Povežite se sa nama

INTERVJU

SAŠA JANKOVIĆ, ZAŠTITNIK GRAĐANA SRBIJE: Vlast se pokazuje kao moć a ne kao odgovornost

Objavljeno prije

na

U posebnoj vrsti krize koja se eufemistično naziva ,,tranzicijom”, naša društva su doživjela niz razočarenja. Uzdanje u demokratiju, ovdje je samo hipostaziralo moć vođa i partijske oligarhije. Kako u tome da se snađu ,,obični ljudi”, ima li i za njih nade i u čemu je ona, razgovarali smo sa Sašom Jankovićem, ombudsmanom građana Srbije, jednim od malobrojnih koji se građanima još bave.

MONITOR: Kakvo je vaše iskustvo – jesu li građani postali svjesniji svoje ,,moći”, a kako se ponaša država? Uspostavlja li se ,,zdrava dinamika” između ,,moćnika” i ,,običnih ljudi” koju pretpostavlja tzv. pravna država i ,,zdravo društvo”?
JANKOVIĆ: Građani svakodnevno postaju sve svesniji svojih prava i sve ih upornije i odlučnije traže. Na žalost, organi vlasti mnogo sporije postaju svesni svojih obaveza. Zato uprkos činjenici da, apsolutno gledano, nivo poštovanja prava građana raste, istovremeno raste i nezadovoljstvo ljudi radom administracije jer su njihova očekivanja, sasvim opravdano, mnogo veća. Zbog toga smatram da još nije uspostavljen sasvim zdrav odnos između vlasti i građana. Vlast se prečesto pokazuje kao moć, a ne odgovornost, što kod građana, pa čak i kada u konkretnom pojedinačnom slučaju nisu u pravu, izaziva otpor i osećanje da se vlast ne vrši u njihovo ime, već nad njima.

MONITOR: I dalje se donose zakoni na štetu opštih pravnih standarda, protiv čega ste se nekoliko puta pobunili. Da li su za promjenu stanja dovoljne ,,ispravke” diktirane iz Brisela?
JANKOVIĆ: Svaka promena, da bi bila trajna i suštinska, mora iskreno doći iznutra. Još pamtim izjavu koju je pre nekoliko godina dao jedan naš zvaničnik iz sektora bezbednosti, da je „jasno da moramo u Evropu, ali da pri tome treba da sačuvamo minimum naših nacionalnih interesa”. Drugim rečima, ulazak u Evropu je protiv maksimuma naših interesa, ali naterali su nas i treba se boriti da ne popustimo gde god možemo… Odjeci takvog stava provejavaju i danas, kada god neko kaže, „da, tako bi trebalo, ali nije realno…” Verujem da se ne sme praviti kompromis u poštovanju principa vladavine prava, ljudskih prava, funkcionisanja demokratskih procedura koje obezbeđuju legitimitet vlasti i to išli mi u EU ili ne, jer su to pravila koja osiguravaju dostojanstvo građana u odnosu sa državom i vlašću.

Dakle, dobro je kada ima neko da nas opomene i posavetuje, pa i uputi, ali niko sem nas samih ne može promeniti način na koji radimo, niti uraditi nešto umesto nas. Odavno pričam da sve što menjamo treba da menjamo zbog sebe, a ne zbog Brisela. Ali ako se već pokazalo da su evropske integracije najveći motivacioni faktor koji naše vlasti danas vuče u reforme, tada pristajem da ih iskoristimo kao vozilo koje će nas najbrže dovesti do zacrtanih ciljeva od koristi za građane.

MONITOR: Da li očekujete da nakon afere Vikiliks kontrola nad radom državnih predstavnika postane veća ili da se sve završi na nižem nivou kažnjavanja i progonu Asanža i njegove ekipe?
JANKOVIĆ: Pravilo diskrecije u diplomatiji počiva na tradiciji, ali ga štite i formalni propisi. Čak i naš Zakon o informacijama od javnog značaja, jedan od liberalnijih na svetu, omogućava da se javnosti uskrate informacije koje mogu ozbiljno ugroziti međunarodne odnose, a to isto čini i Zakon o tajnosti podataka. Ali podsetimo se da načelo diskrecije u međunarodnim odnosima potiče iz istog seta konvencija u koji spada i načelo nemešanja u unutrašnje odnose drugih zemalja. Ovo drugo, međutim, već odavno i otvoreno više ne važi, pogotovo za one koji se na Asanža najviše ljute. Oštra granica između unutrašnje i spoljnje politike od kraja hladnog rata više ne postoji. Uticaj koji EU, MMF i ostale međunarodne integracije, te pojedine države, neki pozvani, a neki samopozvani, svakodnevno vrše na našu stvarnost direktan je i ogroman. Može li se onda i dalje legitimno insistirati na tajnosti diplomatskih dokumenata, kad se i na osnovu njih donose odluke od neposrednog životnog značaja za građane širom sveta? Ako se pokaže da obelodanjivanje načina na koji se komunicira među diplomatama nije donelo strateške probleme, već samo nelagodnost moćnih zemalja, tada je jasno da trend jačanja „prava javnosti da zna” treba širiti na novu oblast. Inače, prvog dana na poslu, aktuelni američki predsednik Barak Obama rekao je da je predugo bilo previše tajnosti i da će njegova administracija, za promenu, stati na stranu ne onih koji teže da zadrže informacije, već onih koji žele da ih učine javnim. Sada je jasno da se moćne vlade ipak teško privikavaju na lupu javnosti i da joj se opiru. A kada se dugo vremena krije previše, na kraju bude otkriveno čak i ono što bi zaista moralo da ostane tajno.

MONITOR: Specijalizirali ste studije bezbjednosti. Svi o njoj pričaju, održavaju se simpoziji, seminari, to je globalna i nacionalna tema. Koliko je sporost u obračunu sa organizovanim kriminalom, ali i sa jako velikim stepenom korupcije, faktor bezbjednosnog rizika za naš region?
JANKOVIĆ: Kada organizovani kriminal i korupcija prodru u osnovne poluge državne vlasti, kada se napravi spoj kriminala, kapitala i državnih ovlašćenja, tada ta opasnost prevazilazi kriminološku ravan i postaje pretnja nacionalnoj bezbednosti najvišeg ranga. Tako nešto kaže teorija, a ja se u praksi danas time ne bavim.

MONITOR: Koliko Vi, zaista možete, da zaštitite interese građana. Spočitava Vam se, na primjer, da niste reagovali oko prodaje Telekoma što je tražio Odbor građana za praćenje namjere Vlade da proda Telekom koji je vlasnik i dijela mobilne telefonije u Crnoj Gori?
JANKOVIĆ: Ustav Republike Srbije kaže da Zaštitnik građana ne može da kontroliše rad nekoliko organa, Vlada je jedan od njih. Sve i da mogu, ne bih smeo tražiti da se Telekom ili bilo šta drugo proda ili ne proda, jer je to pitanje politike, u koju se ombudsman ne može mešati. Ono što mogu je da na Vladu apelujem da svoju odluku donese na krajnje transparentan način, kako bi se znalo ko, zbog čega i na osnovu čega je nešto odlučio, kako god odluka glasila. To sam i uradio, u direktnom razgovoru sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem. Građani prate kako Vlada to čini i svoju ocenu o tome sigurno će dati.

MONITOR: Jedan ste od vrlo malog broja zvaničnika koji su se redovno oglašavali i koristili ovlašćenja, da ukažete na nedostatke pravne zaštite. Koliko dugo ćemo zavisiti od lične hrabrosti pojedninaca, a ne od samostalnih, profesionalnih institucija koje rade svoj posao?
JANKOVIĆ: Ni jedan od ciljeva koji smo do sada postavljali u reformi državne uprave nije do kraja sproveden, a u pogledu nekih, situacija kao da se pogoršala. Govorim o depolitizaciji, modernizaciji, racionalizaciji, profesionalizaciji javnih službi. Umesto toga, zaposlenje u javnoj službi kod nas ima socijalnu i nagradnu funkciju. Socijalnu – zato što ne težimo visokoj odgovornosti, visokom integritetu, visokoj stručnosti i visokoj motivisanosti (pa i novčanoj) u malobrojnoj administraciji koja bi onda ukupno koštala manje nego sada, već tome da se iz socijalnih razloga zaposli što više ljudi, za što manju platu, a koje zauzvrat niko neće ozbiljno pitati kako rade i pozivati na profesionalnu odgovornost. Nagradna funkcija vidi se iz toga što se posle svakih izbora ne menjaju samo oni koji su birani, već i struktura administrativnog aparata, te na čelna mesta dolaze „zaslužni” partijski kadrovi. Pri tom nije bitno što bi administracija morala biti apolitična i zakone primenjivati na isti način, bez obzira ko je na vlasti. Poznato je, npr, da posle izbora najčešće dolazi do smene svih direktora javnih preduzeća, načelnika raznih službi, kao da su se građani izjašnjavali o njima, a ne o političarima.

MONITOR: Sarađujete li sa kolegama iz Crne Gore? Koliko bi razvoju crnogorskog društva moglo pomoći osnaživanje nezavisnih institucija koje su neposredno upućene na posredovanje između građana i vlasti?
JANKOVIĆ: Sarađujem sa Zaštitnikom ljudskih prava Crne Gore na veoma konkretan način. Pritužbe građana koje se tiču rada organa vlasti jedne ili druge države prosleđujemo jedan drugom na nadležnost i razmatramo ih u što kraćem roku, a naši saradnici razmenjuju sve potrebne informacije, kao i dobra i loša iskustva.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SERGEJ SEKULOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR, BIVŠI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Istina kao preduslov za pravdu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako ono što radi tužilaštvo  ne dobije pravosnažni sudski epilog, sve  pada u vodu. Postoji više razloga koji dovode do odugovlačenja postupaka, često i do obesmišljavanja.  U najkraćem, sudstvo je zrelo za ozbiljnu reformu

 

 

MONITOR: Kako komentarišete hapšenje Petra Lazovića i Milivoja Katnića?

SEKULOVIĆ:  Dozvolite mi da odgovorim na sljedeći način, poštujući pretpostavku nevinosti svakog lica i činjenicu da je konkretni predmet u početnoj fazi. Sve što nam se dešava, a što dobija i krivično pravni epilog, doživljavam kao neophodan korak suočavanja sa našom prošlošću (i sadašnjošću) koja treba da nas približi istini. Ma kako bolna bila, našem društvu je potrebna istina kao preduslov za pravdu. Dugo je civilizaciji trebalo da institucionalnizuje nagon za pravdom, mada i dalje u tome ne uspijeva. Institucionalna pravda je nekada spora i nerijetko se čini nedovoljnom, ali između nje i lične pravde ili nerijetko puke osvete, mora se njoj dati primat.

Glavni specijalni tužilac Novović i VDT Marković pokazuju odlučnost da grade tužilaštvo kao instituciju koja djeluje autonomno i u tom smislu zaslužuju puno poštovanje. Preuzeli su na sebe ogromno breme odgovornosti. Lično mislim da po prvi put u našoj istoriji imamo priliku da vidimo kako djeluje tužilaštvo koje ne zavisi od politike. Za budućnost ovog društva potrebno je da izdrže iako će izazovi biti brojni.

MONITOR: Osim bivšeg specijalnog tužioca i bivšeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora, uhapšeni su i brojni drugi nekadašnji visoki funkcioneri. Šta to govori o prethodnom režimu?

SEKULOVIČ:  Crnogorsko društvo je prošlo kroz fazu prvobitne akumulacije kapitala koja je u fazi neoliberalizma dobila formu zarobljene države. Kontrola nad društvom, institucijama, kombinacija politike XIX i XXI vijeka, stvorila je čudni amalgam, koji je razorno djelovao na moral crnogorskog društva. Došlo je do izopačenja i trebaće vremena da se to dovede u red.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SLAVO KUKIĆ, AKADEMIK AKADEMIJE BiH: RS s Dodikovim konceptom ne može ekonomski opstati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Važno je da je Nermin Nikšić prvi čovjek SDP  umjesto sukoba izabrao potrebu za razgovorom, pa i o onome u čemu nema zajedničkih stavova. I beskrajno strpljenje kako bi se do nekog rješenja ipak došlo.  To, bar za sada, nerijetko daje rezultate

 

 

MONITOR: Nije jasno kako bi rezolucija UN  o Srebrenici mogla pogoditi  Republiku Srpsku, ako se razmatraju moguće pravne posljedice. No, u Beogradu je tim povodom, održan sastanak rukovodstava Srbije i RS. Željka Cvijanović smatra da su inicijativom ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, prekršeni Ustav i zakoni, a Milorad Dodik „prijeti“ odvajanjem RS. Kako gledate na ovaj političko-institucionalni rašomon?  

KUKIĆ: U čitavoj ovoj priči najmanje se radi o RS i njezinoj budućnosti. Republika Srpska je po Ustavu BiH administrativni dio BiH i to će biti sve dok njezine ključne sastavnice-tri konstitutivna naroda, dakle i Srbi koji tobože trebaju biti žrtveno janje nekakvih antisrpskih planetarnih urota i planova. Da se politička klasa s Dodikom na čelu sukladno tome i ponašala danas bi i RS, kao i cijela BiH, bile prostor na koji bi hrlio kapital a mladi iz njih ne bi bježali kud ih noge nose.

Gdje je ključ rješenja? Koliko god upirali u ideologije -u one koje podupiru tobože temeljnu ideju vodilju trenutačnog predsjednika  RS, uvjeren sam da je bit problema u Dodiku samom. I u onom što je činio od povratka na vlast 2006..   U pitanju je, očito, kriminal neviđenih razmjera. U uvjetima funkcioniranja pravne države nemoguće je izmaći sudu pravde koji vas čeka. A siroti Dodik ni danas ne gubi nadu da bi u tome mogao uspjeti, dijelom bukom o BiH kao neprirodnoj-Srbima nametnutoj i nemogućoj državi, dijelom pričom o pravu Srba da žive u istoj državi i, sukladno tome, pravu na secesiju RS i njezinom pripajanju matici.

Podrazumijeva se, sve to bi značilo koliko i pucanj u prazno da za takvo djelovanje Dodika nisu zainteresirani i drugi – i Vučićev velikosrpski projekt i geopolitički interesi koje u ovom dijelu svijeta sve očitije pokazuje Moskva. No, sve ima rok trajanja. On se najnovijim udarima na bankarski sistem počinje sve očiglednije ukazivati. Izgleda da je  silni Mile stjeran među četiri zida. Osobno mu (iako u međuvremenu može napraviti još zla), baš i ne predviđam duži politički život na slobodi  (Osim pod pretpostavkom da postojeće helikoptere iskoristi za bijeg iz BIH). Prije ili kasnije će završiti tamo gdje kriminalci i inače završavaju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

 Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”.

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

MONITOR: Da li je u pitanju bila neizbježna „elementarna nepogoda“ ili je moguće imenovati odgovorne za nastalu situaciju?

KOPRIVICA: Dio odgovornosti sigurno pripada nesavršenom zakonskom okviru. Međutim, ključna odgovornost stoji na političkim akterima i državnim institucijama. Kad je akterima važniji politički interes od javnog, onda ni savršen zakon ne može pomoći. Svoj dio odgovornosti u nastalom problemu snose političke partije koje više od deceniju opstruiraju izbornu reformu, liste koje su učestvovale u izbornom procesu u Šavniku, Opštinska izborna komisija, tužilaštvo, Vlada, odnosno Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa i predsjednik Crne Gore.

Njihovo djelovanje u ovih 19 mjeseci ličilo je na savršeno uigran tim, nažalost u negativnom smislu. Broj perfektno odigranih duplih pasova između ovih aktera prevazilazi i neke od najboljih fudbalskih timova koji su postojali u istoriji igre.

MONITOR: Ima li izlaza iz šavničke krize?

KOPRIVICA: Temeljna stvar za izlaz iz ovog lavirinta je pokretanje brzog političkog dijaloga, u okviru koga se treba makar pokušati pronalazak puta koji je pravno održiv i legalan, a koji će vratiti povjerenje među institucijama i neće napraviti presedane koji bi bili osnova za ponavljanje šavničkog scenarija.

Ono što je neophodan ishod jeste poništavanje nelegalnog, nelegitimnog izbornog procesa koji je u toku i koji je sproveden suprotno našem Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima. Prihvatanje takvog izbornog rezultata bilo bi fatalno za buduće izborne procese i otvorilo nove “perspektive” u političkom životu o kojima ne želim ni da mislim, a kamoli da govorim.

Poništavanje izbora može se uraditi na dva načina – ukoliko postoji politički dogovor, koji mora biti transparentan i u pisanoj formi, moguće je završiti izbore na dva biračka mjesta, formirati parlament u Šavniku, onda mu odmah skratiti mandat i krenuti u novi izborni postupak. Ovu opciju ste, zapravo, Vi prvi put predložili javnosti.

Drugi, pravno komplikovaniji način, jeste da neko od izbornih aktera podnese prigovor na izborni proces DIK-u i traži poništenje izbora, da DIK odbije taj prigovor zbog nenadležnosti, a onda da se uputi žalba Ustavnom sudu.

Ustavni sud ima i zakonski osnov i dovoljnu snagu institucije da poništi taj proces i predoči nam naredne korake. Zato vjerujemo da je došlo vrijeme da ova institucija ne bude puki “čitač” zakona nego donosilac važnih odluka kojima se brane prava građana i građanki.

Međutim, na našoj javnoj sceni možete čuti različite pravne “analize” koje pokušavaju relativizovati ovaj predlog sa obrazloženjem da su rokovi za prigovore istekli i da oni nijesu mogući. Svako ko kaže da su rokovi istekli je neznalica ili zlonamjerna osoba. Jedan takav rok za prigovor traje upravo dok mi razgovaramo.

Takođe, gotovo je nevjerovatno da u Crnoj Gori postoje te vrste političkih nastupa koji imaju za ambiciju da nekog  ubijede da izborni proces koji traje 19 mjeseci može biti legalan. Ko god zna išta o izborima, mora znati da takvo šta ne postoji u svijetu.

MONITOR: Šta sa “izbornim turistima” koji su bili povod za sve ono što se događa od jeseni 2022.?

KOPRIVICA: Tu se radi o klasičnom pokušaju neetične promjene volje građana u toku izbornog procesa. A to su, u Šavniku, u manjoj ili većom mjeri, radili svi. Radi se o oko 25 odsto biračkog tijela koje je “migriralo” u ovu opštinu prije izbora. Neka je manji dio njih zaista i faktički imao potrebu da se preseli u Šavnik – ostaje ogroman procenat izbornih turista tj. varalica.

Tu smo situaciju imali prilike nedavno da gledamo na izborima u Beogradu koji su, nakon žestoke intevencije tamošnje javnosti i međunarodne zajednice,  ponovljeni i zakazani za 2. jun.

Dugoročno, to pitanje se rješava izbornom reformom: uvođenjem mnogo ozbiljnijeg načina kontrole prebivališta građana ali i sankcija za zloupotrebe i nedozvoljeno ponašanje, organizovanjem svih lokalnih izbora u jednom danu, davanjem ovlašćenja DIK-u da može preuzeti ingerencije OIK ukoliko ova ne obavlja svoj posao, te oštrijim sankcijama za nasilje na biračkim mjestima.

MONITOR: Dio opozicije prijeti napuštanjem parlamentarnog Odbora za izbornu reformu ukoliko ostane na snazi odluka o prinudnoj upravi u Šavniku. Šta bi to moglo donijeti?

KOPRIVICA: Takvi stavovi partija nijesu ništa neobično. U toku gotovo svakog ciklusa izborne reforme, ili njenog pokušaja, imali smo prilike da čujemo kako postoji nešto važnije. To je 2011. bio naziv jezika, 2019. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, 2021. nezadovoljstvo radom Vlade ili verifikacija mandata poslanika, a sada čujemo da je to Šavnik – dakle sve je važnije od potrebe da jedno društvo popravi svoju demokratiju tamo gdje ona nastaje – na njenom izvoru, a to je izborni proces.

Najava stavljanja “na čekanje” odluke o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i pokretanje političkog dijaloga daje nam makar malo nade da se ponovo neće krenuti krivim putem. Ali u partitokratijama, u kojima se najčešće trguje i na veliko i na malo, ni propast rada i ovog Odbora za izbornu reformune bi bilo izneneđenje.

MONITOR: Zašto dogovora o izbornoj reformi nema iako se o njoj priča godinama?

KOPRIVICA: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju. Imamo tipičan primjer obrasca po kojima ona funkcioniše: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture.

MONITOR: Zašto partije  konstantno kritikuju ali ne žele da mijenjaju postojeće propise?

KOPRIVICA: Mala ispravka: partije kritikuju loš izborni ambijent dok ne postanu vlast. Tako imate pobjednike iz 2020. godine koji su značajan broj svojih birača mobilisali pričama o fantom biračima, biračkim spiskovima, kupovini glasova i raznim drugim opravdanim kritikama, ali samo do momenta kad su postali vlast. Tada su se njima dopali modeli koji omogućavaju različite vrste prednosti u izbornoj utakmici pa su izbornu reformu zagovarali verbalno, a suštinski sve uradili da se ona ne dogodi.

Jednako, gubitnici iz 2020., isti oni koji su nam pričali priče o najboljem biračkom spisku u Evropi, nepostojanju funkcionerskih kampanja, sjajnoj izbornoj administraciji… sada pričaju neku drugu priča koja će trajati dok se ponovo, eventualno, ne vrate na vlast. Nadam se da je taj obrazac stvar prošlosti i da ćemo konačno imati kvalitetnu promjenu širokog spektra izbornih pravila i da će ovaj saziv parlamenta pokazati da je moguće i drugačije raditi.

 

Slijedi nastavak popisne sage

MONITOR:? Imali ste ozbiljne primjedbe na završne dane procesa prikupljanja popisnih podataka. Da li su vas uvjerili da je sve bilo regularno i šta se dešava sa popisnim materijalom?

KOPRIVICA: Malo se priča o popisu, a još manje o poštovanju političkog sporazuma koji mu je prethodio.

Sada bi bilo jako važno razjasniti šta je sa softverom za kontrolu njegovih rezultata. Kako je moguće da gotovo pola godine nakon napravljenog dogovora nemamo instrument kontrole koji je bio uslov za taj sporazum. Takođe, treba da vidimo kako se konfuzija u popisivačkoj mreži i nepoštovanje metodologije popisa i zakonskog okvira koja je uslovila razliku od preko 40.000 popisanih u odnosu na ono što je dan prije kraja popisa saopštavao Monstat i onoga što su bili preliminarni rezultati, odrazila na tačnost rezultata.

Sve ovo i mnoge druge pojave zaista jesu razlog za zabrinutost. Vjerujem da će popisna saga biti nastavljena, prije svega onda kada se bude razumjelo da rezultati popisa o tri pitanja (nacija, vjera, jezik) koja javnost najviše očekuje, neće biti isporučeni u roku i na način kako je to bilo očekivano.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo