Povežite se sa nama

OKO NAS

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama

Objavljeno prije

na

uob-vuka-golubovic

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama koje su podnesene protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića. Monitoru je potvrđeno da je u toku izviđaj, ali da još uvijek nema povratnih informacija iz specijalnog tužilaštva.

,,Dokumentacija je izuzimana u etapama. Tužilac je preko Uprave policije zatražio dokumentaciju i mi smo im predali sve što su smatrali da je potrebno”, rekao nam je sagovornik iz Opštine Berane.

Prema njegovim riječima, ispituje se osnovanost krivičnih prijava protiv bivšeg gradonačelnika i njegovog brata Milana, koji je bio direktor Agencije za investicije i razvoj.

,,Obraćali smo se tužilaštvu nakon toga nekoliko puta, ali za sada nemamo povratnu informaciju šta se dešava. Rečeno nam je samo da je sve u fazi izviđaja”, kazao je taj opštinski službenik.

On je rekao da se osim bivšeg gradonačelnika i njegovog brata, provjerava i uloga drugih lica koja se terete da su počinila krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i ne-savjestan rad u službi.

,,Provjeravamo navode iz krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva opštine Berane. Prikupljamo potrebnu dokumentaciju preko policije” – potvrdila je ranije i specijalna tužiteljka.

Opština Berane je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića „i drugih zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, kao i zbog krivičnih djela „zlupotreba službenog položaja” i „nesavjestan rad u službi” podnijela u aprilu prošle godine. Novi predsjednik opštine Dragoslav Šćekić tada je saopštio da se od preuzimanja lokalne vlasti dosadašnjim uvidom u stanje i obaveze Opštine došlo do sigurnih podataka da je dug Opštine veći od 15 miliona eura, i da to nije konačan iznos.

Kako se tvrdi, krivične prijave protiv bišveg predsjednika i njegovog brata, kao i povezanih lica i privrednih subjekata podnesene su i „zbog toga što su u prethodnom periodu potrošili u predizbornoj kampanji više od 300.000 eura za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora”. Tada su navedeni i brojni primjeri nenamjenskog trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija Evropske unije, zatim novca koji je bio namijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema penzionera.

Bivši predsjednik opštine Berane Vuka Golubović kasnije je u izjavi za Vijesti odbacio sve navode iz krivičnih prijava rekavši da je to „samo politički trik i alibi za novu vlast”.

Koalicija Zdravo Berane SNP – DF, koja je prošle godine preuzela vlast u ovom gradu, objavila je, međutim, nakon toga na svom sajtu, odnosno fejsbuk profilu, kopije jednog dijela dokumenta i računa koji pristižu za naplatu, iako je jasno da je riječ o zloupotrebama državnih resursa od Demokratske partije socijalista.

Novo opštinsko rukovodstvo došlo je i do pouzdanih podataka da je bivši gradonačelnik Golubović prenio uz pomoć tadašnjih rukovodilaca opštinskog katastra desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta sebi i firmama lokalnih tajkuna, ili njima lično, dok je bio na toj funkciji. Neki predmeti, zahtjevi za upis i rješenja o upisu, izvršeni su i realizovani neposredno nakon gubitka lokalne vlasti Demokratske partije socijalista i saznanja da Golubović više neće ostati na mjestu predsjednika Opštine.

To je u najkraćem sadržaj još dvije posljednje krivične prijave koje je specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predala Opština Berane protiv bivšeg gradonačelnika i više odgovornih lica Uprave za nekretnine PJ Berane i s njima povezanih osoba.

,,Koliko je nama poznato, i po ovim prijavama preduzete su neke radnje, tako da je, osim iz Opštine, nešto kasnije i iz katastra izuzeta dokumentacija u vezi s navodima iz prijava. Ta dokumentacija je vrlo obimna”, rekao je Monitoru sagovornik iz Opštine Berane.

Da se priča neće završiti samo na petnaest miliona eura duga, govori i ono što se nedavno dešavalo. Opština je, naime, zatražila od Vlade da preuzme ili otpiše dug od blizu milion i dvjesta hiljada eura po osnovu nabavke vatrogasnih vozila, za koji je utvrđeno da je ostavila za sobom bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić izjavio je da očekuje da će u Vladi imati sluha za probleme u kojima se Opština Berane nalazi, ,,što je posljedica nedomaćinskog poslovanja prethodne lokalne vlasti”.

,,Toliki dug mi ne možemo prihvatiti jer ga nijesmo napravili”, kazao je Šćekić.

On smatra da bi dugovanja za vatrogasna vozila trebalo da preuzmu međusobno Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

,,Uputili smo pismo Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i nadamo se da će imati razumijevanja. Prethodna lokalna vlast je Opštinu Berane dovela do finansijskog kolapsa, a dug za vatrogasna vozila je primjer kako su netransparentno i neodgovorno radili. Mnogih dugovanja nema u opštinskoj evidenciji. Takav slučaj je s ovim vozilima. Ovdje nije u pitanju kafanski račun, već milionski dug kojeg nema u evidenciji”, rekao je predsjednik Opštine Berane.

Opštinsko rukovodstvo iz koalicije Zdravo Berane SNP – DF našlo se u čudu kada im je nedavno na sastanku u Ministarstvu finansija saopšteno da Opština Berane za nabavku vatrogasnih vozila duguje više od milion eura i da bi odmah trebalo da se plati 570.000 duga. Frapirani takvom činjenicom kasnije su, kako tvrde, došli do podataka koji ukazuju da je cijeli postupak nabavke vatrogasnih vozila obavljen na više nego neozbi-ljan način.

Tri vatrogasna vozila su isporučena Opštini Berane 2010. godine u okvi-ru programa koji je podrazumijevao osavremenjivanje službi zaštite i spasavanja u Crnoj Gori. To je urađeno na osnovu ugovora o kreditu i finansiranju koje je 2009. godine sklopilo Ministarstvo finansija sa Stei-ermarkishe Bank und Sparkassen.

Visina tog kreditnog aranžmana iznosila je 22.001.709. eura, od čega je Opština Berane obavezana da plati 1.168.736. eura. Prema utvrđenom planu, Opštini Berane je naloženo da kredit vrati u roku od deset godina i to u 20 jednakih rata od po 58.436 eura. Planom je bilo predviđeno da se prva rata uplati 15. jula 2011, a posljednja 15. januara 2021. godine.

Pitanje u vezi s nabavkom specijalnih vozila za gašenje požara našlo se i na prethodnoj sjednici lokalnog parlamenta. Tada je, nakon istupa od-bornice Vide Ivanović (DF), bivši predsjednik opštine kazao da on nije potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu i da taj problem treba da rješa-va aktuelna lokalna vlast. Sporna vozila koja su preuzeta još 2010. godi-ne i koja su data na korišćenje Službi zaštite i spasavanja iz ovih razloga još ne mogu da se registruju, mada se odavno koriste.

Afera stiže aferu. Malo je reći da je Opština Berane primjer nedomaćinskog poslovanja s potpisom Demokratske partije socijalista. Prije će biti – štetočinskog. Posljedice jesu teške, ali ne i nesagledive. Ako specijalni tužilac radi bez političkih pritisaka, neće biti teško utvrditi razmjere pljačke i glavne vinovnike. Ostala su dokumenta, kao tragovi stopala u snijegu.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

ŠTA ĆE BITI SA ZAPOSLENIMA MONTENEGROERLAJNSA: Ni na nebu, ni na zemlji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Radnici MA su u ozbiljnoj nevolji. Lišeni bilo kakve pomoći, a čini se, i razumijevanja nadležnih iz Vlade Crne Gore

 

Nova nacionalna avio-kompanija poletjeće do početka ljeta, najavio je izvršni direktor ToMontenegro Predrag Todorović. Ne zna se gdje će i koliko često ToMontenegro letjeti, na koje aerodrome će slijetati, koliko će imati zaposlenih.

Umjesto toga, član borda nove kompanije Pavle Tripković obavijestio nas je da on i njegove kolege žele raditi besplatno, ukoliko postoji takva zakonska mogućnost. Budu li ipak morali da primaju naknadu, novac će proslijediti u humanitarne svrhe, saopštio je Tripković odluku borda. I obrazložio: „I na ovaj način želimo da se solidarišemo sa radnicima Montenegroerlajnsa (MA)“.

Zgodno zvuči, ali ostaje  strah da se ne potvrdi ona stara – koliko para toliko i muzike. A radnici MA su u ozbiljnoj nevolji. Lišeni bilo kakve pomoći, a čini se, i razumijevanja nadležnih iz Vlade.

Montenegroerlajns, akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Crne Gore (država posjeduje više od 99,98 odsto akcijskog kapitala) zapošljava oko 350 radnika. Dobar dio njih svakodnevno dolazi na posao. I radi. Neko čuva zgrade, radionice, magacine. Neko posprema prostorije ili kuva kafu. Računovođe spremaju završni račun za 2020. godinu… Dok oni koji trenutno nemaju baš nikakvog posla – letačko osoblje, prije svih – čekaju da im isteknu teško stečene licence.

Svi su posljednju platu (septembarsku) primili 15. oktobra (bez letačkog dodatka koji čini između trećine i polovine mjesečne zarade kabinskog osoblja). Penziono i zdravstveno osiguranje nije im plaćeno od 2017.  Ipak, zaposleni MA ne nalaze se na popisu djelatnosti i kompanija čijim radnicima Vlada pomaže da prežive (i bukvalno) tokom epidemije korone, uplaćujući im mjesečni minimalac od 222 eura. Na njih se ne odnosi ni odluka o privremenoj obustavi otplate kredita za one kojima je plata smanjena više od 10 odsto, pošto zaposlenima u MA nije smanjena platu. Samo je ne primaju već pet mjeseci. I to se ne (do)tiče ni njihovog poslodavca (država, odnosno Vlada), ni stanodavca, ni kreditora (banaka).

Avioni MA ne lete od 25. decembra prošle godine, nakon što je postala izvjesna opasnost da neki od njih bude zaplijenjen zbog  dugova.  Dva dana ranije iz nove Vlade je saopšteno da je kompanija osuđena na propast, pošto ne postoji zakonska mogućnost da se nastavi neophodna finansijska pomoć države. Do najavljenog stečaja još nije došlo, iako je račun MA  blokiran za iznos od blizu 20 miliona eura.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISPOVIJESTI IZ PORODILIŠTA: U porođajnim mukama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok su društvene mreže preplavljene ispovijestima porodilja koje najviše boli nehuman odnos medicinskog osoblja, u bolnicama žalbi skoro da i nema. Monitor je posjetio Kliniku za ginekologiju u KCCG, u kojoj je tokom prošle godine zabilježena samo jedna žalba na neljubaznost zdravstvenog radnika

 

„Imala sam rizičnu trudnoću i bilo je neophodno da budem prebačena u Klinički centar Crne Gore. Prevoz je bio loš i neuslovan. Vozila sam se starim kolima i potrebno je bilo da ležim i budem mirna u vozilu ali su kola bila stara. Kada sam stigla, porođaj je obavljen dobro, ali tretmanom kasnije nisam bila zadovoljna. Vidjela se razlika u odnosima prema različitim pacijentima”, priča za Monitor svoje iskustvo jedna Bjelopoljka.

Ispovjestima porodilja posljednjih nedjelje preplavljene su društvene mreže. „Oblači se da ti ne napravim treće!“; „Što si stisla noge, hoćeš da ti dođe Bred Pit pa da raširiš?“; „Au, ti kao da si stajala pored puta“; „Što kukaš, nijesi kukala dok si ga pravila“; „Spolja tako lijepa, a iznutra tako kvarna“… neki su od 300 komentara koje su primile administratorice Fejsbuk profila Vala, Ljeposava.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović nedavno je odgovorila na pismo grupe građana koji su na društvenim mrežama podijelili svoja iskustva u oblasti ginekologije: „Iskustva u ginekologiji su užasavajuća, učinićemo sve da građankama obezbijedimo najoptimalnije uslove”, obećala je ministarka.

Na ova iskustva, pored ministarke, reagovala je i direktorka Kliničkog Centra Crne Gore Ljiljana Radulović. Najavili su da će na Klinici za ginekologiju i akušerstvo angažovati kliničkog psihologa i uputiti pacijente da se za neprimjereno postupanje medicinskog osoblja prijave zaštitniku prava pacijenata KCCG.

U petak smo posjetili Kliniku za ginekologiju i akušerstvo. Priatno smo izenađeni onim što smo zatekli – novom opremom, uslovima i higijenom.  Direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesna Čolaković za Monitor je objasnila da je taj dio KCCG renoviran od aprila do avgusta 2020. godine.

Zaštitnica prava pacijenata Alma Mutapšić nije krila iznenađenje iskustvima koja se ovih dana mogu pročitati na internetu. Kaže da ona objašnjava pacijentima da imaju pravo na prigovor. Čak i anonimno, ali  primjedbi skoro da nema.

Mutapšić za Monitor objašnjava da na svakoj klinici u sklopu KCCG obavljaju dobrovoljna i anonimna anketiranja koja sadrže pitanja koja se odnose na dužinu čekanja prijema u bolnici, informisanost o zdravstvenom stanju, informisanost o načinu i mogućnostima liječenja, odnosu ljekara i medicinskih sestara. U toku 2020. godine, od 7.851 pacijenta koji je primljen na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, anketirano je 2.582. Žalilo se samo 92 pacijenta a samo jedna od njih se odnosila na neljubaznost zdravstvenih radnika.

U najnovijem izvještaju obrađenom u februaru, u koji je Monitor imao uvid, od 314 ispitanika samo troje su iskazale kritiku: primjedba na neudobnost ležaja, na neukusnu hranu i primjedba na nehigijenske uslove toaleta.

Jovana PETRIČEVIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PODSTANARSTVO U CRNOJ GORI: Na rubu    

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Crnoj Gori ne postoji registar podstanara. Zbog toga, subvencije koje daje država nemaju smisla niti mnogo efekta, a podstanari su prisiljeni da uglavnom iznajmljuju stanove bez ugovora. Dosadašnja stambena politika ne haje za ko zna koliko ljudi koji u strahu dočekuju jutro – hoće li biti izbačeni na ulicu ili od čega će platiti kiriju

 

„Od podstanarstva je teži samo zatvor, a o tome niko ne govori”, kaže jedan od članova NVO Udruženje podstanara Crne Gore – Moj Dom, novog udruženja, i jedinog te vrste u Crnoj Gori. Za svega par dana priključio mu se veliki broj članova.

,,Dvadeset dvije godine sam podstanar i 15 puta sam se selio. Država ne zna koliko ima podstanara, nema evidencije. Pokušano je da se 2014. godine situacija riješi Zakonom o sprečavanju nelegalnog poslovanja, ali – bezuspješno. Tada je izračunato da država, godišnje, na obračun srednje vrijednosti od samo 150 eura za stanarinu, gubi 3,5 miliona eura. Uglavnom je sve bez ugovora, a tako su svi na gubitku”, kaže za Monitor osnivač udruženja Dragan Živković.

Prema riječima Živkovića, hitno treba uspostaviti registar podstanara u Crnoj Gori. „On mora postojati. Mora se znati ko su podstanari u ovoj državi, jer jedino tako ona može prepoznati najugroženiju grupu i direktno joj pomoći. Samo na taj način će subvencije imati smisla i znatno više efekta. To je jedan od najprečih zadataka našeg udruženja. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje državnih organa. Do tada, držimo se koliko možemo i umijemo”.

„Podstanar sam sa suprugom u Herceg Novom 26 godina. Imamo dvoje djece. Radim u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dva puta su me odbijali kada sam konkurisao za projekat za stanove Hiljadu plus, iako sam ispunjavao sve uslove. Ne može da me zapadne stan od 45 metara kvadratnih po cijeni od hiljadu eura, i to još da ga vraćam dok sam živ. U međuvremenu, supruga je oboljela od karcinoma. Nemam riječi da opišem šta me snašlo i kakve se sve namještaljke čine pri dodjeli stanova po tom projektu”, iskustvo je još jednog od članova Udruženja Moj Dom.

Posljednji dostupni podaci o broju podstanara u Crnoj Gori su iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011. godine, rečeno je Monitoru iz Uprave za statistiku Monstat. Prema tim podacima, u Crnoj Gori ima 192.242 domaćinstava. Prosječno ima tri člana. Od ukupnog broja domaćinstava, 78,2 odsto ili 150.288 su vlasnici ili suvlasnici stana u kome žive, dok kod roditelja, djece ili drugih rođaka stanuje 5,7 odsto ili 10.980.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo