Povežite se sa nama

INTERVJU

PREDRAG BULATOVIĆ, FUNKCIONER DF: Priželjkujem probleme u vladajućoj koaliciji

Objavljeno prije

na

MONITOR: Najkonkretnije: koliko je od ukupnog broja glasova, koje je verifikovala Državna izborna komisija, predsjednički kandidat DPS-a Filip Vujanović dobio na osnovu izborne krađe?
BULATOVIĆ: Miodrag Lekić je osvojio više od 154. 000 glasova, a Filip Vujanović znatno manje od tog broja. Ovo je podatak kojim barataju ljudi iz opštinskih štabova Miodraga Lekića, što je saopštio i šef Centralnog izbornog štaba. Na osnovu svega toga konstatovano je da se radi o brutalnoj izbornoj krađi. Smatram kao obavezu svih političkih subjekata koji su podržali Miodraga Lekića i koji su formalno stali iza političkih zahtjeva nedavno održanog protesta da sve neregularnosti predsjedničkih izbora i prikupljene dokaze izborne krađe što prije sistematizuju i objave u knjizi. To je uobičajeno da se uradi u slučajevima izborne ili referendumske krađe širokih razmjera. Ta knjiga mora biti stavljena na uvid javnosti kako bi nas građani podržali još snažnije i dali novi podsticaj da istrajemo u političkoj borbi protiv nepočinstava režima. Tu knjigu bi morali proučiti i međunarodni činioci kako bi sagledali karakter aktuelne vlasti i tome prilagodili svoju politiku u odnosu na režim.

MONITOR: Imajući u vidu okončane predsjedničke izbore, koji je bio osnovni resurs DPS-a za krađu?
BULATOVIĆ: Repertoar zloupotreba i krađa je širok i u potpunosti baziran na nezakonitom korišćenju državnih resursa sa ciljem da se DPS i dalje održi na vlasti. Za DPS je svaki resurs zloupotrebe važan kao što im je i bitan svaki glas bez obzira na to kako do njega došli. Afera Snimak predstavlja krunski dokaz za moje stavove. Bez obzira na to što u našim redovima i među pristalicama postoji izvjesno razočarenje kako su se ponašali pojedinci iz EU u odnosu na izbornu krađu, ne treba zaboraviti da je i dalje aktuelan njihov zahtjev da se afera Snimak pravno i politički procesuira i dovede do kraja. Generalno posmatrajući EU ne može u svoje članstvo prihvatiti državu poput Crne Gore u kojoj ne postoji linija razdvajanja između partije na vlasti i države.

MONITOR: Koji su najeklatantniji primjeri izborne neregularnosti?
BULATOVIĆ: Očekivani stepen izlaznosti na osnovu više anketa kretao se između 68-70 procenata, a naša očekivanja su bila iznad tog procenta. Da je kojim slučajem ostvaren željeni procenat izlaznosti, ne bi postojala ni teorijska šansa da DIK i Ustavni sud fingiraju rezultate koje im je servirao Izborni štab DPS-a. Na stepen izlaznosti direktno su uticali kupovina ličnih karata, onemogućavanje 30.000 birača da ostvare svoje biračko pravo kao i neposredno uoči izbora nezakonito premještanje osvjedočenih birača opozicije sa biračkih mjesta na kojima su dosad glasali.

MONITOR: Koliko su izborne mahinacije varirale od područja do područja, od grada do grada ?
BULATOVIĆ: Svako područje i opština su specifični sa aspekta zloupotrebe državnih resursa u korist DPS-a. Takođe, nejednaki privredni i ekonomski razvoj opština je uticao i na materijalni status građana. Sve ovo uslovljava DPS da se organizuje po štabnom principu za izbore, pri čemu je baza akcije štab na biračkom mjestu čija se mreža širi dalje preko mjesne zajednice, opštine do nivoa države. Oni polaze od svakog potencijalnog birača i na osnovu toga baziraju svoju ključnu izbornu akciju ,,siguran glas”. Oštro osuđujem neregularne metode DPS-a, ali moram biti realan u konstataciji da je opoziciji kako pojedinačno tako i udruženo potreban veći stepen organizovanosti u izbornom procesu u cjelini kao i tokom izborne šutnje, a i na dan glasanja.

MONITOR: Dosta se govorilo o izbornim manipulacijama u Rožajama. Šta se tamo, zapravo, dogodilo?
BULATOVIĆ: Javnosti je poznato da je Miodrag Lekić u izbornoj noći objavio rezultate 97 odsto obrađenog biračkog tijela. Tom prilikom je naglasio da izborni štab nema podatke za Rožaje, što predstavlja tri odsto neobrađenog biračkog tijela. Naši predstavnici su govorili o izbornim mahinacijama i u Rožajama, što su potvrdili i ovlašćeni predstavnici SDP- a. Vjerujem da će sve to biti sistematizovano u pomenutoj knjizi. Pored ove strane izbora, Rožaje ima još jednu: u ovoj opštini je Vujanović osvojio 5.500 glasova manje nego vladajuće partije u oktobru 2012, a Miodrag Lekić skoro 1000 glasova više nego opozicija. Izborni bilans u Rožajama i u nekim drugim gradovima govori o dominantno negativnom odnosu većine Bošnjaka i Albanaca prema agresivnoj politici DPS-a. Smatram da udružena opozicija uprkos gorčini zbog krađe na predsjedničkim izborima mora ovo uočiti i sa posebnim senzibilitetom analizirati ovu, za mene, veoma važnu političku činjenicu.

MONITOR: Zbog čega se opozicija odlučila da jedan od zahtjeva bude ponavljanje predsjedničkih izbora?
BULATOVIĆ: Imajući u vidu izbornu krađu za prvi protestni miting su postojale dvije mogućnosti: da se Lekić inauguriše za predsjednika Crne Gore i da se na tome istraje, ili da se ponište izbori i organizuju novi. Ispostavljeni zahtjev o raspisivanju novih izbora u stvari je kompromisni predlog kojim se demonstrira demokratski kapacitet opozicije i njena spremnost da vodi politički dijalog sa partijama vlasti, ali istovremeno ovo je i demonstracija naše spremnosti da se ne može ići ispod suštine postavljenog zahtjeva.

MONITOR: Brzo ističe period u kome vlast treba da se odredi prema zahtjevima opozicije. Koji su vaši planovi u slučaju, najvjerovatnijem, negativnog odgovora?
BULATOVIĆ: Potrebno je dati šansu dijalogu. Dijalog podrazumijeva učešće i DPS- a. Ako to DPS ne želi, dijalog je moguće voditi i sa drugim partijama vlasti, ali se time smanjuje širina kojom bi bio podržan željeni politički dogovor. Zbog toga treba sačekati rasplet, uz jasnu poruku ako ne bude dijaloga i želje da se nađe rješenje, očekuje nas period radikalizacije političkih prilika u Crnoj Gori.

MONITOR: Da li će biti novih protesta? Imate li u planu druge vidove demokratske borbe u cilju zaštite volje građana?
BULATOVIĆ: I dosad je bilo najava o organizovanju novih protesta. Organizuju se performansi, šire se akcije na društvenim mrežama… Najavljen je i građanski protestni marš do Cetinja na dan inauguracije, što može da bude stožer šireg protestnog okupljanja toga dana u Prijestonici. Poslanici DF-a do daljnjeg bojkotuju rad parlamenta. Dakle, već se odvijaju mnoge aktivnosti, a jedan značajan dio njih i bez učešća političkih partija.

MONITOR: SNP i Pozitivna ne podržavaju bojkot parlamenta. DF je do daljnjega napustio skupštinske klupe. Kako očuvati opoziciono zajedništvo?
BULATOVIĆ: Opoziciono jedinstvo je nužno i za njega se zalažem. Važno je da svi iskreno imamo isti cilj, i u tom slučaju lideri i vođstvo opozicije veoma lako će realizovati ono što njima pripada i što se od njih očekuje, a to je jedinstvo.

MONITOR: Da li očekujete ozbiljnije probleme u vladajućoj koaliciji, imajući u vidu stav SDP-a koji nije dao podršku Filipu Vujanoviću?
BULATOVIĆ: Ne očekujem probleme u vladajućoj koaliciji, ali ih intimno priželjkujem.

MONITOR: Da li u nekoj varijanti smatrate mogućim da SDP napusti koaliciju?
BULATOVIĆ: Bilo bi logično ako se DPS i SDP raziđu oko pitanja KAP- a da onda i raskinu koaliciju. Mislim da treba pružiti šansu Krivokapiću da demantuje da je u čvrstom zagrljaju sa Đukanovićem, čime bi istovremeno demantovao i da su njih dvojica glavni politički ortaci.

Odbrana napadnute slobode

MONITOR: Profesor Đorđe Blažić smatra da je zahtjev opozicije da Skupština poništi izbore neustavan. Da li je?
BULATOVIĆ: Mi polazimo od člana 2 stav 3 Ustava i branimo to ustavno opredjeljenje, odnosno napadnutu slobodu i jasno izraženu volju građana Crne Gore. Našim zahtjevom ne želimo inaugurisati praksu da puka parlamentarna većina može da uradi sve što poželi. Zato nudimo politički dijalog o poništenju izbora zbog izborne krađe, jer je očigledno da se Crna Gora zbog toga nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi koja ugrožava njenu stabilnost i evropski put. Rezultat političkog dijaloga treba da bude politički sporazum sa najširom podrškom. Ovakve metode se primjenjuju samo u posebnim situacijama i krizama poput ove. Najtoplije preporučujem predsjedniku SDP-a da umjesto površne izjave koju je dao kako mi tražimo nesmjenjivost vlasti, da se malo pažljivije udubi u problem i prepozna sopstvenu odgovornost, pošto kasnije može personalno snositi sve eventualne posljedice ako ne dođe do političkog dogovora.

Šansa opozicije su pregovori sa EU

MONITOR: Međunarodna zajednica nije naklonjena opoziciji. Šta mislite – zbog čega?
BULATOVIĆ: Ja bih rekao ovako: Milo Đukanović i DPS su svojom servilnošću dobili neke benefite od pojedinih međunarodnih krugova, a posebno od uticajnih krugova NATO-a, jer DPS pokazuje spremnost da uvede Crnu Goru u taj vojni savez, čak i najobičnijom parlamentarnom većinom, za šta bi im, ako bude potrebno, pomogao i Ustavni sud. Uprkos navedenom, opozicija mora da gradi odnose sa EU, ali i Rusijom i SAD, jer bez saradnje i uvažavanja od strane međunarodnog faktora ne postaje se lako nova vlast. Naša šansa jesu pregovori vezani za poglavlja 23 i 24 kroz koje se može pokazati kriminogeni i korupcionaški karakter aktuelne vlasti, a demokratski kapacitet crnogorske opozicije.

Marko MILAČIĆ

PREDRAG BULATOVIĆ, FUNKCIONER DEMOKRATSKOG FRONTA: Priželjkujem probleme u vladajućoj koaliciji

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

TEA GORJANC PRELEVIĆ, AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA: Izbori su ključ za stabilnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije dobro što su predsjednički izbori raspisani bez Ustavnog suda, jer je on nadležan za sudsku kontrolu izbornog postupka od momenta raspisivanja izbora. Smatram i da je očigledan promašaj što istovremeno nisu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, oni su ključni za stabilnost

 

MONITOR: Najave restriktivnih mjera Crnoj Gori zbog institucionalne krize izostale su nakon sjednice Savjeta za vanjsku politiku SE. Ipak, čule su se ocjene da je Crna Gora „rak rana“, Gabrijel Eskobar definisao je stanje u zemlji kao „institucionalni kolaps“.  Kako to komentarišete?

GORJANC PRELEVIĆ: Sadašnja nestabilna situacija u Crnoj Gori ne odgovara ni Evropskoj uniji ni SAD-u, kao što ne odgovara ni njenom stanovništvu. Crnogorske političke partije i pojedinci aktivno doprinose toj nestabilnosti uz providne politikantske izgovore. Pravo pitanje je za što i za koga oni to rade, da li male partije samo grčevito drže nelegitimnu vlast, a velike se samo plaše izbora ili svi rade za neke strane faktore kojima odgovara poraz Crne Gore kao ozbiljne države.  EU je u Crnu Goru, kao najozbiljnu kandidatkinju za članstvo, već mnogo investirala. Nestabilna država nikako ne odgovara ni SAD-u ni drugim članicama NATO-a, jer ih užasava problem u sopstvenim redovima. Iako ove međunarodne organizacije gledaju istini u oči, koju su njihovi predstavnici i saopštili, još se nadaju proviđenju izbora crnogorskih državnih organa najkasnije tokom februara, i, u perspektivi, uspostavljanju stabilne vlasti s jasnim evropskim i evroatlantskim kursom.

MONITOR: Da li je u zemlji institucionalni kolaps?

GORJANC PRELEVIĆ:  Jeste, zato što nije normalno da Ustavni sud praktično ne funkcioniše, da Vrhovni državni tužilac nije izabran već tri godine, predsjednik Vrhovnog suda već dvije godine, tri člana Sudskog savjeta nisu izabrani već petu godinu, drugim rečima, vrh pravosuđa je u produženom v.d. stanju, uostalom kao i Vlada. Da ne zaboravimo da i predsjedniku države ističe mandat, i da je moguće da sadašnja predsjednica Skupštine preuzme i tu funkciju kao v.d., ako, na primjer, dođe do izbornog spora oko izbora predsjednika, a Ustavni sud ne bude osposobljen da ga reši. Za zemlju koja je istovremeno na ivici bankrota i sa izraženim nacionalnim i verskim podelama ovo je izuzetno veliki problem. Igraju se vatrom svi koji zbog svojih 5 minuta vlasti održavaju i produbljuju ovu krizu.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 27. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN DVORNIK, PUBLICISTA I KOMENTATOR IZ HRVATSKE: Vječno pitanje – gdje je crta preko koje i legitimna obrana postaje agresija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Onaj ko izumi metodu i tehniku zaustavljanja rata bez upotrebe sile bio bi spasilac ili spasiteljica čovječanstva

 

MONITOR: Dinamika „kohabitacije“ u hrvatskom državnom vrhu, dovela je nedavno do izjave Andreja Plenkovića da je Hrvatska ozbiljno podijeljena i da je katalizator te podjele u odnosu prema ratu u Ukrajini. Kako da to razumijemo?

DVORNIK: Rat u Ukrajini je Plenkovićeva zgodna priča, jer se tu, gledano površinski nalazi na „strani“ koju  za hrvatsku elitu referentna grupa (SAD i EU) smatra ispravnom. Kada je veći dio opozicijskih zastupnika u Saboru odbio glasati za Vladin prijedlog da Hrvatska daje obuku pripadnicima ukrajinske vojske, to nije učinio zbog toga što bi podržavao Rusiju. Plenković je još prije tog glasanja odao da mu je svejedno kako će prijedlog proći, jer ako i padne, to će mu dati municiju protiv opozicije.

Kad bismo se pitali da li ova razmirica u Saboru i na relaciji Vlada-predsjednik zaista govori o podjeli društva, morali bismo objasniti kako to „podijeljeno“ društvo u ispitivanju javnog mnijenja dvotrećinski odbacuje angažman koji je predlagala Vlada. Opoziciji je smetalo to što se Plenkovićev utjecaj proširio mnogo dalje od HDZ-a, pa ga je na ovom pitanju uspjela osujetiti. Plenković i Milanović ne zastupaju bitno različite, pogotovu ne suprotstavljene koncepcije politike RH, nego se bore za to čiji će utjecaj biti veći i tko će gdje namjestiti svoje ljude. Dovoljno je pogledati što zastupaju u odnosu na BiH pa da otpadnu sve iluzije o principijelnim podjelama.

MONITOR: U jednom intervjuu ste rekli da je u EU „kritična zona“ u zemljama koje su u nju ušle iz perioda socijalizma a koje nemaju dovoljno razvijen politički pluralizam i sklone su autoritarnosti. Hrvatska je bila dio SFRJ-a koja je imala „sopstveni put u socijalizam“. Koliko je to danas čini drugačijom od zemalja nekadašnjeg Varšavskog ugovora?

DVORNIK: I danas bih to zaključio. Pa podsjetimo se što je bio socijalizam – sistematsko gušenje i sprečavanje autonomnih odnosa i razvojnih procesa u društvu. Kako se tu pojavila ta famozna demokracija, kad nije bilo nijednog sloja, nijedne – ako hoćete – klase, nijedne značajne grupacije u usponu? Svima je samo bilo dosta starog režima (pa i samim njegovim akterima), a nije bilo mnoštva raznolikih društvenih snaga koje bi se slagale oko demokracije i vladavine prava kao zajedničke osnove. To nije bila kriza, nego logična posljedica vladajućeg modela. Zbog toga se čak i danas, nakon tri i po decenija, ta društva s mukom i jako sporo odvajaju od autoritarnog vladanja.

Postjugoslavenske su se zemlje razlikovale od drugih postsocijalističkih manje nego što bi se očekivalo. Dapače, veći dio postjugoslavenskih se povijesno vratio unatrag, u etničke ratove. U Jugoslaviji je nacionalistički monizam stalno tinjao, polako rastao, od kraja šezdesetih i sa u početku stidljivom, a onda otvorenom podrškom partijskih vodstava po republikama.

MONITOR: Hrvatska je nedavno ponovo osuđena u Sudu za ljudska prava u Strazburu u vezi sa postupanjem prema migrantima. Od početka rata u Ukrajini i solidarnosti koju zemlje  Evrope pokazuju prema ukrajinskim izbjeglicama, postao je još upadljiviji odnos Evrope prema migrantima iz Azije i Afrike. Koliko to ima veze sa recidivima rasizma, ultra desničarskom propagandom ili vjerskim predrasudama?

DVORNIK: Institucije EU i zemalja članica nisu uvijek popustljive prema takvim sentimentima populacije (i sreća je da ECTHR osuđuje državnu ksenofobiju Hrvatske), ali  već duže ta ksenofobija raste. Ovakve se stvari, s usponima i padovima, događaju već barem pola stoljeća. Globalne ekonomske promjene uključuju prvo doseljavanje radne snage (i populacije bivših kolonija) u razvijenije zemlje, a onda seljenje industrijskih investicija van najbogatijeg dijela svijeta. Tako ni u najrazvijenijim zemljama, pogotovu u onima s nerazvijenom socijalnom državom kakve su SAD, nije zajamčena puna zaposlenost.

Najavljena reindustrijalizacija Evrope mogla bi donijeti nove, interesantne promjene – reindustrijalizacija s drukčijom, ekološki uvjetovanom tehnologijom, materijalima, interakcijom sa živim i neživim okolišem. Nisam siguran koliko su društva koja tako uporno njeguju svoje predrasude sposobna bez većih muka – prije svega za najslabije – probaviti predstojeće promjene.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 27. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MIODRAG LEKIĆ, DEMOS: Poslednji čas za reformu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dubina krize, njena tri najurgentnija elementa – neodrživi model ekonomije, kriminal i korupcija, stanje duboko podijeljenog društva zahtijevaju ozbiljnu državnu politiku. Doraslu političku elitu. Konačno pravnu državu. Izgrađivanjem makar minimum kulturno-duhovnog jedinstva zemlje. Kraj pojimanja da u politici političar treba da primarno bude prevarant, veći ili manji

 

MONITOR: Pokušaj formiranja vlade sa vama na čelu, propao je. Rekli ste da je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane URA-e i SNP-a. Odgovornost za neuspjeh tog projekta, dakle, vidite na tim političkim partijama?

LEKIĆ:  Činjenice su poznate i tu nemam šta da dodam. Niti želim da se bavim temom zašto su dvije stranke poslije mnogih dogovora, pa i onih potpisanih, odustali od formiranja nove vlade, opredjeljući se za nastavak aktuelne Vlade u ostavci.

Meni ostaje da se zahvalim na povjerenju većine u parlamentu za dodjeljivanje statusa mandatara, za koji se, kao što je poznato, nisam lično kandidovao. A koji sam pokušao da obavim na ozbiljan, javan i demokratski način. I jedino u interesu zemlje. Bez – i to tvrdim –  uplitanja drugih, iz zemlje ili inostranstva.

MONITOR: Formiranje te vlade nije imalo podršku međunarodnih partnera. Vidite li u tome možda razlog?

LEKIĆ: Ne znam, niti su me interesovale moguće igre iza kulisa.

Znam da smo u usvojenom i potpisanom Programskom sporazumu svih stranka nedvosmisleno naveli otvorenost za međunarodnu saradnju, primarno sa Evropskom unijom i spremnost za poštovanje i ispunjavanje svih ugovornih sporazuma sa međunarodnim partnerima.

Iskren da budem nisam ni čuo stav o nepovjerenju iz inostranstva, barem ne ozbiljan, jer bi se to kosilo sa osnovnim načelima međunarodnih pravila. U suprotnom Crna Gora bi i formalno pristala na status protektorata, drugim rječima na svoje samoponištavanje, posebno statusa suverene države.

Uostalom nova vlada nije bila ni formirana, pa bi najava o nesaradnji na neviđeno, bila dodatno apsurdna.

Ako ste mislili na izjave u nedovoljno ozbiljnom, lobističkom, dakle mešetarskom stilu, one su kao takve irelevantne. Mogle su samo nanijeti štetu ugledu zemalja odakle takvi predstavnici dolaze.

Za nas su mnogo značajnije demokratske vrijednosni tih zemalja, proklamovani prijateljski odnosi bazirani na recipročnom uvažavanju – nego što je neko u stilu specijalnih službi ovdje nešto rekao i impresionirao domaće poltrone. I to suprotno važećim demokratskim pravilima koja se poštuju u njihovim državama.

Uostalom dio gostiju je imao razloga i za zabrinutost zbog utiska da su njihovim izjavama najviše bili zadovoljni u Crnoj Gori nosioci hibridnog režima i mafijaško-korupcionaških struktura.

MONITOR:  Koliko će taj, međunarodni faktor biti značajan u formiranju naredne Vlade?

LEKIĆ: Sve zavisi od domaćih aktera koji budu autonomno ili neautonomno sastavljati takvu vladu.

MONITOR: Kako vidite u tom smislu pokušaj formiranja predizbornih koalicija prije određivanja datuma vanrednih izbora? Demokate su ponudile savez Evropi sad, ali i dogovor oko zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore raspisane za mart ove godine.

LEKIĆ: Ne smatram da treba da dajem sugestije, još manje upustva drugima kako da se pozicioniraju u daljim političkim procesima. Svako će preuzeti odgovornost za svoje odluke.

MONITOR: I Vas mediji pominju kao jednog od potencijalnih predsjedničkih kandidata?

LEKIĆ: I ja sam to pročitao u medijima.

MONITOR: Jedan dio stranaka vladajuće većine pozvao je da se nastupi sa zajedničkim kandidatom. Koliko je to realno?

LEKIĆ:  Nije rijetka praksa u demokratskim društvima da stranke kandiduju svoje lidere na predsjedničkim izborima. I to je sasvim legitimno. S druge strane, treba koliko je moguće realno sagledavati šanse za uspjeh, i ne priređivati eventualne poklone protivničkoj strani.

MONITOR: Sa evropskih adresa stižu najave mogućeg zaustavljanja evoprskog procesa ukoliko ne bude odblokiran Ustavni sud.  Ko će biti odgovoran ukoliko se taj proces zaustavi?     

LEKIĆ: Takav scenario bi se mogao vidjeti na dva načina: Kao novi čin u anatomiji crnogorske (auto)destrukcije. Ili kao nova i konkretna odgovornost konkretnih aktera koje treba sankcionisati. Mislim na kažnjavanje od strane  građana, prije svega na izborima.

U ovako teškim situacijama kada u  parlamentu nema konsenzusa, kada je vlada u ostavci, kada predsjednik države nije predsjednik svih građana već jedne stranke i gravitirajućih satelita i zato ga ne intersuje opšti interes, već institucionalne blokade – treba vjerovatno sagledati prava i dužnost i preostaloj, trećoj grani vlasti, dakle nazavisnom sudskom sistemu da na neki način zaštiti pravno funkcionisanje države.

MONITOR:  Kako komentarišete nedavni boravak predsjednika Đukanovića u St. Moricu u jeku krize u zemlji, sa novim troškovima, rekordrnim cijenama soba?

LEKIĆ: S jedne strane ništa novo, potvrđuje se kombinacija visokog stepena otuđenja od realnosti i nezaustavljive skorojevićke motivacije provoda po cijenu blamiranja države i materijalnu cijenu na račun crnogorskih građana.

A sve se dešava – kako je zvanično objavljeno – u vremenu tužilačkog izviđaja o jednoj od mnogih Đukanovićevih afera, takozvanog prvog miliona čije problematične zaplete su izgleda i obični građani savladali.

Građanima možda ostaje da preko privatnih provoda predsjednika male i siromašne države savladaju geografsku razliku između St. Tropea i St. Morica. Razliku između ranijeg Đukanovićevog provoda u St. Tropeu, čak sa javnim slikama baškarenja u bazenu sa kumovima i tajkunima, i ovog provoda u St. Moricu sa skupim hotelskim troškovima.

Povodom iste teme zanimljivo je da se boravak u elitnom St. Moricu dešava u vremenu kada Đukanović u Crnoj Gori poziva građane u šumu, organizuje proteste, sve za odbranu države i njenog istorijsko-etičkog dostojanstva. Proteste koji prijetećim porukama idu i ispred tužilaštva, onog koje danas skoro jedini liči na ozbiljnu i autonomnu državnu instituciju.

Istina, neodgvorna i nedovljno transparentna putovanja, sa takođe visokim finansijskim izdacima se ne završavaju sa Đukanovićem i uopšte sistemom koji je stvorio.

MONITOR: Da li mislite na period nove vlasti, poslije 20. avgusta 2020?

    LEKIĆ:  Da, upravo mislim na taj period, jer je sistem neopravdanog, nekontrolisanog trošenja državnog novca  nastavljen.

U svojstvu poslanika i predsjednika Odbora za međunarodne odnose zatražio sam u periodu Krivokapićeve Vlade – dakle u vremenu kada sam još imao posljednje nade ili iluzije o moguće ozbiljnom zaokretu u vođenju državnih poslova –  izvjestaj o putovanjem i troškovima Vlade i ministartava.

Na osnovu onoga što sam dobio, a nisam sve, uočio sam da se nastavila praksa, nedopustive ležernosti, sa zbirom velikih i nepotrebnih troškova, često bez elemenatnih izvještaja.

Uostalom, dio najgorih praksi DPS-a su nastavljene sve do danas, a možda su neke i prevaziđene.

MONITOR:  Kako komentarišete posjete crnogorskih gradonačelnika iz redova Demokratskog fronta Beogradu, te posjetu dvojice ministara proslavi u Republici Srpskoj?

LEKIĆ:  Bez namjere da relativizujem konkretnu temu, jer je ozbiljna, ona je dio mnogo kompleksnijeg pitanja stanja, pa i sistemskog karaktera naša države.

Odavno se dominantan proces uređenja i funkcionisanja  crnogorskog društva odvija, ne u pravcu integrativno-vrijednosne cjeline, već modelu države kao zbira nacija. Sa takozvanim identitetskim bitkama koje se nerijetko i tragikomično pretvaraju u bitke za bolju prošlost, a ne budućnost. Zapravo nastavak tog procesa vodi federalizovanju zemlje, njenoj  državno-duhovnoj dezintegraciji sa svim daljim posljedicama.

Sada smo u fazi kada nijedna etnička grupa ne želi da odustane od svojih nacionalnih centara u drugim zemljama, koje neko otvoreno zove maticama. A sav taj pravac zapravo postaje matica naše duboke državno-političke krize.

Pritom je država bez institucionalnih i personalnih autoriteta, bez autoriteta javne riječi, pa je problem još izraženiji. Tako izlasci zvaničnika iz naše zemlje, kao i ulasci drugih u nju – sve bez pravila, čini zemlju, najblaže rečeno,  nedovoljno ozbiljnom.

Kako vratiti stanje integrisane zemlje, pritom bez asimilacije bilo koje etničke grupe, kako državnu politiku voditi na poznatim pravilima ozbiljnih i uređenih zemlja jeste jedno od najurgentnijh pitanja u našoj državi.

MONITOR: A pojačanu retoriku devedesetih?

LEKIĆ:  Devedesetih se padom Berlinskog zida mijenjao međunarodni sistem, mjenjao unutrašni sistem našeg društva, i što je najteže – ratovima raspadala zajednička država. Ove dramatične oklonosti ne mogu pravdati mnoge teške vrijednosne poremećaje, pa i retoričke, ali negdje u balkanskim istorijama nisu sasvim nepoznate.

Međutim danas 2023. ponavljanje slične retorike mržnje govore o porazu državne politike. Govore o ,,pobjedi” cinične politike podjela, da bi se na podjelma i njenoj primitivnoj retorici, vladalo. I skrenule teme kriminala i korupcije, te ipak ontološke bolesti crnogorskog društva.

MONITOR:  Kako izaći iz političke i institucionalne krize u Crnoj Gori?

LEKIĆ: Dubina krize, njena tri najurgentnija elementa – neodrživi model ekonomije, kriminal i korupcija, stanje duboko podijeljenog društva zahtijevaju ozbiljnu državnu politiku. Doraslu političku elitu. Konačno pravnu državu. Izgrađivanjem makar minimum kulturno-duhovnog jedinstva zemlje. Kraj poimanja da u politici političar treba da primarno bude prevarant, veći ili manji.

Uprkos svemu, i dalje smatram da konačno zrelom političkom vlasti, ozbiljnom državnom politikom, nezavisnim institucijama, sve uz pomoć Evropske unije, Crne Gora može ostvatiti svoju veliku društvenu i moralnu reformu.

Utisak je, da je posljednji čas za to.

 

    Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo