Povežite se sa nama

MONITORING

Od Kolumbijaca drogu uzimali na poček

Objavljeno prije

na

bari2

U akciji Šah-mat italijanska policija je presjekla još jedan kanal krijumčarenja droge na Apeninsko poluostrvo i dalje u zemlje Zapadne Evrope. Prošle neđelje je uhapšeno 30 osoba – šareno društvo Crnogoraca, Srba, Hrvata, Albanaca, te po jedan Bošnjak i Kolumbijac – od kojih je 25 zadržano u zatvoru, a pet u kućnom pritvoru, dok je protiv 37 drugih osoba pokrenut postupak bez hapšenja. Navodno je ova multinacionalna družina kupovala velike količine čistog kokaina i preprodavala ga u Bariju preko lokalnih saradnika, koji su takođe uhapšeni u Milanu, Rimu, Riminiju, Pratu i Raveni. Zaplijenjeno je 10 kilograma kokaina, imovina vrijedna dva miliona eura, traga se za još 76 kilograma kokaina.
Krijumčarenje je rađeno na najvišem nivou – direktno sa Kolumbijcima, glavnim brendom u branši narkotika, pa ne čudi publicitet i zadovoljstvo italijanskih medija akcijom njihovih vlasti.

TRANS-JADRANSKA MAFIJA: Finansijska policija u Bariju i državni tužilac za borbu protiv mafije Pjero Graso su vodili cijelu akciju. Tužilac Graso je na konferenciji za novinare rekao da je razotkrivena kriminalna organizacija “imala ulogu uslužne agencije za transport i snabdijevanje kokaina” u korist raznih grupa širom Italije.
“Rasvijetlili smo aktivnost velike srpsko-crnogorske organizacije koja snabdijeva tržište Barija kokainom, a za kratko vrijeme je uspjela da se nađe na tržištu čitave Evrope” izjavio je Graso. Tužilac je dodao da je uspjeh akcije Šah-mat „zavisio od međunarodne saradnje, koja očigledno nije izostala”.
Tužilac iz Barija Antonio Laudati ocijenjuje da je “značaj akcije veliki i zbog toga što prvi put identifikuje novi koncept trans-jadranske mafije” a “centar za upravljanje organizacijom koja je kokain iz Južne Amerike dopremala prekookeanskim brodovima, bio je ukorijenjen na Balkanu, između Beograda i Crne Gore”(otprilike u Pljevljima, rekli bi zlobnici).
Istovremeno je italijanska policija poslala zamolnice kolegama iz drugih zemalja za hapšenje preostalih članova grupe. Crnogorskoj policiji je dostavljen zahtjev za hapšenje petorice naših državljana – Barana Luke Đurovića, Vojislava Milatovića i Saše Subačeva, Nikšićana Gorana Kneževića koji živi u Švajcarskoj i Zdravka Radonjića, poznatog i kao vođe spektakularne bande Pink Panter koja je proteklih godina ojadila mnoge draguljarnice širom Evrope i Azije (vidi boks).
Zasad je uhapšen samo Subačev, po zanimanju moreplovac, a policija je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv njega. Tvrdi se kako postoji osnovana sumnja da je Subačev bio član zločinačkih organizacija koje su se bavile proizvodnjom i krijumčarenjem droga. Subačev je odbacio optužbe i tvrdi da ,,već izvjesno vrijeme” nije ni putovao za Italiju.
Luka Đurović je rođak Slobodana Kardinala Đurovića, kuma i saradnika Sretena Joca Amsterdama Jocića; sada su, kao što je poznato, kumovi optuženi za ubistvo šefa hrvatskog neđeljnika Nacional Iva Pukanića .

VETERAN PODZEMLJA: Italijanska policija raspisala je naloge za hapšenje i za srpskim državljaninom Duškom Dukom Mićunović, porijeklom iz Nikšića, koji je označen kao vođa kriminalne grupe. Duka je brat od strica Branislava Brana Mićunovića koji se u Bariju nalazi na ,,duvanskoj optužnici” dr Đuzepea Šelzija.
O Duki Mićunoviću se više zna u Srbiji – gdje decenijama živi – sa prebivalištem u Barajevu kod Beograda. Večernje novosti, pozivajući se na italijanske izvore, pišu kako je Duka Mićunović oko sebe okupio tim kriminalaca, uglavnom sa velikim ratničkim iskustvom stečenim za vrijeme sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.
S tim u vezi je tvrdnja tužioca iz Barija Antonija Laude, kako se najveći broj uhvaćenih Srba i Crnogoraca borio 1990-ih u redovima Srpske dobrovoljačke garde, formacije Željka Ražnatovića Arkana, koji je 2000. izrešetan u beogradskom hotelu Interkontinental.
MUP Srbije je Duku Mićunovića, sa varijantom nadimka Dule, u Bijeloj knjizi 2001. označio kao pripadnika organizovanog kriminala sa jakim vezama u crnogorskom podzemlju. Duka Mićunović se pominje kao pripadnik grupe Amerika, koja je okupljala veterane podzemlja, ali navodno regrutovala i buduće zvijezde, poput Darka Šarića – o svemu tome Monitor je već pisao.
Sada u Italiji tvrde da je Duka Mićunović razvio odlične kontakte sa kartelima u Kolumbiji, domovini kokaina. Navodno su od kolumbijskih narko-dilera Duka i družina kupovali kokain, ali na poček, jer su Kolumbijci shvatali da se uvijek nema keš pri ruci. Naime, tvrde italijanski investigatori, snabdjevači iz Kolumbije davali su drogu na kredit, a potom su je naplaćivali na tržištu u Milanu.
Organizovalo se dopremanje tona kokaina iz Južne Amerike u utrobama prekookeanskih trgovačkih brodova. Inovativan pristup poslovanju, ogleda se I u tome što su kolumbijski meštri, preko određenih hemijskih procesa, drogu presovali da bi ličila na podmetače za kompjuterske miševe. Zatim su je kolumbijski hemičari vraćali u stanje pogodno za konzumiranje.

TRIKOVI: Droga je, izvještavaju italijanski mediji, dopremana do Luke Bar, odate gliserima via Italija, u Bari – baš kao u dobra stara vremena prekomorskog šverca duvana. Članovi kartela su prethodnih godina razvili dobre poslovne veze u Bariju, otvorili mnogobrojne zanatske radnje koje su, tvrdi se, poslužile kao fasada za šverc kokaina.
Svjesni da je italijanska policija rigorozna u kontrolama, opet bi se, na italijanskim carinarnicama, pribjegavalo hemijskim trikovima. Kokain su miješali sa plastikom ili ga pretvarali u tečno stanje i natapali u razne tkanine.
Istraga protiv Duke Mićunovića i družine počela je još prije tri godine. Pa su italijanski investigatori pribjegli svojim trikovima. Uspjeli su da u ovaj gang ubače nekoliko agenata, zahvaljujući kojima su dokumentovani dokazi, razotkriveni mreža i način funkcionisanja. Uslijedila su telefonska prisluškivanja osumnjičenih i praćenje njihovog kretanja.
I kada je u Bari stigla još jedna od narko-pošiljki, policajci su krenuli u akciju. Italijani bi rekli sha mat, u prijevodu: šah-mat.

Naš čovjek iz Nikšića

Osoba pod imenom Petar Radonjić (49) uhapšena je po potjernici iz Japana 2006. na beogradskom aerodromu sa kartom za let do Bejruta. Radonjića, u Nikšiću poznatog kao Zdravko Radonjić – najuticajniji svjetski listovi su proglasili “arhitektom Pink Pantera”, globtroterske grupe koja je ojadila juvelirnice od Japana do Londona.
Reputaciju globalno poznatog kriminalca Radonjić je stekao nakon što je 14. maja 2000. uhapšen pri pokušaju krađe dijamantskog prstena u japanskom gradu Ikeda. Prethodnih osam dana, skupa sa svojim saradnicima, tokom ,,razgledanja” luksuzne prodavnice od Osake ido Ikeda su olakšali za 20 dijamanata, šest skupocjenih satova i 47 prstenova s dragim kamenjem. I “pali” su na 48. prstenu.
Početkom 2001. čak je i Amnesti internešenel tvrdio da je Radonjić – iznuren zbog štrajka glađu u japanskom zatvoru – na samrti, da ne može da se kreće i da ga hrane preko nozdrva. Poslije silnih alarma, japanske vlasti su popuštile, odvele Radonjića u bolnicu, odakle je zbrisao.
Pojavio se u Beogradu, gdje je Nikšićanin Zdravko Radonjić, uprkos japanskoj potjernici, legalno promijenio ime rješenjem Odjeljenja za opštu upravu Novog Beograda pod brojem IV-201-2/04 od 13. februara 2004. i postao Novobeograđanin Petar Radonjić, trgovac, razveden, otac troje đece.
Pretpostavlja se da je Radonjić sa novim imenom i urednim putnim ispravama sve do 2006. globusom krstario u aranžmanima Pink Pantera.
Na teret mu je, tokom suđenja u Beogradu 2006, stavljano 13 krađa počinjenih u maja 2000. godine, ali, sve zajedno, plijen je ,,jedva” vrijedio nekih 57.000 eura, plus pokušaj krađe dijamantskog prstena vrijednog 7.000 eura. Vijeće za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu osudilo ga je na četiri godina, Radonjić se žalio nije.
Sada ga zbog šverca narkotika potražuju iz Italije, što znači da je ,,odležao” dijamante, ali i da je u međuvremenu možda prešao na narkotike.

Vladimir JOVANOVIĆ / Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo