Povežite se sa nama

Izdvojeno

LOKALNI PREVOZ DO SELA NA SJEVERU SAMO U OBEĆANJIMA: Neophodno ali nerentabilno

Objavljeno prije

na

Davno su prošle godine kada su iz opštinskih centara do većine sela na sjeveru Crne Gore redovno saobraćali autobusi. Takav vid javnog prevoza sada je organizovan samo u nekim opštinama. U lokalnim upravama ističu kako je, s obzirom na sve manje stanovnika,  upitna opravdanost postojanja redovnih autobuskih linija na ruralnom dijelu

 

S mnogo muke, sporadično ili nikako – tako bi najjednostavnije bilo opisati način na koji je organizovan javni prevoz od gradova do sela na sjeveru Crne Gore.

Rijetke su lokalne uprave koje uspijevaju da mještanima ruralnog dijela opštine obezbijede jeftin i pouzdan prevoz do gradskih centara. Žale se kako privatani prevoznici, mahom, nijesu zainteresovani za takve poslove. Vlasnici kombija ili autobusa, zbog nerentabilnosti, često traže  povelike subvencija iz lokalnih budžeta. Brojnije su, međutim, one opštine koje gradski prevoz, s vremena na vrijeme, samo stave na listu “prioriteta” u  lokalnim planovima,  ali nikad ozbiljno ne prionu  organizaciji tog posla.

U Kolašinu, još poodavno, najavljuju  da će riješiti  višedecenijski problem nedostaka javnog prevoza. Način realizacije i rokovi aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu tom cilju, definisani su Planom urbane mobilnosti, koji je izrađen prije dvije godine. Nedostatak javnog prevoza, kako piše u Planu, “ predstavlja ogroman izazov za mobilnost, posebno onih koji žive izvan urbanog područja grada” . Ni u gradskom području ne postoji odgovarajuća infrastruktura, poput uređenih autobuskih stajališta ili mjesta za zaustavljanje i parkiranje autobusa.  Ako se izuzmu ski-centri, turistička izletišta takođe nijesu povezana javnim prevozom. Tako je, na primjer, do Nacionalnog parka Biogradska gora i Manastira Morača moguće doći jedino sopstvenim vozilom.

Nepostojanje javnog prevoza do kolašinskih sela, zaključuju u dokumentu, izazov je i iz ugla socijalne jednakosti, “s obzirom na to da u ruralnim područjima uglavnom živi starija populacija, koja često nije u prilici da vozi automobile”.  Prema zacrtanim ciljevima iz Plana već je odavno trebao  trebalo da bude urađena Studija javnog prevoza. Međutim, do sada nije zvanično saopšteno da li je započet taj posao.

Trebalo je do januara ove godine da bude i uspostavljena bar jedna redovna linija javnog gradskog prevoza od grada do sela. To je bio rok i za aktivnosti, koje bi omogućile prilaz međugradskim autobusima u urbano područje Kolašina. Lokalna vlast nije bila skromna kad je planirala, pa je sugrađanima, obećala i servis od vrata do vrata.

”Uspostavljanjem prevoza na poziv omogućiće se mobilnost onim grupama stanovništva, koje zbog udaljenosti, neposjedovanja sopstvenog automobila ili pripadnosti ugroženim društvenim grupama ne mogu efikasno da dođu do željenog odredišta. Takvom vrstom usluge, koja funkcioniše po principu”od vrata do vrata”, biće obezbijeđena dostupnost područja  koja nijesu pokrivena redovnim javnim prevozom, što je posebno važno za osobe smanjene pokretljivosti, osobe sa invaliditetom i druge ugrožene grupe”, precizirano je u Planu.

Na taj način namjeravali su  da obezbijede “efikasan pristup zdravstvenoj zaštiti, trgovini…”. Prevoz po principu “od vrata do vrata”, obećavali su iz Opštine, biće ponuđen i turistima. Planirano, nažalost,  nakon što je napisano, nije niti relaizovano niti pominjano.

Školski autobusi, iako je njima predviđen, isključivo, prevoz učenika, vrlo često zamjenjuju javni prevoz i za ostale mještane.  Vozači , objašnjavaju mještani jednog kolašinskog sela,  “progledaju kroz prste”, pa se u minibus često ubace i namirnice i ostale potrepštine kupljene u gradu. Bude mjesta i za po nekoliko članova jedne familije.  Pazarnim danom, veća je gužva, pa svi oni bez svojih kola, nastoje da rezervišu mjesto pored đaka.  U nekim selima, međutim, đaci do područnih odjeljenja pješače, pa nema ni autobusa.

“Istina je da gotovo svi u ovom selu imaju svoja kola. Međutim,  nekoliko je nas starijih i samih, kojima đeca žive širom bijelog svijeta. Nama je cijelog života jedino prevozno sredstvo bio konj, sada ni to. Ranije , kad je zdravlje služilo, po sat i po sam jahala konja u jednom pravcu da bih stigla do Kolašina. Kad se vraćam nazad, ja pješke, a konj pod tovarom.  Da bih došla do Kolašina sada treba da platim najmanje 30 eura za taksi.  Primam minimalnu penziju. Bar dva puta mjesečno moram za namirnice do grada ili na pregled kod ljekara. Da mi pare padaju s neba, falilo bi”, kaže  sedamdesettrogodišnja mještanka sela Vranještica.

Neophodnost postojanja gradskog prevoza konstatovana je i u nacrtu izmjena i dopuna (ID) Prostorno urbanističkog plana (PUP), o kojem još traje javna rasprava. Međutim, u tom planskom dokumentu, predstavljeno je i nimalo zavidno stanje lokalnih puteva. Većinom od tih saobraćajnica teško je i terenskim vozilima, pa bi ih , prije uvođenja autobuskih ili kombi linija,  trebalo  sanirati.

“Dio putne mreže koju danas čine lokalni i nekategorisani putevi u opštini, imaju veoma ograničenu saobraćajnu funkciju. Bez obzira na nizak nivo upotrebljivosti tih puteva, oni za mnoga sela i naselja u opštini predstavljaju, ipak, jedinu praktičnu mogućnost povezivanja sa ostalim naseljima u opštini Kolašin. Sigurno je da kvalitet povezanosti postojećih naselja ima uticaja na opadanje ukupnog broja stanovnika. Zbog toga je unapređenje te kategorije putne mreže u opštini jedan od preduslova za poboljšanje opštih uslova za život stanovništva u okviru cijele teritorije opštine”, preporučuju obrađivači PUP-a.

U Andrijevici, kako tvrde u lokalnoj upravi, godinama bezuspješno pokušavaju da privole prevoznike da uspostave linije do sela. Nijesu pomogli ni brojni  apeli sela Jošanice, Japana, Konjuha, Košutića, Đulića, Cecuna, Kuti,  Bojovića…  Mještanima za prevoz do grada i nazad na usluzi stoje jedino taksisti. Iz lokalne uprave tvrde da su, minulih godina,  redovno raspisivali konkurse za dodjelu linija u prigradskom  prevozu, ali se niko ne javlja, prije svega, “zbog nedostatka putnika i nerentabilnosti pojedinih linija”. Obećavaju da će, “rukovodeći se interesima građana”, na neki drugi način nastojati da riješe taj problem. Slična obećanja stizala su iz te opštine i ranijih godina. No, konkretne koristi za one koji su odlučili da ostanu u udaljenim selima nije bilo.

U Pljevljima, međutim, tvrde da će do septembra preći sa riječi na djelo.  Najavljuju  besplatan prevoz za građane iz sela do kojih do sada autobusi nijesu redovno stizali.  Navodno, od početka naredne školske godine,  taj servis moći će da koriste i đaci i ostali. Planirana je i nabavka dva minibusa, a novac za to je  predviđen u budžetu za ovu godinu. Servis će, objašnjeno je,  funkcionisati u okviru preduzeća Lokalni putevi.

“Dosadašnji model besplatnog prevoza samo za penzionere i djecu gdje se ta usluga plaća privatnim kombi prevoznicima pokazao se kao neefikasan i skup. Zbog toga smo odlučili da  Opština kupi dva kombija koji bi radili u okviru Lokalnih puteva. Ti kombiji bi saobraćali prema selima i prevoz bi bio za sve potpuno besplatan. Prema potrebi broj minibusa, iz godine u godinu, biće povećavan”, najavljuju iz lokalne uprave.

U toj opštini još je na snazi  ugovor o subvencijama sa privatnim prevoznicima, pa će oni nastaviti da rade za dio đaka sa seoskog područja.  Suvencije od oko 50.000 eura godišnje, bili su prinuđeni da opredijele, nakon što nije uspjelo nekoliko pokušaja da angažuju prevoznike do ruralnog dijela. Na području Pljevalja do prije 30-ak godina  autobuske linije do sela bile su redovne, a njima su saobraćala vozila lokalnog preduzeća Prevoz Pljevlja.

U većini lokalnih uprava, Monitoru su nezvanično kazali da je model gradskog prevoza “prevaziđen”, s obzirom na broj domaćinstava u selima.

“Iako postoji realna potreba, naročito starih ljudi da dođu do grada što brže i jeftinije, posebno kad je riječ o onima koji žive sami, postavlja se pitanje isplativosti redovne autobuske linije. Za takve situacije bolje je namjenski uspostaviti servis. Kada je riječ o mlađim mještanima,oni uglavnom imaju svoje automobile i  ne bi koristili javni prevoz. Za djecu, s druge strane, organizovani su školski autobusi”, kažu u mojkovačkoj lokalnoj upravi.

Planeri često ističu da je jedan od uslova za poboljšanje života na selu organizovanje javnog prevoza. Međutim, objašnjavaju sagovornici Monitora, problem saobraćajne dostupnosti grada selu treba rješavati na drugačije načine od onih koji se obično predlažu. Ipak, ne znaju da kažu šta pod tim podrazumijevaju, to jest, na koji bi još način mještane udaljenih sela mogli spasiti od “paprenih” cijena taksi usluga.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo