Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Propadanje države

Objavljeno prije

na

Više je nego mučna stvar posmatrati kako država Crna Gora propada po treći put za manje od sto godina. U svojoj visokoj vehemenciji ovaj stav može žvučati kao neobičan, netačan i izrečen s povelikom zlom voljom. No, nije stvar u tome kako on kome zvuči, nego koliko se i kakve argumentacijske građe može pribaviti za njega. Iskustvo propasti crnogorske države iz 1918. godine, posredovano brojnim dokumentima, u radovima najboljih crnogorskih istoričara dobilo je uvjerljivu elaboraciju bitnih faktora koji su doveli do te propasti. One su pokazale, kao i u slučajevima komparativnih analiza faktora propasti određenih istorijskih civilizacija i država, da je crnogorska država propala po nužnosti. To znači da u kriznoj žestini međunarodnih okolnosti i događaja u kojima se našla u Prvom svjetskom ratu njezina vladajuća klasa, beznadežno oboljela od lakomosti i oholosti, nije imala vitaliteta, resursa ni ideja da na krizu odgovori i tako očuva državni organizam ili da bar s više integriteta i dostojanstva stupi u novu državu. Štaviše, pokazala je svu svoju moralnu bijedu kada je poražena i zbrisana s vladajuće pozicije u društvu. Potrčala je da se stavi u službu okupatoru i da nešto ušićari na nesreću u koju je sama dovela vlastiti narod!

Na vrlo sličan način događala se propast države crnogorske devedesetih godina prošloga vijeka. Opet je opšti kontekst spoljašnjih okolnosti (slom tzv. „komunizma”, nacionalistička velikosrpska ekspanzija, disolucija Jugoslavije etc.) pokazao da je treća „komunistička” generacija na vlasti u Crnoj Gori ponajprije spremna da se odrekne upravo – Crne Gore! Ta generacija sterilnih i oholih tehničara vlasti bez stvarne ideologije i konzistentnog pogleda na svijet, regrutovana u maratonskim ritualizovanim glancanjima laktova za kongresnim govornicama, ne samo da u sebi više nije imala nikakve snage da odbrani crnogorsku državnu ideju, nego ni svoj kolektivni vlastodržački interes. Istina, nije cijela ta klasa potrčala da se stavi u službu rušiteljima Crne Gore. Neki u njoj su imali moralnog karaktera da s gospodskim prezirom odu u privatnost, a neki nijesu uspjeli da se uguraju u gužvu instalirane crnogorske kolaborature.

Šta daje za pravo mišljenju da se današnja država Crna Gora nalazi u procesu propadanja? Filozofski odgovor da sve što nastaje u činu svoga nastanka donosi na svijet i klicu vlastite propasti ontološki je tačan, ali ne može zamijeniti potrebu za konkretizacijom. Ona će se zaputiti prema odgovoru pitanjem kako nekadašnja kolaboratura, državnim osamostaljenjem Crne Gore ustoličena kao vladajuća klasa, od referenduma do danas reaguje na brojna i teška društvena (ekonomska, socijalna, identitetska, religijska, prosvjetna, lingvistička etc.) protivrječja u crnogorskom društvu. Generalni odgovor mogao bi se sažeti u jedan stav: reaguje tako što balansira nad njima, bez ikakve želje da ih rješava, ali s velikom željom i još većom vještinom da ta protivrječja što upornije održava i tako uspješno eksploatiše u funkciji svog golog održanja na vlasti! Goli egoizam ohole grabljivice vladajućoj klasi današnje Crne Gore ubio je svaku želju, volju i sposobnost da anticipativno misli i da se djelatno kreće u susret ozbiljnim antitezama i problemima crnogorskog društva. Iz Endimionovog sna ona se budi samo povremeno kad treba čuvati svoju moć i pare.

I što se onda, naprimjer, čudimo pred prizorom kako stari imperijalisti iz „regiona”, svojom isturenom specijalizovanom institucijom koja ni ne krije da je Peta kolona, puzećom strategijom polako osvajaju Crnu Goru, dok vladajuća klasa Crne Gore ćuti, gleda to i pomalo mudruje? A kad te neko tako osvaja, onda to znači samo jedno: ti propadaš!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo