Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NIKŠIĆANIN DANILO DUBLJANIĆ TVRDI DA MU JE BIZNISMEN VESELIN PEJOVIĆ OTEO IMOVINU: Uz malu pomoć države

Objavljeno prije

na

Duže od decenije traje bitka Nikšićanina Danila Dubljanića pred crnogorskim pravosuđem. Dubljanić od 1991. godine pokušava da dokaže da je Veselin Pejović, kontrorverzni biznismen iz Nikšića i potencijalni vlasnik Kombinata aluminijuma, nezakonito preuzeo njegovu imovinu u centru Nikšića.

Radi se o vrijednoj nekretnini u Karađorđevoj ulici broj 1, u samom jezgru grada, gdje je danas smještena Pejovićeva apoteka.

Prema kupoprodajnim ugovorima, za koje Dubljanić tvrdi da nijesu validni, Pejović je nekretninu u centru Nikšića preuzeo početkom devedesetih – bez plaćenog centa. Nekretnina porodice Dubljanić je krajnje zanimljivim putem, preko više, u najmanju ruku, čudnih ugovora, najprije prešla u ruke kosovske kompanije Kopex koja je u doba SFRJ taj poslovni prostor rentirala od Dubljanića, da bi je kasnije preuzeo Pejovićev Uniprom.

Dubljanić je pred sudom u Nikšiću najprije pokušao da ospori kupoprodajni ugovor iz 1969. godine navodno sklopljen između njegove majke i kosovskog Kopex-a.

,,Taj ugovor je falsifikat. Moja majka nije mogla da proda tu nekretninu ako ništa ono zbog toga što ona nije bila njen jedini vlasnik, već se radilo o petoro suvlasnilka”, kaže Dubljanić.

Dubljanić je upozoravao nadležne da ugovor nije ni ovjeren u sudu. Takođe, iz tog ugovora je nesporno i to da Kopex nije platio ni centa za nekretninu Dubljanića.

U ugovoru se vrijednost nekretnine procjenjuje na tadašnjih 14. 500 dinara, ali se u posljednjem članu navodi da su ,,ugovarači saglasni da je ova kupoprodaja faktički izvršena 1961. godine i da su tada izmirene sve obaveze između prodavca i kupca”.

Kasnije, početkom devedesetih, Kopex i Veselin Pejović sklapaju dva ugovora, preko kojih Uniprom preuzima nekretninu i postaje jedini vlasnik, i to sve opet bez isplaćenog eura.

Kopex i Uniprom najprije sklapaju ugovor o rekonstrukciji, prema kom Uniprom preuzima 29 kvadrata poslovnog prostora u Karađorđevoj 1, i to po osnovu poslova rekonstrukcije koje je ta nikšićka kompanija navodno za Kopex izvršila na tom objektu.

U odluci Kopex-a navodi se da je Uniprom poslao ponudu Kopex-u za rekonstrukciju lokala u centru Nikšića koju je ta kosovska kompanija prihvatila. Kako je Unipromu, firmi koja se bavila poslovima otpada, uopšte palo na pamet da pošalje ponudu za rekonstrukciju lokala, nejasno je.

Dokument po kom Uniprom preuzima 29 kvadrata u Karađorđevoj u ime Kopex-a je potpisao Izgarević Arsenije. Protiv Izgarevića i Pejovića, Dubljanić je podnio krivičnu prijavu 1999. godine koju je crnogorsko tužilaštvo odbacilo.

Nekoliko godina potom Uniprom i Kopex sklapaju Ugovor o kupoprodaji, prema kom kompletan objekat i plac u centru Nikšića postaju vlasništvo Pejovićevog Uniproma, ali opet bez bilo kakve isplate. Prema tom ugovoru iz 1997 godine, Uniprom objekat preuzima po osnovu navodnog duga od 317.723 dinara koji Uniprom potražuje od Kopex-a. ,,…Ugovorači su se otuda sporazumijeli da izvrše kompenzaciju”, navodi se u ugovoru. Kako je nastao dug Kopex-a nekadašnjeg kombinat kože i obuće prema nikšićkoj kompaniji koja se bavi otpadom opet nije najjasnije.

U međuvremenu, katastarski podaci pokazuju da je nekretnina u centru Nikšića koju je Uniprom preuzeo ,,porasla” za dodatnih 40 kvadrata. Uniprom je na tom objektu vršio dograđivanje koje je završeno i pored inspekcijskih rješenja da se radi o nezakonitim radovima s aspekta urbanizma.

Osnovni sud u Nikšiću nije međutim presudio u korist Danila Dubljanića. Sud nije osporio validnost ugovora iz 1969. godine između pokojne majke Danila Dubljanića i kosovskog Kopex-a , uz obrazloženje da tada zakon nije tražio ovjeru ugovora kod suda. To obrazloženje prihvatio je i Viši sud u Podgorici.

Svi kasniji pokušaji Dubljanića da dokaže da mu je imovina oteta onemogućeni su pošto je odbijen njegov zahtjev za revizijom tih presuda od strane Vrhovnog suda.

Vrhovni sud Crne Gore dva puta je odbio reviziju, pozivajući se na zakonske odredbe da se revizija ne može raditi za sporove čija vrijednost ,,ne prelazi 15. 000 novih dinara”.

Dubljanićev zahtjev za revizijom najprije je odbijen 2000. godine, a tu odluku potpisao je predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda Gavrilo Čabarkapa. Četiri godine kasnije reviziju sa istim obrazloženjem odbija i Ana Kolarević, sestra premijera Đukanovića, tada sutkinja Vrhovnog suda. U toj presudi Kolarevićeva navodi da se odbija revizija jer je vrijednost spora ,,1000 dinara”.

,,Vrijednost spora su samo smanjivali”, kaže za Monitor Dubljanić. Nekretnina oko koje se Dubljanić spori sa Unipromom na tržištu svakako vrijedi preko 100 hiljada eura.

Spor oko utvrđivanja vlasništva nije jedini spor između Dubljanića i Uniproma. Veselin Pejović je pred nikšićkim sudom tužio Dubljanića tražeći naknadu štete nakon što je Dubljanić polomio stakla na objektu za koji tvrdi da je njegov. Incident se odigrao u vrijeme kada je Pejović započeo građevinske radove na nekadašnjem objektu Dubljanića.

,,Polomio sam stakla, ne sporim to. Kako bi ste se vi osjećali da vam otimaju ono što je vaše”, kaže Dubljanić. ,,Obezbjeđenje Veselina Pejovića me je tada čak i zastrašivalo, uz prijetnju pištoljem. Ali ja neću odustati od onoga što je moje”

Tako stvari izgledaju u zemlji običajnog prava Mila Đukanovića u kojoj građani nemaju povjerenje u institucije, kako je to lijepo primijetio premijer kada je javno opravdavao nasilje Pejovića, vladinog strateškog partnera, nad poslanikom Nebojšom Medojevićem na beogradskom aerodromu.

Nasilje se nekima očito dobro isplati.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ
Zoran Radulović

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo