi znači da tih pet lica, dva člana iz reda zaposlenih u ministarstvima i tri iz Budve, upravljaju Opštinom čiji je budžet težak oko 40 miliona eura.

Scene iz budvanske skupštinske sale  postale su nadrealne. Dok su 33 odbornika budvanskog parlamenta kao predstavnici izborne volje građana Budve izražene na izborima 30. avgusta 2020. raspuštanjem Skupštine poslati kućama, petoro ljudi izabrani putem javnog konkursa sjede u odborničkim klupama i vode grad. Ako im se „rok važnosti“ produži do oktobra, opština Budva ulazi u stanje bezakonja.

Odbor povjerenika može donositi sve pravne akte Opštine, stratešeke planove razvoja, programe uređenja prostora, budžet i završni račun budžeta…Odbor raspolaže nepokretnom imovinom Opštine, odlučuje o finansijskom zaduživanju i davanju garancija, potvrđuje mandate odbornicima, bira i razrješava predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine Budva i razmatra i usvaja izvještaj o radu predsjednika. Mogu odlučivati o zaradama lokalnih funkcionera i službenika… Otvorene su im sve mogućnosti, pa i za eventualne zloupotrebe.

Prinudna uprava  u Skupštini rezultat je političke nesposobnosti Demokratskog fronta i Demokrata u Budvi. Sa ukupno osvojenih 20 odborničkih mandata imali su lagodnu većinu za formiranje vlasti i podizanje Budve iz pepela koji je ostao iza trodecenijske vlasti DPS-a i njenih satelita. Sada DPS ponovo odlučuje i produžava agoniju lokalne samouprave u Budvi odgađanjem izbora na duži rok.

Bogata turistička metropola nije zaslužila ovakav krah avgustovske izborne pobjede. Lične sujete i pogrešna predstave o sopstvenoj moći pojedinih stranačkih prvaka, bile su preče od poštovanja birača. Nisu bili u stanju da formiraju funkcionalnu vlast u gradu koji raspolaže godišnjim prihodima  od nekoliko desetina miliona eura. Duže od godinu i po dana turistički grad je blokiran,  bez uticaja javnosti na razvojne, kulturne i društvene procese. Kao da su stanovnici Budve i lokalna uprava dva odvojena svijeta, bez dodirnih tačaka i zajedničkih interesa. Vlast, oličena isključivo u jednoj osobi, predsjedniku Opštine Marku Batu Careviću, postala je dovoljna sama sebi.

Uprkos drugačijim očekivanjima, prinudna uprava nije ugrozila fotelju predsjednika  Carevića. Čini se da je njegova pozicija sa povjerenicima jača nego što je bila ranije, sa legitimnim predstavnicima građana, izabranim odbornicima političkih partija. Sada i formalno sam upravlja najvećom turističkom opštinom na Crnogorskom primorju.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo