Povežite se sa nama

SVIJET

Lov na ljude

Objavljeno prije

na

Bugarska obavještajna agencija iz komunističke ere, zloglasni Komitet za državnu bezbjednost, imala je strogo povjerljivu jedinicu za kidnapovanje, diskreditaciju i ubistva bugarskih emigranata širom svijeta dugo prije zloglasnog atentata na pisca Georgija Markova u Londonu 1978, koji je uzburkao svijet.

Tajanstvena struktura iz vremena hladnog rata svjetova komunizma i kapitalizma, poznata pod nazivom Služba 7, osnovana je sredinom 1963. Do 1972. bila je umiješana u bar deset tajnih operacija protiv Bugara, koji su pobjegli od komunizma i nastanili se u Italiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, zapadnoj Njemačkoj, Turskoj, Francuskoj, Etiopiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Ovo otkriće izašlo je na vidjelo poslije istrage koju je sproveo sofijski dnevnik 24 časa. Jedne od najtiražnijih novina u Bugarskoj imale su uvid u gotovo 5.000 strana iz arhive bivše komunističke tajne službe, Prve direkcije komiteta državne bezbjednosti, s kojih je nedavno skinuta oznaka povjerljivosti. Aleksenija Dimitrova, novinarka 24 časa, nedavno je objavila Odsjek za ubistva, knjigu u kojoj je opisano deset slučajeva tajnih operacija u inostranstvu, koje je izvela bugarska služba iz komunističkog perioda.

Dosijei, pisani između 1964. i 1972. i označeni kao „strogo povjerljivi” izlažu operacije protiv ljudi na koje je režim gledao kao na neprijatelje. Davana su im šifrovana imena kao što su Crni, Laki, Izdajnik, X, Hamlet, Slijepac, Vo i Udovac.

Dnevnik 24 časa došao je slučajno u posjed papira u gomili dokumenata koje je Nacionalna obavještajna služba objavila prema novom zakonu o otvaranju dosijea iz arhive bivše DB. Dosijei su nosili skraćenicu OM – od „ostri meropriatia”, što se sa bugarskog može prevesti kao „oštre mjere”.

„Moramo da izvršimo smrtnu kaznu. Na prvi pogled, to izgleda kao težak i prljav posao, ali je za nas plemenit”, izjavio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Angel Sokolov 1. juna 1970. govoreći o planu za ubistvo bugarskog emigranta. „Ja ne znam da li će od nas jednog dana biti zatraženo da likvidiramo na primjer Papandreua. Sada imamo manje zadatke, ali treba da steknemo nešto iskustva”.

Nije jasno na koga iz političke dinastije Papandreua se to odnosilo. Andreasa Papandreua, oca sadašnjeg premijera Grčke, koji je živio u egzilu u Parizu za vrijeme vladavine vojne hunte u zemlji, ili na mlađanog Jorgosa.

Komentari gospodina Sokolova citirani u jednom od izvještaja potkopavaju dosadašnje uvjerenje da je vladajući Politbiro Komunističke partije Bugarske odobravao tzv. „oštre mjere” samo poslije 24. jula 1973. Po tom pitanju tada je odobrena tajna rezolucija nazvana B8.

Arhivi takođe pobijaju izjavu koju je 1999. dao šef obavještajne službe iz doba komunizma general Vlado Todorov da njegova služba nikada nije bila umiješana u ubistva. U stvari, Služba 7 svoje aktivnosti izvodila je u skladu sa setom „osnovnih principa”, od 10. aprila 1964. koje je tada odobrio ministar unutrašnjih poslova, general Diko Diko.

Ovi principi dozvoljavali su kidnapovanje ili iskorijenjivanje. Mete su identifikovane kao „izdajnici domovine, koji su izazvali veliku štetu i razvoj neprijateljske aktivnosti”, navodi se u dokumentu iz 1967, objelodanjenog u 24 časa.

Prilikom osnivanja, Služba 7 imala je samo četiri službenika. U izvještaju od 7. oktobra 1964, njen šef, pukovnik Petko Kovačev, nazvao ju je „naša mala poddivizija” i insistirao na brojnijem ljudstvu zbog sve većeg obima posla. Do 1967, služba je zapošljavala 39 agenata. Po bijelješkama šefa DB od 30. septembra 1967, pukovnik Kovačev je predlažio da se o radu službe raspravlja na najvišem mogućem nivou i poboljša uz pomoć „sovjetskih drugova”.

Ovo nije bio prvi put da je služba zatražila pomoć od sovjetske tajne službe KGB. Pomoć je takođe tražena od drugih “bratskih specijalnih službi” bivšeg istočnog bloka. Bugare su prvenstveno interesovali metodi rada i najnovija oružja, pogotovo otrovi – oni bez ukusa, boje ili mirisa i s odloženim djestvom.

Žrtve je trebalo uspavati i otrovati, navodi se u planovima službe i izvještajima iz kasnih šezdeseih i ranih sedamdesetih. Vodeće istraživačke institucije u Bugarskoj, uključujući i bolnicu Ministarstva unutrašnjih poslova, Medicinsku akademiju, Farmaceutski fakultet – vodeći proizvođač ljekova i Državni komitet za nauku i tehnologiju, bile su umiješane u razvoj sofisticiranih otrova.

Ubice su birane među ljudima lojalnim režimu. Oni su prolazili posebnu obuku. U jednom od dokumenata, među izvršiocima koji su razmatrani, bio je i jedan pod šifrom Pikadili – navodni ubica bugarskog pisca Georgija Markova u Londonu 1978. – u slučaj poznat kao Bugarski kišobran. Pikadili je takođe bio umiješan u operaciju u Italiji protiv drugog bugarskog emigranta.

Prva operacija Službe 7, nazvana Libreto prekinuta je. Meta je bio Blago Slavenov, poznati bugarski opozicioni lider u emigraciji, koji je prebjegao u Italiju kasnih četrdesetih. Planom je predviđeno da italijanski prijatelj pozove Slavenova, tražeći od njega da bude prevodilac u pomaganju posadi bugarskog broda u luci Trsta da otkloni mehanički kvar. U pustom dijelu bugarskog broda bugarski bi agenti kidnapovali Slavenova i na silu vratili u Sofiju. No, Slavenov je nanjušio zamku i odbio da ode na brod, izjavila je njegova ćerka Elza za 24 časa.

Iako je plan propao, izvještaji agenata opisali su ga kao prvo i veoma značajno iskustvo. Poslije toga Slavenovu su poslali ženu agenta, koja je trebalo da ga zavede na putu u Beč, ali je i taj plan propao.

Elza Slavenova je rekla da je njen otac znao da ga komunistički režim prati, pa je bio veoma oprezan. Izlazio bi napolje i vraćao se u različito vrijeme, mijenjao dnevne rute i brave na stanu.

Slavenov se vratio u Bugarsku tek poslije pada Berlinskog zida 1989. Uprkos svim akcijama protiv njega i svim njegovim strahovima tokom godina, veoma je volio domovinu i želio je da u njoj umre. Sahranjen je 1996. u svom rodnom selu nedaleko od Plovdiva, na jugu Bugarske.

Drugu metu, Trajčka Belopopskog, bivšeg oficira bugarske službe bezbjednosti, koji je pobjegao u Veliku Britaniju početkom šezdesetih, režim je 1964. u odsustvu osudio na smrt. Dnevnik 24. časa je Belopopskog pronašao u Njujorku 2006, mnogo prije nego što su dokumenti Službe 7 isplivali.

U to vrijeme, Belopopski se plašio da govori. Međutim, u privatnoj prepisci, pomenuo je da ga je mnogo godina ranije njegov otac posjetio u Londonu i donio mu komad salame. Znajući za metode svojih nekadašnjih kolega, Belopopski je bacio hranu uličnom psu. Pas je momentalno uginuo u agoniji.

Upitan za ovaj slučaj, jedan od visokih bivših oficira tajne službe, poručnik Dimo Stankov, porekao je da je operacija bila planirana protiv Belopopskog i da je on kasnije osuđen na smrt. „Pokušali smo da ga vratimo nazad šaljući njegovog oca i zeta koji su trebali da ga ubijede da se vrati, ali kada to nijesu uspjeli, odustali smo,” rekao je Stankov.

Dokumenta Službe 7, međutim, potvrđuju da je Belopopski bio meta pod dvije šifre Crni i Mavrov. Preživio je tako što se odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje se oženio po treći put. Njegova prva žena i ćerka, koje su ostale u Bugarskoj, nikada ga više nijesu vidjele.

Još jedna meta, pod tajnim imenima Izdajnik i Nik, pukovnik Nikola Kostov, bio je šef bugarske kontra-obavještajne službe prije komunizma. Pošto je pobjegao iz Bugarske sredinom četrdesetih, komunističke tajne službe su narednih 20 godina tragale za njim po Francuskoj i Italiji.

Dva plaćena tajna agenta pod nazivima Čavdar i Novinar otkrila su Kostovljevu lokaciju 1973. pa je smjesta naređena „lukava operacija”. Međutim, izvještaj o operaciji i lični fajl poručnika Kosotva od nekih 1.000 strana izgleda da su uništeni. Svjedoci u Italiji rekli su za 24 časa da je Kostov umro 1974, nekoliko mjeseci poslije operacije koja je protiv njega pokrenuta.

Postoji još osam slučajeva emigranata koji su bili mete bugarskog SMERSH-a između 1963. i 1974, opisanih u knjizi Dimitrove „Odsjek za ubistva”. Ova knjiga sadrži skoro 100 faksimil dokumenata, koji otkrivaju sve detalje o tajnim operacijama i njihovim metama. Upućeni kažu da ta otkrića uveliko proširiruju razumijevanje „tečnih operacija” (na ruskom „мокрое дело”, eufemizam za ubistvo u rječniku KGB) sovjetskog bloka za vrijeme hladnog rata.

Smersh protiv agenta 007

SMERSH (na ruskom SMERŠ, skraćenica od ,,Смерть Шпионам” na ruskom: smrt špijunima) bila su kontra obavještajna odjeljenja u sovjetskoj armiji formirana 1942. ili ranije, ali zvanično osnovana 14. aprila 1943. Naziv je fonetski sličan ruskoj riječi ,,smerč” za tornado i ,,smert” za smrt.

Glavni zadatak SMERSHA bio je da štiti zaleđe Crvene armije; da istražuje, hapsi i neutralizuje protivnike sovjetskih boraca, sabotere, špijune, konspiratore, buntovnike, dezertere i ljude označene kao izdajnike i kriminalne elemente na frontu.

Pošto su se zahtjevi rata proširivali, a sovjetske armije počele da osvajaju teritorije koje je nacistička Njemačka ranije okupirala, kompleksnost kontra špijunaže, kontra diverzije i okupacije bile su dovoljno velike da omoguće sovjetskom vođi Josifu Visarionoviču Staljinu da stavi cio SMERSH pod svoju kontrolu.

Na čelu ove organizacije bio je Viktor Abakumov, inače podređen Lavrentiju Beriji, šefu bezbjednosnih službi NKVD, iz kojih je nastao i KGB. Zato je SMERSH više pripadao bezbjednosnom aparatu države nego Crvenoj armiji.

SMERSH je zvanično raspušten maja 1946.

Britanski pisac trilera Jan Fleming opisao je SMERSH u prvim romanima o Džejmsu Bondu kao arhneprijatelja agentu 007. Iako se pretpostavlja da je SMERSH, u verziji Fleminga, koji je i sam bio britanski obavještajac tokom Drugog svjetskog rata, bila stvorena prema stvarnoj organizaciji SMERSH, u romanima se ona prikazuje kao masovna sovjetska kontraobavještajna organizacija koja usmjerava svoje operativce k inostranstvu radi potkopovanja Zapada, s dodatnim ciljem ubijanja zapadnih špijuna, prije svega Džejmsa Bonda iz SIS ili MI6.

SMERSH je počinio prvi i možda najdalekosežniji napad na Bonda u Kazino Rojalu, kada je njihov agent urezao š, početno ćirilično slovo riječi ,,špionam” na Bondovoj lijevoj šaci; i pored presađivanja kože ostao je blijedi ožiljak.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAZNENA EKSPEDICIJA IZRAELA NA GAZU: Da li je eskalacija nasilja jedini put?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj zatvorenika koje su izraelske vlasti oslobodile u nedavnoj razmjeni sa Hamasom  već je premašen novim palestinskim zatvorenicima pohapšenim u stalnim i masovnim racijama.  Izvjesno je da će što duže bude trajao napad na Gazu  Izrael gubiti mrvice reputacije koje su mu ostale, a sa njima i najvjernije saveznike. Državni sekretar SAD Entoni Blinken opet dolazi u posjetu Izraelu i regionu. Smatra se da će koristiti upozorenja, ako ne i “prijateljske”  prijetnje, jer rastući broj Amerikanaca smatra da su akcije  Izraela štetne po poziciju SAD u svijetu

 

Izraelska vojska je, do privremenog prekida neprijateljstva u petak 24. novembra,  za 48 dana kaznene ekspedicije, posle napada boraca predvodjenih Hamasom na pogranične djelove teritorije poluvjekovnog okupatora, na Gazu, čija je dužina 41 km  a prosječna širina 10 km, sručila  40.000 tona eksploziva! Nešto ispod 1,000 tona dnevno! Zamislite pejzaž koji bi 1,000 tona eksploziva kreirao na traci širokoj 10 km od Podgorice do Budve!

Većina ovog razornog tovara je ispražnjena na sjevernu polovinu Gaze. Učinak je totalna devastacije tog dijela Gaze, na kome nije ostalo puno više od kamena na kamenu i u kome su ispod planina betona i metala ostali i mnogi životi i sve što je posjedovalo preko milion ljudi.

Kada je stupio na snagu prvi privremeni  prekid vatre radi razmjene zarobljenika i ulaska  humanitarne pomoći, brojno stanovništvo koje je izraelska vojska protjerala sa sjevera na jug je životima platilo pokušaje da posjete svoje porušene domove i da saznaju za sudbinu članova svojih porodica i prijatelja od kojih ih je razdvojila ratna stihija.

Da podsjetimo, radi se o stanovnicima sjeverne Gaze koji su prvih dana rata postupili po instrukcijama izraelske vojske,  koja ih je lecima i telefonskim pozivima upozoravala  da,  ako im je život mio, ne ostaju na sjeveru, da bi bili masovno ubijani dok su išli pješke prema sigurnoj zoni.

Ulica Salah ud-Din, jedna od dvije saobraćajnice koje vode prema jugu, bila je danima prekrivena leševima onih koji su poslušali instrukcije okupatora. Ostaće simbol ratnih zločina počinjenih u ovom vandalskom ratu u kome niko, bilo da se radi o djeci, ženama, starima, bolesnicima ili ranjenicima, nije bio poštedjen.

Ono sto su Izraelci htjeli da postignu je navodno bilo bazirano na pretpostavci da je “Hamasova” vojna infrastruktura skoncentrisana u sjevernom dijelu, pa su htjeli da taj dio isprazne od civila da bi mogli da uniste Hamas bez “straha” da će ubijati obične ljude!

Priličan broj stručnjaka koji pokušavaju da ustanove moguće krajne ciljeve napada koje Izrael do sada nije deklarisao, smatraju da je  čisćenje civila sa sjevera na jug samo prva etapa njihovog protjerivanja iz Gaze u Egipat gdje bi postali “humanitarni problem” Egipta i medjunarodne zajednice.

Danas (srijeda 29.) sa zebnjom čekamo potvrdu o mogućem produženju primirja za još koji dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u utorak prilikom  posjete svojoj vojsci u Gazi potvrdio, da se izraelske vojne akcije neće ograničiti na sjever i da je komanda Hamasa u stvari na jugu koji je trenutno pretrpan izbjeglicama sa sjevera.

Istakao je da će napadi biti nastavljeni nesmanjenom žestinom. Ako održi riječ, krvorpliće koje čeka civile na jugu Gaze biće gore od onoga na sjeveru, koje je već šokiralo svijet i izvelo milione na ulice.

Netanjahu ima dobre razloge da koristi ratobornu i nemilosrdnu retoriku. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Izraelci u velikoj mjeri podržavaju strategiju “totalne bezbjednosti” po svaku cijenu, u rasponu od inteziviranja napada na Gazu do njenog potpunog uništenja.

Radmila STOJANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAPAD IZRAELSKE VOJSKE NA  GAZU: U potrazi za Hamasom – Gaza postaje dječja grobnica

Objavljeno prije

na

Objavio:

Užasi stradanja stanovnika Gaze izazvali su masovni revolt običnih ljudi širom svijeta, što je dovelo do topljenja bezrezervne podrške Izraelu. I Bajden i EU lideri sada apeluju na Izrael da poštuje pravila o zaštiti civila i da omogući dostavljanje humanitarne pomoci.  Netanjahu koga pritiska Bajden, koga opet pritiska njegovo javno mnjenje, nevoljno izjavljuje da mu eventualno mogu biti prihvatljivi kratki humanitarni prekidi vatre, ali tek pošto dodje do oslobadjanja taoca. Ovo nije na horizontu, tako da stanovnici Gaze nemaju razloga za nadu da će se situacija popraviti

 

Ušli smo u drugi mjesec rata u Gazi koji ne jenjava. U posljednjih nekoliko dana napadi iz vazduha, sa kopna i sa mora nastavljaju da dnevno odnose na stotine života, Većina ubijenih i ranjenih, oko  dvije trećine, su djeca i žene, a rastuće brojke ne uključuju najmanje 2,700 ljudi koji se vode kao “nestali” pod ruševinama svojih bombardovanih domova.

Na stotine izraelskih bombi i raketa ciljaju i nove i već uništene djelove Gaze, kao što je izbjeglički kamp Džabalija koji se bombarduje dnevno i u kome je u masovnim kraterima sahranjeno na stotine ljudi.

Oko 40 posto škola u Gazi, preko 200 njih je srušeno. Od 35 bolnica 16 ih više nije u funkciji, a isti je slučaj sa 51 od 72 doma zdravlja.

Dvorišta bolnica koje još primaju pacijente su pretrpana stotinama ljudi koji su došli u potrazi za bezbjednošću, da bi prije nekoliko dana desetine njih bilo ubijeno u napadu na ambulante na ulazu u glavnu Al Shifa bolnicu u Gaza Sitiju.

Medicinske institucije Gaze koje su još u funkciji operišu bez dovoljno struje, osoblja, opreme i ljekova, dok očajnički pokušavaju da spasu živote hiljada ranjenih.

U izvještajima sa terena osoblje bolnica govori o tome da koriste telefone kao izvor svijetla, zbog nedostatka goriva za generatore za struju, koje Izrael odbija da stavi na listu humanitarnih konvoja koji u malom broju stižu iz Egipta, Prije neki dan su izraelski avioni bombardovali solarne panele u  Al Shifa bolnici uskraćujući toj ključnoj bolnici šansu da barem djelimično obavlja svoj posao.

Međunarodni komitet crvenog krsta je javio danas (srijeda 8.) da je otvorena vatra na konvoj njihovih vozila koja su prevozila neophodne ljekove i opremu za medicinske ustanove.

Međunarodne humanitarne organizacije neprestano podsjećaju da je bombardovanje škola, bolnica i civila ratni zločin. Izraelski lideri ističu  da iz ovih civilnih institucija operiše Hamas, bez dokaza za ove tvrdnje.

Ulazak u drugi mjesec destrukcije Gaze obilježavaju pokušaji da se dodje do zaustavljanja neprijateljstava. Institucije pokušavaju da pronadju formulaciju koja bi bila prihvatljiva Izraelu. Minimalisti traže kratke humanitarne pauze, a najviše je onih koji zahtijevaju potpuni i trajni prekid neprijateljstava, mada trenutno oni imaju najmanje šanse da se čuju.

Netanjahu koga pritiska Bajden, koga opet pritiska njegovo javno mnjenje, nevoljno izjavljuje da mu eventualno mogu biti prihvatljivi kratki humanitarni prekidi vatre, ali tek pošto dodje do oslobadjanja taoca. Ovo nije na horizontu, tako da stanovnici Gaze nemaju razloga za nadu da će se situacija popraviti .

Ne treba zaboraviti da Netanjahu, njegova vlada i vojni lideri moraju da djeluju nepopustivo, pred radikalizovanim izraelskim javnim mnjenem koje ih sa pravom smatra odgovornim za uspjeh Hamasove akcije.

Umjesto da razmatraju kako je moguće da su boraci iz Gaze sa lakoćom uspjeli da probiju kroz milijarde dolara vrijednu tehnologiju na izraelskoj granici i kako se desilo da je nedostajalo ljudstvo da im se suprotstavi, Netanjahu skreće pažnju sa tih za njega opasnih tema.Netanjahu se ne bori samo za povratak mita o nepobjedivosti Izraela, već  i za svoj politički opstanak. Onog momenta kad siđe sa vlasti on će biti u rukama sudova zbog brojnih optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja od kojih ga trenutno štiti imunitet koji ide uz funkciju na kojoj se nalazi.

Užasi stradanja stanovnika Gaze izazvali su masovni revolt običnih ljudi širom svijeta, što je dovelo do topljenja bezrezervne podrške Izraelu. I Bajden i EU lideri sada apeluju na Izrael da poštuje pravila o zaštiti civila i da omogući dostavljanje humanitarne pomoći.

Bajden za uzvrat nudi američki angažman na oslobađanju dijela taoca. Pritisak na Netanjahua od porodica preko 200 taoca je enorman, ali Netanjahu ocjenjuje da on mora da 100 posto diktira bilo kakav sporazum sa Hamasom, koji uključuje ne samo njegovu predaju, već i njegovo potpuno eliminisanje. Naravno, pregovaranje sa tih pozicija je osudjeno na poraz i dovodi u pitanje i sudbinu taoca i opstanak stanovnika Gaze.

Bez obzira na enormna razaranja u Gazi ,dosadašnji uspjeh izraelske odmazde nije izvjestan. Progres kopnene invazije koju je Izrael odlagao do prije 10tak dana, se dovodi u pitanje mada je činjenice teško ustanoviti u magli ratne popagande sa obje strane.

Izrael tvrdi da je potpuno okružio Gaza Siti, ali sukobi izmedju boraca Gaze i   izraelske vojske ne jenjavaju. Začuđujuće je da i raketiranje Izraela iz Gaze nije obustavljeno! Sirene za vazdušnu opasnost čuju se gotovo svakodnevno čak i u Tel Avivu i sjevernije. Kako je moguće da vojna sila Izraela koja dominira nebom, morem i  kopnom ne može da locira i uništi opremu sa koje se rakete ispaljuju?

Analitičari govore da će Izrael nastaviti sa masovnom destrukciojom Gaze “iz daljine “ jer se ne smije upustiti u borbu prsa u prsa u mreži podzemnih  kanala iz kojih operišu borci Gaze.

Jos mnogo toga je neizvjesno. Na primjer ,što je Netanjahuov krajnji cilj? Njegove izjave po ovom pitanju se mijenjaju iz nedjelje u nedjelju. Na početku rata je govorio o uništavanju vojnog krila Hamasa, pa o uništavanju čitavog Hamasa, pa o kidanju svih veza sa Gazom, da bi juče (7. novembra) izjavio da hoće da okupira Gazu i da je stavi pod potpunu kontrolu Izraela.Detalji ni jednog od ovih planova nijesu objelodanjeni i dovodi se u pitanje i njihova ozbiljnost i izvodljivost.

Od početka napada na Gazu Izrael radi na čišćenju sjeverne polovine Gaze, jer je navodno tamo većina Hamasovih vojnih kapaciteta. Civilima je naredjeno da zbog lične bezbjednosti pređu u južni dio i mnogi su platili životima postupanje po ovim instrukcijama.

Trenutno je prilično jasno da bi za etničko čišćenje Gaze od Palestinaca Izrael imao priličnu opoziciju sa  mnogih adresa. Sigurno je da Jordan ne bi bio usamljen u svojoj nedavnoj ocjeni da bi to bio razlog za rat.

 

Žrtve

Po riječima dopisnika Al Jazeera: “‘Krv se ne suši u Gazi”. Od početka bombardovanja pogodjeno je 1,700 “ciljeva” a upotrijebljeno je više razorne sile nego za čitavu godinu napada na Avganistan.

U utorak 6. novembra, broj ubijenih je dostigao10,328 od čega su 4,237 djeca, a 2,719 žene. Više od 25,956 ljudi je ranjeno. Save the Children kaže da broj djece ubijene u Gazi daleko premašuje godišnji zbir  u čitavom svijetu.

Po UN-u, preko 40 hiljada građevina u Gazi je potpuno uništeno, a oštećenih je 220 hiljada, što je oko 40 posto stambenih objekata u Gazi. Više od 1.5 miliona ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Polovina je smještena u izbjegličkim kampovima UN-a, 122 hiljada živi u dvorištima bolnica, crkava i drugih javnih ustanova, preko 131 hiljada u UN školama , a ostali su prihvaćeni od drugih familija iz Gaze.


Reakcije međunarodnih organizacija i NVO

Generalni sekretar UN-a izjavljuje početkom nedjelje da Gaza postaje dječja grobnica.

Čelinici 18 UN agencija i NVO-a bezuspješno pozivaju na primirje.

Generalna skupština UN-a, izglasala  rezoluciju o momentalnom i trajnom prekidu vatre, za koju je glasalo dvije trećine zemalja članica.

U tri navrata Savjet bezbjednosti UN-a ne uspijeva da izglasa rezoluciju o privremenom primirju radi  dostavljanja humanitarne pomoći, zbog veta od strane SAD.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije izjavljuje da je teško i pojmiti razmjere smrti i patnje u Gazi, za koje nema opravdanja.

Visoki komesar za ljudska prava UN-a Volker Turk je u petodnevnoj posjeti bliskom Istoku sa ciljem da se pokrene reakcija na kršenja ljudskih prava u Gazi sa vladama i nevladinim organizacijama.

 

Rastuća diplomatska osuda

Prva država koja je odlucila da prekine diplomatske odnose sa Izraelom je bila Bolivia, a posljednja je Južnoafrička Republika. Talas diplomatskih osuda uz povlačenje predstavnika uključuje Jordan, Tursku, Honduras, Kolumbiju,Čile i Bahrain. Zauzimanje principijelnog stava protiv načina na koji Izrael ratuje sa Gazom ima simboličan učinak jer izostaje prijetnja sličnom akcijom od strane “ključnih” svjetskih  zemalja.

 

Zapaljivi jezik i pozivi na genocid

Genocid je riječ koja se sve češće čuje u kontekstu rata u Gazi. Akt genocida je usko pravno definisan kao ubijanje sa predumišljajem većeg broja ljudi odredjene nacije ili etničke grupe s ciljem njihovog uništenja. Praksa je da sudovi utvrđuju odgovornost za genocid i na bazi izjava i na bazi djela optuženih.

Grupa Izraelci protiv aparthejda  je nedavno napravila listu izjava izraelskih zvaničnika koje pozivaju na genocid u Gazi:
– 9. oktobra je Izraelski ministar odbrane Joav Galant naredio totalnu blokadu Gaze uz ukidanje hrane, struje i goriva jer se radi o “ljudskim životinjama” sa kojima se ne može drugačije.
– 13.oktobra je predsjednik Izraela Isak Hercog rekao da su svi stanovnici Gaze odgovorni za Hamasov napad i da u Gazi nema nedužnih ljudi.
– 25.oktobra je gradonačelnik grada Sderot koji je bio napadnut iz Gaze, Alon Davidi izjavio da je svaki stanovnik Gaze clan ISIS-s  i da ih sve treba bombardovati jer se radi o dva miliona nacista.
– Bivši član izraelskog parlamenta, Kneseta, Moše Feiglin pozvao na totalno uništavanje Gaza kao sto je uništena Hirošima, ali bez upotrebe nuklearke.
– Nekadašnji izraelski UN ambasador Dan Gilerman je Palestince nazvao “užasnim neljudskim životinjama”.
– Jedan tink-tank izraelske vlade je nedavno objavio detaljni plan etnčkog čišćenja Gaze.

Radmila STOJANOVIĆ, specijalno za Monitor iz Ramale

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TURSKA: TIHA PROSLAVA 100 GODINA OSNIVANJA REPUBLIKE: Ataturkovo nasljeđe u Erdoganovoj sjenci

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pretiha proslava stogodišnjice Republike naljutila je mnoge građanski orjentisane Turke koji su uvjereni da Erdogan metodično potkopava Ataturkovo sekularno nasljeđe i nameće svoju političku viziju države koja je klerikalno obojena. Kritičari tvrde da je aktuelni predsjednik već odgurnuo zemlju od njenih osnivačkih principa i da je to vidljivo na svakom koraku

 

Prošla nedjelja 29. oktobra bila je trenutak za veliku pompu i ceremoniju širom Turske. Prošao je cijeli vijek od proglašenja Turske za republiku i najvećeg preobražaja u istoriji te zemlje, zahvaljujući njenom osnivaču Kemalu Mustafi Paši Ataturku.

Međutim, osim polaganja vijenca predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Anitkabiru, mauzoleju osnivača Republike u Ankari, i riječi da je „zemlja u sigurnim rukama“ te da Otac svih Turaka (Ataturk) „može počivati u miru“, malo što drugo se dešavalo na službenom nivou. Erdogan je nakon toga trebao otputovati za Istanbul kako bi izvršio smotru vojnih brodova na Bosforu, nakon čega je, prema najavama, trebao uslijediti šou dronova i veliki vatromet uz svečani govor. Mnogi su ga uzalud čekali.

Nije održan zvanični državni prijem. Turske ambasade nisu organizovale prigodne prijeme i svečanosti u zemljama domaćinima. Otkazana je i specijalna TV emisija sa uključenjima sa planiranih koncerata i svečanosti. Kao razlog za sva ta odlaganja navedena je „teška ljudska tragedija u Gazi” i eskalacija izraelskih napada.

Ipak, mnogi Turci su organizovali svoje privatne proslave, dok su gradovi pod kontrolom opozicije organizovali koncerte i parade uz svuda prisutne crveno-bijele nacionalne zastave. Pretiha proslava stogodišnjice Republike naljutila je mnoge građanski orjentisane Turke koji su uvjerenja da Erdogan metodično potkopava Ataturkovo sekularno nasljeđe i da nameće svoju političku viziju države koja je klerikalno obojena. Kritičari tvrde da je predsjednik već odgurnuo zemlju od njenih osnivačkih principa i da je to vidljivo na svakom koraku.

Danas mnogi službeni protokoli često počinju molitvama. Uprava za vjerska pitanja ima budžet koji nadilazi budžete većine drugih ministarstava. Broj vjerskih škola se eksponencijalno povećao shodno Erdoganovom deklarisanom cilju stvaranja „generacije pobožnih”. Predsjednik je 2020. godine otišao i korak dalje, i muzej nekadašnje vizantijske katedrale Aja Sofije (Sveta mudrost), pretvorene u džamiju u doba Osmanskog carstva, opet vratio u funkcionalnu džamiju.

Štaviše, Erdoganovo pojavljivanje na ogromnom skupu podrške Palestinicima u Istanbulu dan ranije je znatnim dijelom pomračilo stogodišnjicu Dana Republike. Izraelci su počinili „ratne zločine” uz „masakre koji se dešavaju u Gazi” i to je narativ koji već neko vrijeme ima primat na državnim medijima i zgodan je izgovor da se preskače istorija Republike i njen sekularni i, u mnogim segmentima, uspješni model koji je postavio Kemal Mustafa. Uz sve to, milioni izbjeglica i migranata (po nekim procjenama čak 10 miliona), jako loša ekonomska situacija sa obezvrijeđenom nacionalnom valutom, visokom inflacijom i istorijom gaženja ljudskih prava opozicije i nezavisnih novinara (od kojih mnogi čame u zatvoru zbog pisane riječi ili slobodnog mišljenja) dovoljan je razlog da mnogi ne očekuju previše slavlja. Takođe, kritičari ukazuju na permanentno urušavanje nezavisnih institucija, prije svega pravosuđa, što dodatno oštri protivnike sadašnjeg stanja od kojih su neki morali napustiti zemlju da bi izbjegli utamničenje.

Međutim, čak i kritičari Kemala Mustafe i njegovog sekularizma priznaju da je vojno nasljeđe i pobjede u ratu za nezavisnost nešto što je nesporno vrijedno hvale i slave.

Nakon poraza Otomanskog carstva koje se još od 19. stoljeća smatralo „bolesnikom na Bosforu“ i koje je ratovalo na strani sila Osovine u Prvom svjetskom ratu, perspektive nekada moćnog carstva nisu puno obećavale. Evropski dio zemlje i Carigrad sa obje strane moreuza bili su okupirani i pod komandom sila pobjednica. Istovremeno su apetiti evropskih država rasli u namjeri da se najveći dio Male Azije rasparča i podijeli kao što se već desilo sa otomanskim teritorijama na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi. Da situacija i očaj Turaka budu još veći pobrinula se Grčka koja je podstaknuta od Britanije sanjala obnovu Vizantije i ponovno zauzimanje maloazijske obale i Carigrada (tzv. Megali ideja). U maju 1919. godine, nošena valom nacionalizma i megalomanije, grčka vojska se iskrcala u lučkom gradu Smirna koji joj je ionako trebao pripasti po uslovima Ugovora iz Sevra. Međutim, apetiti Grka su porasli nesrazmjerno mogućnostima već iscrpljene i politički podijeljene zemlje.

U želji da osvoje što veću teritoriju i natjeraju turske nacionaliste predvođene Ataturkom na ponižavajući mir, grčka vojska je sve dublje napredovala sijući pustoš i paleći turska sela i gradove. Grci su stigla na 100 kilometara od Ankare i tu su stali. Nakon zastrašujućeg poraza koji im je Kemal Paša nanio, kompletna grčka ekspedicija je doživjela kolaps i protjerana je iz Male Azije. Sa njom je izbjegao i veliki dio domicilnog grčkog stanovništva. Sile Antante umorne od Prvog svjetskog rata nisu imale više želje ni apetita da ratuju i polako su priznale novu republiku i ukidanje sultanata.

Ataturk je odvojio islam od države, uveo laicizam, zabranio nošenje fesa i burki i zatvorio islamske manastire. Takođe je dopustio alkoholna pića, i uveo evropski stil oblačenja. Tursko arapsko pismo je 1928. godine zamijenio latinskim pismom, dok je osnovna škola postala obavezna i za dječake i djevojčice. Izgradio je prijateljske mostove sa nekada neprijateljskom Grčkom, Jugoslavijom i od Turske napravio vojnu i ekonomsku silu. Umro je 10. novembra 1938. godine. Predstavnici Republikanske partije, jedne od njegovih zaostavština i sada glavne opozicione stranke su najavili da neće odustati od Ataturkovog nasljeđa i borbe za bolju i pravedniju Tursku.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo