Povežite se sa nama

INTERVJU

SLAVO KUKIĆ, SOCIOLOG: Izmijenjeni su globalni interesi moći

Objavljeno prije

na

Zasluge za  ambicije iz paketa „srpskog sveta“ posebice, pripadaju i izmijenjenim globalnim odnosima moći – povratku na svjetsku geopolitičku scenu Rusije i njenim ambicijama u vezi s prostorom bivše SFRJ prije svega

 

MONITOR: U izjavi povodom dolaska Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, naveli ste da se nadate da će on imati „drugačiji mandat“. Kasnije ste izjavili da mu savetujete da se ne ustručava da upotrebi Bonska ovlašćenja. Vidite li u ličnosti i biografiji Šmita ili u podršci koju je dobio iz EU i SAD  „osnov“ za to da bi on mogao iskoristiti instrument koji mu stoji na raspolaganju ali koji su njegovi prethodnici rijetko koristili?

KUKIĆ: Mislim da u ovoj priči nije presudna ličnost gospodina Schmidta – iako, ni nju ne treba ignorirati – nego „instrukcije“ koje je dobio od svjetskih centara moći, iz Berlina i Washingtona posebice. A kakve su one vidjet će se vrlo brzo, i po akcijama koje će visoki predstavnik poduzimati na jačanju pravne države, i po tome hoće li kod obična svijeta otvarati prostor nade da je u zemlji u kojoj je potekao ipak moguće ljudski živjeti. Osobno sam, recimo, umjereni optimista. Jer, ohrabrujući su signali i iz Bidenove i iz administracije gospođe Merkel. No, ipak se ne bih zalijetao.

MONITOR: Očekujete „politički rasplet“ kojeg nema bez reagovanja Visokog predstavnika i Tužilaštva BiH. Da li je Valentin Incko uradio pravu stvar kada je, pred sam kraj svog mandata, odlučio da unese izmjene i dopune Krivičnog zakona koje se odnose na kažnjivost negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca?

KUKIĆ: Narodski kazano, nikad nije kasno. Iako, poprilično sam siguran da bi stanje u BiH danas bilo puno drugačije da su ovakve intervencije u Kaznenom zakonu učinjene prije 12  godina, na početku Inzkova mandata, a i da je gospodin Inzko djelovao kao autoritet UN-a u postratnom hlađenju bosanskohercegovačkog prostora umjesto što se ponašao kao promatrač koji uredno bilježi što se ovdje događa, svemu tome se i sam iščuđava i o uočenom povremeno izvijesti i vlastite poslodavce. Ruku na srce, ne vjerujem da se takvo ponašanje Inzka može pripisati isključivo njemu kao ličnosti. Naprotiv, čovjek se vjerojatno kretao u okvirima koje su mu drugi odredili, američka administracija prije svega. A ona je ponovnim dovođenjem na vlast Milorada Dodika, koji je tada kotirao kao američki joker, smatrala da je stvorena kritična masa koja im omogućuje da se stvari prepuste domaćim političkim akterima i pažnja pomjeri prema drugim dijelovima svijeta. Ne isključujem da u ovom momentu na istom mjestu postoji procjena da je to bila greška i da se treba vratiti pristupu koji je korišten do dovođenja na vlast Milorada Dodika. Ako je, pak, po srijedi to, Inzkov zakon bi mogao biti samo posljedica te činjenice, nikako i hir samog Inzka da po nečemu ovdje ipak ostane upamćen. No, i to će se relativno skoro moći jasnije vidjeti.

MONITOR: Jedna od novijih vijesti je da je Milorad Dodik pozvan u Tužilaštvo da se izjasni u vezi sa svojim neprihvatanjem sudskih presuda o genocidu u Srebrenici. Vi ste predlagali da se Dodik zbog toga krivično goni, pa i da ga Kristijan Šmit smijeni?

KUKIĆ: Točno. Jer, i jedno i drugo je i više nego logično. Negiranje genocida i nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona je kazneno djelo i kaznenog gonjenja ne smije biti pošteđen nitko, pa ni Milorad Dodik. S druge strane, sankcioniranje Dodika bi bila pouka i običnu svijetu da ima obvezu poštivanja zakona vlastite zemlje. Uostalom, iako je Tužiteljstvu BiH do danas podneseno 29 prijava za negiranje genocida, istraživanja pokazuju da je nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona učestalost negiranja genocida radikalno smanjena.

Smjenama se šalje poruka da takvo ponašanje odudara od demokratskih standarda i da ga visoki predstavnik kao autoritet UN-a neće tolerirati kako bi izvršio zadatak kojeg mu je UN i postavio – da se BiH stabilizira kao državu i društvo i da ju se učine ozbiljnim kandidatom za članstvo u EU i NATO. Uostalom, takvom politikom su početkom dvijehiljaditih, što god tko o njima mislio,  značajne iskorake u stabilizaciji BiH napravili Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown.

MONITOR: Koliko je Milorad Dodik zaista neprikosnoveni lider bosanskih Srba? Da li bi njegova smjena mogla da radikalizuje situaciju u Republici Srpskoj?

KUKIĆ: Milorad Dodik je ortodoksni makijavelista i vrlo izvješten politički manipulator. Te sposobnosti je, potom, iskoristio, ne da bi učinio dobro srpskom narodu nego da bi se, zahvaljujući ogromnoj političkoj moći, enormno obogatio na način koji je zakonski vrlo upitan.  I učiniti će sve da tako stečeno bogatstvo zaštiti. Siguran sam da zbog toga ne bi prezao ni od ponovnog guranja vlastita naroda u krvoproliće. Stoga nisu rijetki ni oni koji misle da ga ne treba smjenjivati korištenjem bonskih ovlasti visokog predstavnika nego ga demistificirati treba kaznenim progonom za počinjeni kriminal njega i njegove obitelji. Jer, smjenom s političke pozicije ga se, kažu, pretvara u žrtvu i neku vrstu nacionalnog heroja, presudama za kriminal se narodu prikazuje njegovo pravo lice. Ja mislim da treba činiti i jedno i drugo i da pri tome ne treba strahovati od prevelikih potresa u običnu svijetu. Uostalom, s trona su padali i veći, Milošević, Karadžić, Mladić, i ništa se spektakularno nije događalo. Ovaj put je strah od radikalizacije još manje utemeljen.

MONITOR: Dosta uzbune, naročito u Hrvatskoj, izazvala je zamolnica bosansko-hercegovačkih institucija hrvatskim da preuzmu postupke istrage u vezi sa navodima-krivičnim prijavama protiv 14 hrvatskih oficira koji su 1995. učestvovali u vojnoj akciji Bljesak. Kako ocjenjujete ovaj slučaj koji navodno datira još iz 2007. godine?

KUKIĆ: Prvo, vojna akcija Bljesak je vođena na teritoriji Hrvatske i ne vidim logiku po kojoj su  se prijave u vezi s njom podnosile pravosudnim institucijama BiH. Osim, dakako, ako se tim prijavama htjelo pripomoći u reviziji povijesti s konca XX. stoljeća. Drugo, ako su prijave već podnesene, logično je bilo da se Tužiteljstvo BiH na bilo koji način prema njima odredi. Ono je izabralo ovaj koji je izabralo – da hrvatskim pravosudnim institucijama uputi zamolnicu da same preuzmu postupak istrage. Nisam pravnik da bih mogao suditi je li to najbolje što se moglo učiniti, ali i bez toga mislim da se isto ili nešto drugo moglo učiniti i mnogo ranije. Ako je, naime, točna informacija da prijava datira iz 2007. godine, ne vidim razloga zašto se na reakciju tužiteljstva, pa kakva god bila, trebalo čekati 14 godina. Ali, hvala ti bože, i to je dio našeg „bosanskog lonca“.

MONITOR: Mogu li se problemi u BiH, a i drugdje na Balkanu, naročito onom postjugoslovenskom, rješavati bez pomoći moćnih administracija drugih država ili EU? Očekujete da novi američki predsjednik, Džozef Bajden, intenzivira učešće u razmotavanju ili sječenju naših gordijevih čvorova?

KUKIĆ: Na razini je gotovo aksioma, ajme kući u kojoj odnose umjesto njezinih ukućana sređuju komšije. No, ako ukućani za to ne pokazuju ni minimum spremnosti, ne treba bježati ni od poziva u pomoć komšija. Ali, pri tome treba računati i s mogućnošću svakojakih posljedica. Jer, komšije vam mogu biti od koristi, ali vam zbog vlastitih računica kuću mogu i razoriti. Dogodilo se to i u slučaju bivše zajedničke države, a takvih ambicija imate i u državama, ili u vezi s državama koje su nastale njezinom disolucijom. Dokaz tome je sve ovo što se događa u vezi s Kosovom, sve ovo što se zadnjih godina događa u vezi s Crnom Gorom, o BiH da se i ne govori. A zasluge za to, uz lokalne postjugoslavenske ambicije, one iz paketa „srpskog sveta“ posebice, pripadaju i izmijenjenim globalnim odnosima moći – povratku na svjetsku geopolitičku scenu Rusije i njezinim ambicijama u vezi s prostorom bivše SFRJ prije svega. Stoga mislim da je puno intenzivnije uključivanje Bidenove administracije nešto što nije samo interes novonastalih država nego i američki geopolitički interes.

MONITOR: Neke od političkih lidera koji nam u ovom tzv. regionu kroje sudbinu, smatrate ljudima bez ideologije, pa i bez čvršćih političkih uvjerenja i doslednosti. Da li je politički populizam samo naša nevolja ili trend koji praktikuju i neki od vodećih lidera savremenog svijeta?

KUKIĆ: Istina, o političkim liderima s ovog prostora često govorim kao ljudima bez ideologije. Pri tome mislim prvenstveno na BiH i njene političke kabadahije. Kakvu ideologiju, primjerice, slijedi Milorad Dodik? Ili, koja ideologija određuje Dragana Čovića? Ili mnoge druge njima slične koji nastupaju u ime tobožnjih hrvatskih, srpski, bošnjačkih nacionalnih interesa. Nema tu ideologije. To je najogoljeliji populizam koji se koristi za održanje u sedlu političke moći, ali i kao paravan za prikrivanje vlastitoga kriminala. I stoga je sve njih strah jednog te istog – pravne države. I učiniti će sve da ona nikad ne profunkcionira. Jedino tako su sigurni. Ideologije, međutim, kao u BiH najčešće nema ni u njezinu okruženju. Koja ideologija, da ne spominjem sve ostale, danas određuje hrvatskoga predsjednika? Socijaldemokratu koji danas pokušava glumiti Franju Tuđmana. Nema ideologije. Samo goli populizam. Ono na što je, nažalost, sve manje imuna i EU. U prilog tome, među njima, dosta zorno svjedoči iskustvo Mađarske, Poljske i nekih drugih članica evropske obitelji. Na koncu, koja je to ideologija obilježila i Trumpov mandat i Trumpovu posljednju predsjedničku kampanju? I sirovi i surovi populizam. Dakle, slažem se s Vama, populizam je usud koji sve arogantnije prijeti, ne samo ovim prostorima nego i svijetu uopće.

MONITOR: Često se može čuti da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država, a i da su vjerske institucije „uskočile“ u državni institucionalni vakuum. Koliko je to i u funkciji dominantno nacionalnih političkih partija?

KUKIĆ: Istina je, današnja BiH, pod dirigentskom palicom triju etnonacionalističkih oligarhija, ne samo da nije funkcionalna država nego je sve manje država uopće. U stvarnosti, hoću reći, u njoj ne postoji sistem državnih institucija nego procese kontroliraju plemenske poglavice na prostorima pod vlastitom kontrolom. Ali, za to nisu odgovorne nacionalne nego nacionalističke, političke partije koje svoju egzistenciju temelje na mržnji i netrpeljivosti, šovinizmu, neofašizmu. A takve u BiH kontroliraju sve političke i društvene procese. I za vrlo snažne saveznike, nažalost, imaju i dominantne religijske institucije koje su u značajnoj mjeri zaslužne za njihovo vlastito održanje.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

RATKA JOVANOVIĆ – VUKOTIĆ, NOVINARKA: Potpis dajem, uspjehu se ne nadam

Objavljeno prije

na

Objavio:

O projektu manjinske vlade znam samo ono što piše u novinama, na osnovu toga ,,potpis dajem, uspjehu se ne nadam”. Citirala sam Lalića, zato što ni prije ni poslije njega niko nije uspio da toliko pronikne u dubinu crnogorskih podjela i težinu njihovih posljedica u prelomnim vremenima…

 

 

MONITOR:  Kako vidite predlog građanskog pokreta URA o formiranju manjinske vlade bez DPS-a i DF-a?

 JOVANOVIĆ – VUKOTIĆ: Jasno je da manjinska vlada nije optimalno nego iznuđeno rješenje, pokušaj da se izborom – uslovno rečeno – manjeg zla zaustavi nepodnošljivo mrcvarenje Crne Gore i svih nas u njoj.

Premijer Zdravko Krivokapić ili nije htio ili nije umio da ispuni obaveze preuzete Sporazumom lidera tri pobjedničke koalicije. Jedino što mu je pošlo za rukom jeste da održi obećanje dato njegovoj crkvi i njenim vjernicima, i to po cijenu raspirivanja podjela koje je izazvao bivši režim.

Evrope  i većih plata premijer se sjetio tek kad je izgubio podršku poslanika i povjerenje birača, nakon višemjesečne uzajamne blokade izvršne i zakonodavne vlasti.

Alternativa predlogu URA-e mogu biti samo novi izbori. Pošto je sasvim izvjesno da će oni donijeti stare rezultate, jedini izlaz i tada će biti – manjinska vlada…

MONITOR: A je li taj prijedlog realan? Demokrate su se već izjasnile da neće dati podršku manjinskoj vladi.

JOVANOVIĆ -VUKOTIĆ:   Demokrate neće dati podršku ni ulasku FK Zeta u Premijer ligu ako taj projekat predloži Dritan Abazović. Njihov animozitet prema lideru URA-e više je za medicinsku nego za političku analizu. Žali bože partije koja je do ulaska u vlast bila vjesnik moderne Crne Gore…

O projektu manjinske vlade znam samo ono što piše u novinama, na osnovu toga ,,potpis dajem, uspjehu se ne nadam”. Citirala sam Lalića, zato što ni prije ni poslije njega niko nije uspio da toliko pronikne u dubinu crnogorskih podjela i težinu njihovih posljedica u prelomnim vremenima…

Činjenica da URA nikad nije igrala na kartu podjela, da je nacionalne strasti stišavala čak i na svoju štetu, da građanska Crna Gora jeste svrha njenog postojanja, preporučuje tu partiju kao okosnicu projekta manjinske vlade.

To što podrška URA-i ne prelazi desetak posto ne znači da njen kurs nije ispravan. Nijesu devedesetih ni ideje liberala, monitorovaca i esdepeovaca imale više pristalica, a danas najmanje dvije trećine Crne Gore podržavaju njen demokratski evropski put…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dr TVRTKO JAKOVINA, ISTORIČAR, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA ZAGREB: Što je više nacionalizma, to je više izjedanja nacionalnog tkiva

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada bismo znali kako graditi vlastitu sigurnosnu, razvojnu, obrazovnu politiku unutar EU, kako mi možemo pomoći EU da ojača europske vrijednosti, bili bismo korisni svima

 

MONITOR: Kao istoričar koji se posebno bavi 20. vijekom, koje biste momentume izdvojili kao one na koje bi građanke i građani Hrvatske trebalo danas da se oslanjaju kada razmišljaju o boljoj budućnosti?

JAKOVINA: Ja bih birao istinu ili barem najviše što dobra historiografija može učiniti. Svaki istraživač treba biti pošten i navesti koje su njegove vrijednosti kada piše, a ne praviti se da klerikalizam ili nacionalizam nisu ideologije ili da su prihvatljive, kako bi se u Hrvatskoj reklo, „državotvorne“. Što je više nacionalizma, to je više izjedanja nacionalnog tkiva. Hrvatska je jedan od školskih primjera kako se to ne bi trebalo raditi, kada govorite o prošlosti, onda birate samo negativno, namjerno se forsiraju samo loša, jalova zbivanja iz prošlosti. Ne znači to da se treba zaboravljati ili prešutjeti ono što je bilo loše. Takvi su događaji obično zanimljiviji za istraživanje, ali ako namjerno stvarate samo negativan niz, onda nemate volju niti želju da se stvari ikada pomaknu. Primjerice, ja bih volio da se barem jednako onoliko puta koliko su spomenuta ratna epizoda Crnogoraca kod Dubrovnika, navede i da je arhitekt iz Trogira Slade gradio brojne reprezentativne zgrade na Cetinju, da je Baltazar Bogišić stvarao zakonodavstvo Kneževine, da je biskup Strossmayer bio u dobrim odnosima s knjazom Nikolom, da je Veljko Bulajić crnogorski, koliko i hrvatski, da je isto s Dimitrijem Popovićem, da je u Zagrebu desetljećima profesor bio Dragan Lalović… Pa to su valjda primjeri koje treba naglasiti, ako cilj nije novi rat.

Ako će instrukcije za politiku i suživot dolaziti iz Ostroga ili ćete inzistirati da je Miro Barešić, koji je bio razlogom zašto je Švedska donijela svoj prvi antiteroristički zakon, točka slavlja, onda želite sukob.

MONITOR: Prema najnovijem popisu iz 2021, Hrvatska je manja za 400.000 stanovnika. To je premijer Andrej Plenković protumačio kao rezultat negativnog prirodnog priraštaja. Postoji li korelacija između politike restriktivnog nacionalizma zatvorenih društava, relativnog siromaštva i gubljenja stanovništva?

JAKOVINA: Premijer Plenković rezultate popisa komentirao je poput birokrata, bez političke i povijesne odgovornosti, bez traga državništva. Čudi to, jer su pripreme na „loše“ vijesti s popisom krenule davno. Pojavio se najprije niz paničnih tekstova novinara navezanih na Katoličku crkvu, kako tobože unuci namjerno popisuju svoje djedove i bake kao ateiste, pa tako smanjuju broj katolika. Kako su Crkvi bliski novinari to saznali, ostalo je nejasno, jer sve do danas tih podataka nema. Iz onoga što se do sada pojavilo, pad broja stanovnika za 9.25 posto u 10 godina. Kolega iz Zadra Sven Marcelić pokazao je da je tamo gdje je najveći pad broja stanovnika, najviše glasača najdesnijih opcija. Najmanji je pad uz obalu i oko Zagreba. Postavlja to jedno drugo pitanje: izborne jedinice trebale bi se korigirati, jer već i do sada su Slavonci birali s manje glasova saborske zastupnike. To bi moglo djelovati i na političku scenu, no kako je ipak riječ o hrvatskim sudovima i HDZ-u, ne očekujem korekciju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MARKO VIDOJKOVIĆ, PISAC: Ljudi nisu svjesni kakav je život nas koji smo u prvom rovu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Knjiga će nadživjeti i svoje junake, i nas, i ova vremena. Ostaće zauvijek kao spomenik dobu u kom smo bili gori čak nego i u vrijeme Slobodana Miloševića

 

MONITOR: Direktan ste očevidac događaja i jedna od najaktivnijih javnih ličnosti u Srbiji… Kakva je bila 2021. u Srbiji što se tiče politike i kulture?

VIDOJKOVIĆ: Da počnemo od kulture, pošto je nepostojeća. Zadnja rupa na bilo čijoj svirali, a kamoli ove vlasti. Sam kraj godine je obeležio kulturni skandal u kome je Jelena Trivan poništila konkurs Kulturnog centra Srbije koji je odobrio sredstva za filmove Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića. Konačno se desio pravi staljinistički cenzorski potez. Autori koji ne štede ovu vlast bivaju uskraćivani za novčana sredstva za filmove samo zato što su to ti autori. Dragojević sa istim filmom godinama pokušava da dobije novac i ne ide mu. Markovićev film Doktor D je priča o čoveku optuženom za ratne zločine koji uzima novi identitet i bavi se nadrilekarstvom. Poznata priča. Poznavajući Gorana ne bi me čudilo da je konkurisao sa ciljem da ne dobije pare. Da dokaže sa kakvim staljinistima imamo posla. Žilnik bi možda i vratio pare kada bi ih dobio.

Mislim da režim baš zabole za film o Radovanu Karadžiću. Nisu oni ideološki ostrašćeni. Oni su poslovno i partijski angažovani. Da je neko drugi došao sa idejom da snimi film o doktoru D možda bi dobio pare, ali Goran Marković je pokazao zavidan autoritet kakav nisam video u ovoj zemlji. Ima stvarno puno poznatih ljudi koji laju protiv režima, ali jedini on može policajcu u civilu koji ga legitimiše da kaže – ‘Ne dam ličnu kartu, vodite me u zatvor’ i da se policija povuče. Eto, umjetnost je živa, ali kroz javno izražavanje umjetnika, pre svega. Goran Marković je pokazao da mu ne treba nikakva zaštita. Nikakvi „mi“ mu ne trebamo da pričamo: „Ne damo Gorana“. Čovek je umetnik. A to se ne vidi samo po filmovima već i po tom autoritetu koji poseduje da mu oni ništa ne mogu.

MONITOR: Nedavno ste za naš list komentarisali posljednja dešavanja i ekološke proteste. Izvojevane su neke zanimljive pobjede. Da li su to taktike vladajućih struktura pred izbore ili su se ipak za neka pitanja preračunali?

VIDOJKOVIĆ: Ekološki ustanak sam na početku potcenio. Najviše se bavim organizovanim kriminalom u vrhu države, telima kojima upravlja lično Vučić i njemu najbliži ljudi, pa mi je ekološki ustanak delovao smešno. Međutim, onaj ko je cenio situaciju u Srbiji, ispravno je ocenio da veliki broj naroda ne želi da izlazi na ulice zbog mafije koja seče ruke i noge, valja gudru, ubija, radi najgore stvari… nego da je ekologija koja je naš hronični problem odlična tema za novu političku opciju. To smo na kraju i dobili. Oni sada prema istraživanjima imaju preko 10 odsto. To je fantastičan uspeh srpske opozicije. U Beogradu sigurno, a za Srbiju videćemo. Ono što je još bitno je to da mi ne znamo koliko SPS ima. Prema tome situacija na biralištima će da bude daleko zanimljivija nego što smo mislili. Glavni razlog za to je, po meni, politički događaj godine – američke sankcije.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo