Povežite se sa nama

OKO NAS

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama

Objavljeno prije

na

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama koje su podnesene protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića. Monitoru je potvrđeno da je u toku izviđaj, ali da još uvijek nema povratnih informacija iz specijalnog tužilaštva.

,,Dokumentacija je izuzimana u etapama. Tužilac je preko Uprave policije zatražio dokumentaciju i mi smo im predali sve što su smatrali da je potrebno”, rekao nam je sagovornik iz Opštine Berane.

Prema njegovim riječima, ispituje se osnovanost krivičnih prijava protiv bivšeg gradonačelnika i njegovog brata Milana, koji je bio direktor Agencije za investicije i razvoj.

,,Obraćali smo se tužilaštvu nakon toga nekoliko puta, ali za sada nemamo povratnu informaciju šta se dešava. Rečeno nam je samo da je sve u fazi izviđaja”, kazao je taj opštinski službenik.

On je rekao da se osim bivšeg gradonačelnika i njegovog brata, provjerava i uloga drugih lica koja se terete da su počinila krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i ne-savjestan rad u službi.

,,Provjeravamo navode iz krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva opštine Berane. Prikupljamo potrebnu dokumentaciju preko policije” – potvrdila je ranije i specijalna tužiteljka.

Opština Berane je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića „i drugih zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, kao i zbog krivičnih djela „zlupotreba službenog položaja” i „nesavjestan rad u službi” podnijela u aprilu prošle godine. Novi predsjednik opštine Dragoslav Šćekić tada je saopštio da se od preuzimanja lokalne vlasti dosadašnjim uvidom u stanje i obaveze Opštine došlo do sigurnih podataka da je dug Opštine veći od 15 miliona eura, i da to nije konačan iznos.

Kako se tvrdi, krivične prijave protiv bišveg predsjednika i njegovog brata, kao i povezanih lica i privrednih subjekata podnesene su i „zbog toga što su u prethodnom periodu potrošili u predizbornoj kampanji više od 300.000 eura za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora”. Tada su navedeni i brojni primjeri nenamjenskog trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija Evropske unije, zatim novca koji je bio namijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema penzionera.

Bivši predsjednik opštine Berane Vuka Golubović kasnije je u izjavi za Vijesti odbacio sve navode iz krivičnih prijava rekavši da je to „samo politički trik i alibi za novu vlast”.

Koalicija Zdravo Berane SNP – DF, koja je prošle godine preuzela vlast u ovom gradu, objavila je, međutim, nakon toga na svom sajtu, odnosno fejsbuk profilu, kopije jednog dijela dokumenta i računa koji pristižu za naplatu, iako je jasno da je riječ o zloupotrebama državnih resursa od Demokratske partije socijalista.

Novo opštinsko rukovodstvo došlo je i do pouzdanih podataka da je bivši gradonačelnik Golubović prenio uz pomoć tadašnjih rukovodilaca opštinskog katastra desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta sebi i firmama lokalnih tajkuna, ili njima lično, dok je bio na toj funkciji. Neki predmeti, zahtjevi za upis i rješenja o upisu, izvršeni su i realizovani neposredno nakon gubitka lokalne vlasti Demokratske partije socijalista i saznanja da Golubović više neće ostati na mjestu predsjednika Opštine.

To je u najkraćem sadržaj još dvije posljednje krivične prijave koje je specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predala Opština Berane protiv bivšeg gradonačelnika i više odgovornih lica Uprave za nekretnine PJ Berane i s njima povezanih osoba.

,,Koliko je nama poznato, i po ovim prijavama preduzete su neke radnje, tako da je, osim iz Opštine, nešto kasnije i iz katastra izuzeta dokumentacija u vezi s navodima iz prijava. Ta dokumentacija je vrlo obimna”, rekao je Monitoru sagovornik iz Opštine Berane.

Da se priča neće završiti samo na petnaest miliona eura duga, govori i ono što se nedavno dešavalo. Opština je, naime, zatražila od Vlade da preuzme ili otpiše dug od blizu milion i dvjesta hiljada eura po osnovu nabavke vatrogasnih vozila, za koji je utvrđeno da je ostavila za sobom bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić izjavio je da očekuje da će u Vladi imati sluha za probleme u kojima se Opština Berane nalazi, ,,što je posljedica nedomaćinskog poslovanja prethodne lokalne vlasti”.

,,Toliki dug mi ne možemo prihvatiti jer ga nijesmo napravili”, kazao je Šćekić.

On smatra da bi dugovanja za vatrogasna vozila trebalo da preuzmu međusobno Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

,,Uputili smo pismo Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i nadamo se da će imati razumijevanja. Prethodna lokalna vlast je Opštinu Berane dovela do finansijskog kolapsa, a dug za vatrogasna vozila je primjer kako su netransparentno i neodgovorno radili. Mnogih dugovanja nema u opštinskoj evidenciji. Takav slučaj je s ovim vozilima. Ovdje nije u pitanju kafanski račun, već milionski dug kojeg nema u evidenciji”, rekao je predsjednik Opštine Berane.

Opštinsko rukovodstvo iz koalicije Zdravo Berane SNP – DF našlo se u čudu kada im je nedavno na sastanku u Ministarstvu finansija saopšteno da Opština Berane za nabavku vatrogasnih vozila duguje više od milion eura i da bi odmah trebalo da se plati 570.000 duga. Frapirani takvom činjenicom kasnije su, kako tvrde, došli do podataka koji ukazuju da je cijeli postupak nabavke vatrogasnih vozila obavljen na više nego neozbi-ljan način.

Tri vatrogasna vozila su isporučena Opštini Berane 2010. godine u okvi-ru programa koji je podrazumijevao osavremenjivanje službi zaštite i spasavanja u Crnoj Gori. To je urađeno na osnovu ugovora o kreditu i finansiranju koje je 2009. godine sklopilo Ministarstvo finansija sa Stei-ermarkishe Bank und Sparkassen.

Visina tog kreditnog aranžmana iznosila je 22.001.709. eura, od čega je Opština Berane obavezana da plati 1.168.736. eura. Prema utvrđenom planu, Opštini Berane je naloženo da kredit vrati u roku od deset godina i to u 20 jednakih rata od po 58.436 eura. Planom je bilo predviđeno da se prva rata uplati 15. jula 2011, a posljednja 15. januara 2021. godine.

Pitanje u vezi s nabavkom specijalnih vozila za gašenje požara našlo se i na prethodnoj sjednici lokalnog parlamenta. Tada je, nakon istupa od-bornice Vide Ivanović (DF), bivši predsjednik opštine kazao da on nije potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu i da taj problem treba da rješa-va aktuelna lokalna vlast. Sporna vozila koja su preuzeta još 2010. godi-ne i koja su data na korišćenje Službi zaštite i spasavanja iz ovih razloga još ne mogu da se registruju, mada se odavno koriste.

Afera stiže aferu. Malo je reći da je Opština Berane primjer nedomaćinskog poslovanja s potpisom Demokratske partije socijalista. Prije će biti – štetočinskog. Posljedice jesu teške, ali ne i nesagledive. Ako specijalni tužilac radi bez političkih pritisaka, neće biti teško utvrditi razmjere pljačke i glavne vinovnike. Ostala su dokumenta, kao tragovi stopala u snijegu.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

TRI DECENIJE OD PROGLAŠENJA EKOLOŠKE DRŽAVA: Građani prinuđeni da protestima brane prirodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dan uoči obilježavanja 30. godina od proglašenja ekološke države, ekolozi su najavili protest. Smatraju da se nema što slaviti. I pored silnih obećanja nove vlasti, mještani su i dalje prinuđeni da protestima brane svoju životnu sredinu

 

U ponedjeljak 20. septembra obilježiće se 30 godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu. Biće svečano. A na terenu i nema mjesta za pretjerano slavlje. Veliki zagađivači Termoelektrana Pljevlja, Kombinat aluminijuma, Željezara, i dalje nesmetano truju vazduh i prirodu. A kao i prije promjene vlasti građani su prinuđeni da protestima brane životnu sredinu u kojoj žive.

Desetak mještana potkomovskih sela u Andrijevici su prošlog četvrtka uhapšeni nakon što su blokirali prolaz kamiona preduzeća Bojkomerc. Mještani su poručili da je dosta bilo pljačke njihovog bogatstva i traže od Vlade da što hitnije preispitaju koncesione ugovore i da zaustave svaku dalju sječu šume na tom prostoru.

,,Posebno tražimo da se zaustavi izvođenje bilo kakvih radnji u dijelu Bradavca gdje se nalaze izvori pitke vode s kojih se nekoliko sela napaja vodom. To je naš ultimatum, jer ako dozvolimo da se nastavi dalja sječa šume, onda će naša sela zbog pokretanja strmog terena nestati s lica zemlje”, poručio je mještanin Strado Babović.

I prije i poslije hapšenja, mještani zahtijevaju da se što prije, u cilju sprečavanja daljeg uništavanja šuma, vodoizvorišta i putne infraksture od strane koncesionara, iniciraju izmjene zakona o upravljanju državnim resursima.

Vladi se ne žuri, a važeći zakon je na strani koncesionara. Nakaradni zakoni i ugovori iselili su narod sa ovih prostora, kazao je na protestnom skupu održanom u nedjelju u Konjuhu Rašid Marković, koji je govorio u ime drvoprerađivača. ,,Evidentno je da je šumaska mafija potpomognuta svim institucijama i kapacitetima države. S prirodnim resursima nestaje narod sa sjevera i to je državni udar”, istakao je Marković.

Na protestu je drvoprerađivač iz Plava Edin Šarkinović objasnio: ,,Jedan kamion koncesionara preveze u prosjeku oko 40 kubika balvana. Ta drvena masa se prodaje za oko 4.000 eura i ta sirovina ide preko granice. Kada bi taj jedan kamion građe lokalni drvoprerađivači pretvorili u neku uglačanu dasku, imali bi prihod od 12.000 eura, a ako bi od tog drveta uradili patos imali bi 20.000 eura. Takođe, država bi preradom tog drveta uzela četiri puta veći prihod po osnovu PDV-a, u odnosu na ono što daje koncesionar. Uz to, određenim vidom poluprerade zaposlio bi se značajan broj radnika. Sve zajedno ukazuje da je po srijedi velika pljačka naroda i države”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO SE FABRIKA PEŠKIRA NAŠLA U STEČAJNOJ MASI AUTOPREVOZNOG PREDUZEĆA SIMON VOJAŽ: Gume, kočnice, peškiri, dizalice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispostavilo se da  fabriku peškira u bihorskom selu Savin bor nije gradio ni  turski bisnismen Ismail Arslan, kako se mislilo, niti predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici Mehmed Adrović, suvlasnik “Simon vojaža”, prije uvođenja stečaja.

 

Kada je nedavno objavljen oglas za prodaju beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž” kroz stečaj, saznalo se da je u stečajnu masu ušla, i da je zajedno sa cjelokupnom imovinom , na prodaju data i imovina u selu Savin Bor. Tada se i otkrilo da se radi o nesuđenoj fabrici peškira u tom bihorskom selu.

Tako se ispostavilo da ovu fabriku niti je gradio turski bisnismen Ismail Arslan, kako se mislilo, niti predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici Mehmed Adrović, koji je bio suvlasnik “Simon vojaža”, prije uvođenja stečaja.

Kada su stupili u štrajk polovinom 2020. godine, radnici “Simon vojaža” su javno pitali zašto je Adrović njihovim novcem pravio fabriku u svom rodnom selu. Tada to niko nije demantovao, a sada se ispostavilo da fabrikazaista  jeste građena novcem “Simon vojaža” i ušla je u stečajnu masu koja će se polovinom oktobra naći na javnoj licitaciji.

Kakvi su samo hvalospjevi ispjevani Ismailu Arslaniju, kome sada nama ni traga, i Mehmedu Adroviću te 2017. godine, neposredno pred lokalne izbore u Petnjici. Četrdesetdvogodišnji Arslani je predstavljen kao suvlasnik kompanije “Euro Bor” u okviru koje je trebalo da radi fabrika peškira i partner Mehmeda Adrovića.

Navodno je tih dana dopremio iz Turske prve metre sirovine za izradu bihorskog peškira koji će, kako je tvrdio „pokoriti“ region.

Arslanov partner u poslu, Mehmed Adrović tada je govorio da je optimizam turskog tekstilca opravdan, a da je njegov portfolio više nego impresivan.

Lokalni mediji pod kontrolom DPS-a potrudili su se i da objave po nešto iz njegove biografije, kao na primjer, da je rođen u Denizliju, turskom gradu poznatom po razvijenoj tekstilnoj industriji. Da je dvadeset godina u poslu sa tekstilom, kao i da je oženjen i da ima troje djece, “koja ga gledaju samo tokom praznika”.

“Moj put je manje-više sličan mnogim biznismenima. Počeo sam kao običan radnik, pekao sam zanat i znao sam svoje sposobnosti. Vrlo brzo sam otvorio fabriku u Denizliju gdje sam zapošljavao 200 radnika” – pričao je Arslani za portal Radio Petnjica.

Ostalo je zapisano i da su njegovi počeci vezani za ogromno tursko tržiše ali je, kako je ispričao, brzo uvidio mogućnosti internacionalnog poslovanja, pa je počeo da osvaja tržišta Francuske, Njemačke, Austrije, SAD, Balkana.

“Već dvije godine radim i za UN. Ne mogu reći o kojim konkretno instituciojama se radi jer je ugovorima to zabranjeno ali mogu reći da je riječ o veoma ozbiljnim poslovima” – tvrdio je Arslani.

Ovaj turski biznismen je ispričao da je sa prijateljem iz Izmira obišao Balkan. Rekao je da zna za Balkan sa istorijskog aspekta kao bitan “ali i to da je sada bitan i kao poželjno tržište”.

“Obišli smo sjever Crne Gore, imali smo puno sastanaka, od kojih su neki bili potpuni promašaji, a neki pun pogodak. Tako sam otkrio i Petnjicu kroz lik i djelo ozbiljnog privrednika Mehmeda Adrovića” – kazao je tada Arslani.

Mehmed mu je navodno u tri sata ujutru, kada su se sastali, rekao da “želi da učini nešto za ovaj narod i da vjeruje u uspjeh”.

“Njegove potrebe i ozbiljnost su se poklopile sa mojim razmišljanjem. Tako je sve krenulo” – pričao je Arslan.

 

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOVO OBEĆANJE O BOLJEM GAZDOVANJU SPORTSKOM INFRASTRUKUROM KOLAŠINA: Država opet najavljuje pomoć  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najvažniji  objekti kolašinske sportske  infrastrukture  primjer su nebrige i neuspješnih pokušaja Opštine da brine o njima. Ovih dana iz Vlade opet stižu  obećanja o drugačijem  gazdovanju Domom mladih i sportskom halom

 

Sportska hala i Dom mladih u Kolašinu izgrađeni su prije 20 godina, a nijedan od ta dva objekta nije potpuno stavljen u funkciju. Štaviše,  Dom mladih je već deceniju bez ikave namjene i skoro je ruina.  Prema onome što je nedavno, prilikom posjete Kolašinu,  izjavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, slijedi obiman posao rješavanja i pravnih i infrastrukturnih problema.

Oba objekta se nalaze u tzv. Sportskoj zoni i oba su dio premabicioznih višedecenijskih planova o Kolašinu kao centru za pripreme vrhunskih sportista. Zajedničko im je i to što ni posle dvije decenije od kako su izgrađeni,  nemaju upotrebne dozvole. Dom mladih, prema podacima,  Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore,   ni građevinsku.

Taj turistički objekat radio je  svega nekoliko godina i bio je dat na upravljanje privatniku, odnosno Košarkaškom klubu (KK) Gorštak.  Nakon toga, Opština,  čije tada bio vlasništvo, prepustila ga je vandalima i zubu vremena.  Iz objekta je   ukraden namještaj, električni aprati,  polomljena vrata i prozori, fasada uništena…

Gradnja sportske hale u neposrednoj blizini, počela je u  maju 1996. godine. Bio je to  kapitalni projekat podrške  ekonomskom i turističkom razvoju Kolašina. Stavljena je u funkciju 13. jula 2001. godine, a već deceniju kasnije započela je njena kompletna rekonstrukcija. Izgradnju tog objekta, preko tadašnje Direkcije javnih radova, finansirala je Vlada.  Opština je samo ustupila zemljište.   Iz državnog budžeta izdvojen je novac i za rekonstrukciju, koja je podrazumijevala zamjenu  parketa, grijanje na plin i modernizovane svlačionice. Međutim, sve do sada nije završena fasada. Za rekonstrukciju je potrošeno  više od million eura.

Oba objekta su sada vlasništvo države. Dio  imovine u Sportskoj zoni,  prije nekoliko godina,   Opština  je ustupila državi i tako kompenzovala dio pozamašnog poreskog duga.

U više navrata propali su pokušaji kolašinske lokalne vlasti da halom i Domom mladih  gazduje domaćinski.  Formirano je bilo i preduzeće koje je trebalo da  upravlja tiim objektima i ostalom sportskom infrastrukturom.  Međutim, jedinu korist od njega je imao direktor Srećko Medenica.  On je, tokom 2011.  godine bio direktor JP Sportski centar i za to primao zaradu, a u preduzeću niti je bilo više  zaposlenih niti je poznata čime se bavilo.

Hala je Opštini postala prevelik teret i zbog tuga za utrošenu struju od skoro 200.000 eura.   Nekoliko godina  tom objektu je bila isključena električna energija. Sportisti trenirali uz svjetlost šterika, a prostorije su zagrijavali ložeći peći na drva.

U međuvremenu je država navila formiranje novog preduzeća Centar  za pripreme sportista. Te planove sugrađanima je 2014. godine prenio tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković.

„Imam uvjeravanja sa državnih adresa i da će smještajni kapaciteti u Domu mladih biti preuređeni i podignuti na veći nivo, daleko uslovniji za boravak. Sve to, računajući i nadavno završeni fudbalski teren i još neke infrastrukturne investicije, omogućiće Kolašinu da postane konkurentno mjesto za pripreme sportista, za šta je klimatski idealan”, saopštio je tada  Brajušković.

Projektom, kako je najvaljivano, trebalo je da bude  biće obuhvaćena pored dva objekta i zemljište od 30.000 matara kvadratnih.  Planovi se nikad nijesu obistinili, pa su i Opština i država još jednom pokazale da nijesu imale  volje da brine o vrijednom dijelu sportske infrastrukture.  U Kolašinu sada opet imaju velika očekivanja od države.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo