Povežite se sa nama

Reagovanja

MILAČIĆ JAVNOST DOVODI U ZABLUDU

Objavljeno prije

na

MILAČIĆ JAVNOST DOVODI U ZABLUDU
(Priprejd patriotizam, Monitor, broj 1297)

Sa dignacijom odbacujemo sve tvrdnje novinara Marka Milačića koji je na račun naše organizacije iznio (iz samo njemu znanih razloga) u nedjeljniku Monitor, kada je naš rad ocijenio kao Prepaid patriotizam.

Novinar Milačić se koristeći Google pretraživač potrudio da napiše šovinistički tekst o CKM-u za koji će vjerovatno dobiti finansijsku nadoknadu od naručioca napada na našu organizaciju, prethodno iznoseći neistine i laži kako da bi tabloidnim navodima čitaoce doveo u zabludu.

Gospodin Milačić se brine što na našem web sajtu nemamo istaknute završne račune, koje inače svake godine predajemo Poreskoj upravi – instituciji koja je jedina mjerodavna da kontroliše dostavljene finansijske izvješaje, u šta očigledno novinar Milačić želi da ima uvid.

Prilika će mu se možda ukazati kada njegov partijski mentor koji je bio dio svake dosadašnje vlasti i kome je jedino preostala mogućnost da se kandiduje za mjesto Predśednika neke Mjesne zajednice (ili bezbolnije – Skupštine stranara) preuzme izvršnu vlast.

Ako bi se naš rad, po njegovim riječima, mogao ocijeniti kao Prepaid patrotizam, kako bi se onda moglo nazvati Javno djelovanje gospodina Milačića koji se otvoreno protivi Crnogorskom jeziku, koji se zalaže protiv NATO integracija, koji permanentno blati institucije sistema, koji zarad sopstvene promocije zavodi mlade ljude da pješke hodaju do Cetinja (kako bi spriječili inauguraciju predśednika države), koji dolazi da ometa održavanje javnih skupova kako bi ga Policija lišila slobode, pritom se predstavljajući kao žrtva jer ga progoni režim, a sve to radeći po nalogu svojih finansijera koji se protive NATO integracijama Crne Gore. Takvo djelovanje protiv svoje Države i njenih institucija se jedino može nazvati „Izdajničkim radom zarad sticanja finansijske i druge materijalne i nematerijalne koristi”.

Novinar Marko Milačić nam zamjera što smo za nagradu Oslobođenja Nikšića predložili Prvu Banku Crne Gore, koja ima tradiciju dugu 114 godina i koja je ovo priznanje i mnogo ranije zaslužila. Vjerovatno mu je zasmetalo to što je banka od 2007. godine u vlasništvu jednog od članova porodice Đukanović prema kojoj Milačić ima poseban animozitet (kao i prema mnogim ljudima iz javnog života).

Novinar Milačić je izmislio da smo od ministra kulture tražili da Trinaestojulsku nagradu (koju dodjeljuje žiri, a ne ministar) dodijeli predśedniku Rukometnog saveza Crne Gore i ŽRK Budućnost, koji ima osvojene tri evropske i jednu olimpijsku medalju, i u svakom slučaju zaslužuje državno priznanje, ali je gospodinu Milačiću sigurno važnije postignutih rezultata bilo da pokuša da gospodinu Boškoviću zavuče ruku u novčanik.

Novinar Milačić nam zamjera što javno ističemo podršku projektima naše organizacije od strane biznismena Brana Mićunovića, koji očigledno nije po ukusu gospodina Milačića – jer je uspješan privrednik koji zapošljava oko 500 radnika, među kojima ima najviše mladih.

Milačiću takođe smeta što smo u jednom od javnih obraćanja iznijeli činjenicu kako je Premijer Đukanović svoju funkciju, zahvaljujući sopstvenom autoritetu, izdigao iznad funkcija predśednika države i skupštine, jer se nada da će njegov partijski saborac jednog dana śesti u Đukanovićevu fotelju i samim tim omogućiti Milačiću da „siječe glave” svima onima koji ne žele da čuju njegovo mišljenje o neutralnosti Crne Gore.

Gospodin Milačić nas etiketira kao organizaciju po mjeri vlasti, ne uzimajući u obzir činjenicu da naša organizacija za svoje projekte ne dobija podršku Vlade i da konkursom za raspodjelu dijela sredstava od Igara na sreću naš projekat Proslava Dana nezavisnosti već četiri godine nije podržan.

Gospodinu Milačiću vjerovatno smeta ova vlast koja ga je kao svog perspektivnog omladinca zaposlila u RTCG, ali mu nije dozvolila da beskrupulozno iznosi svoje cijenjeno (šovinističko) mišljenje.

Novinaru Milačiću smeta što su građani Crne Gore, po anketi koju smo uredno sproveli u crnogorskim gradovima, za najpopularniju pjevačicu regiona izabrali Svetlanu Cecu Ražnatović. Njemu čak po volji nije ni glas naroda, za čiju egzistenciju je jako zabrinut?!

Gospodinu Milačiću, kao lojalnom građaninu i velikom borcu za pravdu, ostavljamo da ukaže na zloupotrebu Crnogorskog grba u logotipu kompanije Porto Montenegro. On to, sigurni smo, neće učiniti, jer je to izvan njegove misije koja se svodi na rušenja režima i preuzimanja njihovih udobnih fotelja i beneficija.

Izuzetno nam je žao što smo se ovim obraćanjem morali spustiti na nivo oglašavanja kojim se služi novinar Milačić, kojem najiskrenije želimo da ostvari snove – da se njegovo mišljenje daleko čuje, što na žalost do sada nije bio slučaj.

Ako će mu napadi na našu organizaciju donijeti finansijske i druge benefite, neka sa njima nastavi, i neka radi po nalogu svojih nalogodavaca iz stranih službi.

Aleksandar Damajnović,
Crnogorska kulturna mreža

Komentari

Reagovanja

Neistinite informacije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Neistinite informacije
(Kad tužilaštvo radi i Nigdje nebom nema sačme kao iznad Crne Gore, Monitor br. 1590 i 1591)

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici osuđuje iznošenje neistinitih informacija, u tekstovima objavljenim, 9. i 18. aprila 2021. godine u Nedeljniku ,,Monitor“ i „Nezavisnim novinama Vijesti“, sa naslovima „Kad tužilaštvo radi” i „Nigdje nebo nema sačme kao iznad Crne Gore”, autora Predraga Nikolića, kojim se izvještava o radu državne tužiteljke Ivane Petrušić Vukašević, time narušava njen profesionalni ugled i autoritet, ali i ugled i autoritet Tužilaštva koje predstavlja.

Naime, u tekstovima, čija je tema nezakoniti lov i ribolov u nacionalnim parkovima, navedeno je da je: „Čuvarska služba NP Skadarsko jezero nedavno uhvatila dvojicu krivolovaca sa stotinama kilograma ribe i agregatima kojima je ubijena. Tužilac Ivana Petrušić Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, napisala im prekršajnu prijavu i vraćeno im je oruđe za „rad” .. ”.

Od iznijetih navoda je jedino tačno da se državna tužiteljka Perušić Vukašević, a nakon što je, od strane policije, kao dežurni tužilac, upoznata da su 1. aprila 2021. godine u mjestu Aljov lug na Skadarskom jezeru, zatečena dva lica na čamcu, u kojem su bila, pretvarač i druga oprema, koja bi se mogla koristiti za nezakoniti ribolov, izjasnili da ne postoje osnovi sumnje da su učinila krivično djelo nezakonit ribolov. Ovo zbog toga što je radnja izvršena tog krivičnog djela u zakonu određena formulacijom  „Ko lovi ribu… ” ,što, po krivičnopravnoj teoriji i aktuelnoj sudskoj praksi, podrazumijeva da učinioci moraju aktivno preduzimati radnje u tom cilju (npr. polaganje mreža i agregata u vodu, upotreba osi, pušaka za ribolov i sl.) ili u svom posjedu u momentu kontrole imati ulovljenu ribu, kao neoboriv dokaz, a što u konkretnom nije slučaj. Naprotiv, radnje koje su preduzimale lica u momentu kontrole, po slovu zakona, nijesu radnje izvršenja krivičnog djela, već eventualno, pripremne radnje koje nijesu kažnjive. U prilog navedenog pravnog stanovišta je i činjenica da je u službenim ispravama nadzornika Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero (službenoj zabilješci, zapisniku o izvršenoj kontroli i potvrdi o oduzetim sredstvima) nije evidentirano postojanje, odnosno oduzimanje ulovljene ribe, niti radnje činjenja zatečenih lica koje bi predstavljale radnje krivičnog djela, pa takva odluka tužiteljke jedina pravilna i zakonita.

Stoga je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici stava da je autor neistinitih tekstova prekršio više načela propisanih Kodeksom novinarske etike, jer nije ispoštovao dužnost novinara da poštuje istinu i istrajno traga za njom i da, kada izvještava o istražnim i sudskim postupcima, uvažava pretpostavku nevinosti, a takav njegov rad zasigurno ne može doprinijeti ostvarivanju javnog interesa, što bi trebalo da je zajednički cilj novinara i Državnog tužilaštva, naročito pri činjenici da rad Državnog tužilaštva počiva na transparentnosti, a da je želio, novinar je mogao provjeriti dobijene ili dobiti tačne informacije, što je, uostalom i njegova obaveza.

Vukas Radonjić,
državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici

Ispravka

U tekstu, koji je objavljen na portalima Monitora, CIN-CG i Vijesti, je izvršena korekcija, jer je bilo netačno napisano da su nadzornici Nacionalnog parka Skadarskog jezera uhvatili dvojicu krivolovaca sa „stotinama kilograma ribe i agregatima kojima je ubijena.“ U čamcu je bilo agregata ali nije bilo ribe, kako proizilazi i iz zapisnika nadzornika, koje nam je tužilaštvo dostavilo.

Izvinjavamo se čitaocima zbog ovog propusta.

Predrag Nikolić,
novinar Monitora

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Nije četiri, nego više od 50 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije četiri, nego više od 50 hiljada

(Za četiri godine – 4.100 eura, Adnan Čirgić, Monitor, br. 1887)

 

Evo, da probamo, na najjednostavniji mogući način, da razjasnimo oko čega je nastao spor sa dr Adnanom Čirgićem, dekanom Fakulteta za crnogorski jezik i kulturu. Ministarstvo kulture svake godine sufinansira programe i projekte – kako se to službeno kaže – od značaja za ostvarenje javnog interesa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Na tim konkursima učestvovao je i Adnan Čirgić. U okviru samostalnih autorskih projekata i Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJIK) u okviru projekata izdavačkih kuća, gdje je takođe Čirgić priređivao zbornike i druga književna djela.

Čirgić u reagovanju kaže da je za četiri godine na konkursima Ministarstva kulture dobio samo 4.100 eura. Nije u pravu. Prema vjerodostojnim dokumentima u koje je Detektor imao uvid, od 2015. do 2020. godine na žiro- račun Adnana Čirgića kod ovdašnje komercijalne banke, Ministarstvo kulture je uplatilo 32.755 eura. Slovima: trideset dvije hiljade sedamsto pedeset pet eura.

Na račun FCJIK, od 2013. do  2020. godine – 54.920. eura. Slovima: pedeset četiri hiljade devesto dvadeset eura.  I to: 2013. godine – 11.000 eura;  2014. godine – 1.420 eura ; 2015 godine – 1.500 eura; 2016. godine – 4.500 eura; 2017. godine – 17.000 eura; 2018. godine – 7.500 eura; 2019. godine – 8.000 eura; 2020. godine – 4.000 eura.

Dakle, sve ukupno, 87.675 eura, na osnovu konkursa. Za četiri godine to je znatno više nego 50.000 koliko je navedeno u tekstu.

Čirgić je u reagovanju posebno naveo da 2017. godine nije dobio nikakav novac od Ministarstva kulture, iako je konkurisao. Dobio je. I to: na njegovo ime 2.500 eura na konkursu za knjigu Dijalektologija crnogorskog jezika, a 17.000 eura na konkursu za projekte u ime FCJIK.

Za neke od projekata, Adnan Čirgić i FCJIK su, za potrebe časopisa Linqua Montenegrina (Čirgić, glavni i odgovorni urednik), kod Ministarstva kulture konkurisali zajedno sa Miloradom Popovićem, i njegovim OKF i Arsom.

U tekstu nema ocjena kvaliteta projekata Adnana Čirgića, ni ocjena da li su oni kvalitetno realizovani. Posebno nijesam, ni na koji način, učestvovala u hajci protiv Čirgića, čiju posvećenost mom maternjem, crnogorskom jeziku, cijenim. Samo sam svjedočila, u kontekstu te sedmice aktuelne polemike Dragana Koprivice i Adnana Čirgića, o činjenicama koje javnost treba da zna.

 Stela O. KOVAČ

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Za četiri godine – 4.100 eura

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za četiri godine – 4.100 eura
(Apanaže, Stela O. Kovač, Monitor, br. 1586)

 

U posljednjem broju Monitora, na str. 27, u rubrici Detektor objavljen je autorski tekst Apanaže, koji potpisuje novinarka Stela O. Kovač.

U tome je tekstu izrečena bestidna laž: „Provjereno: za četiri godine od kada se pominje njegovo ime na konkursima, Adnan Čirgić je od Ministarstva kulture za projekte dobio 50.000 eura.“ Istina o tome koliko sam preko konkursa MK dobio novca za projekte (tj. za štampu knjiga) javno je dostupna, te nema sumnje da se novinarka Kovač pridružila javnoj satanizaciji i hajci koju protiv mene sprovodi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Bez obzira na to što su podaci javno dostupni, navešću Vam ih i na ovome mjestu:

Za godinu 2016. dobio sam na konkursu MK 1.000,00 eura za štampu knjige Pjesme Đura Milutinovića.

Za godinu 2017. nijesam dobio ništa iako sam imao knjigu.

Za godinu 2018. dobio sam 1.000,00 za svoju knjigu Natprirodna bića u crnogorskoj tradicijskoj kulturi.

Za godinu 2019. dobio sam 1.200,00 za priređivanje usmenoknjiževne peraške rukopisne pjesmarice Andrije Balovića.

Za godinu 2020. dobio sam 900,00 za priređivanje usmenoknjiževne pjesmarice Ivana Kolovića.

Dakle, za četiri godine 4.100,00 eura.

Napominjem da su sve knjige uredno objavljene, obavezni primjerci dostavljeni Nacionalnoj biblioteci, a potonja je u štampi. Da je i ona završena, može se provjeriti preko CIP-a koji je izdala Nacionalna biblioteka na Cetinju.

S poštovanjem,

Adnan Čirgić
(Odgovor u sljedećem broju)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo