Povežite se sa nama

Izdvojeno

RUDNIK BRSKOVO: I planeri se ogradili od plana

Objavljeno prije

na

Planerski tim, na čijem je čelu Sonja Radović-Jelovac,  smatra da proces koji treba da prati izradu izuzetno kompleksnog planskog dokumenta ne smije da ima proceduralne propuste

 

Monitor je protekle nedjelje pisao o haosu u planovima  za rudnik Brskovo u Mojkovcu, po kojima bi nadležni i ekologiju i vađenje ruda.

U međuvremenu, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odobrili su zahtjev Zdravog Mojkovca da im se, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dozvoli uvid u primjedbe koje je na Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo, dostavila njegova kreatorka Sonja Radović-Jelovac.

Ona je ukazala na niz propusta – nedostatak verifikovane studije izvodljivosti, neusaglašenost sa međunarodnim konvencijama, nedostatak dokumenata Instituta za geološka istraživanja, kao i nedostatak mišljenja UNESCO-a i resornog Ministarstva, odnosno Direktorata za ekologiju.

Ideja o ponovnom otvaranju rudnika datira iz 2010. kada su Vlada Crne Gore i australijska kompanija North Mining potpisali ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude.  Od 2010. potpisano je još nekoliko aneksa ugovora, a 2018. australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik Brskovo mine.

Nova vlast je odluku o izradi DPP-a za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo donijela  23. septembra 2021, kao i Odluka o određivanju rukovodioca izrade DPP-a. Rukovodilac izrade plana je formirao stručni tim koji broji 19 stručnjaka iz oblasti prostornog planiranja.

Tim je 1. avgusta 2022. predao prvi Nacrt plana DPP Brskovo. Nakon dobijenog izvještaja o Strateškoj procjeni na životnu sredinu implementirane su i njihove smjernice u finalni Nacrt DPP-a. Opština Mojkovac je tada dala negativno mišljenje na Nacrt plana nakon čega je održan sastanak u prostorijama Opštine, te se pristupilo izmjenama. 13.3.2023. korigovani Nacrt je dorađen u odnosu na mišljenje Savjeta za reviziju planskog dokumenta i svih relevantnih institucija koje su dostavile mišljenje, te je kao takav dostavljen Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Savjet za reviziju je dao pozitivno mišljenje na Nacrt te je on stavljen na javnu raspravu od 25. aprila do 18. maja ove godine. Prva javna rasprava u Mojkovcu je održana 9. maja, a druga 12. juna. S obzirom na to da su građani na javnim raspravama prilično negodovali zbog namjere otvaranja rudnika, te zbog niza propusta koje su uočili, odlučeno je da rok za javnu raspravu bude produžen do 3. jula. Ni na jednoj raspravi nijesu se pojavili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, u okviru kojeg se nalazi Direktorat za geologiju i rudarstvo, kao ni predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma koje je nasljednik potpisanog ugovora koji je još 2010. potpisan sa koncesionarom.

,,Ne želeći da ulazimo potencijalno u zonu kršenja zakonskih propisa i odredbi, a u cilju zaštite profesionalnog integriteta planerskog tima, predlažemo suspendovanje planerskih aktivnosti, kao i potencijalno otkazivanje zakazane druge centralne javne rasprave do donošenja strateških odluka vezanih za koncesiono područje na državnom nivou, poštujući svu gore navedenu zakonsku regulativu”, navodi se u zaključku obraćanja Ministarstvu.

Radović-Jelovac kritikuje instutucije da nijesu dale valjane inpute za izradu Plana, tvrdi i da je stav Vlade po pitanju podrške ovom projektu nejasan. To potkrepljuje i činjenicom odsustva predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, koji rukovodi procesima i postupcima vezanim za koncesije, na javnim raspravama. U javnoj raspravi učešće nijesu uzeli ni predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma koje je nasljednik potpisanog ugovora sa koncesionarom. Ističe se da su oba ministarstva dala pozitivna mišljenja na Nacrt plana.

U pismu se navodi i da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nije pribavilo mišljenje od kancelarije UNESCO-a prije početka izrade planskog dokumenta, imajući u vidu potencijalni uticaj na rijeku Taru.

,,Planerski tim je saglasan sa određenim primjedbama koje su iznijete na javnoj raspravi a koje se odnose na zakonsku neusaglašenost Studije izvodljivosti eksploatacije olova, cinka i pratećih korisnih komponenti u ležištima rudnog polja Brskovo, kao i nedostacima dostavljene SPU (Strateške procjene uticaja na životnu sredinu) koja nije uzela u razmatranje prisustvo žive i ostalih teških metala, i nedostatak mišljenja Direktorata za ekologiju MEPU na planski dokument pa se uopšte dovodi u pitanje zakonska mogućnost sprovođenja planiranih rudarsko prerađivačkih aktivnosti, odnosno zakonitost sprovođenja predloženog planskog rješenja”, navodi se u obraćanju Ministarstvu.

Planerski tim smatra da proces koji treba da prati izradu izuzetno kompleksnog planskog dokumenta ne smije da ima proceduralne propuste: Nedostatak verifikovane Studije izvodljivosti eksploatacije olova, cinka i pratećih korisnih komponenti u ležištima rudnog polja Brskova koja mora biti usaglašena sa važećim zakonima i propisima Države Crne Gore; Studija izvodljivosti eksploatacije olova, cinka i pratećih korisnih komponenti u ležištima rudnog polja Brskova mora biti usaglašena sa svim međunarodnim konvencijama koje je Crna Gora ratifikovala (Zakon o ratifikaciji Minamata konvencije); Nedostatak dokumentacije koja je morala da bude pripremljena od strane “JU Instituta za geološka istraživanja Crne Gore”; Nedostatak relevantnih mišljenja za pitanje zaštite prostora na međunarodnom i lokalnim nivou (UNESCO) i zaštite životne sredine i ekologije (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma).

Još ranije je Zdravi Mojkovac predložio, u pismu koje su uputili ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, da su se stekli uslovi da država Crna Gora bez bilo kakvih finansijskih obaveza raskine  Ugovor o koncesiji od 10.12.2010. godine sa kompanijom Tara Resources AG, Switzerland i pristupi strateškom planiranju korišćenja navedenog prostora u skladu sa interesima građana Mojkovca i građana i države Crne Gore. Pozivaju se na to da se u ugovoru i aneksima navodi da ukoliko investitor ne ispuni sve svoje zakonske obaveze do 25. jula 2023. država može da raskine ugovore.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo