Povežite se sa nama

Izdvojeno

NIVO VODE U BIOGRADSKOM JEZERU ZABRINJAVAJUĆI: Učinci prirode i nebrige

Objavljeno prije

na

Nivo vode u Biogradskom jezeru do sada je nekoliko puta bio alarmantno nizak. Naučnim i stručnim istraživanjima, identifikovano je nekoliko ključnih razloga zbog kojih varira vodostaj jezera u jednom od crnogorskih najposjećenijih nacionalnih parkova. Zbog ogromnih izdataka koje podrazumijeva, zaštita je, tokom godina, odlagana više puta

 

Biogradsko jezero izgleda gotovo apokaliptično. Čista voda se povukla  i ostavila za sobom  blato. Prizor je obišao region i izazvao mnoge polemike. Nije prvi put da najveće jezero Bjelasice šalje signale za uzbunu. To čini godinama.

Nivo vode u Biogradskom jezeru, tokom godina, bio je nekoliko puta zabrinjavajuće nizak. Sa hidrološkog aspekta, 2019. je bila jedna od najsušnijih godina u posljednjoj deceniji, i najkritičnija po jezero.

Vodostaj Biogradskog jezera, kažu iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), djelimično je uslovljen prirodnim procesima kojima su obuhvaćena sva jezera ledničkog porijekla na svijetu. ,,Situacija sa vodostajem bolja je nego 2017. i 2019. godine kada je nivo vode na Biogradskom jezeru bio na istorijskom minimumu” navode oni.

Naučnim i stručnim istraživanjima, identifikovano je nekoliko ključnih razloga zbog kojih varira vodostaj jezera u jednom od crnogorskih najposjećenijih nacionalnih parkova.

Prvi se odnosi na antierozione procese Biogradske rijeke kao glavne pritoke Biogradskog jezera, zbog čega se decenijama smanjuje njegova zapremina. Drugi problem je pojava većeg broja ponora na dnu jezera. Najveća opasnost, međutim, leži u eroziji desne obale rijeke Jezerštice, otoke jezera.

U posljednjih četrdesetak godina urađeno je nekoliko istraživanja radi sanacije erozije i rješavanja problema vodostaja Biogradskog jezera. Još 1976. godine  Šumarski fakultet iz Beograda je uradio dva projekta zaštite jezera. Prvi se odnosio na problem zasipanja jezera nanosima iz Biogradske rijeke i Lalevog potoka, a drugi na pitanje saniranja klizišta izazvanog erozijom Jezerštice. Nijesu realizovana do kraja zbog tehničkih razloga, i manjka novca.

Krajem 80-ih, Nacionalni park (NP) Biogradska gora je, od Zavoda za geološka istraživanja SR Crne Gore naručio projekat čija je svrha bila hidrološka i geološka ispitivanja kako bi se jezero oporavilo. Zavod taj projekat nije sproveo. Prema informacijama sa kojima NPCG raspolažu, razlog za neuspjeh je ponovo nedostatak para.

Uslijedio je rat na prostoru bivše Jugoslavije i – tišina. Sanacija jezera ponovo je aktuelizovana tek 2005. Tada je Skupština Crne Gore izdvojila sredstva za projekat NVO Zelenih Crne Gore, odakle su uradili idejno rješenje zaštite. U njemu je upozoreno da jezeru prijeti nestajanje u vrlo kratkom periodu. Zbog toga su iz NPCG-a 2007. godine angažovali stručnjake iz Građevinskog fakulteta koji su uradili Studiju za sanaciju erozijom nastalog klizišta na desnoj obali Jezerštice.

Početkom juna ove godine nadležni iz NPCG-a su organizovali Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom Antieroziona zaštita Biogradskog jezera i rješavanje hidroloških problema u slivu Biogradske rijeke i Biogradskog jezera. Konferencija održana pod pokroviteljstvom Svjetske komisije za zaštitu voda, i slučaj je internacionalizovan.

Tada su stručnjaci iz Crne Gore, ali i regiona dali svoja mišljenja. Prema dr Veselinu Luburiću, treba ponovo ispitati sve dosadašnje projekte sanacije. ,,Potrebno je uspostaviti prvobitno stanje Biogradskog jezera, gdje je njegova dubina tri puta veća od sadašnjeg maksimalnog vodostaja. Neophodni su geodetski, geološki i hidrološki radovi i hidrološka osmatranja. Posljednja faza sanacije jezera trebalo bi da bude čišćenje nanosa iz južnog i jugoistočnog dijela oko ušća Biogradske rijeke i Lalevog potoka. Metodologiju i procjenu svih istražnih i sanacionih radova treba da precizira glavni projekat sa kojim bi se paralelno radila i procjena uticaja na životnu sredinu, a neophodno je uspostaviti i monitoring svih bjelasičkih jezera”, kazao je tada on.

S obzirom na  kompleksnost  ovog problema, iz NPCG-a ističu da je neophodna međunarodna ekspertiza i podrška, kao i uključivanje cjelokupne naučne javnosti.  ,,I Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) je to prepoznalo. Apliciralo je  za sredstva iz IPA fonda kroz projekat koji podržava sektor životne sredine i klimatskih akcija u Crnoj Gori, a odnosi se na prvu fazu rehabilitacije Biogradskog jezera”, kazali su još iz NPCG-a.

Projekat je započet u drugoj polovini oktobra ove godine kada su potpisani ugovori sa ekspertima. Angažovano ih je nekoliko. Dina Skarep ispred nadležnog ministarstva (MEPG), Vladan Dubljević, Golub Ćulafić, Milan Radulović, Milić Ćurović i Roj Frenk, u saradnji sa rendžerima NP-a Biogradska gora nedavno su obišli teren, i, između ostalog, mjerili proticaj Biogradske rijeke. Rezultati se tek očekuju. Mnoštvo pokrenutih, nezavršenih inicijativa nameće pitanje – hoće li i ova biti takva?

Upućeni sagovornici Monitora kažu da, kako je jezero smješteno u jednoj od tri preostale prašume u Evropi, zaštiti treba pristupiti sa znatno većom pažnjom. ,,Biogradsko jezero je ledničko jezero. Sva jezera tog porijekla na tlu Evrope  su ugrožena i u opasnosti od nestajanja. Komplikovana je procedura koja bi dovela do toga da se taj proces makar uspori, jer se radi o zaštićenom području. Jedna od studija kaže da za to postoji ekološki prihvatljiv način. Sve to iziskuje ogroman novac, zbog čega su projekti za zaštitu jezera odlagani godinama”, kaže za Monitor ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

Djelovanje erozije, saglasni su stručnjaci, učinilo je da danas govorimo o pretposljednjem stadijumu života jezera. Sa naučnog, odnosno geološkog stanovišta, teško je reći još koliko mu je vremena ostalo. Mogu biti vjekovi. Ili mnogo manje.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

PREMIJER U BEOGRADU: Ugovor za ponijeti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Temeljni ugovor sa SPC-om, iako su nove vlasti obećale suštinske reforme i odblokiranje evropskog puta, opet je razlog da crnogorsko društvo ostane na identitetskim pričama.  Ali i da opet porazmisli o svojim političkim klasama. Koje se smjenjuju, ali ne mijenjaju

 

Premijer Dritan Abazović, sa crnogorskom delegacijom, stigao je ove sedmice u Beograd. Ispred Palate Srbije priređen mu je doček, uz državne i vojne počasti. Oko svega potrudila se premijerka Srbije Ana Brnabić. Uslijedili su sastanci sa srpskim državnim funkcionerima –  Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Sinišom Malim… I svečarski govori. Poslije kojih se stiče utisak  da je „normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije“, čakala samo Abazovića da sleti u Beograd.

Sve u svemu, nimalo nalik na prošlogodišnju posjetu tadašnjeg  crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, kog su skoro pa zaboravili na aerodromu. Sreća, došao je po njega ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, odjeven kao da ide na utakmicu. Ovoga puta bilo je mnogo svečanije i toplije i od rijetkih posjeta Mila Đukanovića Vučiću, iako su oba predsjednika označeni kao decenijski tihi strateški partneri. I sam Đukanović saopštio je svojevremeno da često telefonski prijateljski razgovaraju „kao dva odgovorna državnika“.

Šta je razlog drugačijeg tretmana srpskih vlasti prema novom crnogorskom premijeru, nije baš najasnije. Abazović dolazi iz partije kakve obično ne pogoduju profilu Aleksandra Vučića, a ni tamošnje političke klase na vlasti – građanska, proevropska, jasno i NATO opredijeljena. Abazović je bio jasan i oko  Kosova, svojevremeno kazavši da je to „gotova stvar i da neće biti povlačenja“.  Poznato je da su Vučićevi miljenici među crnogorskim partijama kadrovi Demokratskog fronta, koji su deklarativno sušta  suprotnost.  Pa ipak, novi crnogorski premijer kod srpskog predsjednika ima „zeleno svjetlo“. Jedan od vidljivih razloga mogla bi biti i kooperativnost Abazovića kada je u pitanju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, do koje Vučić prilično drži.  Do sada iz Crne Gore pozitivni signali za tu incijativu nijesu stizali. No, moguće je da je po srijedi i Abazovićeva spremnost da što prije potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom  (SPC) , kako je nedavno saopštio na sjednici Vlade.  „Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović na Vladi onima koji su smatrali da se stvari odvijaju prebrzo i nedovoljno transparentno. Tik pred posjetu Beogradu, Vlada je obznanila i Radnu verziju Temeljnog ugovora, kako je saopšteno iz kabineta premijera – ,,usaglašenu između Vlade i SPC-a”.  Da imaju –  za ponijeti.

Status tog dokumenta, kada je u pitanju zakonska regulativa nije, međutim, još blizu usvajanja. „Komisija koja je usaglasila Radnu verziju je bila konsultativnog karaktera. Ministarstvo pravde je jedino nadležno za dogovore i pregovore po zakonu i mora predložiti rješenje  na Vladi.  Komisija  ništa ne može da odluči. Sve na kraju mora ići na Vladu, ako uopšte dođe na dnevni red“, objašnjava za Monitor dobro obaviješteni izvor iz Vlade.

U  SPC-u su zadovoljni. Abazović je u Beogradu posjetio i sprskog patrijarha Porfirija. Nakon sastanka, patrijarh je saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC-a i Vlade Crne Gore. Premijer tvrdi da je u Beogradu izboksovao ono što nije uspjelo njegovom prethodniku – da se ugovor potpiše u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EPCG – NOVA ŽRTVA POLITIČKIH IGARA: Visoki napon u odboru direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporenja unutar vladajuće većine, a gledajući po dubini u nju bi se mogao uračunati i DF, dovele su do blokade borda direktora EPCG, ugrozile normalno poslovanje CEDIS-a i umanjile mogućnost da Elektroprivreda nađe strateškog partnera za prodaju 10 odsto njenih akcija koje će, u suprotnom, baciti u šporet. Uskoro, u pitanje može biti dovedeno i uredno snabdijevanje strujom

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, na XX redovnoj Skupštini akcionara, dobila novi bord direktora, ali je zadržala stare nevolje. Uz poneki novi. Nova parlamentarna većina, oličena kroz Vladu Dritana Abazovića demonstrirala je kontinuitet sa prethodnim vladama Zdravka Krivokapića, Duška Markovića… U najkraćem: političke pozcije, uhljebljenja i preraspodjela moći važniji su od prosperiteta najveće, najznačajnije i najbogatije crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.

Glasovima predstavnika Vlade koja, u ime države, kontroliše oko 88 akcija EPCG (98 odsto akcija sa pravom upravljanja) Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je ponuđene izvještaje o poslovanju kompanije u 2021. godini, a onda donijela odluku o razrješenju svih članova Odbora direktora, osim predsjednika borda Milutina Đukanovića. Bez obrazloženja za razriješene i bez elementarnih podataka o predloženim/novoizabranim članovima borda. Osim njihovog imena i prezimena: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Ako su u Vladi bili saglasni sa ponuđenim izvještajima i ocjenama o radu EPCG (,,Najbolji rezultat u istoriji kompanije”, tvrdi izvršni direktor Nikola Rovčanin) zašto su mijenjali menadžment? Prema najavama, nakon promjena većine članova borda uslijediće i izbor novog izvršnog direktora. Do smjene Rovčanina doći će za koji mjesec, kažu izvori Monitora, čim se za to steknu uslovi, odnosno, profunkcioniše novi Odbor direktora.

Možda u Vladi, ipak, nijesu zadovoljni radom EPCG i iskazanim poslovnim rezultatima. Tome bi u prilog moglo ići insistiranje Vladinog predstavnika na Skupštini da se promijeni predložena odluka menadžmenta i izabere novi revizor. To bi dalo smisao insistiranju na novom bordu direktora i, sljedstveno, novom izvršnom direktoru. Nova nepoznanica: zašto je u tom slučaju funkciju zadržao Milutin Đukanović, formalno najodgovorniji čovjek za poslovne rezultate EPCG?.

Postoji samo jedno objašnjenje – politička trgovina vladajuće većine sa DF-om, i naum da se sa rukovodećih mjesta u državnim kompanijama udalje predstavnici Demokratske Crne Gore. Jadnima nagrada a drugima kazna za iskazanu i očekivanu (ne)kooperativnost. Ili je to, ipak, stvar ličnih odnosa i procejna premijera Abazovića koji je, vidjeli smo u direktnom prenosu jednog osrednje režiranog igrokaza, na sjednici Vlade insisitirao da Đukanović zadrži mjesto u bordu EPCG.

Sa njegovom odlukom nijesu se složile tzv. suverenističke stranke. Uslijedio je njihov kontraudar. Istog dana kada je izabran novi bord, na njegovoj prvoj sjednici, ostavku je podnio Adis Balota (SDP). Pošto ostavka jednog člana znači pad cijelog borda, svjedočićemo novoj, sada vanrednoj, skupštini akcionara i izboru novog borda. Pa, vjerovatno, sve ispočetka. Kao potvrda očiglednog: sada u Vladi imamo rivalitete slične onima na relaciji Vlada – Skupština koji su obilježili mandat prethodne Vlade.

Politički oponenti su i u Balotinoj ostavci pronašli povod za različito tumačenje pravnih normi i dodatno podizanje tenzija. Koliko to može štetiti Elektroprivredi nije bitno, preča je odbrana državnih i nacionalnih interesa. Uglavnom, u saopštenju iz EPCG tvrde da je Milutin Đukanović izabran i za predsjednika novog borda direktora Elektroprivrede. Balota, i partije koje stoje iza njegove odluke o ostavci, kažu da to nije tačno.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo