Povežite se sa nama

DRUŠTVO

SMS poruke, laži i razotkrivanja

Objavljeno prije

na

Opet se umiva Đukanovićevo ratno lice. Sve su režimske snage upregnute da se pokaže da za državni zločin deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica u maju 1992. godine nije odgovoran tadašnji premijer. Teško je ne primijetiti da je uljepšavanje Đukanovićeve prošlosti posebno intenzivirano nakon svjedočenja bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, koji je na sudu potvrdio da se radilo o zločinu koji je naložio državni vrh.

Nakon što su ispaljene žive istine i ostalo medijsko oružje koje režim odavnina koristi za prikrivanje svojih zločina, a koje je sada trebalo da ,,dokaže” da za zločin nijesu krivi Momir i Milo, nego Momir i Slobodan Pejović, penzionisani policijski inspektor koji je prvi javno na radiju Free Montenegro progovorio o tom zločinu, uslijedile su i direktne prijetnje. Onima koji ne pristaju na verziju crnogorske prošlosti u kojoj je Đukanović bio tek neznaveni mladi premijer, a policijski inspektor sa članskom kartom LSCG u džepu, glavni krivac za državni zločin.

Šeki Radončić, autor knjige Kobna sloboda i dokumentarnog filma Karneval koji govore o deportacijama, potvrdio je da je profesoru Milanu Popoviću, poslaniku PzP Koči Pavloviću i glavnom i odgovornom uredniku Monitora Esadu Kočanu slao SMS poruke, koje su oni okarakterisali kao uvredljive i prijeteće i o tome obavijestili nadležne državne organe.

Popović, Pavlović i Kočan su ocijenili da ih te poruke brinu tek kao ,,očigledan dio nastojanja Đukanovića da izbjegne odgovornost za ratni zločin deportacija”, koja je po njihovoj ocjeni najveća, i to ne samo politička, nego i krivično pravna.

Radončić tvrdi da u SMS porukama nije bilo uvreda i prijetnji i poziva da se poruke objave. Radončić bi, pri tom, morao znati da takve poruke, koje sadrže uvrede i prijetnje i krše sve norme ljudskog komuniciranja, ne bi smio objaviti ni jedan medij koji drži do minimuma profesionalnih standarda. Čak ni u Crnoj Gori.

Radončić je najavio i tužbu za uvredu zbog toga što su ga Popović, Kočan i Pavlović nazvali ,,medijskim agentom režima”. U prevodu – onaj koji zastupa i promoviše vrijednosni sistem vlasti. Radončić traži 150 hiljada eura. Biće izazovno, čak i za opjevano crnogorsko sudstvo, da se upusti u presuđivanje o ovoj temi.

Sigurno je – ono što Radončić govori, muzika je za Đukanovićeve uši. Od intervjua za bosanske Dane iz 2005. godine kada je izjavio da ,,u svojim dugogodišnjim istraživanjima nije pronašao dokument ili makar svjedoka koji bi ukazivao na pravnu odgovornost Mila Đukanovića u ovom zločinu”, pa do najnovijih ,,istraživačkih nalaza” – da su za deportaciju krivi Momir Bulatović i Slobodan Pejović. Svi koji drugačije tvrde podložni su udarcima svake vrste. O tome svjedoči i slučaj novinarke Sonje Radošević. Kako u E- novinama tvrdi Marko Vešović njoj je Radončić poručio: ,,Kad ufatim tu talibanku i stisnem je za jajca, oči će joj doći ko fildžani”. Muški.

Nije ovo prvi pokušaj da se uljepša ratno lice bivšeg premijera. Živa su sjećanja na zbivanja oko dodjele nagrade Lige humanista njemu i Maroviću. Zabranjen je udžbenik koji je svjedočio o ratnom doprinosu Đukanovića i drugova. Sudskom presudom policijskim funkcionerima faktički je krivice oslobođen državni vrh. A u javnosti stvorena slika da je crnogorski antiratni pokret bio u stvari pokret avanturista, a Đukanović pravi, lukavi borac za mir i slobodnu Crnu Goru.

Borci za Đukanovićevu ljepšu prošlost neće tek tako odustati. Ali, rasprava o zločinu deportacija pokazuje – ima u Crnoj Gori onih koji ne pristaju da zaborave. Uz svu moć koju imaju, Đukanović i njegovi perači ne mogu pokopati istinu.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo