Povežite se sa nama

OKO NAS

LJUDI, ŽIVOTINJE I ZAKONI: Objesio mrtvog otrovanog psa u znak protesta

Objavljeno prije

na

Pas obješen o trijem kuće, čija je fotografija objavljena na društvenim mrežama i u medijima, uznemirio je javnost, ali po svemu sudeći bijes usmjerio na krivu stranu.

Osamdesetogodišnji Milorad Drašković iz Gornjeg Polja kod Nikšića, uznemiren je i povrijeđen optužbama da je on ubio svog psa. Za Monitor je ispričao da je životinju koju mu je neko otrovao vezao za nadstrešnicu u znak protesta zbog izostanka reakcije policije na ubijanje njegovog ljubimca i da, kako kaže ,,svoje pogano djelo”vide oni koji su ga otrovali

,,Nije prvi put da su mi otrovali psa”, kaže Drašković. ,,Prvo su pse ubijali vatrenim oružjem, pa su evo počeli otrovom”.

Kada je prijavio raniji slučaj ubistva psa, policajci su mu dali prigodan savjet. ,,Inspektor je tada došao kod mene i rekao mi da oni imaju zapisnike i priznanja onih koji to rade, kao i da imaju osnova da ih predaju tužiocu. Međutim, savjetovano mi je da, kako se ne bi produbljivala mržnja sa komšijama, ostavim to tako, pa ako se ponovi onda da reagujem”, kaže Drašković.

Odmah nakon što mu je ponovo otrovan pas, on je obavijestio policiju. Ovaj put su mu rekli da nemaju vremena da se time bave. Kada je zahtijevao da ga povežu sa organizacijama koje se bave zaštitom životinja, iz policije su mu rekli da nemaju njihov kontakt.

,,Ja sam sad glavni krivac, ja sam monstrum. Tražio sam u Telekomu listing poziva kako bih dokazao da sam odmah prijavio policiji i da sam zvao i Komunalnu”, objašnjava Drašković. Oni koji su ga osuđivali po društvenim mrežama i u medijima nikada ga nisu kontaktirali kako bi provjerili o čemu je riječ.

Direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović razgovarao je sa Upravom policije gdje su ga upoznali sa slučajem obješenog psa. ,,Nažalost, takav čin je stvorio negativnu sliku koja je otišla u javnost. U svakom slučaju, čak i takav odnos podliježe krivičnoj odgovornosti, mada bi po našem mišljenju trebalo pronaći i kazniti osobu koja je otrovala psa”, kaže Vlahović za Monitor.

Ovo nije jedini slučaj zlostavljanja i ubijanja životinja koji je šokirao javnost u posljednjih nekoliko mjeseci.

U januaru je na društvenim mrežama objavljena fotografija mačke iz Meljina koja je vezana i bačena živa u more kako bi poslužila krivolovcima kao mamac za hobotnice. Mjesec ranije ista je sudbina zadesila i psa iz Tivta, a rješavanje ovog problema završeno je gdje je i počelo – u komentarima po društvenim mrežama.

Početkom godine region je obišla vijest o mučenju psa u Petnjici, za šta je optuženi Minas Adrović kažnjen sa 300 eura. Mnoge organizacije koje se bore za zaštitu životinja negodovale su zbog ove presude koja je, po njihovom mišljenju, preblaga.

Oštru kritiku ljubitelja životinja izazvala je i presuda Podgoričaninu Božidaru Popoviću koji je zbog vješanja psa lutalice na Marezi prošle godine kažnjen sa 240 sati društveno korisnog rada.

Aktivisti koji se bore za prava životinja povodom ovog slučaja organizovali su protest pokušavajući da skrenu pažnju javnosti i nadležnih na nasilje nad životinjama.

Zlostavljanje životinja regulisano je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Za vješanje i slična djela kojima se ugrožava bezbijednost životinja predviđena je novčana kazna od dvadesetostrukog do dvjestastrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori. Takođe, Krivičnim zakonikom Crne Gore ubijanje, povređivanje i mučenje životinja može se kazniti novčano ili zatvorom do jedne godine.

Sudeći po rijetkim procesuiranim slučajevima i simboličnim kaznama, zakon životinje štiti samo na papiru.

U udruženju Ljubitelji životinja Podgorica smatraju da (ne)primjenjivanje zakona motiviše počinioce na zlostavljanje. ,,Pravosudni organi daju vjetar u leđa zlostavljačima, jer većinu naših krivičnih prijava odbace kao neosnovane. Samo rijetki počinioci budu procesuirani, a na kraju završe sa preblagim kaznama”, ističe Vlahović.

On smatra da veliku prepreku u suzbijanju nasilja nad životinjama i rješavanju sudbina pasa lutalica prave i lokalne samouprave. ,,One ne prepoznaju program Uhvati, steriliši i pusti, koji je podržan od Svjetske zdravstvene organizacije, a jedini se pokazao kao dobro rješenje za smanjenje broja pasa na ulicama”, kaže Vlahović.

Iz Uprave policije do zaključenja ovog broja Monitora nisu dostavili odgovore na pitanja kako oni postupaju kada je riječ o suzbijanju nasilja nad životinjama, kao ni da li postoji evidencija prijavljenih i procesuiranih slučajeva.

Karavani prolaze. Pse muče i ubijaju.

Sterilizacija lutalica – obaveza ili opcija

Program Uhvati, steriliši i pusti, koji je podržala Svjetska zdravstvena organizacija, predstavlja human način rješavanja problema pasa lutalica. Ovim se podrazumijeva sterilisanje, vakcinisanje i čipovanje pasa. Na ovaj način bi se napuštenim i izgubljenim životinjama pronašao vlasnik, a one koje ostanu neudomljene bile bi vraćene na ulicu ne predstavljajući potencijalnu opasnost za ljude.

Uprkos činjenici da je ovaj program jeftin i lako primjenljiv, on još nije zaživio u Crnoj Gori u mjeri u kojoj bi predstavljao obavezu, a ne opciju, za šta se zalažu udruženja koja se bave zaštitom životinja.

Miljana DAŠIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo