Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Operacija „Poslušnik“

Objavljeno prije

na

Prije pola godine predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore samo se izvikala na sudije Višeg suda u Bijelom Polju. Govorila im je da su neznalice, a oni su ćutali. Danas Sudski savjet, na čijem je čelu takođe Vesna Medenica, uz šturo obrazloženje suspenduje trojicu sudija tog suda, a oni i njihove kolege opet ne reaguju. Razlog za suspenziju nije zabilježen u Crnoj Gori u dosadašnjoj sudskoj praksi. Vidomir Bošković, Atif Adrović i Neđeljko Mrdak bili su članovi sudskog vijeća Višeg suda koje je uslovno osuđenog kradljivca struje nanovo osudilo uslovnom kaznom. Oni su izmijenili presudu Osnovnog suda koji je izrekao zatvorsku kaznu od tri mjeseca. Cijenili su da je kradljivcu olakšavajuća okolnost što je prethodno platio račun za struju, te ne treba da ide u zatvor. Izgleda da su se prevarili. Zakon propisuje zatvor, a novi pravilnik Sudskog savjeta, čija je primjena počela upravo na ovom primjeru – suspenziju za sudije. Sada ima prijeti i razrješenje. PRIMJER SVJETLANE VUJANOVIĆ: Sada će utvrđivati odgovornost Disciplinska komisija na čijem je čelu Svjetlana Vujanović, sutkinja Apelacionog suda i supruga predsjednika države. Ona bi možda mogla imati razumijevanje za trojicu suspendovanih kolega. Prije par mjeseci i sama je dosudila polugodišnju zatvorsku kaznu za pokušaj ubistva, za što je propisano minimum godina zatvora.
,,Donešena je nezakonita odluka”, konstatovao je povodom toga Vrhovni sud na čelu sa Vesnom Medenicom. Presuda u korist optuženog, mada nezakonita, opstala je. Ostala je samo jedna mrljica na karijeri sutkinje Vujanović i nije formirana Disciplinska komisija da ispita taj slučaj.
To nije smjelo da se učini ni u slučaju trojice sudija bjelopoljskog Višeg suda, tvrdi advokat dr Radomir Prelević. ,,Ne mogu se na osnovu jedne greške, ako je greška, na tako grub način obračunavati sa stručnjacima koji se, s obzirom na to da su godinama u Višem sudu, zapravo ono što se zove sudije od karijere To što uvodi Vesna Medenica nema veze sa reformama kojim pravda takve postupke”.
Sudije Bošković, Adrović i Mrdak ne žele da se oglašavaju preko medija. Nisu dobili ni odluku Sudskog savjeta. To nije želio da učini ni predsjednik Višeg suda Tofil Žujović, koji je i predložio inicijativu za razrješenje sudija.
,,Ako su se odlučili da reformišu sudstvo to se nigdje ne radi na takav način. Mogli su da uvedu reizbor svih sudija. Postoje i drugi metodi reforme sudstva. Lomiti ljude na tako grub i neprimjeran način najmanje doprinosi kvalitetu sudijskog rada”, kaže advokat Kemal Čindrak.
Njegov kolega advokat Slobodan Novaković vjeruje da se ovim potezom samo fingira popravljanje stanja u sudstvu. ,,Žele se poslušnici u sudijskim togama. Brojem smijenjenih sudija Evropi se želi pokazati kako tobože popravljamo ono što oni vide da je u jadnom stanju”, kaže Novaković.

KARIJERE BEZ MRLJE: O trojici suspendovanih sudija važi opšte mišljenje da su ljudi bez mrlja u karijeri. Atif Adrović i Vidomir Bošković su kao takvi prije godinu dana izabrani u Specijalno vijeće za organizovani kriminal i ratne zločine. Njihovom suspenzijom to tročlano tijelo više ne postoji, pa je u pitanje doveden i nastavak suđenja za slučaj Kaluđerski laz. Viši sud u Bijelom Polju praktično je desetkovan i u njemu sada rade samo još dvojica takozvanih specijalista krivičara koji mogu biti članovi Specijalnog vijeća.
Neđeljko Mrdak je parničar i u sudstvu je dvanaest godina, polovinu u bjelopoljskom Osnovnom a polovinu u Višem sudu. Kada je zbog suspenzije razdužio predmete kojima je bio zadužen – za dvadeset odsto bio je premašio ovogodišnju sudsku normu. Prošle godine mu je ukinut samo jedan presuđeni predmet. Vozi automobil star dvadeset pet godina. Pravi kuću za koju je podigao kredit koji neće imati ko da vraća ako ostane bez posla.
Atif Adrović je jedan od najpoznatijih crnogorskih sudija. Ima trideset tri godine radnog staža. U stručnoj, ali i u laičkoj javnosti za njega se prije svih ostalih kvaliteta najčešće kaže riječ – pošten. Živi u Rožajama, gdje gradi kuću. Na posao u Bijelo Polje dolazi i odlazi međugradskim autobusom.
Vidomir Bošković je prošle godine više nego dvostruko premašio sudijsku normu. Procenat ukinutih predmeta bio mu je oko dvadeset odsto, što se u krivici smatra odličnim rezultatom. I on je u prvom polugođu ove godine uradio za trećinu više posla od jednogodišnje sudijske norme. Sudija je petnaest godina. Sa porodicom živi u stanu koji je naslijedio od oca. U stručnoj javnosti smatran je jednim od najperspektivnijih sudija Crne Gore. Donosio je presude protiv države i državnih organa, što se u crnogorskoj praksi ne smatra preporukom za karijeru. Spekuliše se o tome da su zakulisne radnje upravo protiv njega kao perspektivnog kadra razlog za aferu i suspenziju. Neki smatraju da je Bošković kao politički nepodoban i neposlušan bio cilj, a ostala dvojica samo kolateralna šteta pogođene mete.

UGRAĐIVANJE SAMOCENZURE: Radomir Prelević je među mnogima koji u slučaju suspenzija u bjelopoljskom Višem sudu vidi politički motiv i prst Vesne Medenice. ,,Ovaj potez je jasan signal svim sudijama da se zamisle kako donose presude. To je pokušaj ugrađivanja mehanizma samocenzure u glave tih ljudi”, kaže Prelević.
U bjelopoljskom Višem sudu prije pola godine radilo je deset sudija. Polovina od njih danas nije tu. Zbog optužbe za uzimanje mita uoči posljednjih izbora u zatvor je otišao sudija Arif Spahić. Nije mu pomoglo ni to što se javno deklarisao kao kadar DPS-a.
Prije tri mjeseca funkciju predsjednika Višeg suda napustio je bez javnog objašnjenja Gavrilo Čabarkapa. On nije imao simpatije za medijski atraktivno hapšenje svog kolege Spahića, koje je snimano policijskom kamerom. ,,Hoćeš li da daš ostavku ili ćeš da te ja smijenim”, priča se da ga je u telefonskom razgovoru pitala Vesna Medenica. Čovjek je potom otišao s posla. I on je bio depeesovac.

Suspenzijom i eventualnim razrješenjem s funkcije još trojice iskusnih sudija Višeg suda otvara se ogromni prostor za brzo napredovanje novih politički podobnih kadrova. To je ono od čega je strahovala opozicija kada je izbor sudija izmješten iz Skupštine i predat u ruke Sudskog savjeta. Desetkovani bjelopoljski Viši sud izabran je, izgleda, za ,,pilot projekat”.

Sead SADIKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo