Povežite se sa nama

OKO NAS

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama

Objavljeno prije

na

Policija je po nalogu specijalnog tužioca izuzela iz Opštine Berane svu dokumentaciju u vezi sa krivičnim prijavama koje su podnesene protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića. Monitoru je potvrđeno da je u toku izviđaj, ali da još uvijek nema povratnih informacija iz specijalnog tužilaštva.

,,Dokumentacija je izuzimana u etapama. Tužilac je preko Uprave policije zatražio dokumentaciju i mi smo im predali sve što su smatrali da je potrebno”, rekao nam je sagovornik iz Opštine Berane.

Prema njegovim riječima, ispituje se osnovanost krivičnih prijava protiv bivšeg gradonačelnika i njegovog brata Milana, koji je bio direktor Agencije za investicije i razvoj.

,,Obraćali smo se tužilaštvu nakon toga nekoliko puta, ali za sada nemamo povratnu informaciju šta se dešava. Rečeno nam je samo da je sve u fazi izviđaja”, kazao je taj opštinski službenik.

On je rekao da se osim bivšeg gradonačelnika i njegovog brata, provjerava i uloga drugih lica koja se terete da su počinila krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i ne-savjestan rad u službi.

,,Provjeravamo navode iz krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva opštine Berane. Prikupljamo potrebnu dokumentaciju preko policije” – potvrdila je ranije i specijalna tužiteljka.

Opština Berane je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića „i drugih zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, kao i zbog krivičnih djela „zlupotreba službenog položaja” i „nesavjestan rad u službi” podnijela u aprilu prošle godine. Novi predsjednik opštine Dragoslav Šćekić tada je saopštio da se od preuzimanja lokalne vlasti dosadašnjim uvidom u stanje i obaveze Opštine došlo do sigurnih podataka da je dug Opštine veći od 15 miliona eura, i da to nije konačan iznos.

Kako se tvrdi, krivične prijave protiv bišveg predsjednika i njegovog brata, kao i povezanih lica i privrednih subjekata podnesene su i „zbog toga što su u prethodnom periodu potrošili u predizbornoj kampanji više od 300.000 eura za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora”. Tada su navedeni i brojni primjeri nenamjenskog trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija Evropske unije, zatim novca koji je bio namijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema penzionera.

Bivši predsjednik opštine Berane Vuka Golubović kasnije je u izjavi za Vijesti odbacio sve navode iz krivičnih prijava rekavši da je to „samo politički trik i alibi za novu vlast”.

Koalicija Zdravo Berane SNP – DF, koja je prošle godine preuzela vlast u ovom gradu, objavila je, međutim, nakon toga na svom sajtu, odnosno fejsbuk profilu, kopije jednog dijela dokumenta i računa koji pristižu za naplatu, iako je jasno da je riječ o zloupotrebama državnih resursa od Demokratske partije socijalista.

Novo opštinsko rukovodstvo došlo je i do pouzdanih podataka da je bivši gradonačelnik Golubović prenio uz pomoć tadašnjih rukovodilaca opštinskog katastra desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta sebi i firmama lokalnih tajkuna, ili njima lično, dok je bio na toj funkciji. Neki predmeti, zahtjevi za upis i rješenja o upisu, izvršeni su i realizovani neposredno nakon gubitka lokalne vlasti Demokratske partije socijalista i saznanja da Golubović više neće ostati na mjestu predsjednika Opštine.

To je u najkraćem sadržaj još dvije posljednje krivične prijave koje je specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predala Opština Berane protiv bivšeg gradonačelnika i više odgovornih lica Uprave za nekretnine PJ Berane i s njima povezanih osoba.

,,Koliko je nama poznato, i po ovim prijavama preduzete su neke radnje, tako da je, osim iz Opštine, nešto kasnije i iz katastra izuzeta dokumentacija u vezi s navodima iz prijava. Ta dokumentacija je vrlo obimna”, rekao je Monitoru sagovornik iz Opštine Berane.

Da se priča neće završiti samo na petnaest miliona eura duga, govori i ono što se nedavno dešavalo. Opština je, naime, zatražila od Vlade da preuzme ili otpiše dug od blizu milion i dvjesta hiljada eura po osnovu nabavke vatrogasnih vozila, za koji je utvrđeno da je ostavila za sobom bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić izjavio je da očekuje da će u Vladi imati sluha za probleme u kojima se Opština Berane nalazi, ,,što je posljedica nedomaćinskog poslovanja prethodne lokalne vlasti”.

,,Toliki dug mi ne možemo prihvatiti jer ga nijesmo napravili”, kazao je Šćekić.

On smatra da bi dugovanja za vatrogasna vozila trebalo da preuzmu međusobno Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

,,Uputili smo pismo Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i nadamo se da će imati razumijevanja. Prethodna lokalna vlast je Opštinu Berane dovela do finansijskog kolapsa, a dug za vatrogasna vozila je primjer kako su netransparentno i neodgovorno radili. Mnogih dugovanja nema u opštinskoj evidenciji. Takav slučaj je s ovim vozilima. Ovdje nije u pitanju kafanski račun, već milionski dug kojeg nema u evidenciji”, rekao je predsjednik Opštine Berane.

Opštinsko rukovodstvo iz koalicije Zdravo Berane SNP – DF našlo se u čudu kada im je nedavno na sastanku u Ministarstvu finansija saopšteno da Opština Berane za nabavku vatrogasnih vozila duguje više od milion eura i da bi odmah trebalo da se plati 570.000 duga. Frapirani takvom činjenicom kasnije su, kako tvrde, došli do podataka koji ukazuju da je cijeli postupak nabavke vatrogasnih vozila obavljen na više nego neozbi-ljan način.

Tri vatrogasna vozila su isporučena Opštini Berane 2010. godine u okvi-ru programa koji je podrazumijevao osavremenjivanje službi zaštite i spasavanja u Crnoj Gori. To je urađeno na osnovu ugovora o kreditu i finansiranju koje je 2009. godine sklopilo Ministarstvo finansija sa Stei-ermarkishe Bank und Sparkassen.

Visina tog kreditnog aranžmana iznosila je 22.001.709. eura, od čega je Opština Berane obavezana da plati 1.168.736. eura. Prema utvrđenom planu, Opštini Berane je naloženo da kredit vrati u roku od deset godina i to u 20 jednakih rata od po 58.436 eura. Planom je bilo predviđeno da se prva rata uplati 15. jula 2011, a posljednja 15. januara 2021. godine.

Pitanje u vezi s nabavkom specijalnih vozila za gašenje požara našlo se i na prethodnoj sjednici lokalnog parlamenta. Tada je, nakon istupa od-bornice Vide Ivanović (DF), bivši predsjednik opštine kazao da on nije potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu i da taj problem treba da rješa-va aktuelna lokalna vlast. Sporna vozila koja su preuzeta još 2010. godi-ne i koja su data na korišćenje Službi zaštite i spasavanja iz ovih razloga još ne mogu da se registruju, mada se odavno koriste.

Afera stiže aferu. Malo je reći da je Opština Berane primjer nedomaćinskog poslovanja s potpisom Demokratske partije socijalista. Prije će biti – štetočinskog. Posljedice jesu teške, ali ne i nesagledive. Ako specijalni tužilac radi bez političkih pritisaka, neće biti teško utvrditi razmjere pljačke i glavne vinovnike. Ostala su dokumenta, kao tragovi stopala u snijegu.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo