Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Misteriozni vlasnici elitnih nekretnina

Objavljeno prije

na

Većina nekretnina na teritoriji Opštine Budva, zemljište, hoteli, kuće i stanovi u posjedu je ili zakupu nerezidenata, stranih državljana i osoba iz drugih crnogorskih gradova, dok je manji dio prirodnog i društvenog bogatstva poznatog turističkog ljetovališta u svojini njenih građana. Atraktivne nepokretnosti često mijenjaju vlasnike što Budvu dovodi u fokus medijskog interesovanja i nagađanja oko toga ko su učesnici kupoprodajnih transakcija jer se oni najčešće skrivaju iza kompanija registrovanih na raznim of šor destinacijama.

Dugačkom spisku važnih objekata na budvanskoj rivijeri čiji su vlasnici misteriozni likovi sa svjetskih adresa pridružila se nedavno i poznata Vila Montenegro koju je od prethodnog vlasnika, biznismena Stanka Subotića-Caneta kupila inostrana firma Manola management Ltd registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Ko je vlasnik firme nije poznato kao ni iznos za koji je pazario luksuznu vilu na Svetom Stefanu sa 12 soba, bazenom i podzemnom garažom u koju se stiže posebnim liftom.

Čuvena bijela vila u naselju Sveti Stefan, ukrašena mesinganom tablom sa pet hotelskih zvjezdica, poznata po okupljanju političke i poslovne elite iz zemlje i inostranstva uz burne „bunga bunga” zabave sa učešćem popularnih estradnih zvijezda, prodata je krajem 2010.godine.

Uz vilu je, pretpostavlja se, otišlo i zemljište u njenoj neposrednoj blizini, na kome je nacrtom urbanističkog projekta Sveti Stefan Canetu ucrtana višespratnica sa devet kaskadnih etaža.

Koliko je od ovog prometa prihodovala Opština Budva nije poznato jer je oporezivanje u prometu nekretnina u domenu poreske tajne, što je jači institut od Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Preko razgranatih i povezanih of-šor kompanija Subotića i kompanije Beppler i Džejkobson poznati biznismen posjeduje velike zemljišne parcele u Reževićima i zaleđu Svetog Stefana. Neke od njih kupljene su od Opštine Budva po povlašćenim cijenama.

Dio atraktivnog budvanskog ostrva Sv. Nikola, popularnih Havaja, jedna je od opjevanih nekretnina koja je uz veliku medijsku pažnju iz godine u godinu mijenjala posjednike.

Ne zna se pouzdano u čijem je vlasništvu parcela površine oko 37.000 kvadrata koju je 2007. godine za sumu od dvadesetak miliona eura prodao srpski biznismen Nenad Đorđević. Vlasništvo se pripisuje Subotiću, ali se špekuliše da je vrijedna lokacija nakon nekoliko neuspješnih prodaja, prešla u vlasništvo Prve banke, za što nema potvrde.

Zanimljivo je da Specijalni sud u Beogradu koji je u oktobru 2009. godine tražio od podgoričkog Višeg suda da se izda privremena mjera zabrane raspolaganja Canetovom Vilom Montenegro, to nije zatražio i za parcelu na ostrvu Sv. Nikola.

Iza mnogih investicija u hotelsku industriju na poznatoj rivijeri stoji kapital nedefisanog porijekla. Slikovit je primjer hotela Splendid.

Žarko Radulović, direktor najvećeg hotela na Crnogorskom primorju izgrađenog ruskim kapitalom je na zahtjeve direktorice NVO MANS, Vanje Ćalović da objelodani vlasničku strukturu odgovorio: „Može crći, neću joj reći ko je vlasnik Splendida”. Radulović je, prema pisanju medija, ipak objelodanio da je jedan od finansijera i partnera penzionisani general KGB i bivši šef ruske tajne policije Viktor Ivanjenko.

Nedavno je i u hotelu Avala došlo do promjene vlasničkih odnosa u kojoj je iz uprave udaljen dosadašnji prvi čovjek i suvlasnik firme Bepler i Džejkobson, Zoran Bećirović – Ćoćo, ali je prava priroda ovih promjena javnosti ostala nepoznata.

Osnivač crnogorske firme Bepler i Džejkobson Montenegro koja je 2004. pod neregularnim uslovima uz pomoć Ane Kolarević, sudije Višeg suda i sestre tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, kupila hotel Avalu za 3,2 miliona eura je istoimena kompanija registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Pravi vlasnici budvanskog hotela Avala ni sedam godina nakon privatizacije crnogorskoj javnosti nisu poznati.

Prvo mjesto na listi spektakularnih promjena suvereno drži elitni hotelski kompleks Sveti Stefan-Miločer. Počev od ranih šezdesetih prošlog vijeka pa sve do danas ovaj drevni gradić sa Miločerom zajedno, promijenio je čitav niz upravnika.

Ključnu promjenu i nepravdu doživljava 1954. godine kada je stanovništvo nasilno iseljeno da bi se od ostrva napravio ekskluzivni hotel. Pamti i neslavnu avanturu sa početka devedesetih kada je poznato ljetovalište dato u zakup Jezdimiru Vasiljeviću, poznatom gazda Jezdi, vlasniku piramidalne Jugoskandik banke.

Početkom 2007. hotele Sveti Stefan i Miločer prvi put preuzimaju stranci, singapurska hotelska grupa Aman Resorts. Ni zakup Sveca nije prošao bez svoje of šor kompanije. Uz poznati Aman u posao ulazi i nepoznata kompanija Adway Investment registrovana, gdje bi drugo, nego na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Nakon bankrota Amana novi privremeni upravitelj Sveca postaje grčka investiciona grupa Restis u kojoj osim većinskog vlasnika i predsjednika borda direktora, grčkog bogataša Viktora Restisa, ostali partneri nisu poznati. Investitorska grupa Adway Investment nije ovim obrtom ispala iz kombinacije jer se, kako je saopšteno prilikom potpisivanja prvog ugovora o zakupu, registrovala isključivo za poslove investiranja na Svecu.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo