Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NIKŠIĆANIN DANILO DUBLJANIĆ TVRDI DA MU JE BIZNISMEN VESELIN PEJOVIĆ OTEO IMOVINU: Uz malu pomoć države

Objavljeno prije

na

Duže od decenije traje bitka Nikšićanina Danila Dubljanića pred crnogorskim pravosuđem. Dubljanić od 1991. godine pokušava da dokaže da je Veselin Pejović, kontrorverzni biznismen iz Nikšića i potencijalni vlasnik Kombinata aluminijuma, nezakonito preuzeo njegovu imovinu u centru Nikšića.

Radi se o vrijednoj nekretnini u Karađorđevoj ulici broj 1, u samom jezgru grada, gdje je danas smještena Pejovićeva apoteka.

Prema kupoprodajnim ugovorima, za koje Dubljanić tvrdi da nijesu validni, Pejović je nekretninu u centru Nikšića preuzeo početkom devedesetih – bez plaćenog centa. Nekretnina porodice Dubljanić je krajnje zanimljivim putem, preko više, u najmanju ruku, čudnih ugovora, najprije prešla u ruke kosovske kompanije Kopex koja je u doba SFRJ taj poslovni prostor rentirala od Dubljanića, da bi je kasnije preuzeo Pejovićev Uniprom.

Dubljanić je pred sudom u Nikšiću najprije pokušao da ospori kupoprodajni ugovor iz 1969. godine navodno sklopljen između njegove majke i kosovskog Kopex-a.

,,Taj ugovor je falsifikat. Moja majka nije mogla da proda tu nekretninu ako ništa ono zbog toga što ona nije bila njen jedini vlasnik, već se radilo o petoro suvlasnilka”, kaže Dubljanić.

Dubljanić je upozoravao nadležne da ugovor nije ni ovjeren u sudu. Takođe, iz tog ugovora je nesporno i to da Kopex nije platio ni centa za nekretninu Dubljanića.

U ugovoru se vrijednost nekretnine procjenjuje na tadašnjih 14. 500 dinara, ali se u posljednjem članu navodi da su ,,ugovarači saglasni da je ova kupoprodaja faktički izvršena 1961. godine i da su tada izmirene sve obaveze između prodavca i kupca”.

Kasnije, početkom devedesetih, Kopex i Veselin Pejović sklapaju dva ugovora, preko kojih Uniprom preuzima nekretninu i postaje jedini vlasnik, i to sve opet bez isplaćenog eura.

Kopex i Uniprom najprije sklapaju ugovor o rekonstrukciji, prema kom Uniprom preuzima 29 kvadrata poslovnog prostora u Karađorđevoj 1, i to po osnovu poslova rekonstrukcije koje je ta nikšićka kompanija navodno za Kopex izvršila na tom objektu.

U odluci Kopex-a navodi se da je Uniprom poslao ponudu Kopex-u za rekonstrukciju lokala u centru Nikšića koju je ta kosovska kompanija prihvatila. Kako je Unipromu, firmi koja se bavila poslovima otpada, uopšte palo na pamet da pošalje ponudu za rekonstrukciju lokala, nejasno je.

Dokument po kom Uniprom preuzima 29 kvadrata u Karađorđevoj u ime Kopex-a je potpisao Izgarević Arsenije. Protiv Izgarevića i Pejovića, Dubljanić je podnio krivičnu prijavu 1999. godine koju je crnogorsko tužilaštvo odbacilo.

Nekoliko godina potom Uniprom i Kopex sklapaju Ugovor o kupoprodaji, prema kom kompletan objekat i plac u centru Nikšića postaju vlasništvo Pejovićevog Uniproma, ali opet bez bilo kakve isplate. Prema tom ugovoru iz 1997 godine, Uniprom objekat preuzima po osnovu navodnog duga od 317.723 dinara koji Uniprom potražuje od Kopex-a. ,,…Ugovorači su se otuda sporazumijeli da izvrše kompenzaciju”, navodi se u ugovoru. Kako je nastao dug Kopex-a nekadašnjeg kombinat kože i obuće prema nikšićkoj kompaniji koja se bavi otpadom opet nije najjasnije.

U međuvremenu, katastarski podaci pokazuju da je nekretnina u centru Nikšića koju je Uniprom preuzeo ,,porasla” za dodatnih 40 kvadrata. Uniprom je na tom objektu vršio dograđivanje koje je završeno i pored inspekcijskih rješenja da se radi o nezakonitim radovima s aspekta urbanizma.

Osnovni sud u Nikšiću nije međutim presudio u korist Danila Dubljanića. Sud nije osporio validnost ugovora iz 1969. godine između pokojne majke Danila Dubljanića i kosovskog Kopex-a , uz obrazloženje da tada zakon nije tražio ovjeru ugovora kod suda. To obrazloženje prihvatio je i Viši sud u Podgorici.

Svi kasniji pokušaji Dubljanića da dokaže da mu je imovina oteta onemogućeni su pošto je odbijen njegov zahtjev za revizijom tih presuda od strane Vrhovnog suda.

Vrhovni sud Crne Gore dva puta je odbio reviziju, pozivajući se na zakonske odredbe da se revizija ne može raditi za sporove čija vrijednost ,,ne prelazi 15. 000 novih dinara”.

Dubljanićev zahtjev za revizijom najprije je odbijen 2000. godine, a tu odluku potpisao je predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda Gavrilo Čabarkapa. Četiri godine kasnije reviziju sa istim obrazloženjem odbija i Ana Kolarević, sestra premijera Đukanovića, tada sutkinja Vrhovnog suda. U toj presudi Kolarevićeva navodi da se odbija revizija jer je vrijednost spora ,,1000 dinara”.

,,Vrijednost spora su samo smanjivali”, kaže za Monitor Dubljanić. Nekretnina oko koje se Dubljanić spori sa Unipromom na tržištu svakako vrijedi preko 100 hiljada eura.

Spor oko utvrđivanja vlasništva nije jedini spor između Dubljanića i Uniproma. Veselin Pejović je pred nikšićkim sudom tužio Dubljanića tražeći naknadu štete nakon što je Dubljanić polomio stakla na objektu za koji tvrdi da je njegov. Incident se odigrao u vrijeme kada je Pejović započeo građevinske radove na nekadašnjem objektu Dubljanića.

,,Polomio sam stakla, ne sporim to. Kako bi ste se vi osjećali da vam otimaju ono što je vaše”, kaže Dubljanić. ,,Obezbjeđenje Veselina Pejovića me je tada čak i zastrašivalo, uz prijetnju pištoljem. Ali ja neću odustati od onoga što je moje”

Tako stvari izgledaju u zemlji običajnog prava Mila Đukanovića u kojoj građani nemaju povjerenje u institucije, kako je to lijepo primijetio premijer kada je javno opravdavao nasilje Pejovića, vladinog strateškog partnera, nad poslanikom Nebojšom Medojevićem na beogradskom aerodromu.

Nasilje se nekima očito dobro isplati.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ
Zoran Radulović

Komentari

DRUŠTVO

POVEĆANJE PLATA I PROSVJETA: Nijesu na spisku prioriteta

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored obećanja nove vlade da će, nakon zdravstva, njima prvima biti povećana plata, prosvjetni radnici su strpani, kako kažu, u isti koš sa ostalima. O najavljenom povećanju koje će obuhvatiti sve zaposlene u Crnoj Gori malo znaju jer dijaloga sa Ministarstvom nema

 

Prosvjetni radnici koji su, pored zdravstvenih, već godinu i po u prvoj liniji borbe protiv korona virusa – ponovo se osjećaju izigranima. Prema podacima Monstata prosječna plata u zdravstvu je za 100 eura veća od one u prosvjeti, a za razliku od prosvjetara, zdravstveni radnici su dobili obećanje o povećanju plate za 12 odsto, pored onog od 17 odsto koje će od početka sljedeće godine, kako je najavljeno, sljedovati sve zaposlene u Crnoj Gori.

Povećanje koje je najavljeno za sve u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta pripisali su kao svoj uspjeh, pa su najavili da će zarade prosvjetnih radnika od 1. januara 2022. godine biti veće za 17 odsto. Iz resora Vesne Bratić poručuju da su od početka mandata pokazali i dokazali da su im na prvom mjestu djeca i prosvjetni radnici, što je misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete.

„Jako smo nezadovoljni činjenicom da smo i pored obećanja ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, datom na našem prvom zajedničkom sastanku u januaru mjesecu ove godine, da će prosvjetni radnici poslije zdravstvenih biti prva adresa sa kojom će razgovarati u vezi sa povećanjem njihovih zarada, ostali, da tako kažem, u košu sa ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Bez ulaganja u obrazovni sistem i plata prosvjetnim radnicima nema napretka društva u cjelini. Sve ozbiljne zemlje, sa uspješnim ekonomijama, najviše izdavajaju upravo za prosvjetu“, kaže za Monitor Nikolaj Knežević, potpredsjednik Sidikata prosvjete Crne Gore (SPCG).

Posebnu brigu o obrazovanju najavio je i premijer Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu. I pored najava, posljednje povećanje postignuto je u socijalnom dijalogu i pregovorima sa prethodnom Vladom. Tada su se plate u prosvjeti uvećale za devet odsto 2020. i početkom januara 2021. dodatnih tri odsto. Trenutno se kreću malo iznad državnog prosjeka, po posljednjim podacima Monstata za avgust ove godine prosječna zarada u prosvjeti iznosi 553 eura.

„Nesumnjivo su zapošljeni u zdravstvu i prosvjeti ponijeli najveći teret odgovornosti od početka pandemije COVID-19 virusa. Iako su ti sektori pokazali da su u ovim kriznim situacijama u stanju da idu i preko sopstveih
granica, to se i dalje ne cijeni adekvatno, a posebno kad je riječ o zapošljenim u prosvjeti“, kaže za Monitor Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Ona smatra da je neobjašnjivo što najavljeni talas povećanja zarada nije kao posebnu kategoriju prepoznao i zapošljene u prosvjeti i što pitanje njihovih zarada nije zasebno razmatrano od strane resornih ministarstava.

„S obzirom da nacrt Zakon o budžetu još nije ni podnešen Skupštini, prostor za ispravljanje ove greške postoji. Vjerujemo da bi to imalo stimulativan uticaj na prosvjetne radnike, koji  tokom pandemije, za razliku od zdravstvenih radnika, nisu imali dodatke na zaradu na račun povećanog
obima rada. CGO podsjeća da su nove okolnosti rada nastavnika pedagoški vrlo zahtjevne i da je količina nastavnog materijala ostala ista, dok je količina odgovornosti i obaveza nastavnika samo rasla“, kaže Kaluđerović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POKRENUT POSTUPAK ZA VRAĆANJE CITADELE U BUDVI: Sporna privatizacija kulturnog dobra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dajući nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Branko Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi

 

Skandalozna razmjena nepokretnosti između Ministarstva odbrane SRJ i privatne firme Imobilia sa Svetog Stefana, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Branko Ćupić, obavljena u decembru 1992. godine, ne prestaje da intrigira građane Budve, koji se ne mire sa tim da je jedan od značajnijih  spomenika kuture drevne Budve, na volšeban način trajno prešao u privatne ruke.

Sekretarijat za zaštitu imovine opštine Budva započeo je prije dvije godine postupak za poništenje Ugovora o razmjeni nepokretnosti u cilju zaštite prava i interesa Opštine Budva i države Crne Gore, obraćajući se instituciji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa CG. Na dopise Sekretarijata, koje potpisuje Đorđe Zenović, odgovora nije bilo sve do nedavno, kada je iz Podgorice stigao dopis Zaštitnika, Bojane Ćorović, kojim se traži dostava kompletne dokumentacije o Citadeli i sudskom sporu vođenom od 1993. do 1998. u Osnovnom sudu u Kotoru.

Tvrđava Citadela uzdiže se nad Starim gradom, zahvata površinu od ukupno 2.650 kvadrata, odnosno 8 odsto površine stare Budve. Tu je izgrađeno više objekata ukupne površine 650 m2, dok je ostao slobodan prostor koji čine prolazi, terase, kule, stražare… Nakon zemljotresa slobodan prostor na Citadeli adaptiran je za pozorišne scene tada uspješnog budvanskog festivala Grad teatar.

Kupoprodaja Citadele između Ministarstva odbrane SRJ – VP Podgorica, kao vlasnika tvrđave i Branka Ćupića uznemirila je tada građane Budve. Iza ustupanja značajnog kuturnog dobra prebogatom biznismenu stajali su tada pojedini funkcioneri DPS-a, među kojima i Svetozar Marović. Ugovorom o razmjeni  Ministarstvo odbrane prenijelo je na preduzeće Imobilia tri nepokretnosti, objekat austrougarske kasarne korisne površine 615 m2, staru kulu od 56 kvadrata i suterenski prostor ispod velikog platoa od 12,50 kvadrata. To je ukupno 684,39 m2.

Zauzvrat, Imobilia je preuzela obavezu da Ministrastvu odbrane preda isto toliko, 680 m2 stambene površine na lokaciji Delfin u Tivtu, u stanovima koji tek treba da se sagrade. Građani su ogorčeni ovakvom razmjenom po kojoj je  kvadrat na budvanskoj Citadeli vrijedio isto koliko i kvadrat u nekoj stambenoj zgradi u Tivtu.

Pored toga, Ministarstvo odbrane ustupa Ćupiću na korišćenje cjelokupan neizgrađen prostor Citadele, za koji navode da predstavlja gradsko građevinsko zemljište, površine nešto manje od 3.000 kvadrata. U međuvremenu, kupac je korišćenje pretvorio u vlasništvo, te je u katastru nepokretnosti pod firmom Citadela d.o.o, uknjižen kao vlasnik cijelog prostora.

Dakle, za nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke tri mjeseca zatvora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Božidar Filipović osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti Milke Tadić-Mijović. Ovakve, preblage presude, ohrabruju nasilje nad novinarima.

 

Božidar Boško Filipović (56) osuđen je u srijedu na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti direktorice Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milke Tadić-Mijović.

Tu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić, koja je Filipoviću produžila pritvor. U njenoj sudnici saslušani su svjedoci, a sutkinja je nakon više opomena, udaljila Filipovića iz sudnice. Tokom iznošenja završnih riječi, državna tužiteljka Anđa Radovanović tražila je da se produži pritvor Filipoviću.

Punomoćnik oštećene Tadić-Mijović, advokat Aleksandar Đurišić u završnim riječima ocijenio je da je dokaznim postupkom nesumnjivo utvrđeno činjenično stanje, odnosno dokazano da su ostvareni elementi bića krivičnog djela koje se optužnim predlogom Filipoviću stavlja na teret. On je istakao da dugogodišnja novinarka ne podnosi imovinsko-pravni zahtjev i da se pridružuje krivičnom gonjenju okrivljenog Filipovića.

Đurišić je istakao da, kada se radi o otežavajućim okolnostima, podržavaju završne riječi tužiteljke: ,,I smatramo da su dvije osnovne – njegovo (Filipovićevo) nepriznavanje djela i neiskreno odnos sa jedne strane, a sa druge povrat u konkretnoj pravnoj stvari, čak i specijalni, što se vidi iz izvoda kaznene evidencije”.

Branilac okrivljenog, advokatica Slavica Ilić, u završnim riječima tražila je ukidanje pritvora Filipoviću. Isto je tražio i okrivljeni.

Podsjetimo – sredinom avgusta Filipović je psovao i prijetio novinarki, na parkingu u Petrovcu kod supermarketa Voli. Novinari Vijesti lažu, pišu bez dokaza protiv škaljaraca i Mila Đukanovića, ispričala je detalje napada na nju Tadić – Mijović. Prijetnje su se ređale od toga da će izbušiti gume do toga da pojedine treba ubiti. Policija je ovoga puta brzo reagovala, pa je Filipovića uhapsila za manje od pola sata.

Filipović, bivši bokser koji je u policijskoj evidenciji označen kao bezbjednosno interesantno lice, ni u jednoj fazi postupka nije priznao krivicu, već je tvrdio da je pokušavao da novinarku zaštiti od verbalnog napada izvjesne osobe u trenutku dok se parkirala.

Njega je sud u Beogradu u julu 2018. osudio  na 11 mjeseci kućnog pritvora zbog prijetnji smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i bivšem ministru MUP-a Nebojši Stefanoviću. On je skinuo ,,nanogicu” i utočište našao u Crnoj Gori, gdje je ubrzo uhapšen nakon što je u jednom petrovačkom kafiću vitlao pištoljem i prijetio osoblju i gostima. Beogradski mediji su pisali da srpsko tužilaštvo i sud razmatraju da Crnoj Gori pošalju zahtjev za uvažavanje presude srpskih sudova, na osnovu koje će Filipović biti poslat u zatvor.

,,Kod specijalnog povrata vrlo je neuobičajeno da se dobije ista kazna kao i ranije, obično se dobija oštrija kazna u ovom slučaju najmanje dvostruko veća”, kaže za Monitor advokat Aleksandar Đurišić. ,,Ići će  žalba koju će na prvostepenu presudu, ne sumnjam u to, uložiti tužilaštvo. Vidjećemo  kakav će biti epilog pravosnažne presude”.

Ovakve,  preblage presude,  ohrabruju nasilje nad novinarima.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo