Povežite se sa nama

OKO NAS

SKADARSKO JEZERO: Između gajbi i rezervata biosfere

Objavljeno prije

na

Možda je nedavna sječa topola u Nacionalnom parku Skadarsko jezero bila posljednja opomena da se promijeni odnos nadležnih institucija i države prema ovom jedinstvenom prostoru. Proteklih godina je na obalama najvećeg jezera na Balkanu posječeno na hiljade topola da bi od njih bile napravljene gajbe. Čovjek koji je to radio izjavio je medijima da nije kršio zakon, jer niko prije njega nije tražio dozvolu za tako nešto, te da nadležni godinama žmure pred takvim pojavama.

To je samo jedan od niza problema Jezera, čije dvije trećine pripadaju Crnoj Gori, a jedna Albaniji. Još veći su nedostatak zajedničkog upravljanja, nelegalna gradnja, krivolov, otpadne vode i ekstenzivne poljoprivredne djelatnosti. Predstavnica ekološke organizacije Grin houm Jovana Janjušević kaže da je ta NVO posljednjih godinu i po učestvovala u različitim studijama o procjeni zagađenja ekosistema Skadarskog jezera. ,,Najveća prijetnja jezeru je zagađenje izazvano poljoprivrednim aktivnostima. U tom pogledu ne postoje zvanični podaci o količinama i uticaju na živi sistem Jezera, ali se može govoriti o približnim sumama gdje svakako svoj najveći negativan uticaj imaju AD Plantaže, koje u svom radu koriste veliki broj pesticida – nekih 80 tona godišnje – koji otiču ili podzemnim vodama dospijevaju u jezero”, kaže ona.

Janjuševićeva je jedan od koordinatora IPA projekta Primjena upravljanja ekosistemom Skadarskog jezera, koji finansira Delegacija Evropske unije u Podgorici i Tirani, a koji se realizuje u saradnji s Institutom za zaštitu prirode (INCA) u Albaniji. Cilj ovog projekta je da se okonča posljednja faza procesa nominacije Skadarskog jezera kao prekograničnog rezervata biosfere u okviru UNESKO programa Čovjek i biosfera.

Podršku ovim aktivnostima, bar retorički, još od 2005. godine pružaju obje vlade. ,,Priroda ne poznaje granice. Mi vjerujemo da su neophodne zajedničke aktivnosti za efikasno i održivo upravljanje prirodom koje će doprinijeti njezinoj koherentnijoj zaštiti i boljoj koordinaciji na regionalnom nivou”, kaže albanski ministar zaštite prirode Lefter Koka. On napominje da je nova vlada u Tirani proklamovala kao jedan od svojih prioriteta očuvanje prirodne i ekološke ravnoteže.

Pomoćnica direktora crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović smatra da nije potrebno posebno isticati važnost Skadarskog jezera po okolinu. ,,Ali svakako jeste mogućnost pronalaženja rješenja za evidentirane probleme”, kaže ona.

I finansijeri ovog projekta smatraju da je najvažnije već sada stvoriti mrežu koja će povezati sve faktore u Crnoj Gori i Albaniji kako bi se resursi i biodiverzitet jezera koristio za potrebe lokalnih ekonomija i budućih generacija.

No, u posljednjih 15 mjeseci opet se zastaje u institucionalnoj podršci ovom projektu. „Usljed kadrovske promjene i smjene ministra resornog ministarstva kao institucije koja zahtjev treba uputiti crnogorskoj Vladi na razmatranje, naša organizacija gubi obećanu podršku, dok susjedna Albanija nastavlja sa radom nominujući budući rezervat Ohrid-Prespa te uspostavljajući MAB komitet kao važan preduslov za sam proces. Naša država takođe posustaje nepojavljivanjem na UNESCO MAB konferenciji koja je ove godine održana u Kanadi, gdje ispred Crne Gore nije prisustvovao niti jedan predstavnik JP Nacionalni parkovi, iako je na listi rezervata biosfere upisan još davne 1977 godine kanjon rijeke Tare”, kaže Jovana Janjušević. Zato je napravljen međukorak. „Upućeni na kompromisno rješenje predlažemo izradu Studije izvodljivosti inicijative proglašenja Skadarskog jezera rezervatom biosfere kako bi se procijenila institucionalna a, prije svega, već jednom data politička volja s posebnom pažnjom usmjerenom na usaglašenost prijedloga sa strateškim i planskim državnim dokumentima”, objašnjava ona.

Skadarsko jezero je u svjetskim razmjerama prepoznato kao izuzetna prirodna vrijednost. Već 25 godina ima status značajnog ornitološkog područja, a prije 19 godina upisano je na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Janjuševićeva tvrdi da bi proglašenjem za rezervat biosfere na najbolji način bio očuvan ovaj ugroženi ekosistem od nesavjesnog djelovanja čovjeka. ,,Cilj realizacije inicijative primarno jeste očuvanje jezerskog ekosistema, ali i održivi razvoj koji bi najviše pogodovao lokalnim zajednicama čiji broj i demografske karakteristike alarmatno opadaju”, zaključuje ona.

UNESCO je, inače, priznao 621 rezervat biosfere, od čega se 22 nalaze na području Jugoistočne Evrope. Kada su u pitanju prekogranični rezervati, broj je znatno manji, svega ih je 12 na svijetu. Jedan od najmlađih je rezervat Mura-Drava-Dunav, koji obuhvata 13 zaštićenih područja u pet zemalja (Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Srbija). Region Ohrida i Prespe, koji obuhvata teritoriju Makedonije, Albanije i Grčke, takođe je u fazi nominacije, što govori u prilog održivosti i izvodljivosti ove inicijative uprkos razlikama u mehanizmima upravljanja i stepenu zaštite.

Dakle, upisom na listu UNESKO rezervata biosfere, Skadarsko jezero bilo bi jedan od 13 lokaliteta na svijetu koji se mogu pohvaliti biodiverzitetskim bogatstvom i uspješnim prekograničnim upravljanjem.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo